חברות המידע העסקי השונות, מבצעות מדי שנה דירוג מקצועי של בעלי מקצוע שונים וביניהם, גם עורכי דין.
ניתן למצוא דירוג על פי גודלו של משרד עורכי דין ודירוג נפרד, אשר עניינו במשרדים המובילים, בכל תחום התמחות. כמו כן, ישנם שני דירוגים נוספים, מיד נכירם.
בחלק נכבד מן המקרים, נמצאים משרדי עורכי דין הגדולים ביותר בארץ, כמשרדים הטובים ביותר. נתון זה גורם לרבים לתהות האם, גודלו של משרד עורכי דין, משפיע על דירוגו, גם כאשר סוג הדירוג הוא על פי מומחיות לא על פי גודל.
מחד, ניתן לומר כי ככל שמשרד עורכי דין גדול יותר, יש לו יותר כח אדם ומשאבים אחרים, המאפשרים לו להתמקצע יותר ממשרדים קטנים. מאידך, ניתן לומר כי לקוחותיהם המוכרים של המשרדים הגדולים, אחראים במידה רבה למוניטין המקצועי של עורכי הדין, יותר מן המומחיות עצמה.
מבחינה טכנית, מתבצע הדירוג על פי מספר התיקים, היקף לקוחות, פסקי דין משמעותיים, ראיונות עם עורכי דין ועוד.
סוגי דירוגים של עורכי דין
דירוג עורכי דין איננו נושא חדש, אך בשנים האחרונות יש בהחלט חידושים בתחום הדירוג. במשך תקופה ארוכה, היה דירוג אחד בלבד, אשר דירג משרדי עורכי דין על פי גודלם ותו לא.
האם הייתה משמעות אמיתית לדירוג משרד על פי גודלו? עבור אלו הסבורים כי גודלו של משרד עורכי דין, מעיד על טיבו, כן. עבור אחרים, אשר לא ראו בממד הגודל, כאינדיקציה לאיכות, דירוג זה העלה ולא הוריד.
כך או כך, בעת האחרונה, החליטו חברות המידע העסקי, לדרג עורכי דין גם על פי קריטריונים אחרים. יש הטוענים כי הדבר נובע מן הביקורת שנשמעה לגבי דירוג משרדים, רק על פי גודלם.
מהם הדירוגים הנוספים הקיימים היום של עורך דין:
1. מומחיות : ישנו דירוג על פי מומחיות מקצועית. זהו דירוג איכותי מאוד, אשר מחולק לתחומים משפטיים ומדרג, דירוג פנימי, בכל תחום משפטי, את המשרדים המובילים. למשל, בקטגוריה של רשלנות רפואית, ניתן למצוא את המשרדים המובילים, כמו גם בתחומים אחרים, פלילי, מקרקעין וכולי.
2. מנהלים: דירוג מסוג חדש הוא דירוג של מנהלי משרדים. זהו דירוג אישי של מנהלי המשרדים.
3. פעילות התנדבותית: עורך דין שעוסק בפעילות פרו בונו, יכול להשתבץ לדירוג זה. זהו דירוג על פי קטגוריה של משרדים המטפלים בתיקים בהתנדבות, קרי, ללא גביית שכר טרחה עבור הטיפול המשפטי.
פרסום הדירוג
מדי שנה, עם סיום עבודת הדירוג, היו הדירוגים מתפרסמים באמצעי התקשורת. למותר לציין כי מדובר בחשיפה רבה למשרדי עורכי דין וגם במדד של יוקרה.
כאשר החלו חברות המידע העסקי, לדרג משרדים על פי קריטריונים נוספים, גדלה המשמעות של דירוג עורכי דין בישראל, במיוחד לאור העובדה כי כיום קיים דירוג על פי קטגוריות התמחות. לכך יש משמעות ענפה, במיוחד לאור העובדה כי בישראל פועלים משרדי עורכי דין רבים.
הדירוג אינו מתקשר עוד רק עם גודל ויוקרה, אלא גם עם מומחיות מקצועית בתחומים המשפטיים. המוניטין של כל עורך דין השייך למשרד מדורג, עלה יחד עם המוניטין של המשרד עצמו.
לאחר שכלול מדדי הדירוג, טבלאות הדירוג הפכו לאמצעי עבור הציבור, לאתר עורכי דין מומחים בענפי משפט שונים.
האם לבחור עורך דין על פי דירוג?
מקצוע עריכת הדין נמצא, זה מספר שנים, בהצפה גדולה. לנתון זה יש השלכות רבות הן על כל עורך דין כשלעצמו, הן על המשרדים והן על הציבור.
ההיצע הגדול של עורכי דין, הופך לא פעם, את הבחירה של עורך דין לטיפול בתיק, למורכבת יותר עבור הלקוח הפוטנציאלי.
ההצפה גרמה לציבור להבין את החשיבות שבפנייה אל עורך דין מומחה בענף המשפטי ועל כן, נעזר הלקוח של שנת 2010, באמצעים שונים, כדי לאתר את עורך הדין המתאים לו ביותר.
טבלאות הדירוג הוא אחד מן האמצעים הללו, במיוחד כאשר פונים אל טבלת הדירוג על פי קטגוריה משפטית.
עם זאת, לעיתים, אין בכך די, היות וטבלאות הדירוג אינן מצמצמות את הרשימה לחלוטין. על כן, בד בבד, חשוב לנסות ולאתר, המלצה מקצועית של לקוח עבר של עורך דין, או משרד עורכי דין מסוים.
ניתן להתרשם מפסקי דין בהם לקח חלק עורך דין מסוים, אשר נדמה כי מתאים הוא לטפל בתיק, אפשר לגלוש בפורומים רלוונטיים ולקבל את עצתם של מנהלי הפורומים וכדומה.
מחפש עורך דין? אחת הדרכים לאיתור עורכי דין מתמחים, הוא באמצעות טבלאות הדירוג. ישנם סוגים שונים של דירוגים, על פי גודל, מומחיות מקצועית וכיו"ב.
לקריאה נוספת: השעיית עורכי דין - מתי ומדוע >>