מוסד הנוטריון הוא מוסד מוכר בעל שם ומעמד. במהלך חיינו, אנו זקוקים פעמים רבות לקבלת שירותי נוטריון ולכן חשוב שנכיר מיהו הנוטריון, כיצד הוא מתמנה ומהם השירותים שהוא מוסמך לתת.
האם ידעתם כי נוטריונים הם למעשה עורכי דין? נוטריון הוא קודם כל עורך דין אשר עוסק במקצוע עריכת הדין תקופה נכבדת של 10 שנים לפחות. וותק נמוך מ-10 שנים, לא מאפשר לעורך דין לקבל רישיון נוטריון וכמובן כי הוא אינו רשאי לתת שירותי נוטריון ללא רישיון.
תפקידו של נוטריון הוא לאשר, לאמת, לערוך ולתרגם מסמכים משפטיים ברי חשיבות אדירה. אישור נוטריוני על סוגיו השונים, טומן בחובו כוח ראייתי רב בבתי המשפט ובגופים שונים אחרים.
במסגרת עבודתו, מוסמך נוטריון לספק לציבור שירותי נוטריון שונים כדוגמת ייפוי כוח נוטריוני, תרגום נוטריוני ואישור הסכם ממון. בהמשך הדברים, נרחיב על כל אחד מן השירותים הללו.
האם כל עורך דין יכול לתת שירותי נוטריון? איזה סוגים של שירותי נוטריון יש וכיצד בוחרים נוטריון?
האם כל עורך דין הוא נוטריון?
חשוב לדעת כי נוטריון הוא עורך דין במקצועו וליתר דיוק, עורך דין פעיל. ידוע לכל כי מספרם של עורכי הדין בישראל הינו רב אך למעשה, ישנם עורכי דין רבים אשר אינם פעילים ועוסקים בתחומים אחרים לגמרי. אין המצב כך לגבי נוטריון. הנוטריון הוא עורך דין בעל וותק של 10 שנים לפחות במקצוע ולא יינתן רישיון נוטריון לעורך דין שאינו בעל הוותק המינימאלי של 10 שנים.
ובכן, הבנו כי כל נוטריון הוא בהכרח עורך דין אך האם ההפוך מכך הוא הנכון? לא ולא. ראשית, כפי שנאמר, עורך דין מוכרח להיות בעל וותק של 10 שנים לפחות טרם קבלת רישיון נוטריון. מעבר לזאת, ישנן דרישות אחרות בחוק אשר קובעות את הזכאות לקבלת רישיון נוטריון. אחת מהן היא גיליון התנהגותי נקי.
עורכי דין אשר הושעו מן הלשכה או הורשעו בעבירות שיש עמן קלון, לא יוכלו להיות נוטריונים וכמובן כי לא יוכלו להציע שירותי נוטריון.
מעמדו של מוסד הנוטריון הוא מעמד מכובד ובר חשיבות גדולה. על כן, קבע החוק כי רק עורכי דין בעלי עבר נקי ללא רבב, יוכלו להתקבל אל מוסד הנוטריון ולהציע לציבור שירותי נוטריון.
שירותי נוטריון שונים
נוטריון מוסמך להעניק שירותי נוטריון שונים. בפתח הדברים, ציינו כמה מהם ועתה נרחיב מעט על כל אחד ואחד:
1. ייפוי כוח נוטריוני : המונח ייפוי כוח הוא מונח שכיח ומוכר. באופן כללי, כל אדם יכול רשאי לעשות ייפוי כוח ללא נוכחות של נוטריון או עורך דין. עם זאת, ישנם מקרים מסוימים כמו למשל לשם קבלת משכנתא, אשר בהם יש צורך בייפוי כוח נוטריוני. ניתן לומר כי כל נוטריון מעניק שירותי נוטריון של ייפוי כוח. הנוטריון מזהה את האדם אשר חותם על ייפוי כוח ומאשר בכתב כי זיהה אותו ואת חתימתו.
2. תרגום נוטריוני : הגשתו של מסמך משפטי ממדינה זרה, דורש לעיתים צירוף של תרגום נוטריוני. שירותי נוטריון של תרגום נוטריוני אינם ניתנים על ידי כל נוטריון. מדוע? היות שלשם ביצוע תרגום נוטריוני, על הנוטריון לשלוט הצורה מלאה בשתי השפות.
3. אישור הסכם ממון: שירותי נוטריון של אישור הסכם ממון רלוונטיים עבור בני זוג אשר רוצים לחתום על הסכם ממון, טרם הנישואים. במצב דברים זה, עליהם לחתום בפני נוטריון על מנת שההסכם יהיה בר תוקף.
נוטריון רשאי לספק שירותי נוטריון רבים אחרים כגון: אימות חתימה, אישורי חיים, צוואה נוטריונית ועוד.
זהו המקום לציין כי התעריף אשר נגבה מן הציבור עבור שירותי נוטריון, איננו נתון לשיקול דעתו של כל נוטריון. שכר הטרחה שמקבל נוטריון עבור שירותי נוטריון קבוע בחוק וניתן לראות מהו התעריף שיכול נוטריון לגבות עבור כל שירות ושירות.
בחירת נוטריון
בישראל פועלים נוטריונים רבים. אולם נשאלת השאלה, היכן מחפשים נוטריון וכיצד בוחרים נוטריון? ראשית, נוכל לחפש נוטריון באינדקסים באינטרנט, כמו גם באתר של לשכת עורכי הדין. ניתן לחפש נוטריון על פי מיקום גיאוגרפי וכמובן גם על פי שפה שכן אם אנו זקוקים לתרגום נוטריוני, עלינו לאתר נוטריון השולט בשתי השפות.
יש לשים לב כי הנוטריון אליו אנו פונים, מספק שירותי נוטריון להם אנו זקוקים. נוטריון אינו מציע תמיד את כל השירותים הנוטריוניים, במיוחד אם המדובר על הנפקת תרגום נוטריוני או אישור על נכונות תרגום.
כמו כן, יש לבדוק האם הנוטריון הוא בעל רישיון נוטריון ישראלי תקף ותקין. באשר לשכר הטרחה הנדרש – זכרו כי התעריף בגין שירותי נוטריון קבוע בחוק ואין זה עניין לשיקול דעתו של נוטריון.
מוסד הנוטריון הוא מוסד חשוב מאוד ואישוריו של נוטריון משמעותם כוח ראייתי רב. נוטריון הוא עורך דין בעל עבר התנהגותי ללא רבב ובעל ניסיון מקצועי של 10 שנים לפחות בעריכת דין.