מהירות מופרזת היא אחת מעבירות התעבורה הנפוצות ביותר וזאת למרות כי העונש בגינה, במקרים מסוימים, הוא משפט תעבורה.
מהירות מופרזת של עד 30 קמ"ש מעל המהירות המותרת, בדרכים עירוניות ועד 40 קמ"ש בדרכים בין- עירוניות, דינה קנס כספי אך מעל למהירויות אלו, יוגש נגד הנהג, כתב אישום בגין מהירות מופרזת.
נוסף על זאת, נתונה למשטרה הסמכות לשלול את רישיונו של הנהג, במקום, לתקופה של 30 יום. שלילת הרישיון הזו, נקראת פסילה מנהלית.
משפט תעבורה – ענישה
סמכותו של בית המשפט לתעבורה בעבירות מהירות מופרזת, רחבה למדי. עבור נהג העומד לדין בדין מהירות מופרזת, יש לכך משמעות ענפה ביותר, שכן העונש שעלול להיגזר עליו, יכול להיות בדרגות חומרה שונות.
בית המשפט יכול לשלול את רישיונו של הנהג וכן להטיל עליו קנס כספי גבוה. יש לציין כי אם קיבל הנהג פסילה מנהלית, יכול בית המשפט להתחשב ולהקל בעונש, אך הוא אינו מחויב לעשות כן.
במסגרת משפט תעבורה, בבואו לגזור את העונש, ישקול בית המשפט, שיקולים שונים, כדוגמת:
1. באיזו מהירות מדובר : ככל שהמהירות בה נתפס הנהג, גבוהה יותר מעל המהירות המותרת, כך סביר להניח, כי בית המשפט יחמיר בעונש.
2. נסיבות המקרה : בית המשפט לא יתייחס באותו האופן לנהג אשר ביצע עבירה של מהירות מופרזת, בשל מקרה חירום כלשהו, כפי שיתייחס לאדם שנהג במהירות גבוהה, עקב שכרות.
3. עברו של הנהג : תוצאתו של משפט תעבורה, תלויה רבות בקיומו או העדרו של עבר קודם. למותר לציין כי נהג בעל עבירות קודמות, יישפט בחומרה רבה יותר.
4. שימוש ברכב : לעיתים, הנאשם זקוק לרכב לפרנסתו ושלילת רישיון, משמעה אובדן הפרנסה. בית המשפט יכול לקחת בחשבון נסיבה זו בגזירת העונש. מטבע הדברים, בית המשפט יתחשב בנהג אשר ראוי להקלה זו ולא במקרה של נהג בעל עבר תעבורתי ענף.
משפט תעבורה – כיצד מתמודדים?
מן האמור לעיל, אנו למדים כי לבית המשפט שיקולים שונים, בבואו לגזור את עונשו של הנאשם. נשאלת השאלה, מהי הדרך הטובה ביותר להתמודד עם משפט תעבורה.
ראשית, חשוב מאוד לפנות לעורך דין המתמחה בדיני תעבורה ובמיוחד בעבירות של מהירות מופרזת. עורך דין מומחה, יידע לבחון את נסיבות המקרה ולפעול בדרכים המתאימות.
עורך הדין ינסה לבטל את כתב האישום בגין מהירות מופרזת וישנם מקרים רבים בהם ניתן לעשות זאת. דוגמא טובה לכך הוא מצב שבו בדיקת מהירות מופרזת, לא הייתה תקינה. לכל אמצעי בדיקה, כמו למשל, אקדח הלייזר, יש נהלים מסודרים אשר רק בהתקיימם, ניתן להסתמך על ממצאי הבדיקה.
כאשר ברור לעורך הדין כי ישנה בעיה במהימנות הבדיקה, יפנה לתובע ויפעל לביטול כתב האישום, על בסיס טענה זו.
מקרה אחר בו יכול ויבוטל כתב האישום ולא יתנהל משפט תעבורה, הוא כאשר לנהג אין כל עבר תעבורתי. במצב דברים זה, יכול ויבין התובע כי אין הצדקה להעמיד לדין את הנהג, אשר שומר על חוקי התנועה ועבירה זו, הייתה חריג חד פעמי ואינה מעידה על תרבות נהיגתו.
מהירות מופרזת – עבירת קנס
משפט תעבורה בגין מהירות מופרזת, נערך כאשר הנהג נתפס במהירות של מעל 30 קמ"ש מעל המהירות המותרת, בדרך עירונית ומעל 40 קמ"ש בדרך בין עירונית.
במצב שכזה, יש לפנות לעורך דין, אשר יבחן את נסיבות המקרה ויפעל בדרך הטובה ביותר ללקוח.
כאשר נהג נתפס מתחת למהירויות שצוינו לעיל, לא יתקיים משפט תעבורה, אלא אם יבחר הנהג, לעמוד לדין. העונש יהיה קנס כספי ומששילם אותו הנהג, הודה בעבירה.
מהירות מופרזת עד 20 קמ"ש מעל המהירות המותרת, בדרך עירונית ועד 25 קמ"ש בדרך בין עירונית, דינה קנס של 250 ₪. קנס גבוה יותר של 750 ₪, ייאלץ נהג לשלם, אם נסע בין 21 קמ"ש לבין 30 קמ"ש מעל המהירות המותרת, בדרך עירונית ובין 26 קמ"ש לבין 40 קמ"ש בדרך בין עירונית.
כאשר ישנו קנס על מהירות מופרזת, אפשר לנסות ולבטל את הקנס, לשלמו או לבקש לעמוד לדין.
למותר לציין כי משפט תעבורה, אינו עניין של מה בכך. אין לבקש לעמוד לדין, אלא אם ישנו בסיס משפטי לטענה כי הקנס ניתן שלא בצדק.
משפט תעבורה בגין מהירות מופרזת, דורש קבלת ייעוץ משפטי, על מנת שניתן יהיה לפעול בדרך הטובה ביותר. בית המשפט יכול לגזור עונשים בחומרות שונות, כאשר השיקולים המנחים אותו, הם למשל, קיומו או העדרו של עבר תעבורתי קודם.
מענה מקצועי בנושאי תעבורה, ו/או מהירות מופרזת ניתן לקבל באתר הפורומים המשפטיים במסגרת פורום דיני תעבורה >>