מערכת חיסונית
מערכת זו מבססת בעקר על תאי דם לבנים תפקיד המערכת להגן על הגוף על ידי זיהום והרס מרכיבים זרים
סוג תאי דם לבנים.
1 נוטרופיל (neutrophil ) ומקרופג (macrophage)
שני תאים אילו מהווים תאים בלעני PHAGOCYTES) ) שתפקדם לבלוע כל גורם זר שחודר לגוף תאים אלו בולעים את גוף הזר ומעכלים אותו הם פעילים בעקר נגד חיידקים.
2 לימפוציטים LYMPHOCYTES
ישנם שתי קבוצות עיקריות של לימפוציטים תאי סוג b והתאים מסוג t
א. לימפוציטים מסוג t לימפוציטים אלו חייבים לעבור דרך בלוטת התימוס כדי לרכוש יכולת חיסונית.
ישנן מספר תא קבוצות תאי t והם:
T HELPER תא מסייע TH ) ) לימפוציט שתפקדו לעזור לשפעל תאי דם לבנים אחרים, תא זה הוא תא עיקרי שניפגע ממחלת האיידס,
T CYTOTOXIC תא T ציטוטוקסי TC לימפוציט שתפקידו להרוג תאים שלתוכם חדר וירוס או תאים שהפכו לממאירים.
T SUPPRESSOR תא T –סופרסור, לימפוציט שתפקידו להביא לדכויי של אותם תאים ששופעלו באזור הדלקת המתרה היא למנוע הרס יתר של רקמות הגוף על ידיי מנגנוני חיסון.
ב. לימפוציט מסוג B, תפקידו של תא זה הוא ליצר נוגדנים ,הנוגדן הוא חלבון שצורתו כמעין צבט האזור שמסומן ב- Aהוא אזור שיכול לקשור גורם זר כגון חיידק ובכך לגרום לצמות של חיידקים ולהגבילם בתנועה,בנוסף, הנוגדנים מצפים את גורם הזר ועוזרים לתאים הבלעניים (נוטרופיל ומקרופג ) לבלוע אותו.
מערכת הלימפה
הלימפה בנויה ממערכת סבוכה של צינורות פתוחים ברקמות הגף השונות, צינורות אלו מתרכזים
לצינורות גדולים יותר עד שנותרים שתי צינורות גדולים שמתנקזים לורידים באזור הצוואר לאורך מערכת הצינורות פזורות בלוטות לימפה שבתוכן נמצאים לימפוציטים ומקרופגים לגורם פולש על ידי יצור נוגדנים נגדו ובליעתו.
הטחול:
איבר חשוב מאוד במערכת החיסון,בטחול נמצאים לימפוציטים, מקרופגים תאי דם אדומים ותאים אחרים, כפי שבלוטת הלימפה מהווה מסנן ללימפה הטחול מהווה מסנן לדם.
זיהוי הזר:
נשאלת השאלה כצד מערכת חיסון מזהה את גוף הזר וכצד מבדילה בין גורם זר לגוף עצמו,לכל גורם זר מולקולות ייחודיות לו (לדוגמא: לחיידק ישנן מולקולות נמצאות על פני המעטפת שלו ).
המולקולות יוצרות צורות ומיוחדות ומהווה מעין "תעודת זהות " שלפיה התאי הדם הלבנים מזהים אותו כגוף זר.
(1 כשל חיסוני IMMUNOEFICIENCY
מצב זה שם כללי של בעיות תפקודיות של מערכת החיסון.
פגיעות שונות במערכת זו יביאו קשים בטיפול בגורמים זרים, לדוגמה מעוט או חוסר של תאים בלעניים יביא לאי יכולת להיות מודל או רכש.
ישנם תרופות רבות שיכולות לפגוע במערכת החיסון, לדוגמא סטרואידים אשר גורמים לירידה ביכולת תאי הדם הלבנים לתפקד ובכך חושפים את הגוף לזיהומים,
אחת הצרות המדוברות ביותר בכשל חיסוני היא מחלת האיידס ,AIDS מחלה זו נגרמת
על ידי וירוס ששמו HIV , וירוס זה גורם לכך שהאדם חשוף יותר לזיהומים, הווירוס חדר לגוף על ידי מתן דם מזהם או דרך מגע מיני עם אדם הנושא את הווירוס,עד היום אן עדות לכך שהווירוס עובר במגע עור או ברוק, הווירוס HIV חודר לתא ספציפי שהוא , T HELPERהינו חשוב מאוד לשפעול מערכת חיסון בזמן פלישה, עכב פגיע בתאים אלו,הגוף מאבד יכול להגיב לזיהומים מסוימים ובנוסף חשוף יותר להתפתחות סוגי סרטן מסוימים.
הטיפול במצב של כשל חיסוני הוא קשה ולעיתם קרובות בלתי אפשרי ,טיפול מסוג אחר הוא תמיכתי, על ידי תרופות, כגון: אנטיביוטיקה במטרה לגן על הגוף עד שהמצב הנכשל ישופר, במקרים מסוימים משתילם מח עצם בתקווה שהוא יצור תאי דם לבנים חדשים, המיקרי של איידס אין כיום טיפול הולם לרוב הנבדקים שנפטרים לאחר שנים.
אלרגיה ALLERGY
אלרגיה הינה מצב של תגובת יתר של מערכת החיסון לגירוי על ידי גורם זר (אלרגן) שאינו גורם לתגובה כזו באדם אחר.
האלרגיה יכולה להתבטא בדלקת של האף המלווה בנזלת, גרד התעטשויות וגודש.
ישנם מיקרים בהם האלרגיה תתבטא בנפיחויות של העור עם גרד כללי ופריחה,במקרים נדירים יחסית יש תגובה קשה ביותר לאלרגן שמביא לנפילת לחץ דם ונפיחות קשה בחלקי גוף שונים בייחוד בדרכי הנשמה,מצב זה הו סכנת חיים ודורש טיפול מידי,דוגמאות לאלרגנים שידועים כגורמי תגובה חריפה זו הם פניצילין או עקיצת דבורה,
מנגנון התגובה האלרגנית
ברקמת הגוף קיים תא שניקרה תא פיטום MAST CELL אשר אוגר בתוכו חומרים כימים רבים, בניהם היסטמין, שחרור ההיסטמין לסביבה הקרובה גורם למספר תגובות, לדוגמא מופיע חדירות יתר של כלי הדם הגורמת לדליפה של נוזל מתוך כלי הדם לסביבה (נוזל ללא תאי דם), החומרים שמשוחררים מהתא הם גורמים לתגובה אלרגית.
על גבי תא הפיטום של אדם הסובל מאלרגיה ישנם נוגדנים שנקשרים לאלרגן ספציפי קשירה זו גורמת לשחרור תוכן תא הפיטום.
טיפול
ישנן תרופות רבות המשמשות לשכוח או מניעה של תגובה אלרגית,ישנם תרופות שחוסמות את פעולת ההיסטמין, ובכך מורידות את תופעת הנזלת והגרד, ישנן תרופות שמטרתן לכווץ את כלי הדם באף ובכך להוריד את הבצקת והחסימה באף. בנוסף ישנן תרופות שמונעות את שחרור תוכן תאי והפיטום על ידי כך מונעות את הופעת האלרגיה, ויש לקחת את תרופת אלו ליפני שנחשפים לאלרגן במקרים מסוימים וניתן להשתמש בסטרואידים כטיפול.
יעקב עזרא הינו מרצה במכון מור (לאוסטאופורוזיס) ובבית הספר להסמכות מאמנים - באוניברסיטת ת"א (אימונים לפיתוח הגוף ותזונה). לפגישת יעוץ בקליניקה: 0528567140 www.HealthNFit.org www.DietMe.co.il www.2all.co.il/Web/Sites/diet-kobi