סרטן המעי הגס הנו המחלה הממארת השנייה בשכיחותה בגברים ובנשים בישראל (לאחר סרטן השד בנשים וסרטן הערמונית בגברים), ובשנת 2002 היה אחראי לכ- 12% מכלל הפטירות מסרטן.
רוב הממצאים ממחקרים אפידמיולוגיים תומכים בהשפעה המגינה שיש למוצרי חלב ולרכיבי התזונה שלהם, כמו סידן וויטמין D, כנגד סרטן המעי הגס.
מחקר חדש, שפורסם בינואר 2010 ב- British Medical Journal, הוא המחקר הגדול ביותר מסוגו שנערך עד היום, וגם בו נמצא קשר הפוך בין רמות ויטמין D וסרטן המעי הגס.
מחקר EPIC (European Prospective Investigation into Cancer Study), כלל למעלה מחצי מיליון משתתפים מעשר מדינות באירופה, שמילאו שאלונים על התזונה ואורח החיים שלהם ונלקחה מהם בדיקת דם. במהלך המחקר חלו 1,248 משתתפים בסרטן המעי הגס והחוקרים ערכו השוואה בינם (מקרים) לבין מספר דומה של משתתפים בריאים מהמחקר (ביקורות), שהיו בעלי נתונים דומים.
במחקר נמצא שרמות ויטמין D נמוכות מ- 50-75 ננומול לליטר קשורות בסיכון גבוה לסרטן המעי הגס, בעוד רמות גבוהות מערך זה לא נמצאו קשורות בסיכון מופחת.
בנוסף, צריכה גבוהה של סידן בתזונה, אך לא של ויטמין D, נמצאו קשורות לסיכון נמוך לחלות בסרטן המעי הגס.
כאמור, במחקרים קודמים כולל ניתוחי-על (מטה-אנליזה) נמצאו תוצאות דומות.
פאנל המומחים של ה- World Cancer Research Fund וה- American Institute for Cancer Research (WCRF/AICR) ערך סקירה נרחבת של הידע המדעי הקיים בתחום המזון, התזונה, פעילות גופנית ומניעת סרטן ופרסם את המלצותיו בדוח מקיף לפני כשנתיים. מסקנות הדוח היו כי חלב ככל הנראה מגן מפני סרטן המעי הגס. מסקנה זו מבוססת על ממצאים עקביים ממחקרים אפידמיולוגיים וממחקרים שהוכיחו מנגנונים אפשריים.
יחד עם זאת מציינים החוקרים, שלפני שניתן יהיה לצאת בהמלצות לציבור הרחב לקחת תוספים של ויטמין D יש לבחון את הקשר שנמצא במחקרים קליניים מבוקרים, שיתנו תשובה סופית לשאלה האם תוספת ויטמין D יעילה בהרודת הסיכון לסרטן המעי ללא תופעות לוואי.
מקור:
Association between pre-diagnostic circulating vitamin D concentration and risk of colorectal cancer in European populations:a nested case-control study
British Medical Journal 2010;340:b5500
http://www.bmj.com/cgi/content/abstract/340/jan21_3/b5500