נסיגת חניכיים היא לא רק בעיה אסתטית, מדובר גם בבעיה רפואית. התופעה עלולה להיגרם כתוצאה מסיבות שונות אשר המרכזית שבהן היא מחלת חניכיים. עם זאת, לעיתים, נסיגת חניכיים יכולה להתפתח גם ללא דלקת חניכיים כרונית. למשל, בגין צחצוח שיניים אגרסיבי, טיפול אורתודנטי, גורמים גנטיים, גירויים חיצוניים על החניכיים ועוד.
בשלביה הראשוניים, נסיגת חניכיים איננה דורשת טיפול מיידי. אולם, הזנחת חניכיים נסוגות עלולה לגרום להחמרת המצב. כפי שצוין לעיל, לא מדובר בעניין אסתטי בלבד. למעשה, נסיגת חניכיים עלולה לגרום לנזקים בלתי הפיכים לרבות אובדן שיניים.
הקדמה תרופה למכה
נשאלת השאלה, איך לטפל בחניכיים נסוגות. ובכן, בראש ובראשונה, מומלץ למנוע כמה שניתן את הופעתה של הנסיגה מלכתחילה. מבחינת נסיגת חניכיים, דרכי המניעה הטובות ביותר הן כמובן שמירה קונסיסטנטית על היגיינת הפה מפני דלקות ומחלות חניכיים שונות. ניתן לעשות זאת על ידי הקפדה יומיומית על כללי הצחצוח הנכונים.
לדוגמה – שימוש במברשת שיניים עדינה, צחצוח המקיף את כל אזור החניכיים, ניקוי עם חוט דנטלי באופן קבוע, הסתייעות באביזרים נוספים לניקוי השיניים (למשל – קיסם שיניים רפואי), וביקורים קבועים ויזומים לביקורת אצל רופא השיניים. כמו כן, אחת לכמה חודשים, יש להקפיד על טיפול שיננית לניקוי אבנית בחניכיים.
רופא שיניים בוחר את הטיפול המתאים
נסיגת חניכיים איננה מתרפאת מעצמה. הטיפול בתופעה זו דורש מרופא השיניים לשחזר את החניכיים שאבדו. שימו לב, ככל שתקדימו את הטיפול, כך תוכלו לעצור את הנסיגה מבעוד מועד.
כפועל יוצא מכך, תוכלו לחסוך טיפולים מורכבים ומסובכים. ישנן כמה דרכים לטיפול בחניכיים נסוגות. ראשית, טיפול אורתודנט יכול לסייע במקרים בהם נסיגת חניכיים נגרמה כתוצאה מסגירת שיניים לא ישרה או כאשר הנסיגה גרמה לכך ששן בעמדה קדמית בולטת מקשת השיניים.
טיפול נוסף הוא באמצעות חיתוך הרקמה אשר מושכת את החניכיים. מדובר בפרוצדורה פשוטה יחסית אשר מטרתה לעצור את הנסיגה ולהקל על תיקונה. בכל הטיפולים השונים, תכשירים להורדת הרגישות יכולים לסייע בהתמודדות עם הכאב וחוסר הנוחות. אם אין כל ברירה, רופא השיניים יפנה אתכם לטיפול כירורגי של ניתוח השתלת חניכיים.
ניתוח השתלת חניכיים
על פי רוב, ניתוח השתלת חניכיים מבוצע במקרים בהם נסיגת חניכיים גורמת לכאב בגין רגישות יתר או יוצרת הפרעה אסתטית חמורה. כמו כן, הפרוצדורה הכירורגית מתאימה גם למטופלים עם נטייה לעששת בשורשים. מטרתו של ההליך הכירורגי להשתלת חניכיים היא לשחזר את החניכיים שאבדו.
במהלך הטיפול, פני השטח של השורש החשוף מכוסים ברקמה מושתלת. הרקמה המושתלת עוברת בפה תהליך של "קליטה ביולוגית", ולאחר כמה שבועות המטופל זוכה ל"חיוך חדש, טבעי ונקי".
הרקמה בניתוח השתלת חניכיים יכולה להגיע ממספר מקורות. ראשית, המנתח יכול לקחת אותה מהמטופל עצמו (זוהי רקמה הנלקחת מהחך והיא נחשבת לאופציה הטובה ביותר). שנית, ישנו "בנק רקמות" ממנו מנתחי שייניים יכולים לקחת רקמה מתאימה.
אפשרות שלישית היא השתלת מטריצת קלוגן תלת מימדית. זהו מקור חי אשר יכול לחקות באופן מרשים את שתל החניכיים האנושי.