נוטריונים בישראל הם עורכי דין במקצועם, בעלי משרד עצמאי. עובדה זו יוצרת לעיתים בלבול בקרב ציבור הפונים, אשר אינו מבדיל בין עורך דין נוטריון לבין עורך דין שאיננו נוטריון.
אחד מן הכללים החשובים ביותר לבחירת נוטריון, הוא לוודא כי בעל המקצוע אליו פונים, הוא אכן נוטריון, בעל רישיון תקין.
עורך דין המעוניין להיות נוטריון, צריך להגיש בקשה בכתב למחלקה לרישוי נוטריונים ובקשתו תידון בכינוס הקרוב של ועדת הרישיונות. עצם הגשת הבקשה, אינה מבטיחה קבלת הרישיון, היות שוועדת הרישיונות, בודקת האם עורך הדין המבקש, עומד בתנאי הכשירות שבחוק הנוטריונים.
בישראל, כמו במרבית מדינות העולם, נוטריון אינו יכול לעבוד ללא רישיון כחוק וזאת בשל המשמעות של האישור הנוטריוני בהליכים משפטים. מסמך נוטריוני מהווה למעשה ראיה מכרעת בהליך משפטי, כאשר בניגוד לראיות אחרות, אין צורך לתמוך את המסמך הנוטריוני בראיה נוספת ואין צורך להעיד את הנוטריון, על מנת שהמסמך יתקבל.
הנוטריון מוסמך לתת שירותי נוטריון שונים, אך בעת בחירת נוטריון, יש לוודא כי הנוטריון מציע את השירות לו הפונה זקוק והנו בעל מומחיות. נושא המומחיות חשוב במיוחד, כאשר מדובר על סמכויות כגון תרגום נוטריוני וצוואה נוטריונית.
בחירת נוטריון – הכללים
נוטריון הוא עורך דין במקצועו, אך חשוב להבין כי לא כל עורך דין בארץ, הוא נוטריון. העובדה כי נוטריונים הם עורכי דין, יוצרת לא פעם, בלבול וחשוב להבחין בין השניים, כדי לקבל אישור נוטריוני מבעל סמכות.
מהם הכללים המנחים לבחירת נוטריון?
1. רישיון כדין : נוטריון בישראל הוא בעל סמכות כדין, אם הינו בעל רישיון ישראלי ממשרד המשפטים. רישיון נוטריון ממדינה זרה, אינו רלוונטי לביצוע סמכויות נוטריוניות בישראל. על כן, יש להקפיד לבדוק כי הנוטריון אליו פונים, הוא בעל רישיון נוטריון ישראלי.
יש לציין גם כי הנוטריון מחויב לשלם בכל שנה, אגרה ותוקף רישיונו, תלוי בתשלום זה.
2. שירותי נוטריון : נוטריונים מוסמכים לתת שירותי נוטריון שונים, על פי חוק הנוטריונים. בבחירת נוטריון, יש לבדוק האם הוא מציע את השירות לו הפונה זקוק.
3. מומחיות : תנאי לקבלת רישיון נוטריון הוא השתתפות בהשתלמות מקצועית, טרם קבלת הרישיון. פירושו של דבר הוא כי הנוטריון יודע לבצע את סמכויותיו, אך מטבע הדברים, נוטריון בעל ניסיון, הוא מומחה יותר במלאכה הנוטריונית.
למרכיב זה יש משמעות מיוחדת כאשר מדובר על סמכות כגון תרגום נוטריוני. כאן יש לבחור נוטריון בעל מומחיות בתרגום שהנו בעל שליטה ובקיאות בשפות הרלוונטיות: שפת המקור ושפת היעד.
כאשר זקוקים לצוואה נוטריונית, כדאי לפנות לנוטריון בעל ניסיון באימות צוואות. הטעם לכך הוא כי כאשר נוטריון מאמת צוואה שלא בהתאם לכללים, יכולות להתעורר טענות נגד תוקפה של הצוואה, בשלב מאוחר יותר.
4. שכר טרחה : נושא שכר הטרחה הוא מרכיב חשוב שרבים אינם מודעים לו. באתר האינטרנט של משרד המשפטים, ישנו מחירון המסדיר את שכר הטרחה של הנוטריונים בארץ. המשמעות היא כי נוטריון אינו יכול לגבות שכר גבוה יותר מהקבוע במחירון.
יש לבדוק את המחיר של השירות לו זקוק הפונה וכאשר בוחרים נוטריון, לוודא כי הוא גובה שכר טרחה, כחוק.
שירותי נוטריון – חשיבותה של מומחיות
נושא המומחיות של נוטריונים, הוא אחד מן הכללים המנחים לבחירת נוטריון. כאשר מדובר על הסמכויות הסטנדרטיות למשל, נאמן למקור או אימות תצהיר, לא נדרשת מומחיות מיוחדת. אולם, כאשר פונים אל נוטריון לשם תרגום נוטריוני או צוואה נוטריונית, ישנה משמעות לניסיון של עורך הדין ולמומחיותו בשירותים אלו.
תרגום נוטריוני הוא שירות הדורש מיומנות במלאכת התרגום, כמו גם ידע ובקיאות בשפות הרלוונטיות, הן שפת המסמך המקורי ושפת התרגום. כל אחת מן התכונות לבדן, לא תספיק ויש צורך בשילוב ביניהן, כדי לתת שירות מקצועי ואיכותי לפונה.
צוואה נוטריונית היא סמכות שיש להקפיד לעשותה במומחיות, תוך שמירה על הכללים שבחוק. ההשלכות של צוואה נוטריונית שלא אומתה כדין, הן מרחיקות לכת. היה ותוגש התנגדות לקיום הצוואה, יכול בית המשפט לקבוע כי הצוואה אינה תקפה, אם נפלו בה פגמים בלתי ניתנים לתיקון.
כיצד מקבל נוטריון רישיון?
קבלת רישיון נוטריון בישראל, אינה פרוצדורה מורכבת. מדובר על הגשת בקשה בכתב למחלקה לרישוי נוטריונים, בה דנה ועדת הרישיונות.
מגישי הבקשות הם עורכי דין, אשר עומדים בתנאי הכשירות, המנויים בחוק הנוטריונים. מילוי הבקשה איננו עניין מסובך, אך על המבקש, למלא אותה בצורה מסודרת ומפורטת. יש לתת דגש לתצהיר שבבקשה, במסגרתו נדרש עורך הדין, לפרט על עיסוקו במקצועו, במהלך שנות פעילותו.
התנאי המרכזי להגשת בקשה לרישיון נוטריון היא שנות הוותק של עורך הדין. חוק הנוטריונים אינו מאפשר קבלת רישיון לעורכי דין בעלי וותק נמוך מעשר שנים. יש לציין כי הוותק אינו מתבטא בחברות בלשכת עורכי הדין, אלא בעיסוק ממשי בעריכת דין, במהלך עשר שנים לפחות.
קבלת שירותי נוטריון צריכה להיעשות רק לאחר בחירה נכונה של הנוטריון. במאמר זה סקרנו בהרחבה את הכללים המנחים לבחירה זו, על מנת לקבל שירות מקצועי ואיכותי. אחד מן הכללים הללו הוא מומחיותו של הנוטריון, כאשר למרכיב זה יש חשיבות גדולה מאוד, במקרה של תרגום נוטריוני וצוואה נוטריונית.
לקריאה נוספת: נוטריון - מיהו ומהן סמכויותיו >>