מבט בוטאני אל השתלות שיניים
עולם ההשתלות שאב את ההשראה למינוח עצמו מעולם הצומח, הן בעברית, השואלת את המונח מעולם הנטיעות, והן באנגלית העושה שימוש במילה "plant", במקור: צמח. בניגוד להשתלת איברים אחרים, השתלות שיניים היא אולי הפעולה המזכירה ביותר את תהליך השתילה הבוטני.
כי האדם עץ השדה
ממש כשם שהעדרו של עץ בשדרת עצים סדורה ומטופחת אינה נעלמת מעינינו, כך גם חוסר של שן מן הפה האנושי בולטת מאוד. כמובן, אותו חוסר הוא במקרים רבים תוצר של הכרח: לעתים יש לכרות את העץ בשל מחלה המהווה סכנה לעצים הסמוכים, לעתים יש לעקור אותו בשל נזקים ששורשיו גורמים למערכת האורבאנית הסובבת אותו, על כל פנים: היעדרו מורגש היטב. ברוב המקרים, תקדיש העירייה משאבי זמן וכסף על מנת לתקן את הצרימה האסתטית.
ממש כפי שלקראת נטיעות "מכינים" את האדמה לקראת השתיל, כך גם על החניכיים, המהוות את הקרקע, הבסיס והיסוד לקליטת השתל, עוברות הכנה. אך אפילו לפני כן, קובע רופא השיניים האם מדובר בכלל ב"קרקע" שתקלוט את השתל ומה מצבה הכללי. לעתים, בשל ספיגת עצם מוגברת הופכת השתלות שיניים לבלתי אפשרית, ועל הרופא מוטל למצוא פתרונות חלופיים, כך שהמטופל יוכל לשוב אל חיים מלאים, הן מן הבחינה האסתטית והן מן ההיבט הבריאותי.
וגם כמה הבדלים בין עצים לשיניים
באותה מידה שלשתיל חדש נדרשת תקופת קליטה באדמה, כך גם חיבורו של השתל אל העצם מצריכה תקופת המתנה, הנקראת גם אוסואינטגרציה. עם זאת, בניגוד לנטיעה של שתיל באדמה, השתלות שיניים היא ניתוח לכל דבר, המצריך מרופא השיניים מיומנות רבה וסביבת עבודה סטרילית. במהלך הפעולה הכירורגית, מוברג שתל עשוי טיטניום אל עצם הלסת, והוא בעצם השורש.
כעת, יש להמתין לחיבור ביולוגי בין השניים ולהקלטות מלאה, על מנת שהקיבוע יהיה יציב ואיתן, ויאפשר לשן לתפקד כהלכה. רק כאשר השתל קבוע במקומו והחניכיים שסביבו החלימו מן הפעולה הכירורגית, ניתן להבריג את השן הקבועה וליהנות מפירות הקדמה בתחום השתלות שיניים.
הפרח בגני
הדמיון בין נטיעת עצים לבין השתלות שיניים נמשך בעצם הצורך בטיפוח ושמירה. את העצים יש לגזום מפעם לפעם, לנקות את האדמה מטפילים ומעשבים שוטים, בעוד שלאחר השתלות שיניים, יש צורך להמשיך בשגרה של היגיינה דנטאלית כדי למנוע זיהומים וכדי לשמר את השיניים הבריאות.
ככלל, ישנן סיבות הניתנות למניעה בכל הקשור לאובדן של שיניים, אובדן הגורר בעקבותיו תהליך של השתלות שיניים, כאשר מלבד גיל מתקדם הנותן אותותיו בבריאות השן, גורם מרכזי אחר הוא הזנחה. למעשה, על אף הציווי לצחצח שיניים פעמיים ביום לפחות, בוקר וערב, הרי שרק שילוב של צחצוח עם ניקוי השיניים בחוט דנטאלי מוריד את הסיכוי להיכנס אל קבוצת הסיכון של אובדן שיניים בעקבות הזנחה.