לא מעט אנשים, בפרט נשים מבוגרות, נאלצים להתמודד עם מצב של קשריות בבלוטת התריס, אותה בלוטה פנימית אשר נמצאת בבסיס הצוואר מתחת לפיקת הגרון. לבלוטה זו יש חשיבות רבה עבורנו, שכן היא מאפשרת לנו לווסת את הטמפרטורה של הגוף וכן היא מקלה עלינו בתהליך של חילוף חומרים.
תופעה של קשריות בבלוטת התריס, נובעת מגושים אשר יכולים מאוד קטנים, ברמה של מילימטרים עד לגושים בגודל של סנטימטרים. בדרך כלל מדובר על גושים שלא ניתן למשש ואי אפשר להרגיש אותן בבדיקה גופנית רגילה ולכן יש צורך לבצע בדיקת אולטראסאונד על מנת לאתר קשרים בבלוטת התריס. רק אחרי בדיקה שכזו, ואחרי שמאתרים את הקישוריות, אפשר להחליט כיצד להמשיך ולטפל בבעיה.
צריך לומר, הצורך בבדיקת אולטראסאונד הוא מאוד גבוה מאחר והשכיחות לגילוי קישוריות כאלה בבדיקה כזו עולה לאין שיעור על פני בדיקה גופנית רגילה.
לפני שנסביר מה הם הגורמים לקשריות בבלוטת התריס, חשוב לציין, ככל שאנחנו נאתר אותן מהר יותר, אז יהיה קל לטפל בבעיה לפני שהיא תחמיר, ויהיה ניתן למנוע מצב בו הבעיה תהפוך להיות מורכבת יותר. לרוב, אחרי בדיקת אולטראסאונד, נהוג לבצע בדיקת ניקור FNA אבחנתי, אז ניתן באמצעות מחט קטנה ועדינה לשאוב מספר תאים מהבלוטה, את התאים שולחים לבדיקה, לאחר מכן אפשר לקבוע האם מדובר בקישרויות ממאירות או שפירות.
כפי שניתן להבין, אם לא נבצע את הבדיקות הנדרשות, ייתכן מאוד שאנחנו נצטרך להתמודד עם תאים ממאירים אשר יתפשטו בגוף ואז הטיפול להסרתם, במידה וזה ניתן, יהיה הרבה יותר קשה ומורכב.
מה הם הגורמים לקישוריות בלוטת התריס?
ישנן מספר סיבות שיגרמו לנו להניח שיש בעיה של קשרים בבלוטת התריס אשר מחייב אותנו לבצע בדיקה וטיפול באזור זה.
- ראשית, פעילות יתר של בלוטת התריס, מה שמוביל להפרשת יתרשל הורמונים אשר מופרשים על ידי הבלוטה.
- שנית, לחץ על איברים סמוכים לבלוטה, כגון קנה הנשימה, מהשיקשה מאוד על יכולת נשימה סבירה.
- שלישית, אנחנו נוכל לחוש בשינוי במראה החיצוני, כתוצאהמהופעת הקישוריות.
הבדיקות שמתבצעות על מנת לאתר קישוריות בבלוטת התריס, אינן מסוכנות, ואינן מורכבות מדי. מדובר בבדיקת אולטראסאונד פשוטה ולאחר מכן בבדיקה שכוללת ניקור רגילה עם מחט עדינה. כל מה שנדרש זה לא לדבר ולא לבלוע רוק על מנת למנוע תזוזה של הבלוטה בזמן הניקור.
הרופא ידאג גם לספק הוראות ברורות לפני הניקור כיצד עליו לנהוג, וכן הוא ישאל אותו שאלות שונות שקשורות לשימוש בתרופות, דוגמא כאלה שמדללות דם, על מנת שיוכל להמליץ על הפסקת השימוש בהן ימים ספורים לפני הטיפול. בכל מקרה, כל פעולה אשר תתבצע, תהיה בהתייעצות מלאה עם מומחים בנושא, והמטופל עצמו יוכל להתייעץ עם רופא משפחה בשביל להחליט באילו תרופות חלופיות להשתמש.