בדיקות קולונוסקופיה באופן כללי שייכות למשפחת בדיקות הגסטרו, הבוחנות את מצב מערכת העיכול. בעוד שקולונוסקופיה בודקת את מצב מערכת העיכול התחתונה (Colon - המעי הגס), גסטרוסקופיה בוחנת את מערכת העיכול העליונה (Gastro), בעיקר ושט, קיבה ותריסריון.
בדיקות הקולונוסקופיה עצמן נחלקות גם הן לשני סוגים עיקריים – בדיקות רגילות לעומת בדיקות וירטואליות. במאמר קצר זה נעמוד על ההבדלים העיקריים בין שני סוגי הבדיקות, כדי לאפשר לכם לדעת איזו בדיקה היא הנכונה עבורכם.
בדיקת קולונוסקופיה רגילה
בדיקת קולונוסקופיה רגילה מתבצעת באמצעות החדרה של צינור דק וגמיש למערכת העיכול התחתונה, דרך פי הטבעת. תהליך זה מתבצע לרוב בשילוב חומר מטשטש כלשהו הניתן למטופל טרם הבדיקה, וזאת כדי למנוע כאב או אי נוחות.
טרם הבדיקה הרגילה יש לבצע הכנה לפי הוראות הניתנות מראש: היצמדות לתפריט מצומצם מאוד כמה ימים לפני הבדיקה עצמה, שתייה מרובה (בדרך כלל מים או תה צמחים) וכן נטילת חומר כימי המסייע למעי להתרוקן. לחילופין כיום ניתן לבצע הכנה לבדיקת קולונוסקופיה גם ללא החומר המרוקן, הנקרא "פיקולקס", וזאת משום שלעתים הוא גורם לתופעות לוואי לא נעימות (כאבי בטן, התכווצויות, שלשולים והקאות).
מטרתה של בדיקת קולונוסקופיה היא כפולה, למעשה, ובזה טמון יתרונה הגדול לעומת הבדיקה הווירטואלית. בבדיקה אחת ניתן גם לאבחן בעיות וגם לטפל בהן. הצינור הדק והגמיש מכיל מצלמה, וכן אביזרים נוספים המשמשים לביצוע הליכים כירורגיים. במידה שבבדיקה מתגלים פוליפים במעי הגס (שלב האבחון), ניתן גם לכרות אותם ולהוציאם מהמעי (שלב הטיפול).
יתרון נוסף של בדיקת קולונוסקופיה רגילה הוא בעובדה שהיא מצילת חיים, חד משמעית. מכיוון שכל בדיקה שכזו מאפשרת להסיר פוליפים חשודים באופן מיידי, נמנעת האפשרות שהם יהפכו לסרטן במעי הגס.
בדיקת קולונוסקופיה וירטואלית
לעומת הבדיקה הרגילה, קולונוסקופיה וירטואלית כשמה כן היא – מדובר בעצם בהדמיית מחשב ולא בבדיקה פולשנית, המחייבת החדרה של צינור גמיש לגוף. למרות זאת, טרם הבדיקה מוחדר צינור קטן לפי הטבעת ומזרים פנימה גז המנפח את המעי, כדי שניתן יהיה לקבל הדמיה ברורה יותר.
כבר ב-2007 מחקרים מצאו שיעילותה של קולונוסקופיה וירטואלית באיתור פוליפים טרום סרטניים, זהה ליעילותה של הבדיקה הרגילה (ynet, 6.11.07). בישראל מבוצעות מעל 5,000 בדיקות וירטואליות בשנה למרות עלותן הגבוהה יחסית לבדיקות הרגילות, וביכולתן לזהות גידולים ברוחב של מעל 8 ס"מ.
יתרונה הגדול של קולונוסקופיה הווירטואלית הוא בכך שהיא לא פולשנית, מהירה, ללא הרדמה או טשטוש וללא סכנת פגיעה במעי הגס. חסרונה הגדול טמון בעובדה שמדובר אך ורק בבדיקה, בלי אפשרות לבצע כריתה לצורכי ביופסיה ומניעת סרטן. קולונוסקופיה וירטואלית מבוצעת באמצעות הדמיית CT, ובשל כך מאפשרת לבצע רק אבחון ולא מעבר לכך. על מנת להוציא את הפוליפים שנתגלו יש צורך לבצע ניתוח או בדיקת קולונוסקופיה נוספת, המאפשרת כריתה והסרה.
אז מה עדיף?
שאלה זו תלויה במספר פרמטרים – האם מדובר בבדיקה ראשונה או שכבר נמצאו פוליפים בעבר? האם המטופל מודע לכך שהבדיקה הווירטואלית אינה מאפשרת להסיר את הגידולים במידה שיימצאו? ועוד. במידה שהבדיקה מוצאת פוליפים, יש לחזור עליה לאחר שנה עד 5 שנים.
ממצאי מחקרים מעידים שלרוב מחצית מהמטופלים בוחרים בבדיקה הרגילה, והמחצית האחרת בוחרת בבדיקה הווירטואלית. בכל מקרה חובה לקבל ייעוץ מגורמים מקצועיים, על מנת להבין איזו בדיקה עדיפה בהתאם למצבכם הרפואי.
המידע באדיבות מכון לייף קלין המציע הכנה לקולונוסקופיה ללא חומר מרוקן