מהם הסינוסים ומה היא סינוסיטיס?
סינוסיטיס היא מחלה אשר נקראת בעברית דלקת הגת, והיא שכיחה ביותר בקרב ילדים. הסינוס הוא מעין חלל שנמצא בעצמות הגולגולת, וקיימים בגוף האדם ארבעה זוגות סינוסים:
סינוסים פרונטאליים – נמצאים באזור המצח.
סינוסים ספונדיאלים – נמצאים מאחורי האף, במרכז בסיס הגולגולת.
סינוסים אתמויאדלים – נמצאים בין העיניים והם בנויים בצורה של חלת דבש.
סינוסים מקסילריים – נמצאים בשני צידי האף, באזור שמתחת לעיניים.
הסינוסים מקושרים אל חלל האף דרך פתחים קטנים, הרי לא מדובר בחללים סגורים. חלל האף והחללים של הסינוסים מצופים ברקמה רירית שנקראת "מוקוזה" ובה ישנן בלוטות קטנות אשר מפרישות ריר. הריר נקרא "מוקוס" והוא נועד להגן על רירית האף ועל הסינוסים.
מה הגורמים לסינוסיטיס אצל ילדים?
במקרים מסוימים יכול המוקוס להפוך נוזלי מאוד או סמיך מאוד, למשל במצבים של אלרגיה או בעת זיהום ועקב כך ניקוז המוקוס הופך בעייתי.
בנוסף, הסינוסים אשר אמורים להישאר פתוחים, יכולים להיחסם ואז עלולות להיווצר בעיות ניקוז אשר יגדילו את הסיכון לסינוסיטיס. בעיות ניקוז של הסינוסים עלולות להיות ממקור של בצקת, מכה, פוליפ, מוקוס סמיך באופן חריג ועוד.
התסמינים של סינוסיטיס אצל ילדים?
לרוב נוכל להבחין בחום, כאבי ראש, ירידה בחוש הריח וגם בכאב נקודתי מאוד אשר מופיע מעל הסינוס המודלק ומחמיר בזמן שנוקשים עליו.
כיצד לטפל בסינוסיטיס בילדים?
הטיפול כולל מתן אנטיביוטיקה, במקרים בהם חוששים כי מקור הסינוסיטיס הוא בזיהום חיידקי, ובמקרים בהם נגרם דום נשימה בשינה עקב דלקת חמורה, משתמשים בתרסיס אף מבוסס סטרואידים.
במידה ומדובר בתגובה אלרגית, תרסיסי אף המכילים נוגדי היסטמין מפחיתים את מידת חומרת התגובה.
במצבים חריגים מבצעים ניתוח ובו מרחיבים את פתח הסינוס החסום או מבצעים הסרה של החסימה. יש מקרים מסוימים בהם יש צורך לחדור אל הסינוס בניתוח, על מנת לקחת תרבית של הפרשה, וזאת כדי לברר את מקור הזיהום המדויק. ניתוח נבחר רק במצבים בהם לא הייתה תגובה כלשהי לטיפולים תרופתיים או במידה שהסינוסיטיס פוגעת בצורה קשה באיכות חייו של המטופל.
בריאות טובה!