למרות העלייה בשיעורי ההשמנה, אנשים רבים לא מקבלים את רכיבי התזונה החיוניים להם. המזון הוא אמנם עתיר קלוריות, אך עני מבחינה תזונתית. מוצרי חלב נחשבים כמזונות עם צפיפות תזונתית גבוהה, בזכות יותר מעשרה רכיבים תזונתיים שהם מספקים באופן טבעי, ביניהם: חלבון מלא, אשלגן, אבץ, ויטמין A וויטמינים מקבוצה B (כולל ריבופלאבין וויטמין 12B)1. חלב ומוצריו אינם רק ספקים של סידן, אלא גם של זרחן ומגנזיום, ובמוצרים המועשרים גם של ויטמין D. רכיבי תזונה אלה הוגדרו על ידי ארגון הבריאות האמריקני כצבר תזונתי החיוני לבניית ולתחזוקת העצם. יתרונות אלה אינם קיימים באף מקור אחר של סידן (מזון, תוספי תזונה ומים מינרלים)2.
בקווי ההנחייה התזונתיים האמריקאיים מתייחסים אל מוצרי החלב כאל נכס תזונתי, שיש בכוחו לשפר את כלל התזונה והבריאות. צריכת מוצרי חלב קשורה לשיפור בריאות העצם בעיקר בגיל הילדות וההתבגרות וכן לסיכון נמוך לתחלואה קרדיווסקולרית, סוכרת מסוג 2, ולערכי לחץ דם נמוכים יותר. מומלץ להתחיל לצרוך מוצרי חלב כבר מגיל צעיר, שכן מי שצורך חלב בגילאים הצעירים סביר יותר שימשיך לעשות זאת גם כמבוגר3.
על פי מאזן אספקת המזון לשנת 2009, שפורסם על ידי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה4, חלב ומוצריו מספקים 8% מהקלוריות לנפש. מעניין שהאחוז היחסי נשמר לאורך השנים (משנת 1950) למרות שהצריכה הקלורית גדלה מ- 2,600 ל- 3,500 קק"ל ליום.
מוצרי החלב מספקים כ- 60% מצריכת הסידן, 13% מצריכת החלבון, כ- 40% מצריכת ריבופלאבין וכ- 7% מצריכת תיאמין וויטמין A. חשוב לציין כי המאזן מתאר את הכמות המוצעת של המוצרים בחנויות ובשווקים ולא את הכמות שאותה צורכת האוכלוסייה בפועל.
על פי נתונים מסקר התזונה והבריאות האמריקאי (NHANES), חלב הוא המקור התזונתי מספר אחת לסידן, ויטמין D ואשלגן5. לצריכת מוצרי חלב יש תרומה משמעותית של רכיבי תזונה בצריכה נמוכה של קלוריות: מוצרי החלב תורמים כ- 10% מהאנרגיה, אך מספקים כמחצית מצריכת הסידן, 25% -30% מצריכת ויטמין A, ריבופלאבין וויטמין B12, ו- 13% - 18% מצריכת חלבונים, אשלגן, מגנזיום ואבץ.
מקור: http://www.milk.org.il/
ביבליוגרפיה
- Miller GD, Drewnowski A, King J, Gibney M, Clemens R. Nutrient Profiling Global Approaches Policies and Perspectives. Nutr Today 2010;45:6-12.
- Rafferty K, Heaney RP. Nutrient effects on the calcium economy: emphasizing the potassium controversy. J Nutr. 2008;138:S166-71.
- U.S. Department of Health and Human Services and U.S. Department of Agriculture. Dietary Guidelines for Americans, 7th Edition. Washington, DC: U.S Government Printing Office; 2010. http://www.cnpp.usda.gov/DGAs2010-DGACReport.htm
- מאזן אספקת המזון 2009. הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה. פרסום 1445, 2011.
- Nicklas TA, O'Neil CE, Fulgoni VL 3rd. The Role of Dairy in Meeting the Recommendations for Shortfall Nutrients in the American Diet J Am Coll Nutr. 2009;28:73S-81S.