יותר ויותר הורים מוטרדים כיום ממידת המוכנות של ילדם לקראת כיתה א'. המעבר מהגן לבית הספר הוא ללא ספק שינוי רציני, ואך טבעי הוא, שבהתקרב המעבר הזה, הורים יביעו דאגה. כדי קצת להקל עליכם ולרכך את המעבר הזה עבור הילד, לפניכם כמה שיטות שיעזרו להכין את הילד לקראת היום הראשון בבית הספר.
לדבר עם הילד על המשמעות של התחלת כיתה א'
קודם כל חשוב להסביר לילד מה צפוי לו. כשאומרים לילד שבקרוב הוא יתחיל את כיתה א', הוא לא באמת מבין מה זה אומר. על מנת ששוק המעבר יהיה כמה שיותר משני ולא יכה בו בהפתעה, הילד צריך להבין יותר לעומק מה מחכה לו. אפשרו לילד לשאול כמה שיותר שאלות, וספקו לו תשובות כמה שיותר ברורות שיעזרו לו לקבל מושג כללי על השינוי שהוא עתיד לחוות.
"לשחק" בבית ספר
אחד השינויים הגדולים ביותר הכרוכים בהתחלת כיתה א' הוא ההתמודדות עם משימות אקדמיות כמו קריאה וכתיבה. כדי להפוך את המשימות הללו לידידותיות יותר עבור הילד, אפשר פשוט להתחיל לחשוף אותו בהדרגה לאותיות כבר בחודשים שלפני תחילת כיתה א'. שלבו מתודה כיפית בחשיפה הזו, כדי שכל העניין לא ייראה כמו לימוד פורמלי, אלא ירגיש יותר כמו משחק או פעילות משותפת שלכם ושל הילד. כאשר הילד יגיע לבית הספר, האותיות לא ייראו לו זרות, וזה ייקל עליו את ההתמודדות עם כל השינויים שמסביב.
להנחיל הרגלי שינה מסודרים
אם לילד אין הרגלי שינה קבועים, רצוי להנחילם כבר בתקופת טרום בית הספר. ילדים זקוקים לשינה איכותית, על אחת כמה וכמה כאשר הם בשלב בית הספר, אז הם נדרשים לשמור על רמת ריכוז גבוהה, להפגין יכולת ביצועית וכן הלאה. ככל שהילד יישן טוב יותר בלילה, יהיה לו קל יותר לתפקד בבית הספר, ואם הוא הולך לישון מאוחר מידי, ההרגל הזה, ללא ספק, יכול לפגוע ברמת התפקוד שלו בכיתה.
להכיל את הקשיים של הילד ולגלות אמפתיה
חשוב שתזכרו, כי כל שינוי, לא רק עבור ילדים, אלא גם עבורינו המבוגרים, כרוך בתהליך של הסתגלות, שלרוב גם מזמן אי אלו קשיים. קבלו זאת בהבנה וגלו כמה שיותר אמפתיה כלפי הקשיים שהילד ייתקל בהם. אל תיבהלו מהם, כי אז אתם עלולים לשדר לו שמשהו נורא קורה לו ושאתם לא בטוחים ביכולת שלו להתמודד. האמינו, כי הכל יהיה בסדר והעבירו לילד את התחושה, כי אתם סומכים עליו. אתם תראו שלאט לאט הקשיים יתפוגגו והילד יתרגל למסגרת החדשה ואף ייהנה ממנה.
הטיפים באדיבות חיים ולדר - יועץ חינוכי וסופר ילדים