הליכי גירושין, אינם רק אקט משפטי, אלא תהליך רגשי מורכב וסבוך. היפרדותם של בני זוג נשואים, מעוררת לרוב את כל המטענים הרגשיים שצברו בני הזוג אחד כלפי השני, במהלך חייהם המשותפים.
לא פעם, מתקשים בני הזוג, לשמור על התייחסות רגועה ומכובדת אחד כלפי השנייה והם משתמשים בהליך הגירושין, כדי להטיח עלבונות זה בזו, אותם הם גם חולקים עם אנשים אחרים: בני משפחה וחברים. חמור מכך, משתמשים בני הזוג באולמות בית המשפט, כזירה של הוצאת דיבה ולשון הרע.
למעשה, במצב דברים זה, מנצלים בני הזוג את הגירושין ככלי להוצאת דיבה אחד כלפי השנייה, בעודם פוגעים לא רק אחד בשני, אלא גם בכל הסובבים.
הוצאת דיבה ולשון הרע הן עוולות הפוגעות בנפשו של האדם ובכיסו, גם יחד. הן פוגעות במוסריות החברה ובסובלנות הדרושה כדי לקיים חברה תקינה ודמוקרטית.
כאשר אנשים זרים מבצעים עוולה של לשון הרע או הוצאת דיבה, זהו מעשה חמור מאוד אך הדברים הופכים אף לקשים ופוגעים יותר, כאשר מדובר בבני זוג בהליך גירושין.
בני זוג שחיו יחד, יודעים הכול זה על זו ועל כן, הפגיעה יכולה להיות חריפה מאוד ולגרום לנזקים גדולים.
מהי הוצאת דיבה?
חוק איסור לשון הרע קובע את גבולות חופש הביטוי, כאשר פרסומם של התבטאויות פוגעניות, הוא אסור בתכלית האיסור.
הוצאת דיבה היא למעשה צורה של לשון הרע, כאשר הוצאת דיבה היא אמירה שקרית ולשון הרע, יכולה להיות גם אמירה שהיא אמת.
מקרים רבים של הוצאת דיבה ולשון הרע מתרחשים בעולם התקשורת, כאשר עיתונאי מפרסם כתבה אשר נתפסת כלשון הרע או הוצאת דיבה בפני מושא הפרסום.
בשנים האחרונות, אנחנו נתקלים בסיטואציות של לשון הרע באינטרנט, אשר כמובן גורמת לנזקים רבים מאוד, בשל היקף החשיפה.
מצב קשה במיוחד של הוצאת דיבה ולשון הרע, הוא כאשר אלו מתרחשים במסגרת הליך גירושין. בני זוג אשר נפרדו וחשים צורך לנקום זה בזו, על אשר התרחש ביניהם, משתמשים באופן ציני וקשה בגירושיהם, כדי להעליב ולפגוע בצד השני.
כאשר חילופי הדברים נשארים בין בני הזוג, זו סיטואציה קשה אך כאשר הם מפיצים את העלבונות בקרב אחרים, מדובר כבר בעוולה משפטית.
הוצאת דיבה בהליך משפטי
בני זוג המשתמשים בהליך הגירושין לשם הוצאת דיבה ולשון הרע על בן הזוג השני, עושים זאת לא רק בפני חברים או קרובי משפחה, אלא גם במסגרת ההליכים המשפטיים: בבית המשפט לענייני משפחה ובבית הדין הרבני.
חוק איסור לשון הרע קובע כי לא תוטל אחריות נזיקית או פלילית על התבטאויות פוגעניות במסגרת דיונים משפטיים, כאשר הכוונה היא לאפשר לבעלי הדין לטעון את טענותיהם באופן חופשי ולא לחשוש מתביעות.
סייג זה של אי הטלת אחריות הוא כמובן חיוני מאוד לניהול תקין של הליך משפטי, אך בוודאי כי כוונת המחוקק לא הייתה לאפשר לבני זוג הנפרדים, להשתמש בגירושיהם ובהליך המשפטי, כדי לפגוע אחד בשני, ללא הכרה.
כיצד ניתן למנוע את זה?
בני זוג העושים שימוש בהליך הגירושין ככלי להוצאת דיבה, חייבים להבין כי מעבר לפגיעה הנפשית שהם גורמים אחד לשנייה, ישנה פגיעה חריפה עוד יותר בילדיהם במשותפים ובשאר בני המשפחה.
אם לא תהיינה הסכמה אחרת בין בני הזוג, בוודאי יסכימו כי טובת הילדים עומדת מעל הכול ולכן, יש לעשות את כל מה שצריך, בכדי להיפרד בצורה נאותה ולהמשיך לתפקד כהורים טובים לילדיהם.
מטבע הדברים, אם היה מדובר במשימה קלה, הרי שהליכי גירושין לא היו טעונים וקשים כל כך. מכאן, המסקנה היא שבני זוג אשר מתקשים לנהוג בכבוד זה לזו, מוכרחים לפנות אל ייעוץ גירושין.
לייעוץ הגירושין שלוש מטרות עיקריות:
1. ליצור אווירה חיובית : התנהלות מכובדת בין בני הזוג, מצריכה שיפור האווירה השלילית שנוצרה בין השניים, עם ההחלטה להתגרש. יועץ הגירושין, מנסה לרכך את הרגשות הקשים וליצור אווירה שתאפשר דו שיח פורה.
2. שמירה על סדר עדיפויות : ההליך הרגשי והכלכלי שעוברים בני הזוג, עם הפרידה, מטשטשת לעיתים את סדר העדיפויות של בני הזוג. במקום לחשוב על הילדים ועל הדרך להקל עליהם, משתמשים בני הזוג בפרידה ככלי להטחת עלבונות שהן הוצאת דיבה.
3. ההשלכות המשפטיות : ייעוץ גירושין, בעיקר כאשר הוא נעשה על ידי עורך דין, מסביר לצדדים את ההשלכות המשפטיות של הגירושין, לרבות המשמעות החוקית של עוולת לשון הרע או הוצאת דיבה.
העובדה כי חוק איסור לשון הרע קבע כי אמירות במסגרת דיונים משפטיים, מוגנות מפני תביעות לשון הרע, אין משמעותה כי בני הזוג יכולים להתיר את הרסן ולפצוח בהתבטאויות המהוות הוצאת דיבה, במסגרת הדיון בעניינם.
חוק איסור לשון הרע קובע כי הוצאת דיבה ולשון הרע אינן חוקיות. אולם, ישנם מקרים רבים של ביצוע עוולות אלו, לרבות, במסגרת הליך גירושין שבו בני זוג משתמשים בהליך כאמצעי להוצאת דיבה זה על זו.
לקריאה נוספת: השקר - כלי מכוער להוצאת דיבה >>