מדוע במאה ה - 21, עם כל ההתפתחות הטכנולוגית, נחוצים עדיין ניסויים בבעלי חיים? קשה לענות באופן חד משמעי על שאלה זו. ניסויים בבעלי חיים אינם רק נושא מדעי אלא גם טעונים רגשית. למצדדים בניסויים בבעלי חיים וגם למתנגדים יש טיעונים צודקים, מוכחים וכבדי משקל.
האם הניסויים בבעלי חיים יאפשרו ריפוי של מגיפה קטלנית?
בתחילת שנת 2014 התפרצה באפריקה מגיפה של נגיף האבולה - מחלה נדירה עד אז. תסמיני המחלה היו דומים לשפעת: חום, כאבי שרירים. לאחר מספר ימים החלו החולים לשלשל ולהקיא, תפקודי הכליות והכבד שלהם ירדו והחלו להתפתח דימומים פנימיים. החולים סבלו מאוד, רובם מתו בייסורים קשים. בתוך מספר חודשים נדבקו באבולה אלפי אנשים. חוקרים רבים ניסו לפתח תרופה לאבולה, וערכו לשם כך גם ניסויים בבעלי חיים.
תוצאות מהירות ומצילות חיים בניסויים בבעלי חיים
על אף כל האמצעים שננקטו על ידי ארגון הבריאות העולמי, החלה המחלה להתפשט גם מחוץ לאפריקה. לאחר כשנתיים הצליחו החוקרים לפתח תרופה.
לשם בדיקת יעילותה, הם הדביקו קופי מעבדה בנגיף האבולה והצליחו לרפא אותם. כלומר, הניסויים בבעלי חיים אפשרו לעצור את המגיפה הקטלנית והצילו מספר עצום של חיי אדם. זהו אומנם מקרה קיצוני, אך הוא ממחיש היטב את פריצת הדרך המהירה שניתן היה לעשות לטובת האנושות בזכות עריכת הניסויים בבעלי החיים.
בעד ניסויים בבעלי חיים
ניסויים בבעלי חיים משמשים בתחומים רבים, כגון: מדע, קוסמטיקה, כימיה פסיכולוגיה ועוד, אך אין ספק כי הניסויים הללו השפיעו וקידמו באופן הדרמטי ביותר את הרפואה.
ניסויים בבעלי חיים אפשרו בין השאר:
- מציאת חיסונים למחלות קטלניות
- פיתוח פרוצדורות רפואיות מצילות חיים
- שכלול של ניתוחים והשתלות איברים
- מחקר ופיתוח של תרופות מצילות חיים
- שיפור באיכות חיי החולים והארכת תוחלת החיים
נגד ניסויים בבעלי חיים
לאור כל היתרונות הללו, מדוע יש מתנגדים כה רבים לניסויים בבעלי חיים?
הסיבה העיקרית היא שהניסויים בבעלי חיים גורמים בדרך כלל לסבל רב לבעלי החיים בניסוי. המתנגדים מאמינים שיעילות הניסויים מוטלת בספק ושניתן לבטל את רוב הניסויים בבעלי חיים. לעומת זאת, הניסויים ממשיכים להתקיים בשל ההרגל והזמינות שלהם.
עוד הם טוענים כי לא תמיד ניתן להסיק מהניסויים בבעלי חיים לגבי התועלת בבני האדם, בשל השינויים בין בעלי החיים לאדם ובין בעלי החיים לבין עצמם. למשל, די מפתיע לגלות שעכברים וחולדות - מכרסמים דומים, עשויים להגיב אחרת לחומרים מסוימים.
כלומר, יתכן שמחקר שנערך בעכברים ייתן תשובה שונה לגמרי, מאשר מחקר דומה שייערך על חולדות. מאיזה מחקר ניתן יהיה להסיק נכון יותר לגבי האדם? קרו כבר מקרים רבים שתרופה חדשה גרמה לנזקים קשים לחולים, וזאת לאחר שהוכחה יעילותה בניסויים בבעלי חיים, לכן יש להשקיע במציאת חלופות לניסויים הללו.
ניסויים בבעלי חיים - נדרש איזון עדין
בעבר הניחו כי בעלי החיים בניסויים סובלים פחות מבני האדם, אך מחקרים מצאו שלבעלי החיים יש עולם רגשי מפותח והם חשים כאב וסבל בדומה לבני האדם.
מטרתם של החוקרים העורכים ניסויים בבעלי חיים אינה נגד בעלי החיים, אלא בעד החיים - של בני האדם.
עם זאת, בין שתי נקודות הקיצון:
- מותר לבצע כל ניסוי בבעלי חיים אם הוא עשוי להציל חיי אדם
- אסור בשום מקרה לערוך ניסויים בבעלי חיים
קיים מרחב גדול וגמיש, הנתון גם לפרשנות תרבותית ואתית.
הגברת המודעות, אכיפה של הפיקוח על ניסויים בבעלי חיים והלחץ הציבורי בנושא עשויים להפחית את מספר הניסויים המיותרים בבעלי חיים ולתת היתר במקומות החשובים באמת, במקרים בהם הניסויים בבעלי חיים מצילים חיי אדם ואין להם עדיין תחליף הולם.