חפש מאמרים:
שלום אורח
22.11.2024
 
   
מאמרים בקטגוריות של:

   
 

חלבונים חומר גלם של גופנו – ד"ר קובי עזרא

חלבונים חומר גלם של גופנו – ד"ר קובי עזרא

פרוטאין, המילה הלועזית  לחלבונים, פרושה "הראשון  בלמעלה". רבות נכתבו על חשיבותם של חלבונים לבניית שרירים ולשמירה על החיוניות גופנו אכן החלבונים מספקים לגופנו 4 קלוריות לכל גרם משקל.

החלבונים, החיוניים לבניית שרירים ולמערכות אחרות בגופנו, חשובים לכולם. אך במיוחד לספורטאים. ניסויים הוכיחו כי מאמץ גופני יכול להכפיל אף לשלש את הצורך של גוף האדם חלבון. איזו כמות מומלץ לצרוך. מה המקור הטוב ביותר ולמה  גורם מחסור. תזונה וספורט- כתבה ראשונה בסדרה.

מקורם  של החלבונים בחי הצומח. הם מורכבים משרשראות ארוכות, אשר מתעכלות לאחר אכילה ומתפרקות  לחומצות אמינו, אמנו החומצות  נספגות במחזור הדם, לאחר מכן הן יכולות להיבנות שוב כחלבונים ברקמות גופנו.התהליך ניקרא: "אנבוליות. בטבע קימות  22 חומצות אמינו מהן מכונות "חיוניות לחים" לגופנו: איזואוליצין, לאצין, לזין, מטיונין, אלנין, תראונין, טריפטופאן וולין. בנוסף, ישנן שתי חומצות "חצי חיוניות": ארגינין והיסטידין. יתר 12 החומצות הנותרות מוגדרות  כ"בלתי חיוניות". כי גופנו סוגל לסנתז אותן  בעצמו, מחומצות החיוניות. יחד עם  זאת, הן תורמות למערכת החיסון ולבריאות.

מי גבינה: החלבון המושלם

החלבונים מחדשים  ובונים רקמות שונות בגופנו, שנהרסו או נשחקו: שרירים, מערכת העיכול, לתאי דם ועוד. בנוסף הם משמשים חומר גלם לבניית הורמונים, (הורמון גדילה, אינסולין, פרולקטין, 1-IGF), ולבניית אנזימים, שהם זריזים כימים. מידת יעילות של החלבונים השונים מוגדרת כערך ביולוגי. ככל שערך זה עולה, כך עולה יעילות ספיגת החלבון בגופנו. החלבונים שמקורן מין החי (ביצים, בשרים ועופות, מוצרי חלב ודגים) הם בעלי ערך ביולוגי גבוה מאוד ביחס לשאר המזונות הקיימים בטבע. לגבי חלבונים שמקורם מן הצומח, שילוב של דגנים (שני שליש/שליש) עם קטניות  (לדוגמא:  חומוס עם לחם), מעלה את ערכו הביולוגי של החלבון, ככל שערכו הביולוג של החלבון גבוה יותר,  כך הוא מוגדר כחלבון מושלם יותר, ומסייע לבניית גוף שרירי בצורה יעילה, חלבון מי גבינה (WHEY PROTEIN) הוא חלבון מושלם בעל ערך ביולוגי מהגבהים ביותר כיום מבין תוספי התזונה. יש מגדירים את ערכו הביולוגי של החלבון מי גבינה בכ-104%. במקום השני נמצא אלבומין הטהור (חלבון הביצה) ובמקום השלישי חלבון הקזאין (חלבון חלב). אחריהם נמצאים חלבונים שמקורם בבשר, סויה, ואורז. ערכם הביולוג מוגדר בכ-75% את חלבון מי הגבינה, הנספג מהר במחזור הדם, רצוי לאכל בבוקר או ישירות לאחר האימון. את החלבון החלב, לעומת זאת, רצוי לאכול ליפני השנה. חלבון זה מתפרק באיטיות ושוהה במשך זמן ארוך יותר בקיבה. הדבר מונע פרוק של שרירים המכונה קטבוליזם לשם עיכול החלבון והטמעתו,  גופנו זקוק בעיקר לפירידוקסין – ויטמין 6B, הפרידוקסין מסייע בתהליך פרוק החלבונים לחומצות אמינו, וכך מתאפשרת ספיגה אופטימאלית יותר של חלבונים. רטינול (ויטמין A) חיוני להובלת החלבונים אל יעדם, בעיקר לעיניים אך גם אל השרירים.

כל אחד והחלבון שלו

לפי  RDA (רשמה המומלצת לצריכת  תוספי תזונה של משרד הבריאות האמריקאי), אדם ממוצע זקוק מידי יום לכ- 0.8 גרם חלבון לכל 1 קילוגרם ממשקל גופו, כלומר, אדם שוקל 75 קילו גרם  זקוק לכ-60 גרם מידי ליום, אולם המלצה זו אינה מדויקת שמדובר בכלל האוכלוסייה, שכן אנשים  שאינם  עושקים בפעילות גופנית מאומצת. ניסויים הוכיחו מאומצת  זקוקים לעתים לחלבון  בכמות גבוה יותר. השוני בצריכת חלבונים מאדם לאדם נובע בהבדלים הגנטיים, גיל, מוצא, תנאים מנטרלים כמו לחצים שונים, ותנאים פיזיולוגים כמו עבודה או פעילות מאומצת. ניסויים הוכיחו כי מאמץ גופני יכול להכפיל ואף לשלש את הצורך של גוף האדם בחלבון. מרכבים גנטיים כמו צבע עור, עניים, גובה, משקל ומבני גוף, גם הם מרכיבים עיקריים (30%) בקביעת צורכי גופנו בחלבון. קשה לאמוד, אם כן, את כמות צרכת החלבון, עקב פער בין צריכה הנחשבת על ידנו  כנורמאלית לבין הצריכה האופטימאלית לכל אחד מאיתנו, באופן אישי.

אצן אירובי לאומת אנאירובי

בשבע השנים האחרונות בדקתי, עד כמה שניתן, את כמות החלבון המדויק שעל האינדיבידואל לצרוך. במחקר שביצעתי אודות תלות גופנו בצריכת חלבון, השתתפו כ-30 ספורטאים, בעלי גובה  ומשקל כמעט זהים. אחוז השומן הכללי בגופם נע בין 10%-8%, הספורטאים חולקו לשלוש קבוצות  שוות .

הקבוצה הראשונה קיבלה 1 גרם חלבון לכל קילו ממשקלם.

קבוצה שנייה קיבלה  1.5 גרם חלבון לקילו גרם.

הקבוצה השלישית קיבלה 2.1 חלבון לק"ג.

שלוש קבוצות צרכו כמות שווה של שאר אבות מזון, באופן יחסי למשקלם, וזאת כדי שלא לנצל את החלבנים כמקור אנרגיה הספורטאים אומנו כשעה אחת ביום, באותם זמנים.  בדיקות הספורטאים העלו, כי בקבוצה מספר 1 נמצא מאזן חנקן שללי, כלומר התבצע  "פרוק שרירים". בקבוצה 2 הממצא היה דומה, אך פחות קריטי, ובקבוצה 3 נצפה מאזן חנקן חיובי, מכאן שהפוטנציאל לגדילת שרירים התקיים רק בקבוצה 3.

המסקנה היא, כי בנוסף לשוני האינדיבידואלי, קיימת בכל זאת כמות מסוימת של חלבון כדאי לספורטאים לצורך. ספורטאים העוסקים במקצועות כוח, כגון: מרימי משקולות, זקוקים לכמות החלבון הגבוה ביותר, בממוצע של 2-2.3  גרם לכל קילוגרם ממשקלם. ספורטאי סיבולת, מתאגרפים למשל, זקוקים לממוצע של  1.8-2 גרם, ולספורטאי סיבולת טהורה, כגון: טריאטלונרים, זקוקים לממוצע של 1.6- 1.5 גרם.   

חולשת שרירים והפרעות עצביות

עודף בחלבון עלול לגרום למעמסה עודפת על הכליות וליצור עודף של אוריאה  וחומציות בדם. במקרים כאלה, ויטמין B קומפלקס ובעקר ויטמין 6 B, ויטמין A, ויטמין C, ויטמין E, עשויים לצמצם את הנזק. יחד עם זאת, מחקרים חדשים מצביעים על כך, שלגופנו קיבולת גבוהה מאוד של חלבונים. אדם בריא במשקל 80 קילוגרם, יכול לשלש את משקלו בחלבון, מבלי שיגרום נזק. חוסר בחלבונים עלול לגרום לבעיות רבות:

 * עייפות : החלבונים משפרים את הערנות בשל איזון רמו הסוכר בדם.

  * היפוגליקמיה  (תת סוכר בדם): החלבונים מונעים ספיגה מהירה של פחמימות בגוף, וכך רמת הסוכר נשארות יציבות במשך זמן ארוך.

* חולשת שרירים: החלבונים מרכיבים ובונים את רקמות השרירים.

 * היפרלפידמיה  (רמות גבוהות של שומנים בדם): חוסר בחלבונים יגרום לגוף לחץ ותגובה ישוחרר חומצות שומן חופשיות, כגון: כולסטרול וטריגליצרידים.

* מערכת חיסון חלשה, תאי מערכת החיסון מורכבים מחלבונים, מחוסר בהם עלול להחליש את מערכת החיסון. 

* הפרעות נוירולוגיות (עצביות): החלבונים הם נשאים של חומרים שונים, בין היתר חומצות שומן ליפו-פרוטאינים המרכבות את מעטפת המלנין של מערכת העצבים.  בכתבה הבאה נכיר מקרוב את מנגנון הפעלה של הפחמימות והשפעתם על גופנו. 

מתוך: המגזין לחיות בריא (GNC), גליון מספר: 4, ינואר 2000.

ד"ר יעקב עזרא (P.hD) מומחה לרפואה נטורופתית. ייעוצים בתחומי התזונה והספורט, הבריאות – טיפול במחלות שונות, אנטי-אייג'ינג (האטת תהליכי זקנה). לפגישת יעוץ בקליניקה: 0528567140 www.HealthNFit.org   www.Diet2all.org    www.Diet2all.net  

 





 
     
     
     
   
 
אודות כותב המאמר:

קובי עזרא, מומחה לרפואה נטורופטית, תזונאי ומאמן כושר. מר יעקב עזרא הינו מרצה במכון מור (לאוסטאופורוזיס) ובבית הספר להסמכות מאמנים של וינגייט - באוניברסיטת ת"א (אימונים לפיתוח הגוף ותזונה).

כתב את הספרים:
1. אבן הפינה בתחום פיתוח הגוף.
2. ספורטולוגיה - המדריך לספורטאי.
3. סטרואידים-כל מה שרצית לדעת? ולא העזת לשאות!

בעל קליניקה לרפואה נטורופטית ונותן שרותים:
* טיפול במחלות שונות (כולסטרול, מחלות לב, סוכרת ועוז...).
* דיאטה מהירה דיאטות הרזייה ועיצוב הגוף.
* פיתוח גוף עיצוב וחיטוב הגוף.
לפגישת יעוץ בקליניקה: 0528567140
* מנהל האתר: ארגון הבריאות והכושר.
ארגון הבריאות והכושר הישראלי

 
     
   
 

מאמרים נוספים מאת יעקב קובי עזרא

מאת: יעקב קובי עזראדיאטה ותזונה06/03/201659 צפיות
קובי עזרא ויטמין D כנגד זיהומים - ויטמינים. לאחר התפרצויות שפעת H1N1 בשנת 2009, המליצו בחום על כל עובדי הבריאות והחולים להיבדק ולטפל במחסור בוויטמין D כדי למנוע החמרה של דלקות בדרכי הנשימה. ויטמין D מפחית גם את ייצור הציטוקינים הפרו-דלקתיים, מה שעלול להפחית את הסיכון לסערת ציטוקין בזיהום H1N1.48

מאת: יעקב קובי עזראבריאות ילדים15/09/191632 צפיות
גדילה לגובה וצמיחה במימדי הגוף - קובי עזרא. ראשית יש להבין שלוחית הגדילה ממוקמת בין האפיפיזה והמטפיזה ומורכבת משלושה אזורים (אזור מנוחה, ריבוי והיפרטרופי).

מאת: יעקב קובי עזראבריאות ורפואה כללי25/08/131915 צפיות
סוכרת סוג 2 (סוכרת מבוגרים) סוכרת מסוג 2 בעבר כונתה סוכרת מבוגרים, היות ובעבר כמעט ורק מבוגרים ובעיקר שמנים סבלו ממנה. כיום עם מגפת ההשמנה בקרב ילדים ובני נוער, חלה עלייה בתחלואה של סוכרת סוג 2 בילדים ונוער, זאת עקב ההשמנה אשר נובעת מתזונה בלתי נאותה וחוסר פעילות גופנית. בסוכרת סוג 2 נוצרת תופעה של תנגודת הגוף להורמון אינסולין וכך בהמשך הפרשת אינסולין מוגברת, ובסופו של דבר ירידה בכמות האינסולין המופרשת מבלוטת הלבלב, כך לנעשה נוכל להבחין בעליית רמות הסוכר בדם, מצב המכונה היפרגליקמיה והתפתחות סו

מאת: יעקב קובי עזראדיאטה ותזונה18/08/131606 צפיות
דיאטה, ודיאטות בלתי פעילות אם כן נשאלה השאלה מדוע דיאטות אינן פעילות? או לפחות אנו רואים ירידה במשקל בהתחלה, אך כעבור זמן קצר אנו נתקעים! הסיבה העיקרית שדיאטות לא עובדות היא שלכל תוכניות הדיאטה למיניהן יש הנחת יסוד שגויה המבוססת על טיפול בסימפטומים, בגורמים החיצוניים וללא התייחסות לקשר של גוף-נפש הסתכלות מלאה על החיים שלנו. דיאטת מתבססות על כוח רצון ומשמעת עצמית בעיקר בלי לבדוק למה מלכתחילה אוכלים יותר מידי. בנוסף, השינוי המוצע הוא מבחוץ פנימה במקום מפנים החוצה. כלומר, דיאטות מציעות שנשנה את הפ

מאת: יעקב קובי עזראדיאטה01/08/131676 צפיות
דיאטת אטקינס: ד"ר אטקינס ממליץ בדיאטה שלו לצרוך בכמות כמעט בלתי מוגבלת, את המזונות הבאים: בשר, ביצים, גבינה ושומן, שמן וחמאה, וללא ספירת קלוריות. אך ישנו הצורך להגביל את צריכת הפחמימות מוגבלת לכ- 20 גרם ביום. דיאטה של אטקינס הינה ללא פחמימות לפחות בשלב הראשון. דיאטת אטקינס הידועה גם כדיאטה עתירת חלבונים ושומנים ודלה בפחמימות. למידע נוסף אודות דיאטת אטקינס. התיאוריה שאחרי הדיאטה, לדברי יודעי דבר ואטקינס הינה שלאורך התפתחות האדם, למעשה עד המהפכה החקלאית שחלה לפני כ- 10,000 שנה, האדם כמעט שלא ני

מאת: יעקב קובי עזראדיאטה ותזונה06/04/131859 צפיות
מחקר על השפעות של דיאטה ללא פחמימות על פי מחקרים תצפיתיים תוכננו רופאים ומדעני תזונה, נמצאו ביצועים גופניים בלתי תקינים הם נפוצה אך אינם מחייבים תוצאה של דיאטת דלת פחמימות או דיאטה ללא פחמימות. אך יחד עם זאת, שימוש טיפולי בדיאטות קטוגניות לא צריך לחייב הגבלה מכל עבודה פיזית או פעילות גופנית, עם הייחודיות שהיכולת האנאירובית היחידה היא מוגבלת, כגון הרמת משקולות. במקרה זה, בשל רמות הגליקוגן הנמוכים בדיאטה קטוגנית, ספורטאים תחרותיים קשה עד כדי שאינם מסוגלים לעקוב אחרי זה סוג של דיאטה. בשנת 1939 שני

מאת: יעקב קובי עזראדיאטה ותזונה03/04/131650 צפיות
מיץ טהור מכיל לא מעט סיבים תזונתיים, מיץ צם לעתים קרובות להשתמש בחוקן או משלשלי צמחים או מים מלוחים בתקופת צום יעילים לסלק פסולת מהמעיים והמעי הגס. שיטה נוספת להשגת אפקט זה כרוך קליפות פסיליום בערבוב עם המיץ הטבעי. בגלל שפסיליום אינו נספג לגוף, אך הוא סופח נוזלים באופן משמעות, כך הוא יוצר את העיקר הנחוץ כדי להקל על פינוי.

מאמרים נוספים בנושא דיאטה ותזונה

מאת: יעקב קובי עזראדיאטה ותזונה06/03/201659 צפיות
קובי עזרא ויטמין D כנגד זיהומים - ויטמינים. לאחר התפרצויות שפעת H1N1 בשנת 2009, המליצו בחום על כל עובדי הבריאות והחולים להיבדק ולטפל במחסור בוויטמין D כדי למנוע החמרה של דלקות בדרכי הנשימה. ויטמין D מפחית גם את ייצור הציטוקינים הפרו-דלקתיים, מה שעלול להפחית את הסיכון לסערת ציטוקין בזיהום H1N1.48

מאת: מאיה אהרונוביץדיאטה ותזונה27/10/192114 צפיות
טיפים מסדנת תזונה- כיצד להקפיד על תזונה בריאה בשעות העבודה

מאת: אסף סגלדיאטה ותזונה08/08/181814 צפיות
שורש מאקה הוא שורש מופלא הגדל בהרי האנדים. הוא מכיל את כל אבות המזון ומוגדר כמזון על. מחקרים מראים על סגולות רבות שיש לשורש בתחומים שונים. כיצד מאקה יכול לעזור לכם ולמה כדאי לכם לצרוך אותו.

מאת: דודישדיאטה ותזונה16/03/181417 צפיות
כיום כולנו יודעים שעודף משקל הוא לא בריא. אורח החיים העכשווי הביא לנו את שומן הטראנס, העבודות הסטאטיות וחוסר התזוזה שלנו לאורך היום

מאת: אסף סגלדיאטה ותזונה22/01/1811241 צפיות
מגנזיום הוא מינרל חשוב לתפקוד תקין של גוף האדם, מבדקים בישראל מצאו שהישראלים סובלים מחוסר חמור במגנזיום בערבות הרגלי השתייה בישראל. כיצד מגנזיום משפיע על הגוף והאם כדאי לי לצרוך אותו?

מאת: אסף סגלדיאטה ותזונה22/01/181667 צפיות
תבלין הכורכום הפופולרי משמש את התרבות ההודית כבר אלפי שנים בטיפול בבעיות בריאותיות שונות. מחקרים אחרונים על תבלין הכורכום השאירו את המומחים פעורי פה לנוכח היכולות האנטי דלקתיות שבחומר הפעיל בתבלין הכורכום - הכורכומין. כיצד הכורכומיו עובד וכיצד הוא יכול לסייע לטיפול בבעיות רפואיות שונות.

מאת: אסף סגלדיאטה ותזונה15/01/181669 צפיות
גרסיניה קמבוג'יה הוא להיט הרזיה שכבש את העולם בעקבות תכניתו של ד"ר אוז מתכנית הבריאות האמריקאית. כיצד גרסיניה קמבוג'יה יכול לסייע לכם לרדת במשקל?

 
 
 

כל הזכויות שמורות © 2008 ACADEMICS
השימוש באתר בכפוף ל תנאי השימוש  ומדיניות הפרטיות. התכנים באתר מופצים תחת רשיון קראייטיב קומונס - ייחוס-איסור יצירות נגזרות 3.0 Unported

christian louboutin replica