חפש מאמרים:
שלום אורח
22.12.2024
 
   
מאמרים בקטגוריות של:

   
 

המקור של שותי החלב (מעכלי הלקטוז)

מדענים בריטים סבורים שבני האדם החלו לשתות חלב לפני כ- 7,500 שנה באזור הבלקן ומרכז אירופה, וניצלו יכולת זאת כדי להתפשט לצפון אירופה. התיאוריה החדשה מציעה הסבר לשכיחות הנמוכה של אי סבילות ללקטוז בקרב יוצאי אירופה.
היכולת לעכל את הלקטוז, סוכר החלב, התפתחה בקרב קהילות חקלאיות במרכז אירופה, ולא בקבוצות צפוניות יותר כפי שהיה מקובל להניח עד כה. כך על פי מדענים מה- University College London, שערכו סימולציה ממוחשבת, שכללה נתונים גנטיים וארכיאולוגיים. לקטאז, האנזים המפרק את סוכר החלב, הלקטוז, חיוני לתינוקות על מנת שיוכלו לעכל חלב אם. לאחר גיל הינקות ובהמשך החיים, קיימת ירידה הדרגתית בפעילות האנזים.
אצל כ- 70% מהאוכלוסיה בעולם קיים חסר בלקטאז (לרב לא מדובר בחסר מוחלט). תופעה זו ידועה בשם אי-סבילות ללקטוז (או רגישות ללקטוז), ומתאפיינת בתסמינים כמו: התנפחות הבטן, גזים, כאבי בטן ושלשול. אולם, רב האירופאיים מעכלים לקטוז בקלות כתוצאה משינוי גנטי יחיד, שגורם להמשך ייצור הלקטאז במשך כל החיים.

מחקרים קודמים הציעו כי ייצור מוצרי חלב החל בדרום מזרח אירופה מעט אחרי הופעת החקלאות. חלבוני חלב נמצאו בכלי חרס מאיזור רומניה והונגריה (של היום) לפני 7,500-7,900 שנים. עקבות של שומן הצביעו על ייצור חלב באנגליה לפני כ- 6,000 שנים.
סביר להניח שראשית התסיסו את החלב ליצירת יוגורט, חמאה וגבינה ורק מאוחר יותר החלו לשתות חלב טרי. כמו כן נמצאו שימושים שונים לחלב באוכלוסיות שונות: הרומאים השתמשו בחלב עזים וכבשים לייצור גבינה ובבקר כחיות עבודה. לעומת זאת, הגרמנים והקלטים שתו חלב בקר בכמויות משמעותיות.

על פי המחקר החדש, השינוי הגנטי שאיפשר לאירופאים הקדומים לשתות חלב ללא תופעות לוואי התרחש לפני כ- 7,500 שנים באיזור שבין מרכז הבלקן למרכז אירופה. מאחר שלמבוגרים היתה אפשרות לשתות חלב טרי רק לאחר ביות בעלי החיים, סביר להניח שהמשך ייצור הלקטאז התפתח יחד עם תרבות ייצור החלב והחקלאות. שינוי זה העניק, ככל הנראה, לאנשים שנשאו אותו יתרון הישרדותי גדול. אחד היתרונות הוא הימצאות ויטמין D בחלב, וכך החלב יכול לפצות על חוסר אור שמש וייצור לא מספק של ויטמין D על ידי העור באנשים שהתגוררו בצפון כדור הארץ. לוויטמין D יש תפקיד חשוב בספיגת הסידן, והחלב הוא מקור תזונתי מצויין גם לוויטמין D וגם לסידן.

חלב הוא מקור טוב גם לקלוריות וחלבון, והוא היה זמין באופן קבוע יחסית בהשוואה למחזוריות השנתית של היבולים החקלאיים. באותה עת, תנאי האקלים היו קשים, עם טמפרטורות נמוכות ולחות רבה. בני האדם שהתיישבו ביישובי קבע באזורים אלה נידונו למוות במקרה שהגידולים החקלאיים שלהם לא הצליחו. לעומת זאת, החלב סיפק להם מקור תזונה יציב ואמין. החלב סיפק גם מקור נוזלים שאינו מזוהם כפי שהיו המים.


כיום, השכיחות הגבוהה ביותר של אנשים שממשיכים לייצר לקטאז במשך כל החיים היא בצפון אירופה, בעיקר באירלנד ובסקנדינביה. עד כה, חשבו שהברירה הטבעית "העדיפה" את שותי החלב באיזורים הצפוניים יותר בגלל הצורך שלהם בויטמין D בתזונה. זאת מאחר ובצפון כדור הארץ אין מספיק אור שמש לייצור ויטמין D בעור במשך רב השנה. אולם המחקר החדש טוען אחרת – החקלאים שנשאו את הגן שגרם להמשך ייצור הלקטאז היו ככל הנראה ממרכז אירופה והבלקן. ההצלחה שהם נחלו בזכות שתיית החלב הביאה לכך שהם התרבו מהר יותר והתיישבו ברוב שטחי אירופה, להבדיל מחסרי המזל שלא היה באפשרותם לעכל היטב חלב.

מקור:
The origins of lactase persistence in Europe.
Itan Y, Powell A, Beaumont MA, Burger J, Thomas MG.
PLoS Comput Biol 2009;5:e1000491.
http://www.ploscompbiol.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pcbi.1000491

 





 
     
     
     
   
 
אודות כותב המאמר:

דיאטנית קלינית. בוגרת בית הספר לתזונה בפקולטה לחקלאות, האוניברסיטה העברית ירושלים. סטודנטית לתואר שני בחוג לאפידמיולוגיה ורפואה מונעת בבי"ס לרפואה של אוניברסיטת תל אביב . ניסיון מקצועי עשיר בטיפול תזונתי בילדים ובבני נוער (1998-2007 במרכז שניידר לרפואת ילדים בישראל), ייעוץ תזונתי לחברות ולגופים שונים, הנחיית סדנאות להרגלי אכילה ולתזונה נכונה, קידום נושאים בריאותיים ,הרצאות בתזונה .

 
     
   
 

מאמרים נוספים מאת שרית עטיה שמואלי

מאת: שרית עטיה שמואלידיאטה ותזונה26/12/12952 צפיות
מחפשים שמן בישול איכותי? כדאי שתכירו את שמן האבוקדו. שילוב של רמת חומציות נמוכה ושפע של אנטיאוקסידנטים הופך אותו לכוכב החדש במטבח

מאת: שרית עטיה שמואלידיאטה ותזונה10/11/111300 צפיות
למרות העלייה בשיעורי ההשמנה, אנשים רבים לא מקבלים את רכיבי התזונה החיוניים להם. המזון הוא אמנם עתיר קלוריות, אך עני מבחינה תזונתית. מוצרי חלב נחשבים כמזונות עם צפיפות תזונתית גבוהה, בזכות יותר מעשרה רכיבים תזונתיים שהם מספקים באופן טבעי, ביניהם: חלבון מלא, אשלגן, אבץ, ויטמין A וויטמינים מקבוצה B (כולל ריבופלאבין וויטמין 12B).

מאת: שרית עטיה שמואלידיאטה ותזונה05/09/111454 צפיות
10 טיפים פשוטים שיסייעו לכם לחיות חיים בריאים יותר: לטעום מכל העולמות, לעשות סדר בארוחות , ארוחת בוקר בריאה, אכילת פירות וירקות, שתיית מים, מוצרי חלב, פעילות גופנית, אכילת מתוקים, דגנים מלאים ושינה מספקת.

מאת: שרית עטיה שמואלידיאטה ותזונה05/09/111745 צפיות
פעילות גופנית, וצריכה מתאימה של סידן וויטמין D, הן הגורמים החשובים ביותר לבריאות העצמות. סידן הוא הבסיס החיוני והחשוב ביותר לבניית עצמות והוא זה שקובע את חוזקן. גוף האדם אינו מסוגל לייצר סידן ולכן לאספקה קבועה של סידן באמצעות המזון יש חשיבות רבה.

מאת: שרית עטיה שמואלידיאטה ותזונה19/06/111145 צפיות
"הצלחת שלי" נבחרה לייצג את ההמלצות התזונתיות בארה"ב במקום פירמידת המזון. הצלחת ברורה ופשוטה להבנה וידידותית גם לילדים. הצלחת מעבירה מסרים ברורים לאכילה נכונה ומה צריך לאכול בכל ארוחה בריאה. "הצלחת שלי" מחולקת ל- 4 חלקים: אדום לפירות וירוק לירקות – שני החלקים יחד צריכים להוות כמחצית מהארוחה. סגול לחלבונים, שתופסים את הנפח הקטן ביותר בצלחת וכתום לדגנים שתופסים נפח מעט גדול יותר. לצד הצלחת מופיע חלק כחול נפרד למוצרי חלב.

מאת: שרית עטיה שמואלידיאטה ותזונה19/06/111610 צפיות
"הצלחת שלי" נבחרה לייצג את ההמלצות התזונתיות בארה"ב במקום פירמידת המזון. הצלחת ברורה ופשוטה להבנה וידידותית גם לילדים. הצלחת מעבירה מסרים ברורים לאכילה נכונה ומה צריך לאכול בכל ארוחה בריאה. "הצלחת שלי" מחולקת ל- 4 חלקים: אדום לפירות וירוק לירקות – שני החלקים יחד צריכים להוות כמחצית מהארוחה. סגול לחלבונים, שתופסים את הנפח הקטן ביותר בצלחת וכתום לדגנים שתופסים נפח מעט גדול יותר. לצד הצלחת מופיע חלק כחול נפרד למוצרי חלב.

מאת: שרית עטיה שמואלידיאטה ותזונה24/03/111233 צפיות
מוצרי חלב הם מקור חשוב לסידן, החיוני לגדילה תקינה של עצמות השלד בקרב ילדים ובני נוער. מחקרים רבים, תצפיתיים והתערבותיים, הוכיחו שצריכה נאותה של סידן נחוצה כדי להגיע לשיא מסת העצם. בנוסף, ממחקרים עולה כי לצריכת חלב באופן ספציפי יש השפעה מיטיבה על בריאות העצם.

מאמרים נוספים בנושא דיאטה ותזונה

מאת: יעקב קובי עזראדיאטה ותזונה06/03/201671 צפיות
קובי עזרא ויטמין D כנגד זיהומים - ויטמינים. לאחר התפרצויות שפעת H1N1 בשנת 2009, המליצו בחום על כל עובדי הבריאות והחולים להיבדק ולטפל במחסור בוויטמין D כדי למנוע החמרה של דלקות בדרכי הנשימה. ויטמין D מפחית גם את ייצור הציטוקינים הפרו-דלקתיים, מה שעלול להפחית את הסיכון לסערת ציטוקין בזיהום H1N1.48

מאת: מאיה אהרונוביץדיאטה ותזונה27/10/192139 צפיות
טיפים מסדנת תזונה- כיצד להקפיד על תזונה בריאה בשעות העבודה

מאת: אסף סגלדיאטה ותזונה08/08/181826 צפיות
שורש מאקה הוא שורש מופלא הגדל בהרי האנדים. הוא מכיל את כל אבות המזון ומוגדר כמזון על. מחקרים מראים על סגולות רבות שיש לשורש בתחומים שונים. כיצד מאקה יכול לעזור לכם ולמה כדאי לכם לצרוך אותו.

מאת: דודישדיאטה ותזונה16/03/181437 צפיות
כיום כולנו יודעים שעודף משקל הוא לא בריא. אורח החיים העכשווי הביא לנו את שומן הטראנס, העבודות הסטאטיות וחוסר התזוזה שלנו לאורך היום

מאת: אסף סגלדיאטה ותזונה22/01/1811512 צפיות
מגנזיום הוא מינרל חשוב לתפקוד תקין של גוף האדם, מבדקים בישראל מצאו שהישראלים סובלים מחוסר חמור במגנזיום בערבות הרגלי השתייה בישראל. כיצד מגנזיום משפיע על הגוף והאם כדאי לי לצרוך אותו?

מאת: אסף סגלדיאטה ותזונה22/01/181697 צפיות
תבלין הכורכום הפופולרי משמש את התרבות ההודית כבר אלפי שנים בטיפול בבעיות בריאותיות שונות. מחקרים אחרונים על תבלין הכורכום השאירו את המומחים פעורי פה לנוכח היכולות האנטי דלקתיות שבחומר הפעיל בתבלין הכורכום - הכורכומין. כיצד הכורכומיו עובד וכיצד הוא יכול לסייע לטיפול בבעיות רפואיות שונות.

מאת: אסף סגלדיאטה ותזונה15/01/181684 צפיות
גרסיניה קמבוג'יה הוא להיט הרזיה שכבש את העולם בעקבות תכניתו של ד"ר אוז מתכנית הבריאות האמריקאית. כיצד גרסיניה קמבוג'יה יכול לסייע לכם לרדת במשקל?

 
 
 

כל הזכויות שמורות © 2008 ACADEMICS
השימוש באתר בכפוף ל תנאי השימוש  ומדיניות הפרטיות. התכנים באתר מופצים תחת רשיון קראייטיב קומונס - ייחוס-איסור יצירות נגזרות 3.0 Unported

christian louboutin replica