הסוכרוז הנה פחמימה מוכרת מאוד, הנמצאת בסוכר הלבן אותו כולנו נוהגים לצרוך. הכמיהה למתוק קיימת בגוף האדם כבר מינקות, והשילוב בין סוכר לבין פחמימות הדרושות לתפקודו התקין של הגוף הוא בלתי נמנע. היכרות עם הסוכרוז ועם הסוגים השונים של סוכר ותחליפיו יכולה לעזור לנו להחליט על צריכה נכונה, ולשמור על בריאות תקינה לאורך זמן.
מעבדים את הויטמינים
הגוף משתמש בסוכר לצורך הפקת אנרגיה. את הדרישה למאכלים מתוקים מפתח הגוף במהלך החיים, אך ישנן עדויות לכך שגם האדם הראשון סימן את המזון המתוק כחיוני בעיקר משום שמתיקותו הצביעה על כך שאינו רעיל. מלבד הטעם המתוק אותו כולנו אוהבים, מזונות מתוקים טבעיים מכילים גם ויטמינים ורכיבים תזונתיים אחרים. לצערנו, שיפורים טכנולוגיים הביאו לכך שהאדם למד כיצד להפיק מקנה הסוכר רק את הטעם המתוק, וכך למעשה לבטל את כל שאר סגולותיו. זו הסיבה שכיום נהוג לקשור בין צריכה גבוהה של סוכר לבין תזונה לא נכונה, וזה גם התהליך אשר הכיר לעולם את הסוכר התעשייתי הלבן בו נעשה השימוש הגדול ביותר. למעשה, ישנם מספר חסרונות בולטים לצריכת סוכר, מלבד העובדה שהוא אינו מכיל את הויטמינים הטבעיים. ראשית, עודפי סוכר הופכים בגוף לשומנים לאחר האחסון שלהם, ואף משמשים קרקע להתפתחות פלאק – רובד חיידקים על השן. ישנם גם ממצאים על כך שהסוכר הלבן ממכר, ורמות גבוהות שלו בדם גוררות הפרשת אינסולין אשר מכניס את הסוכר לתאים ובכך מוריד בצורה חדה את רמת הסוכר בדם. ישנו גם קשר ישיר בין סוכר למחלות נפוצות כמו סוכרת, השמנה והיפראקטיביות בקרב ילדים ובני נוער.
תחליפי הסוכר הפופולאריים
אך המודעות לסיכונים הכרוכים בצריכה גבוהה ולא מאוזנת של סוכר הביאו ליצירת תחליפים. אפשר לחלק את התחליפים הטבעיים הנפוצים לשני סוגים – סוכרים פחות מעובדים, המכילים את הרכיבים התזונתיים אשר אבדו בתהליך ההפקה המקורי, וממתיקים טבעיים אשר נוצרים ללא כל תהליך עיבוד. בממתיקים מן הסוג הזה אפשר למצוא את קנה הסוכר, סילאן, דבש, סירופ מייפל ועוד. סוכר פחות מעובד נפוץ במיוחד הוא הסוכר החום, והוא משמש בעיקר לתעשיית המאפים בארץ ובעולם. למעשה, סוכר חום דומה בהמון מובנים לסוכר הרגיל מלבד מספר תהליכי העיבוד שהוא עובר. הסוכר החום מורתח ועובר גם הוא תהליכי זיקוק, אך אינו נחשף לתהליכים הסופיים. ניתן לזהות אותו בעיקר על פי הצבע, חום בהיר או כהה. בתי טבע וסופרמרקטים רבים מציעים רכישה של סוכר חום לצרכים שונים, ותפריטי דיאטה רבים עושים בו שימוש נרחב. היתרונות שלו הם בעיקר הערך הקלורי הנמוך (373 קלוריות למאה גרם), והעובדה שהוא מכיל ויטמין B. בכל מקרה, צריכת סוכר מכל סוג צריכה להיעשות תחת פיקוח ובשילוב ערכים תזונתיים נוספים.