מחלות עור הן חלק מענף הדרמטולוגיה ברפואה שמתעסק במחלות עור שונות. העור הוא החלק הגדול ביותר בגוף, והוא מהווה את המעטפת החיצונית לשמירה על הגוף כולו. העור בנוי משלוש שכבות שונות. הראשונה מכונה אפידרמיס, האמצעית מכונה דרמיס והשכבה התחתונה מכונה היפודרמיס. מחלות העור הנפוצות ביותר הן אלה שפוגעות בשכבה העליונה. בשכבה זו יש את הכמות הגדולה ביותר של פתולוגיות, מכיוון ששכבה זו חשופה לעולם החיצוני, שממנו מגיעות רוב הסיבות למחלות העור השונות.
תפקיד העור
תפקיד העור הוא לשמור על הגוף מפני חדירתם של גורמים חיצוניים לתוך הגוף ושמירת הגוף ואבריו הפנימיים באופן כללי. מסיבה זו ידוע, כי אנשים שנשרפים, או שעורם נפשט מכל סיבה שהיא, או שעורם נאכל בחומצה, לא יכולים לשרוד מעבר למספר ימים ובמקרים רבים לא שורדים אפילו כמה שעות. העור אחראי גם על וויסות הנוזלים בגוף וגם על ההגנה הראשונית מפני קרני השמש המסוכנות. העור אחראי על הסינתזה של ויטמין D, והוא נחשב לאיבר הגדול והכבד ביותר בגוף, המסוגל להגיע למשקל של עד 20 ק"ג אצל אנשים מסויימים.
שלושת מחלות העור הנפוצות ביותר
שלוש מחלות העור הנפוצות ביותר הן:
1. אקזמה
2. הרפס
3. פסוריאזיס
אקזמה – אקזמה היא תגובה של העור לגירויים חיצוניים כמו מגע עם חומרים גורמי אלרגיה, או זיהום חיידקי, וגם לגירויים פנימיים כמו מתחים נפשיים, לחצים שונים וכדומה. הביטוי של האקזמה הוא אדמומיות בעלת גבולות מטושטשים, שיכולים להתפתח לשלפוחיות קטנטנות ועור קשקשי, יבש וקשה. אקזמה מלווה בדרך כלל בגירוד מטריד. הטיפול במחלות עור מסוג זה הוא על ידי משחות שונות, משחות סטרואידיות, אנטי דלקתיות, משחות אנטי פטרייתיות וכדומה.
הרפס – זוהי מחלת עור כרונית שמופיעה לרוב באיזור השפתיים, העיניים ואברי המין, אך היא יכולה להופיע גם במקומות נוספים בגוף. המחלה גורמת להופעת אודם ושלפוחית, שמלווים בכאב ובחוסר נוחות גדולה. אין טיפול המונע את התפתחות המחלה, אך יש טכניקות שונות בתחום הרפואה האלטרנטיבית למניעת התפרצות המחלה. הרפס נגרם כתוצאה מזיהום נגיפי, והוא יכול להיות קטלני לתינוקות.
פסוריאזיס – מחלה זו מכונה ספחת בעברית ומקורה בפעילות לא תקינה של מערכת החיסון של הגוף. המחלה מאופיינת בכך שתאי המערכת החיסונית מזהים את תאי העור כגורם שיש למגר אותו ולכן היא מאופיינת בתחלופת תאי עור מואצת מהרגיל. התוצאה המתקבלת היא שכבה של עור קשה, שמופיע לעיתים בצבע סגול או אדום ומכוסה בקשקשים לבנים. יש למחלה הזו צורות הופעה רבות שמשתנות על פי גורם המחלה והאיזור שבו היא מופיעה. כיום אין טיפול קבוע למחלה, וברוב המקרים מדובר במצב כרוני שמאופיין בתקופת התלקחות של המחלה ובתקופת רגיעה לאחריה.
על מנת לאבחן מחלות עור, יש לגשת לרופא עור מומחה, וכן על מנת לאבחן כתמי עור ונקודות חן כדי להיות בטוחים שאין המדובר על סרטן העור, שיכול להתפתח לו בשקט מגיל צעיר, ולהתפרץ בכוח בגיל מבוגר הרבה יותר.
המאמר נכתב באדיבות רשלנות רפואית שנותנים מגוון ענק של פתרונות לבעיות של רשלנות רפואית