זה לא סוד שהילדות היא תקופה חשובה מאין כמוה לבניית הבסיס הרגשי והגופני שלנו לכל החיים. אך לא כולם יודעים, ששנות הקסם מהוות גם "חלון הזדמנויות" חד פעמי להביא את העצמות שלנו לשיאן, על ידי בניית עצמות בריאות יותר וחזקות יותר.
העצמות הנבנות בתקופת הילדות ישמשו את גופנו במהלך כל החיים. אלא שעצם הנבנית על בסיס דל סידן היא חלולה ושבירה, ולא תצליח לשקם את עצמה במלואה בחלוף השנים.
המחסור? סידן. הפיתרון? חלב.
סקרים מדאיגים בארץ ובעולם מראים שוב ושוב כי ילדים ובני נוער אינם מקבלים מספיק סידן בתקופה, שנחשבת קריטית לבניית העצמות. והרי צעירים שלא צורכים די סידן גדלים להיות מבוגרים עם עצמות חלשות יותר. אז מה עושים? תחילה, חשוב להבין שההורים מהווים מודל לחיקוי בעבור ילדיהם. מחקרים מוכיחים שילדים רוכשים הרגלי אכילה דומים לאלה של הוריהם - ובהתאם לנורמות הנהוגות בבית. לפיכך, חיוני שהורים יקנו לילדיהם דוגמא אישית טובה, וישלבו מוצרים עתירי סידן בתפריט היומי של המשפחה. הדבר משמעותי מאוד, כי הרגלי האכילה שמקנים ההורים לצאצאיהם בילדות ילוו אותם כמתבגרים וגם כמבוגרים.
סידן הוא הבסיס החיוני ביותר לבניית העצמות, והוא הקובע את חוזקן. גוף האדם אינו מסוגל לייצר סידן בעצמו, ולכן אספקה קבועה של סידן, באמצעות המזון, חשובה ביותר. כאן נכנסים לתמונה מוצרי חלב. מוצרי החלב הינם מקור הסידן התזונתי העשיר ביותר העומד לרשותנו. בנוסף על סידן, מספקים מוצרי החלב מרכיבי תזונה נוספים החיוניים לבריאות, כמו למשל חלבון איכותי, ויטמינים מקבוצת B, ויטמין A, ויטמין D ואשלגן. שילוב של מוצרי חלב בתפריט מאוזן בכל יום עוזר לבניית עצמות חזקות יותר, שיניים בריאות יותר וגוף חזק ועמיד יותר. לפיכך, רצוי מאוד שההורים יעזרו לילדיהם להפוך את צריכת מוצרי החלב להרגל של ממש.
מדברים במספרים
כמויות הסידן, הנחוצות לאדם משלב הילדות המוקדמת ועד לסיום תקופת ההתבגרות שלו, שונות מאוד. ילדים בני 8-4 שנים נזקקים ל-800 מ"ג סידן ליום. לעומתם, לבני נוער בגילאים 18-9 שנים כבר דרושים 1,300 מ"ג סידן ביום (כ-63% יותר).
אז איך אפשר להגיע לכמות היומית המומלצת? לפניכם כמה דוגמאות למנות סידן:
- חצי כוס גבינה לבנה: מכילה 125 מ"ג סידן.
- כוס חלב: מכילה 240 מ"ג סידן.
- חצי גביע גבינה לבנה מועשרת: מכיל 200 מ"ג סידן.
- פרוסת גבינה צהובה: מכילה 200 מ"ג סידן.
- גביע יוגורט: מכיל 200 מ"ג סידן.
מוצרי חלב, כאמור, עשירים במיוחד בסידן. באכילת יוגורט וגבינה לבנה, לצד שתיית כוס חלב, ניתן בהחלט להגיע לכמות הסידן היומית המומלצת. סידן אמנם ניתן למצוא גם בירקות עם עלים ירוקים, בדגים שגם עצמותיהם נאכלות (כמו סרדינים), בטחינה, בשקדים, במוצרי סויה, בגרעיני חמניות ובכרוב. עם זאת, בירקות ובפירות כמות הסידן קטנה יחסית. משמעות הדבר: צריך לאכול כמות גדולה מאוד מהם על מנת להגיע לרמת הסידן היומית הרצויה לגוף.
כמה טיפים - ולעבודה!
אז איך מכניסים מוצרי חלב לתפריט המשפחתי? ובכן, יש כל מיני דרכים מומלצות.
- התחילו את הבוקר בצבע לבן: שילוב של מוצרי חלב בארוחת הבוקר נותן התחלה טובה ליום מלא כוח ואנרגיה. אפשר ללכת על קוטג', יוגורט או גבינה למשל.
- הניחו לילדים על השולחן כוס חלב בשעת הארוחה במקום משקה תוסס או מיץ. חשוב שתאמצו גם אתם את הנוהג הזה, על מנת שהילדים יפנימו.
- הילדים מבקשים משהו מתוק אחר הצהריים? ארוחה חלבית קלה, כמו יוגורט בתוספת פרי, יכולה להיות פתרון רב יתרונות לצורך בחטיפים ובממתקים.
- הפכו את הארוחה לזמן משפחה - מחקרים מראים שאכילה משפחתית לא רק מקנה הרגלים, אלא גם משפרת את איכות תזונת הילדים. ילדים שאוכלים ארוחות משפחתיות - תזונתם מגוונת ומאוזנת יותר.
- שתפו את ילדיכם בתכנון הארוחה ובהכנתה - ילדים נהנים יותר לאכול מאכלים שהיה להם חלק כלשהו בבחירתם ו/או בהכנתם.
- גם ילדים הרגישים ללקטוז (סוכר החלב) יכולים ליהנות ממוצרי חלב. זאת, באמצעות בחירת המוצרים המתאימים להם, לאחר התייעצות עם רופא או דיאטנית.