ניתוחים אנדוסקופיים הם מכלול של ניתוחים הקשורים בעולם האף אוזן גרון. הם נפוצים מאוד אולם לא כל אחד מגיע לכדי ניתוח אלא אם באמת צריך. הניתוחים הללו מתבצעים דרך האף בדרך כלל ואם בעבר זה היה כרוך בצלקות והחלמה ארוכה הרי שכיום מדובר בניתוחים הרבה יותר פשוטים וזמני החלמה מהירים יותר.
איך זה קשור לסינוסים?
סינוס הוא בעצם חלל אוויר פתוח שנמצא אצלנו בתוך הגולגולת באזור הפנים, הם נמצאים מסביב לאף, במצח, מאחורי הלחי ובין האף לעיניים. הסינוסים הללו מכוסים ברירית נשימתית ויש בהם בלוטות הפרשה המוציאות ריר הנקרא מוקוס. תפקידו של ריר זה הוא להגן על הסינוסים ועל אזור האף.
כיצד הסינוסים שלנו מתפקדים כשאנחנו חולים?
הבעיה מתחילה כאשר יש דלקת באותה רירית נשימתית והמוקוס שנוצר הופך להיות סמיך ומופרש בכמויות גדולות ממה שצריך. הוא גורמה לחסימה של פתחי הסינוסים וגורם להצטברות של הפרשות. אלה יכולים להזדהם וליצור בלגן גדול יותר.
כמה זמן נמשכת המחלה?
סינוסיטיס נמשך בדרך כלל לא יותר מחודש, אולם כאשר זה הופך להיות מקרה כרוני, ייתכן וזה יימשך גם למשך כמה חודשים. במקרים כאלה ככל הנראה יהיה צורך בניתוח סינוסים אחרת אורח החיים שלכם יפגע מאוד.
כיצד אני יודע שאני חולה בסינוסיטיס?
התסמינים למחלה די בולטים אולם לא תמיד מבשרים על כך שמדובר בסינוסיטיס. למעשה אם יש לכם נזלת, כאבי פנים, כאבי ראש או גודש באף – זה יכול להיות סינוסיטיס אבל זה יכול להיות גם כמה דברים אחרים. לכן, בכל מקרה כדאי להיבדק אצל רופא המשפחה או רופא א.א.ג ולקבל טיפול ראשוני. אם זה לא עובד תוכלו להתקדם לטיפול מתקדם יותר.
האם בכל מקרה צריך ניתוח?
סינוסיטיס יכול להיגרם כתוצאה מגנטיקה ואז קורה אחת לתקופה, או כתוצאה מתגובה אלרגית לפטרייה או פטרייה, זיהום במהלך צינון ועוד. בדרך כלל מדובר במקרה סינוסיטיס רגיל המצריך טיפול באמצעות אנטיביוטיקה, אולי תרסיס אף או כדורים. לעתים גם ייעשה שימוש בשטיפת אזור האף עם מי מלח. אם כל אלה לא עוזרים יש צורך לבצע בדיקת CT כדי לאבחן לעומק יותר את המחלה. במידת הצורך יקבע לכם ניתוח סינוסים לצורך טיפול מאסיבי יותר במחלה. הניתוח היום פשוט יותר מבעבר ואינו מצריך חיתוכים כלשהם בפנים וגם זמן ההחלמה הנו מהיר יותר. יידרש יום אשפוז נוסף ביום שלאחר הניתוח אבל לאחר מכן תוכלו לחזור למנוחה בבית למשך שבוע ואז להשתלב בעבודה בהדרגה.