מניעת תחלואי הריון" - פרק 6מניעת תחלואי הריון
התזונה הנכונה בהריון - יעקב עזרא
פרוטאינים:
במהלך ההיריון פרוטאינים מנוצלים ביתר יעילות. בהריון פחות חלבונים מנוצלים לאנרגיה ויותר מאוחסן לשימוש העובר. זאת הסיבה שכמות חומצות האוריאה בדם, המצביעות על פירוק של חלבונים, לעיתים קרובות יורדת בהריון.
אחסון זה של פרוטאינים מראה שהצורך לפרוטאינים גדל ומתפשט לאורך כל ההיריון.
ההמלצה היומית עולה ב-11% במהלך ההיריון (כלומר תוספת של 6 גר' חלבונים מקסימום ליום).
אם צריכת החלבונים היא איכותית וטובה ואין מחסור בויטמינים ומינרלים, ניתן לצרוך פחות מ 6 גר' תוספת.
הסה"כ המינימאלי של צריכת חלבונים בזמן הריון הוא 49 גר' ליום.
חומצות שומן הכרחיות:
חומצות שומן חיוניות: יש לצרוך כף עד שתי כפיות ליום של חומצת שומן לינולאית ולינולנית. מקור עשיר נמצא בגרעיני חמניות, שומשום, סויה ושמן תירס.
הבעיה היא ששתי חומצות שומן אלה נכללות במשפחת השומנים הבלתי רוויים. זה אומר שהם רגישים במיוחד להינזק מחמצון.כל תהליך אכילה גורם לחמצון, לכן יש להבטיח צריכה על שמן חמניות, שומשום או חריע מכבישה קרה. כמו כן, אין לבשל עם שמנים אלו. יש להשתמש בהם כתיבול לסלט, במיונז וכל שימוש ללא בישול. יש לשמור אותם במקרר היות וזה עוזר במניעת ריקבון.
החומצה הלינולאית הופכת לגמא לינולאית / GLA. GLA נמצאת גם במספר צמחים כמו נר הלילה, דמדמניות שחורות ובסוג צמחי מרפא ותבלינים. תמציות של צמחים אלו נמכרות כתוספות מזון.
החומצה הלינולנית, בסופו של דבר, הופכת ל – EPA. חומצה זו נמצאת רק בדגנים שמנים כמו מקרל ובשמן של כבד דג קוד.
הן GLA והן EPA הופכות בסופו של התהליך לפרוסטגלנדינים.
בין היתר תפקידן לווסת הורמוני מין והשימוש התרפואיטי בהן נעשה במצבים כגון PMT, אקזמות ועוד בעיות עור, מחלות לב ומיגרנות. חומצות שומן הכרחיות נמצאות גם ברוב תאי הגוף, במיוחד בתאי המוח. הפרוסטגלנדינים משמשים גם להפרדת עצבים.
MULTPLE סקלרוזיס, הוא מצב אשר בידוד זה (המיאלין) נשבר כתוצאה מאיבוד שליטה של השרירים, לכן יש חשיבות מאוד גדולה לכלול חומצות שומן אלו בתזונה היומית.
חומצות שומן רוויות שמקורן בעיקר מהחי שונות מחומצות שומן בלתי רוויות בכך שהן נוטות להפוך למוצק בטמפרטורת החדר, אינן יכולות להפוך לפרוסטגלנדינים ונוטות פחות להתקלקל.
הן אידיאליות לריפוד וכמבודדות ויכולות לשמש כאנרגיה, אך רוב האוכלוסיה צורכת הרבה מעבר לנדרש. מצב זה נכון גם לנשים הרות. תזונה דלה בשומנים רווים היא תזונה בריאה. לכן יש להפחית בבשר, חמאה, ביצים, גבינה, חלב ומאכלים עתירי שומן.
רק על ידי צריכת בשר רזה, גבינות וחלב דל שומן, ניתן להוריד רמת שומנים. יש להימנע ככל האפשר מטיגון. אם בכל זאת מטגנים, עדיף לטגן במעט שמן זית או חמאה מאשר בשמן צמחי, היות ושמנים אלה אינם מתחמצנים בקלות.
ובכל זאת, כדאי להימנע מחמאה וממרגרינה היות ועל מנת ששמנים אלה יהפכו למוצקים בטמפרטורת החדר, הם עוברים הידרוגנציה. תהליך זה משנה את צורתם הכימית של השמנים ומונע מהם להפוך לפרוסטגלנדינים. עם זאת, לרוב המרגרינות מוסיפים בחזרה שמנים צמחיים בכבישה קרה. המרגרינה הטובה ביותר מנקודת מבט זו הן ה- VITAQUELL וה – GRANOSE, שתיהן נמכרות בחנויות טבע ומזון אורגני.
לעיתים יכולות לחול מספר בעיות בהריון. ע"י לקיחת Simple precautionary measures ניתן למנוע תחלואים אלו ע"י תזונה בריאה ונכונה לפני ובמהלך ההריון.
בהריון בו התזונה ירודה, יבואו לידי ביטוי סימפטומים כמו: בחילות מריחות של מזון ספציפי או בשמים והקאות לאחר האוכל טעם מטאלי בפה ותחושה של רעב גם בזמן הבחילות. בחילות והקאות בזמן ההריון, יחולו כאמור, אצל נשים שתזונתם פחות מהאופטימום.
בחילות והקאות בהריון נובעות מתזונה לקוייה ועלייה בהשפעת ההורמון HCG בגוף. נשים בעלות עבר עם דיאטות קשות נמצאות בסיכון בזמן ההריון. ההורמון מגיע לשיאו בין השבוע 9-10 אחרי הוסת האחרון ויורד מהשבוע 14-16. למרות היותו מיוצר בזמן מאוחר יותר בהריון, אמהות הסובלות מתת-תזונה, הורמון זה עלול לא להיות מיוצר בכמות מספקת. זהו ההסבר מדוע נשים שמפילות מוקדם הן בסבירות פחותה יותר לסבול מבחילות. מנגד, ישנן נשים שיעברו גם שינויים הורמונליים אך ללא סימפטומים של בחילות. סיבות נוספות לבחילות נובעות מאלימנציה של רעלים ומחוסר באיזון הסוכר בגוף.
כמו כן נשים הסובלות מחוסר בויטמיןB6 יש להן יותר סיכוי לסבול מבחילות.
יעקב עזרא הינו מרצה במכון מור (לאוסטאופורוזיס) ובבית הספר להסמכות מאמנים - באוניברסיטת ת"א (אימונים לפיתוח הגוף ותזונה). לפגישת יעוץ בקליניקה: 0528567140 www.HealthNFit.org www.DietMe.co.il www.2all.co.il/Web/Sites/diet-kobi