מהי דלקת?
דלקת היא התהליך בו מערכת החיסון של הגוף מגיבה לפציעה או זיהום. הדלקת הזיהומית (למשל דלקת עיניים, דלקת ריאות, דלקת בגרון) היא הידועה ביותר, והיא מלווה לרוב בחום, נפיחות וכאב. אולם, בגופינו יכולים להתרחש גם תהליכי דלקת שאינם מורגשים. למשל, לתהליכי דלקת יש חשיבות בטרשת העורקים, התהליך בו שומנים שוקעים בתוך דפנות העורקים עד ליצירת חסימה ואוטם, מה שגורם להתקף לב או שבץ מוחי.
מהו סטרס חמצוני?
סטרס חמצוני הוא מצב בו הייצור של רדיקלים חופשיים עולה על פעילות האנטיאוקסידנטים (נוגדי חמצון) וגורם נזק לתאים.
חלב נגד סטרס
על פי מחקר אמריקאי, תזונה עשירה במוצרי חלב יכולה להוריד רמות של סמנים (מרקרים) לדלקת וחמצון בקרב אנשים שמנים ובעודף משקל. צריכת דיאטה עשירה במוצרי חלב הביאה לירידה משמעותית של יותר מ- 20 אחוזים בתרכובות הקשורות לסטרס חמצוני, ולירידה של 10-15 אחוזים בסמנים של דלקת. לצריכת סויה לא נמצאה תועלת בהקשר זה.
המחקר כלל 10 משתתפים שמנים ו- 10 משתתפים בעודף משקל שצרכו תזונה עתירה במוצרי חלב או בסויה במשך 28 ימים, תקופת "שטיפה" במשך 28 ימים ומעבר לקבוצה השנייה למשך 28 ימים נוספים. החלוקה לקבוצות נערכה באופן אקראי, והמשתתפים והחוקרים לא ידעו מתי צרכו את החלב ומתי צרכו את הסויה.
(המחקר נערך בתמיכת מועצת החלב בארה"ב).
למאמר המלא:
CRP וצריכת מוצרי חלב
CRP הוא סמן לדלקת תת-קלינית שככל הנראה קשור למחלות לב וכלי דם עתידיות. חוקרים מבוסטון בדקו את הקשר בין CRP ותזונה בקרב כ- 4,000 ילדים ובני נוער. נמצא כי ילדים עם רמות CRP בקטגוריה הנמוכה אכלו יותר דגנים, ירקות ומוצרי חלב בהשוואה לילדים עם רמות CRP גבוהות.
שוקו נגד דלקות
במחקר נוסף, שנערך בספרד, נמצא כי שתיית חלב רזה עם אבקת קקאו עשירה בפלבנואידים יכולה להפחית תהליכי דלקת. המחקר כלל 47 משתתפים בגיל 55 ומעלה, עם גורמי סיכון למחלות לב. קבוצה אחת שתתה 20 גרם אבקת קקאו בחלב רזה פעמיים ביום והקבוצה השנייה שתתה חלב רזה רגיל. לאחר 4 שבועות הקבוצות התחלפו.
לאחר שתיית השוקו, חלה ירידה במספר סמנים של דלקת בקרב המשתתפים וכן חלה עלייה ברמות הכולסטרול-HDL ("הטוב").