1. כללי
סעיף 14 לחוק פיצויי פיטורים, התשכ"ג-1963 (להלן - חוק פיצויי פיטורים, או החוק) קובע:
"14. פיצויים ותגמולים
תשלום לקופת-תגמולים, לקרן-פנסיה או לקרן כיוצא באלה, לא יבוא במקום פיצויי-פיטורים אלא אם נקבע כך בהסכם הקיבוצי החל על המעסיק והעובד במידה שנקבע, או אם תשלום כאמור אושר על ידי שר העבודה ובמידה שאושר."
סעיף 14 לחוק קובע, ככלל, שתשלומים שוטפים של מעסיק עבור עובדו לקופת גמל, קרן פנסיה, לביטוח מנהלים, לא יבואו במקום פיצויי פיטורים, אלא באחד מן המקרים הבאים:
1. נקבע כך בהסכם קיבוצי שחל על המעסיק והעובד ובמידה שנקבע;
2. תשלום כאמור הוסכם בכתב בין המעסיק לעובד במתכונת שאושרה.
ככלל, על המעסיק לשלם את פיצויי הפיטורים, אולם תשלומים כאמור בסעיף 14 יבואו במקום פיצויי הפיטורים[1] ולא על חשבונם[2], כך שעל המעסיק לבצע השלמת פיצויים במקרה בו לעובד מגיעים פיצויי פיטורים בהתאם לחוק (בנסיבות המזכות את העובד בפיצויי פיטורים), או על פי חוזה העבודה.
בית המשפט העליון אמר בענין רוזי רחל פוטוקר שטיין נ' אגד[3]:
"סעיף 14 לחוק פיצויי פיטורים בא למנוע - באותם המקרים שקיים הסכם קיבוצי, או שניתן צו כאמור באותו סעיף - נטל כספי כפול על המעביד וזכיה כפולה בפיצויי פיטורים על ידי העובד...זכיה כפולה על-ידי העובד כיצד? קבלת פיצויי פיטורים מהמעביד במישרין, בנוסף לסכום השווה לפחות לפיצויי פיטורים - מקרן הפנסיה".
זאת, כאמור משום שרכיב פיצויי הפיטורים כלול בהפקדות לקופת הפנסיה, המוזכרת בסעיף 14 לחוק.
מטרת סעיף 14 לחוק פיצויי פיטורים היא להביא לכך שמעסיקים יפרישו באופן שוטף הפרשות שיעמדו לזכות העובד עם פרישתו או פיטוריו מחד, ומאידך, למנוע מצב שבמקרה כזה יוטל על המעביד נטל כפול בעוד שהעובד יהנה מכפל זכויות[4].
ההוראות להחלת סעיף 14 לחוק לפי הסכם קיבוצי או מכוח צו הרחבה הן הוראות קוגנטיות ומחייבות ולא ניתן להתנות עליהן, לא בדרך של ויתור מצד העובד ולא בדרך של התניה מצד המעסיק.
נראה, שאין הרבה מקרים בהם סעיף 14 לא חל. סעיף 14 כלול כהוראה מחייבת בצו ההרחבה לפנסיית חובה, אשר חל על כל העובדים במשק, למעט מקרים מיוחדים ובמקרה של עובדים שלגביהם חל הסדר מיטיב. מי שחל עליו הסדר מיטיב לפי הסכמים קיבוציים ו/או צווי הרחבה, סעיף 14 כלול בהם, בדרך כלל. אפשר שיהיו רכיבי שכר שלגביהם לא חל סעיף 14, כגון חלק השכר העולה על השכר הממוצע במשק אצל עובד שחל עליו צו ההרחבה לפנסיית חובה במשק.
2. אישור כללי בדבר תשלומי מעסיקים לקרן פנסיה ולקופת ביטוח במקום פיצויי פיטורים
כידוע, סעיף 14 לחוק פיצויי פיטורים קובע, כי תשלומי המעסיק לקופת-תגמולים, לקרן פנסיה או לקרן כיוצא באלה, לא יבוא במקום פיצויי-פיטורים, אלא אם הוסכם על כך במפורש בחוזה שנכרת בין העובד והמעסיק למטרה זו, והחוזה בין הצדדים אושר על ידי שר העבודה והרווחה.
המצב עד יום 1.3.01
שר העבודה והרווחה הוציא הנחיה[5] מתוקף סמכותו לפי סעיף 14 לחוק פיצויי-פיטורים בדבר מתן אישורים לצורך סעיף 14 לחוק. הנחיה זו נקראה "הודעה על תנאים מצויים למתן אישור".
ההנחיה כללה מספר תנאים שחובה על המעסיק לקיימם במלואם, כדי להיות זכאי לאישורו של השר על ההסכם שנחתם בינו ובין העובד בדבר החלת סעיף 14 לחוק בעת פקיעת מערכת היחסים ביניהם. האישור, של הממונה על יחסי העבודה מטעם משרד העבודה, היה מתייחס לכל מעסיק באופן ספציפי.
ההנחיה התייחסה, בין השאר, להעלאות בשכר שהיו לעובד במשך תקופת עבודתו אצל אותו מעסיק, ובסעיף 4 להנחיה נקבע, כי במידה והיו העלאות במשכורת העובד המחייבת הגדלת תשלומי המעסיק לעניין פיצויי פיטורים, ישלם המעסיק למבטח לפחות אחת לשנה, פרמיה נוספת המתחייבת מהעלאת המשכורת כאמור.
הנחיה זו בוטלה מיום 1.3.01, והוחלפה בהנחיה אחרת שכותרתה "אישור כללי בדבר תשלומי מעסיקים לקרן פנסיה ולקופת ביטוח במקום פיצויי פיטורים[6]", שתחילתה מיום 12.3.01 (להלן - האישור הכללי).
כהוראת מעבר לביטול "ההודעה על תנאים מצויים למתן 'אישור' ולכניסת האישור הכללי לתוקף" נקבע[7], שאישור למעסיק או לקבוצת מעסיקים (אישור פרטני) לפי סעיף 14 עד יום 30.6.98, שאז פורסם האישור הכללי, בטל מיום 1.6.02 לגבי כל עובד אם עד 1.6.02, המעסיק לא פעל בהתאם לאישור הפרטני.
עתה נתייחס לאישור הכללי שהוא בתוקף היום.
האישור הכללי , שהוא מכוח סעיף 14 לחוק קובע, שתשלומים ששילם מעסיק בעד עובדו לפנסיה מקיפה בקופת גמל לקצבה שאינה קופת ביטוח כמשמעותה בתקנות לאישור ולניהול קופות גמל (להלן - קרן פנסיה), או לביטוח מנהלים הכולל אפשרות לקצבה [8]או שילוב של תשלומים לתכנית קצבה ולתכנית שאינה לקיצבה[9] בקופת ביטוח כאמור (להלן - קופת ביטוח), לרבות תשלומים ששילם תוך שילוב של תשלומים לקרן פנסיה ולקופת ביטוח בין אם יש בקופת הביטוח תכנית לקצבה ובין אם לאו (להלן - תשלומי המעסיק), יבואו במקום פיצויי הפיטורים המגיעים לעובד האמור בגין השכר שממנו שולמו התשלומים האמורים ולתקופה ששולמו (להלן - השכר המופטר).
כדי שהאישור ייכנס לתוקף יש צורך בקיום התנאים המצטברים שלהלן:
א. הסכמת העובד בכתב להסדר על ידי חתימה עליו[10] [סעיף 2(א) לאישור הכללי];
ב. ויתור מראש של המעסיק על החזרת כספי רכיב הפיצויים ששילם לקופת הפנסיה, אלא אם כן נשללה זכות העובד לקבל פיצויי פיטורים לפי סעיף 16 (לפי חוק) או סעיף 17 לחוק פיצויי פיטורים[11] (לפי פסק דין) [סעיף 2(ב) לאישור הכללי].
ג. ההסכם ייחתם לא יאוחר משלושה חודשים מיום ביצוע תשלומי המעסיק (סעיף 2 רישא לאישור הכללי)[12].
עינינו הרואות, ששלושת התנאים הם בעלי משמעות רבה עבור שני הצדדים, הן העובד, שהסכמתו בכתב דרושה כדי שלא יוכל לדרוש בעתיד פיצויים לפי חישוב של מכפלת שנות עבודתו בסכום שכרו האחרון, כאשר בקופה אין די כספים לתשלום, והן לגבי המעסיק, אשר מוותר למעשה לצמיתות על החזר רכיב הפיצויים שבהפקדותיו לקופת פנסיה, אלא אם כן התקיימו נסיבות חריגות. לא תתאפשר החלה רטרואקטיבית של ההסדר בשל החובה לחתום על ההסכם כאמור לא יאוחר משלושה חודשים מיום ביצוע תשלומי המעסיק.
האישור הכללי מציב שני מסלולי פטור מתשלום פיצויי פיטורים המותנים בביצוע הפרשות כדלקמן:
פטור מלא מ-100% מפיצויי הפיטורים על ידי ביצוע הפרשות כדלקמן:
1. לקרן פנסיה - המעסיק יפריש 14.33% מהשכר המופטר, או 12% עם תשלומי השלמה לפיצויי פיטורים בשיעור 2.33% לרכיב פיצויי פיטורים בקופת פנסיה או בקופת ביטוח[13].
2. לקופת ביטוח - 13.33% מהשכר המופטר, אם הוא משלם גם לאובדן כושר עבודה, בתכנית מאושרת, בשיעור הדרוש להבטחת 75% מהשכר המופטר, או בשיעור 2.5% מהשכר המופטר, לפי הנמוך מביניהם.
מסלול פטור חלופי מאפשר פטור חלקי בשיעור 72% מהשלמת פיצויי הפיטורים, בתנאי שהמעסיק יבצע את ההפרשות הבאות:
1. לקרן פנסיה - 12% מהשכר המופטר [6% לפיצויים ו-6% לקצבה] (ללא השלמת 2.33% מהשכר המופטר);
2. לקופת ביטוח - 11% מהשכר המופטר [6% לפיצויים ו-5% לקצבה] ובנוסף תשלום להבטחת ביטוח אובדן כושר עבודה בשיעור של 75% מהשכר המופטר, או לפחות יישא בעלות של 2.5%, לפי הנמוך שבהם.
אין צורך לסמן או "לצבוע" את הכספים שחלקם עובר לרכיב הפיצויים וחלק מהם עובר לרכיב הקצבה[14].
3. יתרונות וחסרונות באימוץ סעיף 14 לחוק
האם סעיף 14 לחוק טוב למעסיק או לעובד, או לשניהם? נראה להלן שבאימוץ סעיף 14 יש גם יתרונות וגם חסרונות, הן למעסיק והן לעובד. לפיכך ישפוט הקורא בעצמו אם ההסדר הזה טוב למעסיק או לעובד או לשניהם.
העובד
יתרון: המעסיק משחרר לעובד את כספי הפיצויים שנצברו בקופת הפנסיה אף אם אינו זכאי לקבל פיצויי פיטורים (העובד אינו זכאי לקבל פיצויי פיטורים, למשל, משום שעזב את מקום העבודה בנסיבות שאינן מזכות בפיצויי פיטורים).
יתרון: הגנה על העובד מפני פשיטת רגל של המעסיק. (קרן הביטוח/פנסיה תשלם לעובד את הפיצויים בהנחה ששולמו סכומים לקופה כסדרם[15]). יש בכך משום שמירה על ערך הכסף וניהול מקצועי יותר של הכספים בקופת הפיצויים על פני ניהולם על ידי המעסיק.
חסרון: הסכום שנצבר בקופה כרכיב פיצויים יכול להיות נמוך מחבות פיצויי הפיטורים על פי חוק.
חסרון זה יבלוט בנסיבות הבאות:
א. העובד מועסק אצל אותו מעסיק שנים רבות;
ב. חלה עליה משמעותית בשכרו של העובד;
ג. התשואות בקופת הפנסיה היו נמוכות.
המעסיק
יתרון: המעסיק אינו חייב להשלים סכום לעובד שזכאי לקבל פיצויי פיטורים, מעבר לסכום שנצבר ברכיב פיצויי הפיטורים שבקופת הפנסיה. הפרשים בין הסכום שנצבר בקופת הפיצויים לבין חבות המעסיק על פי חוק פיצויי פיטורים יכולים לנבוע מעליות שכר של העובדים ומתשואה נמוכה או שלילית בקופת הפיצויים.
חסרון: המעסיק משחרר לעובד כספי הפרשה לפיצויים שיצאו מכיסו לצמיתות אף במקרה שהעובד התפטר בעצמו בנסיבות שאינן מזכות אותו בקבלת פיצויי פיטורים.
חסרון: עלות ההסדר שבאישור הכללי למעסיק כוללת במקרה של הפרשה לקופת ביטוח גם תשלומים להבטחת הכנסה חודשית במקרה של אובדן כושר עבודה, בשיעור הדרוש להבטחת 75% מהשכר המופטר לפחות, או בשיעור של 2.5% מהשכר המופטר, לפי הנמוך שביניהם.
4. שילוב סעיף 14 בצו ההרחבה לפנסיית חובה במשק
סעיפים 7 ו-8 לצו ההרחבה לפנסיית חובה במשק[16] משלבים את סעיף 14 לחוק כחלק בלתי נפרד בצו ההרחבה לפנסיית חובה במשק. סעיפים 7-8 לצו ההרחבה קובעים:
"7. תשלום לקרן ו/או לקופת ביטוח במקום פיצויי פיטורים
בכפוף לאמור בסעיף 8 להלן, תשלומי המעביד לפי צו זה לפיצויי פיטורים בשיעורים המפורטים בטבלה שבסעיף 6ד' לעיל (בטור "פיצויי פיטורים") יבואו במקום תשלום פיצויי פיטורים בהתאם לסעיף 14 לחוק פיצויי פיטורים, בגין השכר, הרכיבים, התקופות והשיעורים בגינם נעשתה ההפרשה בלבד; אין באמור בסעיף זה כדי לפגוע ו/או לגרוע מזכותו של עובד לתשלום פיצויי פיטורים בגין שכר ו/או רכיבים ו/או תקופות ו/או שיעורים אשר בגינם לא בוצעו הפרשות לפיצויי פיטורים.
8. ההפקדות ותשלומי המעביד עבור רכיב פיצויי הפיטורים בהתאם לאמור בסעיף 7 לעיל, לא ניתנות להחזרה למעביד, למעט במקרה שבו העובד משך כספים מקופת הגמל לפני שקמה לו או לשאיריו זכאות לקבלת כספים מקופת הגמל לפי תקנונה בשל אירוע מזכה בלבד. "אירוע מזכה" - מוות, נכות או פרישה בגיל 60 ויותר, ולמעט אם נשללה זכות העובד לפיצויי פיטורים בפסק דין מכוח סעיפים 16 ו-17 לחוק פיצויי פיטורים." (הדגשות שלי - מ.כ)
אין צורך במסמך בכתב או בחתימה בדבר הסכמת העובד כי שילוב סעיף 14 בצו ההרחבה הנ"ל הוא קוגנטי ומהווה חלק בלתי נפרד מצו ההרחבה.
דוגמא: הפרשים בקופת הפנסיה לרעת העובד (סעיפים 7,8 לצו ההרחבה)
עובד הועסק בתקופה 1.1.05-1.1.15 אצל מעביד מבלי שהיה הסכם על הפרשות לקופת פנסיה. בתקופה 1.1.05-1.1.08 לא הופרשו כספים לקופת פנסיה. בתקופה 1.1.08-1.1.15 הפקיד המעביד לקופת פנסיה לפי צו ההרחבה לפנסיית חובה במשק. ביום 1.1.15 פרש העובד ממקום העבודה בנסיבות המזכות אותו בפיצויי פיטורים.
נדרש: מהן זכויות העובד בגין פרישתו ממקום העבודה?
תשובה
בגין התקופה 1.1.08-1.1.05 חייב המעסיק בפיצויי פיטורים לפי שכרו האחרון של העובד כשהוא מוכפל בשלוש שנים, שבו היה המעסיק חשוף לתשלום פיצויי פיטורים משום שלא הפקיד כלל לקופת פיצויים. בגין התקופה 1.1.15-1.1.08, המעסיק, אשר הפריש לקופת הפנסיה כדין לפי צו ההרחבה, לפי שיעורים נמוכים שעולים וגדלים, חייב לבצע השלמה לאור סעיפים 7 ו-9 לצו ההרחבה. קופת הפנסיה תעביר לעובד כל את כל רכיב הפיצויים שנצבר בה. במועד הפרישה יהיה העובד זכאי לקבל קצבה מתוך רכיב הגמלה שהפרישו המעסיק והעובד.
למעסיק לא יוחזרו כספים מקופת הפנסיה. בהתאם לאמור בסעיף 8 לצו ההרחבה לעיל, אין למעסיק זכות להחזיר לעצמו את הכספים שהפקיד עבור רכיב הפיצויים, כל עוד העובד לא משך את הכספים לפני שקמה לו או לשאיריו זכאות לקבלת כספים מקופת הגמל בשל אירוע מזכה כהגדרתו בסעיף 8.
במקרה שהעובד ימשוך כספים לפני קרות אירוע מזכה (מוות, נכות, פרישה מגיל 60 ומעלה), יהיה המעסיק רשאי למשוך את הכספים שהפקיד לרכיב הפיצויים בקופת הפנסיה אם התקיימו תנאי סעיף 23(א)(3) לחוק הפיקוח על קופות הגמל ובכפוף לסעיפים 26 ו-14 לחוק פיצויי פיטורים[17]. על פי הוראות אלו הכלל הוא שהכסף שהופקד כרכיב פיצויים לקופת הפנסיה יוחזר למעסיק רק אם העובד סיים את עבודתו בנסיבות שאינן מזכות אותו בפיצויי פיטורים והכסף אינו מיועד לביטוח קצבה ולא נקבע בהסכם קיבוצי או בהסכם אחר שהכסף יישאר בכל מקרה של העובד.
5. משיכת כספים מקופת גמל על ידי מעסיק בקשר לסעיף 14
ההוראות לעניין משיכת כספי פיצויים מקופת גמל נקבעו בסעיפים 23(א)(3) ו-23(ב)(3) לחוק הפיקוח על שירותים פיננסיים (קופות גמל), תשס"ה-2005, כדלקמן:
"23. משיכה והעברה של כספים מקופת גמל
(א) משיכת כספים מקופת גמל, לרבות קבלת קצבה מקופת גמל לקצבה, והעברת כספים מקופת גמל אחת לקופת גמל אחרת וממסלול השקעה אחד בקופת גמל מסלולית למסלול השקעה אחר באותה קופה, תהיה כמפורט להלן, בלבד...
....
(3) משיכה בידי מעביד של עמית-שכיר, של כספים שהפקיד בקופת גמל אישית לפיצויים או במרכיב הפיצויים בקופת גמל לקצבה, בכפוף להוראות סעיף 26 לחוק פיצויי פיטורים ולהוראות לפי סעיף 14 לחוק האמור החלות עליו.
(ב) השר, באישור ועדת הכספים של הכנסת, יקבע את המועדים והתנאים שבהם...
....
(3) רשאי מעביד של עמית-שכיר למשוך כספים מקופת גמל אישית לפיצויים או ממרכיב הפיצויים כמשמעותו בסעיף 21 בקופת גמל לקצבה או להעבירם לקופת גמל אחרת."
הסעיף קובע, כי משיכת כספים בידי מעסיק שהפקיד בקופת גמל אישית לפיצויים או במרכיב הפיצויים בקופת גמל לקצבה, תיעשה בכפוף להוראות סעיפים 26 ו-14 לחוק פיצויי פיטורים.
א. סעיף 26 לחוק פיצויי-פיטורים, התשכ"ג-1963 קובע לאמור:
"26. סכומים משוריינים
(א) סכומים ששולמו במקום פיצויי פיטורים לפי סעיף 14, או שהופקדו לפי סעיף 20 או לפי סעיף 21, או ששולמו לקופת גמל לתשלום פיצויי פיטורים או ששולמו או שהופרשו לקופת גמל לקצבה -
(1) אינם ניתנים להחזרה, להעברה, לשעבוד או לעיקול; הוראה זו לא תחול על סכום ששולם או הופקד כאמור בעד עובד שבינתיים חדל לעבוד בנסיבות שאינן מזכות אותו בפיצויי פיטורים, אלא אם הסכום מיועד גם לביטוח קצבה ולא נקבע בהסכם קיבוצי או בהסכם אחר שהוא ניתן להחזרה או להעברה;
(2) אינם חלק מנכסי המעביד במקרה של פטירה, פשיטת רגל או פירוק, במידה שתביעות העובדים לפי חוק זה לא סולקו.
(ב) הוראות סעיף זה יחולו גם לגבי ריבית והפרשי הצמדה שנוספו על סכומים כאמור".
הסעיף דנן, אוסר את החזרת הכספים למעסיק מקופת הפיצויים ושעבודם, אלא אם הסכום ששולם או הופקד כאמור הינו בגין עובדים שבינתיים חדלו לעבוד בנסיבות שאינן מזכות אותם בפיצויי פיטורים. להוראה הנ"ל, שלפיה הכספים אינם ניתנים להחזרה, להעברה, לשעבוד או לעיקול ישנו חריג, הקובע, כי ההוראה לא תחול על סכום ששולם בעד עובד שחדל לעבוד בנסיבות שאינן מזכות אותו בפיצויי פיטורין, אלא אם הסכום מיועד גם לביטוח קצבה (ולא נקבע בהסכם קיבוצי שהוא ניתן להעברה או להחזרה).
בנוסף, הסעיף קובע, כי כל עוד קיימות תביעות עובדים לפי חוק פיצויי פיטורין, אזי סכומים ששולמו במקום קופות גמל אינם חלק מכספי המעסיק במקרה של פטירה, פשיטת רגל או פירוק.
לפי סעיף 2(ב) לאישור הכללי, המעסיק מוותר מראש על כל זכות שיכולה להיות לו להחזר כספים מתוך תשלומיו, אלא אם כן נשללה זכות העובד לפיצויי פיטורים בפסק דין מכוח סעיפים 16 או 17 לחוק ובאותה מידה שנשללה. כך גם במקרה שהעובד משך כספים מקרן הפנסיה או מקופת הביטוח שלא בשל אירוע מזכה (אירוע מזכה - מוות, נכות או פרישה בגיל שישים או יותר).
ב. תקנה 41 לתקנות מס הכנסה (כללים לאישור ולניהול קופת גמל), תשכ"ד-1964, (להלן - תקנות קופת גמל) קובעת כדלקמן:
"41. איסור תשלום למעביד מקופת פיצויים
קופת גמל לפיצויים לא תשלם ולא תחזיר למעביד בין במישרין ובין בעקיפין, סכום כלשהו מכספיה, אלא על פי תקנונה שאושר על ידי הנציב, או אם פורקה הקופה, והכל בכפוף להוראות הממונה".
בתקנה 41 לתקנות קופת גמל נקבע כי קופת גמל לפיצויים לא תשלם ולא תחזיר למעסיק סכום כלשהו מכספיה, אלא על פי תקנון קופת הגמל שאושר על ידי הנציב, או אם פורקה הקופה, והכל בכפוף להוראות הממונה. כלומר, אם בתקנון קופת הגמל תנאים נוספים למשיכת הכספים על ידי המעסיק התקנון גובר. ברוב תקנוני קופות הגמל ישנן הוראות המסדירות את עניין החזרת הכספים למעסיק.
כך למשל, תקנה 11(א)(2) לתקנון "מיטב - קופה מרכזית לפיצויים" מתירה למעסיק למשוך כספים, כדלקמן:
"11א. (2) לפי פסק דין של בית הדין לעבודה הקובע כי היתרה שתיוותר בחשבונו של העמית בקופה, לאחר שישולמו לו הסכומים אותם הוא מבקש למשוך מחשבונו בקופה, תכסה את התחייבותו לתשלום פיצויי פיטורין לעובדיו, ואשר מורה לקופה להחזיר כספים למעביד".
את הכפפת התשלום להוראת הממונה כאמור בתקנה 41, יש לראות במסגרת המטרה העיקרית העומדת ביסוד קופת הגמל לפיצויים, שהיא הבטחת העברת כספי הפיצויים לעובד, ולא למעסיק. הוראה זו מהווה בעצם שסתום נוסף, אשר תפקידו להקטין את האפשרות שכספי הפיצויים יימשכו על ידי המעסיק, במקום שיימשכו על ידי העובד.
בשנים האחרונות, ישנה מגמה להרחיב את ההגנה על זכויות העובד. כך למשל, תקנה 9 לתקנון, "מיטב מרכזית לפיצויים - קופה מרכזית לפיצויים" קובעת לאמור:
"9. הקופה תשלם לעמיתיה כספים על פי הקבוע בהסדר התחיקתי".
בתקנה 9 הכוונה היא לכספים שקופת הגמל מחויבת לשלם לעובד על פי החוק. ההסדר התחיקתי הרלוונטי הינו סעיף 26 לחוק פיצויי פיטורין, התשכ"ג-1963 וסעיף 34(ז)(2) לתקנות קופת גמל.
בקשר לתקנה 41 חשוב להדגיש, כי נוספה הגבלה על תשלום למעסיק מקופת גמל בתקנה 34(ז)(2) לתקנות הקובעת לאמור:
"(ז) על אף האמור בתקנון קופת הגמל -
(1) לא תתנה קופת גמל כל תשלום לעמית-שכיר לפי תקנות משנה (ב), (ג), (ד)(2) ו-(ה) באישור המעביד ולא תתנה קרן השתלמות תשלום לפי התנאים הקבועים בפקודה לענין משיכת כספי המעביד בפטור ממס באישור המעביד, למעט אישור הנדרש ממעביד בתקנון הקרן לגבי סכומים שישמשו את העובד לצורך השתלמותו;
(2) לא תחזיר קופת גמל כספים למעביד, אם היה העמית השכיר רשאי למשכם לפי תקנה זו, ובקרן השתלמות - אם היה העמית השכיר רשאי למשכם בפטור ממס לפי התנאים הקבועים בפקודה, ולא תחזיר קופת גמל או קרן השתלמות כספים למעביד, אם היה העמית השכיר רשאי להעבירם בלא אישור המעביד, לפי תקנה 33א(ג)".
לפי תקנה 34(ז)(2), במידה והעמית השכיר רשאי למשוך את הכספים מהקופה, לא תחזיר הקופה את הכספים הללו למעסיק. ואכן, כאשר המעסיק מבקש למשוך את כספים מקופת פיצויים, עליו להצהיר שאין עוד כל התחייבות לעובדים בגין כספים אלו.
אצל המעסיק שקיבל כספים מקופת הפיצויים יחול מס בשיעורים רגילים. המס שינוכה במקור הוא בשיעור 40% וזאת לפי תקנה 2 לתקנות מס הכנסה (ניכוי מסכומים ששולמו למעסיק מאת קופת גמל), התשמ"ב-1981, אלא אם ימציא המעסיק אישור לשיעור מס מוקטן יותר.
6. נספחים
נספח א': סעיפים רלוונטיים בחוק פיצויי פיטורים, התשכ"ג-1963
11. (ה) התפטר עובד לאחר שהגיע לגיל הפרישה, כמשמעותו בחוק גיל פרישה, התשס"ד-2004, רואים את ההתפטרות לענין חוק זה כפיטורים; ואולם מותר לזקוף על חשבון פיצויי הפיטורים המגיעים מכוח סעיף קטן זה, או במקומם, כל סכום המשתלם לעובד מקופת גמל, כמשמעותה בסעיף 47 לפקודת מס הכנסה, עקב תשלומי המעסיק לקופה, ושנועד לשמש כפיצויי פיטורים או לבוא במקומם, והוא אף אם לא נתקיימו התנאים האמורים בסעיפים 14 או 20.
14. פיצויים ותגמולים
תשלום לקופת-תגמולים, לקרן-פנסיה או לקרן כיוצא באלה, לא יבוא במקום פיצויי-פיטורים אלא אם נקבע כך בהסכם הקיבוצי החל על המעסיק והעובד במידה שנקבע, או אם תשלום כאמור אושר על ידי שר העבודה ובמידה שאושר."
16. פיטורים ללא פיצויים מכוח הסכם קיבוצי
לא יהיה עובד זכאי לפיצויים או יהיה זכאי לפיצויים חלקיים בלבד, הכל לפי הענין, אם פוטר בנסיבות, שעל פי הסכם קיבוצי החל על המעסיק והעובד - ובאין הסכם כזה, על פי ההסכם הקיבוצי החל על המספר הגדול ביותר של העובדים באותו ענף - מצדיקות פיטורים ללא-פיצויים או בפיצויים חלקיים בלבד.
17. פיטורים ללא פיצויים מכוח פסק דין
בענף העבודה שאין בו הסכם קיבוצי, רשאי בית הדין האזורי לעבודה לקבוע שפיטוריו של עובד היו בנסיבות המצדיקות פיטורים ללא-פיצויים או בפיצויים חלקיים שיקבע; בדונו בענין זה יונחה בית הדין האזורי לעבודה על פי הכללים שבהסכם הקיבוצי החל על המספר הגדול ביותר של עובדים."
26. סכומים משוריינים
(א) סכומים ששולמו במקום פיצויי פיטורים לפי סעיף 14, או שהופקדו לפי סעיף 20 או לפי סעיף 21, או ששולמו לקופת גמל לתשלום פיצויי פיטורים או ששולמו או שהופרשו לקופת גמל לקצבה -
(1) אינם ניתנים להחזרה, להעברה, לשעבוד או לעיקול; הוראה זו לא תחול על סכום ששולם או הופקד כאמור בעד עובד שבינתיים חדל לעבוד בנסיבות שאינן מזכות אותו בפיצויי פיטורים, אלא אם הסכום מיועד גם לביטוח קצבה ולא נקבע בהסכם קיבוצי או בהסכם אחר שהוא ניתן להחזרה או להעברה;
(2) אינם חלק מנכסי המעסיק במקרה של פטירה, פשיטת רגל או פירוק, במידה שתביעות העובדים לפי חוק זה לא סולקו.
(ב) הוראות סעיף זה יחולו גם לגבי ריבית והפרשי הצמדה שנוספו על סכומים כאמור."
נספח ב': אישור כללי בדבר תשלומי מעסיקים לקרן פנסיה ולקופת ביטוח במקום פיצויי פיטורים[18]
בתוקף סמכותי לפי סעיף 14 לחוק פיצויי פיטורים, התשכ"ג-1963, (להלן - החוק), אני מאשר כי תשלומים ששילם מעביד החל ביום פרסומו של אישור זה, בעד עובדו לפנסיה מקיפה בקופת גמל לקצבה שאינה קופת ביטוח כמשמעותה בתקנות מס הכנסה (כללים לאישור ולניהול קופות גמל), התשכ"ד-1964 (להלן - קרן פנסיה), או לביטוח מנהלים הכולל אפשרות לקצבה או שילוב של תשלומים לתכנית קצבה ולתכנית שאינה לקיצבה בקופת ביטוח כאמור (להלן - קופת ביטוח), לרבות תשלומים ששילם תוך שילוב של תשלומים לקרן פנסיה ולקופת ביטוח בין אם יש בקופת הביטוח תכנית לקצבה ובין אם לאו (להלן - תשלומי המעביד), יבואו במקום פיצויי הפיטורים המגיעים לעובד האמור בגין השכר שממנו שולמו התשלומים האמורים ולתקופה ששולמו (להלן - השכר המופטר), ובלבד שנתקיימו כל אלה:
(1) תשלומי המעביד -
(א) לקרן פנסיה אינם פחותים מ-141/3% מן השכר המופטר, או 12% מן השכר המופטר אם משלם המעביד בעד עובדו בנוסף לכך גם תשלומים להשלמת פיצויי פיטורים לקופת גמל לפיצויים או לקופת ביטוח על שם העובד בשיעור של 21/3% מן השכר המופטר. לא שילם המעביד בנוסף ל-12% גם 21/3% כאמור, יבואו תשלומיו במקום 72% מפיצויי הפיטורים של העובד, בלבד;
(ב) לקופת ביטוח אינם פחותים מאחד מאלה:
(1) 131/3% מן השכר המופטר, אם משלם המעביד בעד עובדו בנוסף לכך גם תשלומים להבטחת הכנסה חודשית במקרה אובדן כושר עבודה, בתכנית שאישר הממונה על שוק ההון ביטוח וחסכון במשרד האוצר, בשיעור הדרוש להבטחת 75% מן השכר המופטר לפחות או בשיעור של 21/2% מן השכר המופטר, לפי הנמוך מביניהם (להלן - תשלום לביטוח אובדן כושר עבודה);
(2) 11% מן השכר המופטר, אם שילם המעביד בנוסף גם תשלום לביטוח אובדן כושר עבודה, ובמקרה זה יבואו תשלומי המעביד במקום 72% מפיצויי הפיטורים של העובד, בלבד;
שילם המעביד נוסף על אלה גם תשלומים להשלמת פיצויי פיטורים לקופת גמל לפיצויים או לקופת ביטוח על שם העובד בשיעור של 21/3% מן השכר המופטר, יבואו תשלומי המעביד במקום 100% פיצויי הפיטורים של העובד.
(2) לא יאוחר משלושה חודשים מתחילת ביצוע תשלומי המעביד נערך הסכם בכתב בין המעביד לבין העובד ובו -
(א) הסכמת העובד להסדר לפי אישור זה בנוסח המפרט את תשלומי המעביד ואת קרן הפנסיה וקופת הביטוח, לפי הענין; בהסכם האמור ייכלל גם נוסחו של אישור זה;
(ב) ויתור המעביד מראש על כל זכות שיכולה להיות לו להחזר כספים מתוך תשלומיו, [19]אלא אם כן נשללה זכות העובד לפיצויי פיטורים בפסק דין מכוח2 סעיפים 16 או 17 לחוק ובמידה שנשללה, או שהעובד משך כספים מקרן הפנסיה או מקופת הביטוח שלא בשל אירוע מזכה; לעניין זה, "אירוע מזכה" - מוות, נכות או פרישה בגיל שישים או יותר.
(3) אין באישור זה כדי לגרוע מזכותו של עובד לפיצויי פיטורים לפי החוק, הסכם קיבוצי, צו הרחבה או חוזה עבודה, בגין שכר שמעבר לשכר המופטר.
נספח ג': הודעה על תנאים מצויים למתן אישור[20] - בטל מיום 1.3.01[21]
בתוקף סמכותי לפי סעיף 14 לחוק פיצויי פיטורים, התשכ"ג-1963 (להלן - החוק), אני מודיע כי מעביד הממלא אחר כל התנאים שבהודעה זו יהא זכאי לאישור לפי הסעיף האמור; אולם לא יינתן אישור כאמור אם נסיבותיו המיוחדות של המקרה יצדיקו זאת, לפי שיקול דעתו של הממונה הראשי על יחסי העבודה במשרד העבודה והרווחה.
1. ייערך הסכם בין המעביד לעובד (להלן - ההסכם) שלגביו יינתן האישור ואשר לפיו יאמצו שני הצדדים את התנאים שבהודעה זו; ההסכם יהווה חלק בלתי נפרד מהפוליסה האמורה בסעיף 2.
2. המעביד יבטח את העובד בפוליסה (להלן - הפוליסה) אצל מבטח לפי תכנית ביטוח שאושרה על פי הפרק השביעי לתקנות מס הכנסה (כללים לאישור ולניהול קופת-גמל), התשכ"ד-1964.
3. תשלומי המעביד השנתיים השוטפים לענין פיצויי פיטורים יהוו 81/3% (שמונה ושליש אחוז) ממשכורתו של העובד כפי שתהא מפעם לפעם בכפוף לאמור להלן: לענין זה, "משכורת" - שכר המשתלם על בסיס של חודש או תקופה ארוכה מזו לרבות תוספת יוקר, תוספת ותק, תוספת משפחה וכל תוספת אחרת שהוסכם בין המעביד והעובד שישולמו ממנה האחוזים האמורים.
4. חלו העלאות במשכורת העובד המחייבת הגדלת תשלומי המעביד לענין פיצויי פיטורים, ישלם המעביד למבטח לפחות אחת לשנה, פרמיה נוספת המתחייבת מהעלאת המשכורת כאמור.
5. הועסק העובד אצל המעביד תקופה העולה על חודש לפני חתימת ההסכם, והמעביד לא שילם פרמיות בשל פיצויים בעד תקופה זו, ישלם המעביד פרמיה נוספת, בהתחשב עם ההפרשה השנתית הדרושה של 8.33%, למפרע כאמור בסעיף 6, בעד התקופה מתאריך תחילת עבודתו של העובד ועד לחתימת ההסכם (להלן - תקופת העבר); פרמיה נוספת זו תחושב לפי משכורתו של העובד במועד חתימת ההסכם.
6. במקרה של העלאת משכורת העובד כאמור בסעיף 4, ישלם המעביד למבטח הפרשי פרמיות אשר יהיו שווים למכפלה של 8.33% (שמונה ושליש אחוז) מסכום העלאת המשכורת השנתית, שמעל להעלאה הנובעת מתנאי ההצמדה הקבועים בפוליסה, במספר שנות עבודתו של העובד אצל המעביד, עד מועד העלאת המשכורת; המבטח יערוך פוליסה נוספת בשל הפרשי פרמיות אלה.
7. הפוליסה תקבע כי במקרה של פטירת העובד ישלם המבטח לשאירי המבוטח כמשמעותם בסעיף 5 לחוק, או בכל הוראה אחרת שתבוא במקומו, סכום השווה לסך כל הפרמיות ששולמו לו לענין פיצויי הפיטורים, כשהן צמודות בהתאם לתנאי ההצמדה שבפוליסה; יתרת סכום הביטוח - אם תהא - תשולם למוטבים על פי הפוליסה.
8. המעביד מתחייב לשלם את הפרמיות ויתר ההפרשות שיגיעו למבטח על פי הפוליסה במועדים לפי תנאי הפוליסה, כל עוד העובד מועסק אצלו.
9. תשלומי המעביד לפיצויים לפי תנאים אלה, יבואו במקום פיצויי פיטורים, ולא תחול על המעביד כל חובה לתשלומים נוספים בשל פיצויי פיטורים, אלא אם לא מילא אחר תנאים אלה.
10. אם העובד או שאיריו יהיו זכאים לקבלת פיצויי פיטורים על פי החוק, או על פי כל חוק מחליף, או על פי הסכם קיבוצי או חוזה עבודה החל על העובד, לא יהא המעביד פטור מתשלום פיצויי פיטורים אלא אם נתקיימו התנאים שלהלן:
(1) לעובד נמסרה הזכות על פי הפוליסה, כשכל הפרמיות בעדה שולמו, במלואן עד מועד העברת הזכות לרבות התשלומים על פי סעיף 6, או לפי בחירת העובד - שולם לעובד ערך הפדיון הכולל של הפוליסה;
(2) במקרה מות העובד - סכום הביטוח על הפוליסה שולם למוטבים, לאחר שכל הפרמיות המגיעות, עד מות העובד, שולמו במלואן;
(3) היה ערך הפדיון הכולל של הפוליסה או סכום הביטוח קטן מסכום פיצויי הפיטורים המגיעים לעובד או לשאיריו, יהיה המעביד חייב לשלם את ההפרש.
11. שילם המעביד פיצויי פיטורים לעובד או לשאיריו, או חוייב לשלמם. בין מכוח פסק דין ובין אחרת, ינוכה מכל סכום שהעובד או שאיריו זכאים לקבל לפי תנאים אלה, סכום השווה לסך כל הפרמיות ששילם המעביד לענין פיצויי פיטורים, כשהן צמודות בהתאם לתנאי ההצמדה שבפוליסה והסכום שנוכה כאמור יוחזר בידי המבטח למעביד; קיבלו העובד או שאיריו מכוח תנאים אלה, או מכוח הפוליסה בנסיבות כלשהן, בין לפני מתן פסק הדין ובין לאחריו, סכום כלשהו בלי שנוכה ממנו סכום שיש לנכותו כאמור, חייבים העובד או שאיריו, לפי הענין, לשלם מיד למעביד את הסכום שצריך היה לנכותו כאמור, ובלי לגרוע מכל דרך אחרת של גביה, זכאי המעביד לקזז חוב זה כנגד החוב לפי פסק הדין.
12. (1) נפסקה עבודתו של העובד בנסיבות שאינן מזכות אותו בפיצויי פיטורים, יהא המעביד זכאי לקבל ערך פדיון הפיצויים של הפוליסה ואילו ההפרש שבין ערך הפדיון הכולל של הפוליסה לבין ערך פדיון פיצויי הפיטורים, ישולם לעובד, אלא אם הוסכם אחרת בין שני הצדדים;
(2) תשלום הכספים המגיעים למעביד ולעובד מכוח פסקה (1) מותנה בהסכמתם של שני הצדדים שתינתן בכתב, ובהעדר הסכמה - תוכרע השאלה בפסק דין של בית הדין לעבודה או של בית משפט מוסמך, או בפסק בוררות - אם הסכימו הצדדים, להעביר את הסכסוך להכרעה בבוררות.
13. תנאים אלה עדיפים על תנאי הפוליסה או כל מסמך שצורף אליה או על כל הסכם שבין המעביד, העובד והמבטח או שבין חלק מצדדים אלה; ואולם אם הוראות הפוליסה או כל מסמך שצורף אליה או תנאי הסכם כאמור מוסיפים על זכויות העובד כפי שהוענקו לו בתנאים אלה, ההוראות המוסיפות עדיפות.
נספח ד': הסכם עבודה לפי סעיף 14 לחוק פיצויי פיטורים
אשר נערך ונחתם ב ...........
ביום............
בין ................................ ת.ז...................
מרחוב ..............................................................
דוא"ל ......................................
טלפון .....................
(להלן - המעסיק) מצד אחד
לבין ................................ ת.ז....................
מרחוב ..............................................................
דוא"ל ......................................
טלפון .....................
(להלן - העובד) מצד שני
(להלן - הצדדים)
הואיל וברצון הצדדים לפתוח לעובד חשבון בקופת גמל לקצבה בשם.................................................
(להלן - קופת הגמל);
והואיל והתשלומים לקופת הגמל ייעשו בהתאם לאמור ב"אישור כללי בדבר תשלומי מעבידים לקרן פנסיה ולקופת ביטוח במקום פיצויי פיטורים", על פי סעיף 14 לחוק פיצויי פיטורים, התשכ"ג-1963 המצורף בזאת (להלן - האישור הכללי);
והואיל ועל פי האישור הכללי, המעסיק והעובד חייבים לחתום על הסכם בכתב כדי לאמץ את האישור הכללי;
לפיכך, הוסכם והותנה בין הצדדים כדלקמן:
1. המבוא להסכם זה הינו חלק בלתי נפרד ממנו.
2. המעסיק והעובד מאמצים בזאת את האישור הכללי שהעתקו מצורף כנספח והוא מהווה חלק בלתי נפרד מההסכם החל מיום ................. .
3. התשלומים לקופת הגמל יבואו במקום פיצויי פיטורים ולפיכך העובד לא יהיה זכאי להשלמת סכומים בכפוף לכך שהמעסיק יעמוד בתנאי ההסכם.
4. אין בהסכם זה כדי לגרוע מזכות העובד לפיצויי פיטורים לפי החוק, הסכם קיבוצי, צו הרחבה או חוזה עבודה בגין שכר שמעבר לשכר המוגדר בהסכם זה, אשר בגינו מופרשים התשלומים לקופת הגמל.
4. המעביד לא יהיה זכאי לקבל כל סכום מסכומים שהופקדו לקופת הגמל, אלא אם העובד ימשוך כספים מקופת הגמל שלא בשל מוות, נכות או פרישה מעבודה בגיל 60 או יותר.
ולראיה באנו על החתום:
העובד ........................ המעסיק .....................
נספח: האישור הכללי[22]
בתוקף סמכותי לפי סעיף 14 לחוק פיצויי פיטורים, התשכ"ג-1963, (להלן - החוק), אני מאשר כי תשלומים ששילם מעביד החל ביום פרסומו של אישור זה, בעד עובדו לפנסיה מקיפה בקופת גמל לקצבה שאינה קופת ביטוח כמשמעותה בתקנות מס הכנסה (כללים לאישור ולניהול קופות גמל), התשכ"ד-1964 (להלן - קרן פנסיה), או לביטוח מנהלים הכולל אפשרות לקצבה או שילוב של תשלומים לתכנית קצבה ולתכנית שאינה לקיצבה בקופת ביטוח כאמור (להלן - קופת ביטוח), לרבות תשלומים ששילם תוך שילוב של תשלומים לקרן פנסיה ולקופת ביטוח בין אם יש בקופת הביטוח תכנית לקצבה ובין אם לאו (להלן - תשלומי המעביד), יבואו במקום פיצויי הפיטורים המגיעים לעובד האמור בגין השכר שממנו שולמו התשלומים האמורים ולתקופה ששולמו (להלן - השכר המופטר), ובלבד שנתקיימו כל אלה:
(1) תשלומי המעביד -
(א) לקרן פנסיה אינם פחותים מ-14.33% מן השכר המופטר, או 12% מן השכר המופטר אם משלם המעביד בעד עובדו בנוסף לכך גם תשלומים להשלמת פיצויי פיטורים לקופת גמל לפיצויים או לקופת ביטוח על שם העובד בשיעור של 2.33% מן השכר המופטר. לא שילם המעביד בנוסף ל-12% גם 2.33% כאמור, יבואו תשלומיו במקום 72% מפיצויי הפיטורים של העובד, בלבד;
(ב) לקופת ביטוח אינם פחותים מאחד מאלה:
(1) 13.33% מן השכר המופטר, אם משלם המעביד בעד עובדו בנוסף לכך גם תשלומים להבטחת הכנסה חודשית במקרה אובדן כושר עבודה, בתכנית שאישר הממונה על שוק ההון ביטוח וחסכון במשרד האוצר, בשיעור הדרוש להבטחת 75% מן השכר המופטר לפחות או בשיעור של 2.5% מן השכר המופטר, לפי הנמוך מביניהם (להלן - תשלום לביטוח אובדן כושר עבודה);
(2) 11% מן השכר המופטר, אם שילם המעביד בנוסף גם תשלום לביטוח אובדן כושר עבודה, ובמקרה זה יבואו תשלומי המעביד במקום 72% מפיצויי הפיטורים של העובד, בלבד;
שילם המעביד נוסף על אלה גם תשלומים להשלמת פיצויי פיטורים לקופת גמל לפיצויים או לקופת ביטוח על שם העובד בשיעור של 2.33% מן השכר המופטר, יבואו תשלומי המעביד במקום 100% פיצויי הפיטורים של העובד.
(2) לא יאוחר משלושה חודשים מתחילת ביצוע תשלומי המעביד נערך הסכם בכתב בין המעביד לבין העובד ובו -
(א) הסכמת העובד להסדר לפי אישור זה בנוסח המפרט את תשלומי המעביד ואת קרן הפנסיה וקופת הביטוח, לפי הענין; בהסכם האמור ייכלל גם נוסחו של אישור זה;
(ב) ויתור המעביד מראש על כל זכות שיכולה להיות לו להחזר כספים מתוך תשלומיו, אלא אם כן נשללה זכות העובד לפיצויי פיטורים בפסק דין מכוח סעיפים 16 או 17 לחוק ובמידה שנשללה, או שהעובד משך כספים מקרן הפנסיה או מקופת הביטוח שלא בשל אירוע מזכה; לעניין זה, "אירוע מזכה" - מוות, נכות או פרישה בגיל שישים או יותר.
(3) אין באישור זה כדי לגרוע מזכותו של עובד לפיצויי פיטורים לפי החוק, הסכם קיבוצי, צו הרחבה או חוזה עבודה, בגין שכר שמעבר לשכר המופטר.
שר העבודה והרווחה
נספח ה': הוראות בקשר לפיצויי פיטורים והפרשה לקופת פנסיה בצווי הרחבה ענפיים נבחרים
ענף המלונאות (סעיפים 35.13-35)
35. ביטוח פנסיוני
"קופת גמל"/"קופת ביטוח" בצו זה - כהגדרתן בחוק הפיקוח על שירותים פיננסיים (קופות גמל), התשס"ה-2005, ובכלל זה, בין השאר, קרן פנסיה מקיפה ותיקה, קרן פנסיה מקיפה חדשה, ביטוח מנהלים;
"השכר הפנסיוני" לעניין צו זה משמעו - המשכורת הכוללת כהגדרתה בצו זה.
35.1 למען הסר ספק, צו זה אינו בא למעט מהסדרים ביטוחיים או פנסיוניים שהיו לעובדים קיימים ערב חתימת צו זה. המלון ימשיך להפריש ברציפות בגין העובדים הקיימים את מלוא ההפרשות לקופות הגמל, כפי שהיו ערב חתימת צו זה ובכלל זה - גובה השכר המבוטח, שיעורי ההפקדה ומועדי התשלום ובכל מקרה לא יהא באמור כדי לגרוע מהשיעורים והתנאים הקבועים בפרק זה להלן.
35.2 העובדים זכאים, לביטוח בקרן פנסיה מקיפה צוברת, המאושרת על ידי אגף שוק ההון, ביטוח וחיסכון במשרד האוצר.
35.3 החל ביום 1.1.2011, יחולו השינויים האלה:
35.3.1 מהחודש השביעי לעבודתם בבית המלון שבו החלו את עבודתם, ועד תום החודש התשיעי לעבודתם יבוטחו העובדים בביטוח פנסיוני על פי הנהוג בהסכם פנסיית החובה במשק.
35.3.2 מהחודש העשירי לעבודתם בבית המלון שבו החלו את עבודתם ואילך יבוטחו העובדים בביטוח פנסיוני על פי השיעורים הקבועים בסעיף 35.5 להלן ועל פי התנאים הקבועים בצו זה.
35.3.3 על אף האמור בסעיפים 35.3.2-35.3.1 לעיל, עובד שהיה עמית פעיל בקופת גמל לפחות 3 חודשים לפני תחילת עבודתו במלון, יהיה זכאי, מהיום הראשון לעבודתו במלון לביטוח פנסיוני על פי השיעורים הקבועים בסעיף 35.5 להלן ועל פי התנאים הקבועים בצו זה.
35.3.4 על אף האמור בסעיפים 35.3.2-35.3.1 לעיל, עובד המבוטח בקרן פנסיה ותיקה, ימשיך המלון לבטחו מיום עבודתו הראשון במלון בקרן הפנסיה הוותיקה, ויעביר את ההפרשות והניכויים הדרושים על פי כל דין לקרן הפנסיה הוותיקה, כמפורט בסעיף 35.5 להלן ועל פי התנאים הקבועים בצו זה.
35.3.5 על אף האמור בסעיפים 35.3.2-35.3.1 לעיל, עובד שבמועד תחילת עבודתו במלון מלאו לו 30 שנה, יבוטח בביטוח פנסיוני מיום תחילת עבודתו במלון, על פי השיעורים הקבועים בסעיף 35.5 להלן והכל על פי התנאים הקבועים בצו זה.
35.4 למען הסר ספק, אין באמור בפרק זה כדי לגרוע מזכותו על פי דין של כל עובד לבחור את קופת הגמל שבה יבוטח.
35.5 שיעורי התשלומים של המעביד והעובד לביטוח הפנסיוני מהשכר הפנסיוני כהגדרתו בצו זה, יהיו כמפורט להלן:
|
המשלם
|
יעד התשלום
|
קרן פנסיהותיקה
|
קרן פנסיה חדשה
|
ביטוח מנהלים
|
מעביד- לתגמולים
|
7.5%
|
6%
|
5%
|
מעביד - לפיצויי פיטורים
|
6%
|
6%
|
8.33%
|
עובד - לתגמולים
|
7%
|
5.5%
|
5%
|
סך הכל
|
20.5%
|
17.5%
|
18.33%
|
35.5.1 עובד שיבוטח בקופת גמל או בביטוח מנהלים שאינה קרן פנסיה מקיפה, יישא המעביד בגינו גם בתשלום בעבור רכישת כיסוי למקרה של אבדן כושר עבודה המבטיח פיצוי בשיעור של 75% מהשכר הכולל שלו ובלבד שתשלומי המעביד לא יעלו על 2.5% מהשכר הכולל גם אם אין בשיעור זה כדי להבטיח פיצוי של 75% כאמור לעיל. כל האמור כפוף להוראות הממונה על הביטוח במשרד האוצר.
35.5.2 המלון יעביר את הסכומים כאמור לעיל לקרן הפנסיה/קופת הגמל/קופת הביטוח מדי חודש בחודשו, כל חודש בעד החודש החולף בכפוף למועדים הקבועים בדין.
35.6 לבית המלון לא תהיה חובה לבטח בביטוח פנסיוני על פי פרק זה עובדים בגיל הפרישה שמשתלמת להם פנסיית זקנה/פרישה מקופת גמל ו/או ביטוח מנהלים ו/או ממעביד כזה או אחר כאמור בתקנוני קרנות הפנסיה.
עמיתים ותיקים בקרנות הפנסיה הוותיקות.
35.7 לגבי עמיתים ותיקים בקרנות הפנסיה הוותיקות שצברו שיעור קצבת זקנה השווה ל-70% מהשכר הקובע על פי תקנון הקרן והמבקשים להקפיא את זכויותיהם בקרן הפנסיה הוותיקה - יחולו בהתאמה ובשינויים המחויבים הוראות ההסכמים הקיבוציים הכלליים מיום 29/5/2006 ו-8/1/2007, שנחתמו בין ההסתדרות להתאחדות התעשיינים בישראל לעניין זה.
פיצויי פיטורים
35.8 בכפוף לאמור בסעיף 35.10 להלן, ההפקדות ותשלומי המעביד לקופת גמל ו/או לקופת ביטוח בעבור רכיב פיצויי הפיטורים בהתאם לפרק זה (6% או 8.33% מהשכר הפנסיוני, לפי העניין), יבואו בהתאמה, ממועד כניסתו לתוקף של צו זה ואילך, במקום 72% או במקום 100% מחובת המעביד לתשלום פיצויי פיטורים לפי סעיף 14 לחוק פיצויי פיטורים, התשכ"ג-1963 (להלן - חוק פיצויי פיטורים), בגין השכר, הרכיבים, התקופות והשיעורים שבגינם נעשתה ההפרשה בלבד.
35.9 יודגש כי בגין שכר ו/או התקופות ו/או הרכיבים ו/או השיעורים שבגינם לא בוצעה הפרשה או בוצעה הפרשה חלקית, יהיה זכאי העובד להשלמה למלוא הפיצויים לפי 100% על בסיס משכורתו הכוללת האחרונה.
35.10 הפקדות המעביד בעבור רכיב פיצויי פיטורים בשיעור של 6% א ו8.33% מהשכר הפנסיוני, לפי העניין, אינן ניתנות להחזרה למעביד וישוחררו לעובד עם סיום עבודתו או עם קרות אירוע מזכה (זקנה, נכות או שאירים), המוקדם מביניהם, וזאת נוסף על שחרור מלוא הכספים שנצברו לעובד לתגמולים בקופות הגמל ו/או קופות הביטוח השונות (חלק עובד וחלק מעביד), על פירותיהן. על אף האמור, עובד שהתפטר בנסיבות שאינן מזכות בפיצויי פיטורים ומשך את כספי התגמולים שהופקדו לקופה שלא באירוע מזכה (נכות, זקנה, שאירים), יהיה רשאי המעביד לקבל את כספי הפיצויים שהפקיד לקרן, ובלבד שמשיכת הכספים כאמור על ידי העובד בוצעה במהלך 3 השנים הראשונות מאז התפטרותו כאמור.
השלמת פיצויי פיטורים
35.11 בלי לגרוע מהאמור בסעיפים 35.10-35.8 לעיל, מעביד המבטח את עובדו בקרן פנסיה (6% לפיצויים בלבד), רשאי להפריש, על חשבונו, לקרן הפנסיה שבה מבוטח העובד או ככל שהדבר לא ניתן על פי דין - לקופת גמל אחרת על שם העובד, 2.33% נוספים מהשכר הפנסיוני להשלמת פיצויי פיטורים (להלן - השלמת פיצויי פיטורים), כספי השלמת פיצויי הפיטורים יבואו במקום 28% מחובת המעביד לתשלום פיצויי פיטורים, בהתאם לאמור בסעיף 14 לחוק פיצויי פיטורים בתנאים המפורטים בסעיפים 35.8 ו-35.9 לעיל.
35.12 הפקדות המעביד בעבור השלמת פיצויי פיטורים כמפורט לעיל, אינן ניתנות בכל מקרה להחזרה למעביד וישוחררו לעובד עם סיום עבודתו או עם קרות אירוע מזכה (זקנה, נכות א ושאירים), המוקדם מביניהם, למעט במקרה שבו נשללה זכות העובד להשלמת פיצויי פיטורים, או חלקה, בפסק דין, מכוח סעיפים 16 או 17 לחוק פיצויי פיטורים, לפי העניין. זאת, בלי לגרוע מזכות העובד, בכל מקרה, לשחרור מלוא הכספים שנצברו לו לתגמולים בקופות הגמל ו/או קופות הביטוח השונות (חלק עובד וחלק מעביד), על פירותיהן.
35.13 ככל שהמעביד לא ביצע הפרשות בגין השלמת פיצויי פיטורים כאמור לעיל והעובד סיים את עבודתו במלון באחת מהנסיבות המפורטות להלן, ישלם המעביד לעובד השלמת פיצויי פיטורים בשיעור 28% מפיצויי הפיטורים המגיעים לו על פי חוק:
(א) פוטר עובד שהשלים שנת עבודה במלון ואשר לא נשללה זכותו להשלמת פיצויי פיטורים או חלקה בפסק דין, מכוח סעיפים 16 או 17 לחוק פיצויי פיטורים, לפיה עניין;
(ב) התפטר עובד בנסיבות המזכות אותו בפיצויי פיטורים על פי דין;
(ג) אירע לעובד אירוע מזכה שבגינו הוא או שאיריו זכאים לתשלום גמלה מקרן הפנסיה (זקנה, נכות או שאירים);
(ד) הגיע העובד (גבר או אישה) לגיל 62.
מורי דרך (סעיף ד(2)-(5))
ד. חישוב הזכויות הסוציאליות
1. משכר העבודה שישולם למורה הדרך, לרבות תוספת השפות, ינוכו הניכויים הקבועים בדין.
2. מורה דרך יהיה זכאי לביטוח פנסיוני או לקופת גמל, כמפורט להלן:
2.1 מורה דרך המבוטח בקרן הפנסיה הוותיקה של מבטחים, ימשיך להיות מבוטח בקרן זו, והמעסיק יפריש בגינו לקרן הפנסיה את השיעורים הנדרשים על פי תקנון הקרן (לרבות ניכוי חלקו של מורה הדרך והעברתו לקרן).
2.2 מורה דרך שביטוחו הפנסיוני נעשה בקרן הפנסיה של מבטחים החדשה, ימשיך להיות מבוטח בקרן זו; ההפרשות לקרן הפנסיה יהיו כדלקמן:
1/3% 8 בגין פיצויי פיטורין;
5% תגמולי מעביד;
5% תגמולי מורה הדרך (שינוכו משכרו ויועברו לקופה).
2.3 מורה דרך שאין לו ביטוח פנסיוני בעת חתימת צו זה, או בעת תחילת עבודתו (לפי המאוחר שביניהם), ייעשו בגינו הפרשות לקופת "כלל גמל" -
1/3% 8 בגין פיצויי פיטורין;
5% תגמולי מעביד;
5% תגמולי מורה הדרך (שינוכו משכרו ויועברו לקופה).
3. חרף האמור בסעיף 2 לעיל יהיה רשאי מורה הדרך להורות להעביר בעבורו את דמי הגמולים והפיצויים למבטחים או לכל קופה/קרן אחרת בשיעורים הרלוונטיים לגביו.
4. הסכומים שיצטברו לזכות העובד בקרן הפנסיה או בקרן התגמולים, הן של המעביד והן של העובד, יעמדו לרשות העובד בכפוף להוראות כל דין.
5. סכומים שהועברו על פי הוראות פרק זה בצו לקרן הפנסיה או לקופת פיצויים או תגמולים בגין פיצויי פיטורין יבואו במקום חובת תשלום פיצויי פיטורים לפי סעיף 14 לחוק פיצויי פיטורים, התשכ"ג-1963, ובהעברת הכספים כאמור יצאו המעסיקים ידי חובת תשלום פיצויי פיטורים על פי דין לתקופה שבעבורה שולמו, ובמידה שבה שולמו.
בניה ועבודות ציבוריות (סעיפים 34-22)
22. ביטוחים סוציאליים ופיצויי פיטורים
שמירת זכויות למען הסר ספק, אין באמור בפרק זה כדי לגרוע או למעט מהביטוח הפנסיוני וקרן ההשתלמות שלהם היו זכאים העובדים ועובדי השיפוצים המועסקים ערב חתימת צו זה, ככל שהיו, ובכלל זה - גובה השכר המבוטח, שיעורי ההפקדה ומועדי התשלום ובכל מקרה לא יהיה באמור כדי לגרוע מהשיעורים והתנאים הקבועים בפרק זה.
23. הגדרות לפרק הביטוחים הסוציאליים
"קופת גמל"/"קופת ביטוח" בצו זה - כהגדרתן בחוק הפיקוח על שירותים פיננסיים (קופות גמל), התשס"ה-2005.
ביטוח בקרן פנסיה מקיפה חדשה
24. כל עובד ועובד שיפוצים יהיה זכאי, מיום תחילת עבודתו, לביטוח בקרן פנסיה מקיפה צוברת, המאושרת על ידי אגף שוק ההון, ביטוח וחיסכון במשרד האוצר.
25. להבטחת זכויות העובדים ועובדי השיפוצים בקרן הפנסיה המקיפה יעביר המעביד לקרן הפנסיה, מדי חודש, שיעורים מן השכר המבוטח כדלקמן: על חשבון המעביד - 12% מהשכר המבוטח (6% לפיצויים + 6% לתגמולים), משכר העובד ועובד השיפוצים ינוכה ויועבר לקרן הפנסיה שיעור של 5.5% לתגמולים משכרו המבוטח.
26. (א) תשלומי המעביד והניכוי משכרו של העובד ועובד שיפוצים, כאמור, יתבצעו מדי חודש בעבור החודש החולף. המעביד יפקיד את הכספים בקרן הפנסיה במועדים הקבועים בדין.
(ב) כל עוד לא בחר העובד ועובד שיפוצים בקופת גמל או בקופת ביטוח כלשהי, כאמור בסעיף 30 להלן, יפקיד המעביד את הכספים בקרן פנסיה מקיפה חדשה.
ביטוח בקרן פנסיה מקיפה ותיקה
27. על אף האמור בפרק זה מובהר, כי עובד ועובד שיפוצים המבוטח בקרן פנסיה ותיקה - ימשיך המעביד לבטחו בקרן הפנסיה הוותיקה, ויעביר את ההפרשות והניכויים הדרושים על פי כל דין לקרן הפנסיה הוותיקה (העומדים נכון למועד חתימת צו זה על 20.5% מהשכר המבוטח).
ביטוח בקופת גמל ו/או בקופת ביטוח שאינה קרן פנסיה מקיפה
29. עובד ועובד שיפוצים, המבוטח בקופת גמל או בקופת ביטוח שאינה קרן פנסיה מקיפה, שיעורי ההפקדה בגינו לקופה, המבוססת על תשלום כספי תגמולים ופיצויי פיטורים, לא יפחתו מ?18.33% מהשכר המבוטח כהגדרתו בצו זה (8.33% לפיצויים על חשבון המעביד + 5% לתגמולים על חשבון המעביד + 5% לתגמולים על חשבון העובד), ובלבד שנוסף על השיעורים האמורים משלם המעביד אף תשלומים למקרה של אבדן כושר העבודה בשיעור הדרוש להבטחת 75% מהשכר המבוטח, שאינם עולים על 2.5% מהשכר המבוטח.
30. זכות העובד על פי דין לבחור את קופת הגמל
למען הסר ספק, אין באמור בפרק זה, כדי לגרוע מזכותו על פי דין של כל עובד ועובד שיפוצים לבחור בכל קופת גמל, בהתאם לאמור בסעיף 20 לחוק הפיקוח על שירותים פיננסיים (קופות גמל), התשס"ה-2005.
31. פיצויי פיטורים
א. בכפוף לאמור בסעיף קטן ג' להלן, ההפקדות ותשלומי המעביד לקופת גמל ו/או לקופת ביטוח (לרבות לקרן פנסיה מקיפה, חדשה או ותיקה), בעבור רכיב פיצויי הפיטורים בהתאם לפרק זה (6% או 8.33% מהשכר המבוטח, לפי העניין), יבואו בהתאמה במקום 72% או במקום 100% מחובת המעביד לתשלום פיצויי פיטורים לפי סעיף 14 לחוק פיצויי פיטורים, התשכ"ג-1963 (להלן - חוק פיצויי פיטורים), בגין השכר, הרכיבים, התקופות והשיעורים שבגינם נעשתה ההפרשה בלבד.
ב. אין באמור בסעיף זה כדי לפגוע ו/או לגרוע מזכותו של עובד ועובד שיפוצים לתשלום פיצויי פיטורים בגין שכר ו/או רכיבים ו/או תקופות ו/או שיעורים אשר בגינם לא בוצעו הפרשות לפיצויי פיטורים.
ג. הפקדות המעביד בעבור רכיב פיצויי פיטורים בשיעור של 6% או 8.33% לפי העניין, מהשכר המבוטח, כמפורט בפרק זה לעיל, אינן ניתנות, בכל מקרה, להחזרה למעביד. כספים אלה וכספי התגמולים ישוחררו לבעלות העובד עם סיום עבודתו. השלמת פיצויי פיטורים.
32. בלי לגרוע מהאמור בסעיף 31 לעיל, מעביד המבטח את עובדו בקרן פנסיה (6% לפיצויים), רשאי להפריש, על חשבונו, לקרן הפנסיה שבה מבוטח עובד ועובד שיפוצים או לקופת גמל אחרת ע"ש העובד 2.33% נוספים מהשכר המבוטח להשלמת פיצויי פיטורים (להלן - השלמת פיצויי פיטורים), וכספי השלמת פיצויי הפיטורים יבואו במקום 28% מחובת המעביד לתשלום פיצויי פיטורים, בהתאם לאמור בסעיף 14 לחוק פיצויי פיטורים, והכל בכפוף לאמור בסעיפים 33 ו-34 להלן.
33. הפריש המעביד בגין העובד ועובד השיפוצים השלמת פיצויי פיטורים בשיעור 2.33% כאמור והסתיימה עבודתו של עובד ועובד שיפוצים אצל מעביד בנסיבות שאינן מזכות בפיצויי פיטורים לפי החוק, יוותר המעביד על כל זכות שיכולה להיות לו להחזר כספים מתוך התשלומים אשר הופקדו לצורך השלמת פיצויי פיטורים בשיעור 2.33% כאמור וישחרר לעובד ולעובד שיפוצים את מלוא הפקדות השלמת פיצויי הפיטורים שנצברו לו עם סיום עבודתו, אלא אם כן נשללה זכות עובד ועובד שיפוצים לפיצויי פיטורים בפסק דין של בית הדין לעבודה מכוח סעיף 16 או 17 לחוק פיצויי פיטורים, ובמידה שנשללה.
34. הסתיימה עבודתו של עובד ועובד שיפוצים בנסיבות המזכות בפיצויי פיטורים או לאחר הגיעו לגיל פרישה כהגדרתו בדין או בפרישה לפנסיה בגיל פרישה לפי הדין או בקרות אירוע מזכה בפנסיית נכות או שאירים, יחול האמור להלן:
א. הפריש המעביד על שם עובד ועובד שיפוצים השלמת פיצויי פיטורים בשיעור 2.33% בתקופת עבודתו, יעביר המעביד את מלוא כספי השלמת פיצויי הפיטורים שנצברו לעובד ועובד שיפוצים לבעלות העובד ועובד שיפוצים;
ב. לא הפריש המעביד בעבור עובד ועובד שיפוצים השלמת פיצויי פיטורים בשיעור 2.33% בתקופת עבודתו, ישלם לו המעביד שיעור של 28% מן השכר האחרון בגין כל שנה משנות עבודתו אצל המעביד וחלק יחסי בעד חלק של שנה, והכל בכפוף להוראות חוק פיצויי פיטורים.
הובלה (סעיפים 6-11)
6. דמי הגמולים, אשר ישולמו כולם לקרן הפנסיה, יהיו כדלקמן:
תשלומי מעסיק
6% - 12% לפיצויי פיטורים ו-6% לתגמולים.
2.33% השלמת פיצויי פיטורים לקופה אישית לפיצויים או לקרן הפנסיה על פי בחירת העובד.
7. תשלומי העובד:
5.5% לתגמולים
למרות האמור לעיל, לעובד המבוטח בקרן פנסיה ותיקה, יהיו שיעורי ההפרשות בהתאם להוראות חוק הפיקוח על עסקי ביטוח, התשמ"א-1981.
8. ביטוח ימי מחלה ואובדן כושר מקצועי
החל מכניסתו לתוקף של צו זה יהיו זכאים העובדים לביטוח ימי מחלה ואובדן כושר מקצועי, כמפורט להלן:
המעסיק יישא בעלות כוללת של 2.45% מהשכר כהגדרתו בסעיף 9 להלן, בגין אובדן כושר עבודה מקצועי כנהג משאית וביטוח ימי מחלה כדלקמן:
א. ביטוח בגין אובדן כושר עבודה מקצועי כנהג - מעבר ונוסף על פנסיית הנכות הקבועה בתקנון קרן הפנסיה, ובלי לפגוע ו/או לגרוע מהוראות בענין הביטוח הפנסיוני כמפורט בסעיפים 6-5 לעיל, יבוטח העובד על ידי המעסיק נוסף על כך גם בביטוח אובדן כושר עבודה מקצועי כנהג משאית בתנאים שלא יפחתו מהתנאים הקבועים בנספח ב' הרצ"ב לצו זה, כולל שחרור העובד מתשלום פרמיות.
ב. ביטוח ימי מחלה -
2. עובדים אשר התקבלו לעבודה בחברה לאחר מועד כניסתו לתוקף של צו זה ו/או עובדים שלא היה להם ביטוח דמי מחלה יבוטחו על ידי המעסיק בביטוח דמי מחלה, בתנאים שלא יפחתו מהתנאים בקבועים בנספח ג' לצו זה.
9. הבסיס לחישוב השכר לענין הפרשת כל דמי הגמולים המפורטים בצו זה וכן בעבור ביטוח ימי מחלה ואובדן כושר מקצועי יהיה בשיעור 150% מהשכר המשולב של העובד, הכולל את שכר היסוד המפורט בטבלת השכר המצורפת כנספח א' לצו זה, כפי שתעודכן מעת לעת, בצירוף תוספת יוקר, תוספת ותק ותוספת מקצועית.
10. א. הפרשות המעסיק בגין רכיב פיצויי פיטורים (כולל השלמת פיצויי פיטורים) לקרן הפנסיה, כאמור בסעיף 6 לצו זה, יבואו במקום חובת תשלום 100% מפיצוי פיטורים לעובד מאת המעסיק, במועד סיום עבודתו, בהתאם להוראות סעיף 14 לחוק פיצויי פיטורים, התשכ"ג-1963 (להלן - החוק), וזאת בגין התקופה והרכיבים שבגינם הופרשו בלבד ובכפוף לכך שהמעסיק מוותר על כל הסכומים שהופקדו על ידו כאמור, אלא אם כן התקיימו התנאים המפורטים בסעיף 2(ב) לאישור הכללי שפורסם בילקוט הפרסומים 4659, מיום 30.6.1998, כפי שתוקן בילקוט הפרסומים 4803, מיום 19.9.1999 ובילקוט הפרסומים 4970, מיום 13.1.2001.
הפרשות המעסיק בגין השלמת פיצויי הפיטורים בשיעור של 2.333% לקופה אישית לפיצויים, יבואו במקום חובת תשלום 28% מפיצויי הפיטורים לעובד מאת המעסיק, במועד סיום עבודתו, בהתאם להוראות סעיף 14 לחוק, בגין התקופה והרכיבים שבגינם הופרשו בלבד, בכפוף לכך שהמעסיק מוותר על כל הסכומים שהופרשו על ידו לקופה האישית לפיצויים.
ב. האמור בסעיף 10(א) לצו זה יחול גם לגבי הפרשות המעסיק בגין רכיב פיצויי הפיטורים לביטוח מנהלים בהתאם לאמור בסעיף 5ג לצו זה, כך שהפרשות המעסיק לפיצויי פיטורים בשיעור של 8.333% בגין התקופה והרכיבים שבגינם הופרשו בלבד יבואו במקום חובת תשלום 100% פיצויי פיטורים לעובד מאת המעסיק, וזאת בכפוף לכך שהמעסיק מוותר על כל הסכומים שהופקדו על ידו כאמור, אלא אם כן התקיימו התנאים המפורטים בסעיף 2(ב) לאישור הכללי שפורסם בילקוט הפרסומים 4659, מיום 30.6.1998, כפי שתוקן בילקוט הפרסומים 4803, מיום 19.9.1999 ובילקוט הפרסומים 4970, מיום 13.1.2001.
ג. הצו מאמץ את הוראות האישור הכללי האמור, למעט הוראת סעיף 2 רישא ו-2(א) שבו.למען הסר ספק מובהר כי סעיף 2(ב) יחול.
11. עובד יהא זכאי לפנסיית נכות הכל בהתאם לתקנון קרן הפנסיה שבה הוא מבוטח.
יהלומים (סעיפם 26-29)
26. פנסיה
26.1 א. המעבידים יבטחו את כל עובדיהם בקרן פנסיה מקיפה, המאושרת על ידי אגף שוק ההון במשרד האוצר.
ב. להבטחת זכויות העובדים בקרן הפנסיה המקיפה יעבירו המעבידים והעובדים סכומים כדלקמן: מהמעביד 12% מהשכר המשולב, ומהעובד ינוכה 5.5% משכרו המשולב[23].
התשלום יתבצע מדי חודש בחודשו בעבור החודש החולף ולא יאוחר מהיום ה?14 בכל חודש[24]. מובהר כי עובד שיתקבל לעבודה, והיה מבוטח בקרן פנסיה מקיפה כלשהיא או בביטוח מנהלים - ימשיך להיות מבוטח באותה הקרן או חברת ביטוח באותם התנאים, אלא אם כן יבקש בכתב אחרת, בהתאם לסעיף זה.
עובד שבעת תחילת עבודתו לא היה מבוטח בקרן פנסיה כלשהי, יצורף לקרן פנסיה בתום תקופת הניסיון או בתום השנה הקלנדרית, המוקדם מביניהם, ורטרואקטיבית מתחילת עבודתו.
27. פיצויי פיטורין
המעבידים ישלמו במסגרת הפנסיה המקיפה של עובדיהם לקרן פיצויים אישית (להלן - הקרן) סך של 2.33% מהשכר המשולב של כל עובד כהשלמה לפיצויי פיטורים, וזאת החל מהיום הראשון לעבודתו של העובד במפעל.
הפרשות המעביד לקרן פנסיה מקיפה על פי הסכם זה והתשלום האמור על סך 2.33% מהשכר המשולב של העובד יבואו במקום פיצויי הפיטורין, לרבות התנאים הסוציאליים כחוק, לאותם העובדים בקרות ניתוק יחסי עובד-מעביד על פי סעיף 14 לחוק פיצויי פיטורים, התשנ"ג-1963, והאישור הכללי שהוצא מכוחו.
אין באמור לגרוע מזכותם של העובדים לקבל את מלוא הסכומים כפי שהופרשו ונצברו בקופת הפנסיה המקיפה לגבי התקופה שבה בוצעה ההפרשה בשיעור של 2.5%.
27.1 הסכומים כאמור בסעיף זה ישולמו לקרן מדי חודש בחודשו בעד החודש החולף, ולא יאוחר מהיום ה?14 לכל חודש, במצורף לשאר הפרשות הפנסיוניות כאמור בסעיף 26.1.
הקרן תנהל אצלה חשבון נפרד לכל עובד וחשבון זה יבטא את כל התשלומים, שהועברו בעבורו לפי סעיף זה וגם השילומים, אם בוצעו, לעובד בהתאם להוראות סעיף זה.
27.2 תשלום השלמת פיצויים לעובד שפרש מעבודתו במפעל, יבוצע בידי הקרן, לאחר קבלת הוראה בכתב החתומה בידי בא כוח שני הצדדים להסכם זה או בידי נציגיהם שהוסמכו לכך.
28. התפטרות מעבודה
28.2 ככלל עובד המתפטר מעבודתו יהיה זכאי לפיצויי הפיטורין כדין מפוטר.
28.3 במעמד סיום העבודה של העובד המתפטר יפעל מעסיקו כלהלן:
א. המעסיק יערוך גמר חשבון כספי בדבר זכויותיו של העובד מכוח תחיקת העבודה ו/או ההסכם הענפי או שניהם.
ב. המעסיק ינפיק לעובד אישור בכתב על משך העסקתו[25].
29. פיטורי עובדים
29.1 ככלל יש למנוע כל שרירות לב ביחס לפיטורי עובדים.
מתכת, חשמל ואלקטרוניקה (פרק ו' פיסקה ב' סעיפים 10-1)
פרק ו': תנאים סוציאליים
א. ביטוח מחלה:
(1) כדי להבטיח תשלום לעובדים בימי מחלה, ולהסיר מהמעביד אחריות בנדון, ישלם המעביד לקרן דמי מחלה תשלום בעד ביטוח מחלה.
(2) מעביד אשר לא יבטח את העובדים כאמור, יהא מחויב לתת לעובדים את כל הזכויות הקבועות בתקנות קרן דמי המחלה.
(3) אם הביטוח בקרן דמי מחלה אינו מכסה חבות על פי החוק, יישא בו המעביד.
(4) האמור בסעיף א(1) לא יחול על עובדים שהיו מבוטחים לפני יום י' בתמוז התשס"ג (10 ביולי 2003) בביטוח מחלה אחר.
ב. פנסיה:
1. המעסיק יבטח את עובדיו בקרן פנסיה מקיפה. המעסיק ישלם לקרן פנסיה מקיפה 12% מהשכר המבוטח והעובד 5.5% מהשכר המבוטח[26]. שיעור ההפרשה של המעסיק והעובד יתעדכנו בשיעורים ובמועדים על פי דין. השכר המבוטח יהיה השכר המשולב כהגדרתו בהסכם זה ונוסף על כך שכר עידוד. (פרמיות מדודות עד 30% מהשכר).
הפרשות המעסיק לביטוח פנסיוני יבואו במקום פיצויי פיטורים על פי סעיף 14 לחוק פיצויי פיטורים, התשכ"ג-1963 (להלן - חוק פיצויי פיטורים), והאישור הכללי שהוצא מכוחו, קרי 72% (שבעים ושניים אחוז) מפיצויי הפיטורים המגיעים בעד התקופה שבה בוצעו ההפרשות לקרן הפנסיה.
2. עובד שהיה מבוטח בקרן ואשר סיים את עבודתו בנסיבות שעל פי דין הוא זכאי להשלמת פיצויי פיטורים, יהיה זכאי להשלמת פיצויי פיטורים.
5. מעסיק אשר במועד חתימת הסכם זה מבטח את עובדיו בקרן פנסיה מקיפה על פי הסכם קיבוצי או הסדר, ימשיך לבטח את העובדים, לרבות עובדים שיתקבלו לעבודה אצל המעסיק, בהתאם לקבוע בהסכם או בהסדר, ובלבד שהעובדים יהיו זכאים לזכויות שלא יפחתו מהוראות הסכם זה.
6. כל עובד במפעל אשר היה מבוטח בקרן פנסיה מקיפה או בביטוח מחלה או בשניהם, במועד חתימת הסכם זה, או במועד תחילת עבודתו במפעל לאחר חתימת הסכם זה, או בשני המועדים האמורים, ימשיך להיות מבוטח ברציפות באותה קרן פנסיה ובאותם תנאים.
7. עובד אשר היה מבוטח בקרן פנסיה מקיפה אחרת טרם הצטרפותו לעבודה במפעל, יהיה רשאי להמשיך על פי בקשתו להיות חבר באותה קרן פנסיה מקיפה. לא הגיש העובד בקשה כאמור, יבוטח בקרן פנסיה מקיפה אשר תיקבע על פי הוראות פרק זה.
8. (א) המעביד יהיה רשאי, על פי בחירת העובד שניתנה בכתב, לבטח את העובד בהסדר ביטוח חלופי, לרבות ביטוח מנהלים, בהתאם למפורט בנספח א' כלהלן:
נספח א'
הסדר ביטוח חל ופי
הסדר ביטוח חלופי על פי הוראות סעיף 8 לפרק ו' יכלול את המרכיבים האלה:
1. שיעור ההפרשה לא יפחת מ?19.83% מהשכר המבוטח כהגדרתו בסעיף ב'1 לפרק ו', שמתוכם תשלום העובד לא יעלה על 5.5%[27].
2. ההסדר מראש יבטיח אופציה לתשלום פנסיה חודשית לכל החיים למקרה זקנה ונכות.
4. כמו כן, ההסדר יבטיח תשלום חד פעמי במקרה מוות.
(ב) בחירת העובד תיכנס לתוקף (מיום הבחירה) אם לא הודיע העובד על ביטול הודעתו בתוך 21 ימים מיום הבחירה.
(ג) כל עוד לא בחר העובד בביטוח חלופי כאמור בסעיף זה, יבוטח בקרן פנסיה מקיפה כאמור.
10. תשלומי המעביד לביטוח מנהלים בעד פיצויי פיטורים יבואו במקום חובת תשלום פיצויי פיטורים על פי הוראות סעיף 14 לחוק פיצויי פיטורים.
שמירה (סעיפים 27-25)
25. הסדר פנסיוני
25.1 כל עובד כהגדרתו לעיל, יהיה זכאי להיות מבוטח בקרן פנסיה מקיפה המאושרת על ידי משרד האוצר (להלן - הקרן או קרן הפנסיה), זאת מתום 6 חודשי עבודה אצל אותו מעסיק (להלן - תקופת ההמתנה); למען הסר ספק מועד ספירת 6 החודשים יחל מיום תחילת עבודתו של העובד ולא מיום הוצאת הצו.
25.2 כל עובד יהיה זכאי לבחור, בהודעה בכתב למעסיקו, בקרן הפנסיה שבה יהיה מבוטח לרבות קופת גמל לקצבה, שאושרה על ידי הממונה, ובלבד שתכלול גם כיסויים למקרה מוות ונכות, באותה קופה או בקופה אחרת, והכל בכפוף לאמור להלן.
25.3 לא הודיע העובד למעסיקו בכתב על בחירתו בקופה שבה בחר להיות מבוטח כאמור לעיל, יבטח אותו המעסיק מהמועד שבו קמה לו זכאותו, בקרן פנסיה מקיפה חדשה.
25.5 השכר המבוטח של העובד לצורך ביצוע ההפרשות הוא ה"שכר הפנסיוני" כהגדרתו בצו זה.
25.6 שיעורי ההפרשות מהשכר כהגדרתו בסעיף זה לעיל, יהיו בהתאם לאמור להלן, בכפוף להוראות הממונה, תקנות מס הכנסה ותקנות הקרן והם ישולמו מדי חודש בחודשו ולא יאוחר מהמועד הקבוע בדין בהתאם למפורט להלן:
לקרן פנסיה:
ניכוי מהעובד - 5.5% (תגמולים);
תשלום מהמעביד - 6% (תגמולים);
תשלום המעביד לפיצויים יהיה על פי המדרג הזה:
לקרן פנסיה:
החל מיוםואילך
|
הפרשותהמעביד לפיצויים
|
סה"כניכויי עובד ומעביד
|
1.1.2009
|
1.68%
|
13.18%
|
1.1.2010
|
2.5%
|
14%
|
1.1.2011
|
3.34%
|
14.84%
|
1.1.2012
|
4.18%
|
15.68%
|
1.1.2013
|
5.0%
|
16.5%
|
1.1.2014
|
6.0%
|
17.5%
|
לקרן פנסיה מקיפה ותיקה:
בהתאם להוראות חוק הפיקוח על שירותים פיננסיים (ביטוח), התשמ"א-1981.
25.7 עובד שיתקבל לעבודה כשהוא מבוטח בביטוח פנסיוני כלשהו, יהיה זכאי לביצוע ההפרשות החל מהיום הראשון לעבודתו; ההפרשות יבוצעו לאחר 3 חודשי עבודה או בתום שנת המס - המועד המוקדם מביניהם, רטרואקטיבית ליום תחילת עבודתו אצל המעסיק ולא תחול לגביו תקופת ההמתנה האמורה.
25.8 למען הסר ספק, עובד אשר קיים לגביו הסדר ביטוחי קודם, והוא מבוטח פעיל בהסדר פנסיוני כלשהו המבוסס על שיעורי הפרשות העולים על שיעורי ההפרשות המפורטים בסעיף 25.6 דלעיל, ימשיך לחול עליו ההסדר הביטוחי הקודם, וצו זה לא יגרע מזכויותיו כפי שהיו ערב הוצאת הצו.
25.9 ביטוח ריסק בתקופה שעד לביטוחו של העובד בהסדר פנסיוני יבוטח העובד על ידי החברה בביטוח מסוג ריסק קולקטיבי המקנה לעובד או לשאריו, לפי העניין, פיצוי קבוע וחד-פעמי בגין נכות עקב תאונה, שאינה תאונת עבודה, או מוות בסכומי ביטוח כמפורט להלן: למקרה מוות בסך 150,000 שקלים חדשים ולמקרה של אבדן כושר עבודה להבטחת פיצוי קבוע בשיעור של 75% משכרו של העובד, ובלבד שתשלום החברה לא יעלה על 0.5% משכר העובד; על אף האמור לעיל, אם יידרש מהחברה תשלום הגבוה מ-0.5% כאמור, יותאם שיעור השכר המבוטח של העובד בגינו הוא זכאי לפיצוי בגין אבדן כושר עבודה באופן יחסי, וזאת, אלא אם כן יבקש לשאת בעלות הנוספת של הביטוח.
26. תשלום לקרן ו/או לקופת ביטוח במקום פיצויי פיטורים
26.1 בכפוף לאמור בסעיף 26.2 להלן, תשלומי המעביד לפי צו זה לפיצויי פיטורים בשיעורים המפורטים בטבלה שבסעיף 25.6 לעיל (בטור "הפרשות המעביד לפיצויים") יבואו במקום תשלום פיצויי פיטורים בהתאם לסעיף 14 לחוק פיצויי פיטורים, בגין השכר, הרכיבים, התקופות והשיעורים שבגינם נעשתה ההפרשה בלבד; אין באמור בסעיף זה כדי לפגוע ו/או לגרוע מזכותו של עובד לתשלום פיצויי פיטורים בגין שכר ו/או רכיבים ו/או תקופות ו/או שיעורים אשר בגינם לא בוצעו הפרשות לפיצויי פיטורים.
26.2 ההפקדות ותשלומי המעביד בעבור רכיב פיצויי הפיטורים, לא ניתנות להחזרה למעביד, למעט במקרה שבו העובד משך כספים מקופת הגמל לפני שקמה לו או לשאיריו זכאות לקבלת כספים מקופת הגמל לפי תקנונה בשל אירוע מזכה בלבד;
"אירוע מזכה" - מוות, נכות או פרישה בגיל 60 ויותר, ולמעט אם נשללה זכות העובד לפיצויי פיטורים בפסק דין מכוח סעיפים 16 ו-17 לחוק פיצויי פיטורים.
27. השלמת פיצויי פיטורים
27.1 מעסיק המפריש את פיצויי הפיטורים כאמור בטבלה שבסעיף 25.6 להסכם זה, או בשיעורים גבוהים יותר, יהיה רשאי לשלם את השלמת פיצויי הפיטורים עד ל-8.33% (להלן - השלמת פיצויי פיטורים) לקופת גמל אישית לפיצויים על שם העובד או לקופת גמל לקצבה; הסכים או בחר המעסיק לשלם את השלמת הפיצויים לקופה כאמור, בהודעה בכתב לקופה עם העתק לעובד, כך שכספי השלמת פיצויי הפיטורים יבואו "במקום פיצויי פיטורים" בהתאם לאמור בסעיף 14 לחוק פיצויי פיטורים, בתנאים המפורטים בסעיף 26.1 לעיל בהתאמה, אזי מוסכם ומובהר כי כספי השלמת פיצויי הפיטורים לא יהיו נתונים להחזרה למעסיק כמפורט בסעיף 26.2.
27.2 מעסיק שלא העביר תשלומי השלמת פיצויי פיטורים באופן שוטף כאמור בסעיף 27.1 לעיל, ישלם לעובד הזכאי להם את השלמת פיצויי הפיטורים בהתאם להוראות חוק פיצויי פיטורים, בגין התקופה, השכר והרכיבים שבגינם לא הועברו תשלומים כאמור בסעיף 27.1 לעיל.
27.3 בכפוף לאמור בסעיף 27.1, בחר המעסיק בהחלת סעיף 14 לחוק על תשלום השלמת הפיצויים, ישחרר לעובד את כל הכספים שנצברו בקופת גמל אישית לפיצויים או בקופת גמל לקצבה ככל שהופרשו בהתאם לסעיף 27.1 לעיל, לרבות בסיום עבודה במקרה של זכאות לתשלום קצבה מקופת גמל לקצבה.
27.4 בכפוף לאמור בסעיף 27.1 , בחר המעסיק לשלם את השלמת פיצויי הפיטורים כאמור בסעיף 27.1 אך לא בחר בהחלת סעיף 14 לחוק על תשלום השלמת הפיצויים, ישחרר לעובד את כל הכספים שנצברו לו, במועד קרות אירוע המזכה בפיצויי פיטורים ונוסף על כך ישלם לעובד הזכאי את השלמת הפיצויים בהתאם להוראות חוק פיצויי פיטורים, הן בגין התקופה שבה העביר את השלמת פיצויי הפיטורים כאמור (על חשבון פיצויי פיטורים), והן בגין התקופה, השכר והרכיבים בגינם לא הועברו התשלומים להשלמת פיצויי הפיטורים;
27.5 לא העביר המעסיק תשלומי השלמת פיצויי פיטורים, ישלם המעסיק לעובד את השלמת הפיצויים כאמור בסעיף 27.2 לעיל, במועד קרות אירוע המזכה בפיצויי פיטורים;
למען הסר ספק בלבד, עובד שלא יהיה זכאי לתשלום קצבה מקופת גמל לקצבה, בשל כך שלא נצבר לטובתו מינימום מזכה בקצבה, יהיה זכאי אף הוא לתשלום כאמור בסעיף זה.
רשתות מזון (סעיפים 6.12.10-6.12)
6.12 ביטוח פנסיוני ופיצויי פיטורים
6.12.1 כל עובד לאחר תום שישה חודשי עבודה, ומאותה עת ואילך, יבוטח בביטוח פנסיוני, הכולל כיסוי למקרה מוות ונכות, בקופת גמל שקיבלה את אישור משרד האוצר, אגף שוק ההון, ביטוח וחיסכון (להלן - ביטוח פנסיוני).
6.12.2 למרות האמור בסעיף 6.12.1 לעיל, עובד שיתקבל לעבודה כשהוא מבוטח בביטוח פנסיוני כלשהו, יהיה זכאי לביצוע הפרשות החל ביום הראשון לעבודתו.
6.12.3 הפרשות המעסיק והעובד לביטוח הפנסיוני יחושבו על בסיס השכר הפנסיוני של העובד והן יהיו בשיעורים כדלקמן:
6.12.4 המעסיק יפריש לביטוח הפנסיוני מדי חודש בחודשו 12% מהשכר הפנסיוני של העובד לצורך ביטוחו (6% על חשבון תגמולים, 6% על חשבון פיצויים).
6.12.5 במקביל, ינכה המעסיק 5.5% מהשכר הפנסיוני של העובד בעבור תגמולים, על חשבון העובד, ויעבירם לקופת הגמל לצורך ביטוחו.
6.12.6 הפרשות המעסיק לפיצויים לפי סעיף זה, יבואו במקום 72% מפיצויי פיטורים לעובד או לשאריו על פי סעיף 14 לחוק פיצויי פיטורים, התשכ"ג?1963, וזאת בגין השכר, הרכיבים, התקופות והשיעורים שבגינם נעשתה ההפרשה בלבד.
6.12.7 הסתיימה עבודתו של העובד בנסיבות המזכות אותו על פי דין בפיצויי פיטורים, יהיה זכאי לקבל מהמעסיק, מעבר לשחרור מלוא הכספים שנצברו לזכותו בקופת הגמל, השלמת פיצויי פיטורים בשיעור של 28% משכרו הפנסיוני האחרון והכל בהתאם להוראות החוק.
6.12.8 שחרור הכספים מקופת הגמל והשלמת פיצויי הפיטורים כאמור, ימצו את חובת המעסיק לתשלום פיצויי פיטורים.
6.12.9 סיים עובד את עבודתו ונשללה ממנו בפסק דין זכותו לפיצויי פיטורים על פי סעיפים 16 ו-17 לחוק פיצויי פיטורים, לא יהיה זכאי לשחרור כספי הפיצויים שהופקדו ונצברו בעבורו בקופת הגמל והמעסיק יהיה זכאי לקבל חזרה את כספי הפיצויים שנשללו מהעובד, כאמור.
6.12.10 התפטר עובד מעבודתו, יהיה זכאי לשחרור כספי הפיצויים שנצברו בעבורו בקופת הגמל (בכפוף לאמור בסעיף 6.12.9 לעיל) ולא יהיה זכאי בשום מקרה להשלמת 28% מפיצויי הפיטורים.
אולמות וגני אירועים בישראל (סעיפים 50 - 58)
פרק שלוש עשר - קרן פנסיה[28]
50. כל עובד מגיל 21 ועובדת (אישה) מגיל 20, לרבות עובד בשכר, יבוטח בקרן פנסיה מקיפה ומצטברת שקיבלה את אישור משרד האוצר, אגף שוק ההון, ביטוח וחיסכון, שתיקבע כאמור בסעיף 53 להלן (להלן - "הקרן" או "קרן הפנסיה"), בהתקיים התנאים המפורטים להלן:
50.1 התנאים לעניין עובד חודשי ועובד עונתי (במשכורת):
כל עובד חודשי יבוטח בקרן פנסיה מקיפה כאמור לעיל, מיד בתום 12 חודשי עבודתו (להלן - "תקופת המתנה"). ההפרשות לעובד חודשי כאמור בתום תקופת ההמתנה, יהיו בשיעורים המפורטים בסעיף 55 להלן.
50.2 התנאים לעניין עובד בשכר:
כל עובד בשכר יומי/שעתי, יבוטח בקרן פנסיה מקיפה כאמור לעיל, מיד בתום תקופת ההמתנה (12 חודשי עבודתו).
ההפרשות לעובד בשכר כאמור בתום תקופת ההמתנה, יהיו כדלקמן:
50.2.1 בשנה הראשונה מתום תקופת ההמתנה:
ניכוי מהעובד 5% (רכיב תגמולים)
תשלום המעביד 5% (רכיב תגמולים)
תשלום המעביד 5% (רכיב פיצויי פיטורים)
50.2.2 החל מהשנה השניה ואילך:
יהיו השיעורים המפורטים בסעיף 55 להלן .
ב. לעניין "ימי עבודה" ייכללו גם ימי היעדרות בתשלום כגון, ימי חופשה (למעט פדיון חופשה) וימי מחלה.
"על אף האמור בסעיפים 50.1 ו-50.2, מוסכם בין הצדדים שכל עובד שיתקבל לעבודה אצל מעסיק, לרבות עובד בשכר, ואשר מבוטח בקרן פנסיה או בקופת ביטוח טרם תחילת עבודתו אצל המעסיק, יבוטח בקרן פנסיה או בקופת ביטוח החל מהיום הראשון לעבודתו אצל המעסיק. ביצוע ההפרשות לעובד כאמור ייעשה לאחר 3 חודשים או בתום שנת המס לפי המועד המוקדם מביניהם, רטרואקטיבית למועד תחילת עבודתו".
54. בכפוף לאמור בסעיפים 50.1 ו-50.2 לעיל, עובד שמועסק אצל המעסיק ערב חתימת צו זה (להלן - "עובד קיים") או עובד שיתקבל לעבודה לאחר חתימת צו זה (להלן - "עובד חדש"), אשר קיים לגביו הסדר ביטוחי קודם, בקרן פנסיה או שהוא עמית פעיל בקופת ביטוח, הכולל גם נכות ושאירים המבוסס על תשלום כספי התגמולים ופיצויי פיטורים שלא יפחת מ-18.3% בנוסף תשלום המעסיק במקרה של אבדן כושר עבודה בשיעור הדרוש להבטחת 75% מהשכר ובלבד שתשלום המעסיק לא יעלה על 2.5% מהשכר, ימשיך להיות מבוטח באותה קרן הפנסיה המקיפה או ביטוח המנהלים. זאת, אלא אם כן הודיע העובד למעסיק, בכתב, כי ברצונו להיות מבוטח באותה קרן שבה מבוטחים שאר העובדים כאמור בסעיף 53.
שיעורי ההפרשות
55. שיעורי ההפרשות יהיו בהתאם לאמור בצו זה ובכפוף להוראות הממונה על שוק ההון ביטוח וחיסכון במשרד האוצר, תקנות מס הכנסה ותקנות הקרן והם ישולמו מדי חודש בחודשו כאמור להלן:
א. לקרן פנסיה:
ניכוי מהעובד 5.5% (רכיב תגמולים)
תשלום המעביד 6% (רכיב תגמולים)
תשלום המעביד 6% (רכיב פיצויי פיטורים).
ב. לביטוח מנהלים
ניכוי מהעובד 5%.
תשלום המעביד 5%.
תשלום המעביד 8.33%.
תשלום המעביד בעבור אבדן כושר עבודה כאמור בסעיף 54 לעיל.
ג. שינוי שיעורי הפרשות
העובד יהא רשאי לבקש בכתב כי ינוכה משכרו, בגין חלקו, שיעור גבוה יותר מהקבוע בסעיף קטן זה, עד לגובה השיעור המרבי המותר על פי הוראות הדין.
עובד המבוטח בקרן פנסיה ותיקה, יהיו שיעורי ההפרשות כקבוע בחוק.
56. זכויות העובד לפנסיית זקנה, נכות ושאירים בקרן הפנסיה יהיו בהתאם לתקנות קרן הפנסיה, שבה מבוטח העובד, לפי הוראות הממונה ולפי הוראות צו זה.
57. תשלומי המעסיק לפי צו זה יבואו לכל דבר ועניין, במקום חובת תשלום פיצויי פיטורים בהתאם לסעיף 14 לחוק פיצויי פיטורים, התשכ"ג-1963 (להלן - "חוק פיצויי פיטורים"), בכפוף לאישור הכללי שהוצא מכוחו שפורסם בי"פ 4659 התשנ"ח, עמוד 4394, מיום 30.6.98, כפי שתוקן בי"פ 4803 התש"ס, עמוד 5, מיום 19.9.99, ובי"פ 4970, התשס"א, עמוד 1949, מיום 13.1.01, למעט סעיף 2(א) שבו, אשר יהווה חלק בלתי נפרד מצו זה, בגין התקופה שבה שולמו, והרכיבים בגינם בוצעה ההפרשה כמפורט להלן:
א. בגין התקופה והרכיבים שבה בוצעו ההפרשות בגין רכיב פיצויי הפיטורים לקרן הפנסיה - במקום 72% מחובת המעסיק לתשלום פיצויי פיצויים.
ב. בגין התקופה והרכיבים שבה בוצעו ההפרשות לרכיב השלמת פיצויי הפיטורים (2.33%) לקופה אישית לפיצויים או לקרן הפנסיה - במקום 28% מחובת המעסיק לתשלום פיצויי פיטורים.
ג. בגין התקופה והרכיבים שבה בוצעו ההפרשות בגין רכיב פיצויי הפיטורים לקופת ביטוח, ככל שבוצעו, במקום 100% מחובת המעסיק לתשלום פיצויי פיטורים.
למען הסר ספק, עובדים אשר עבדו אצל המעסיק לפני חתימתו של צו זה ולא בוטחו בקרן פנסיה או בקופת ביטוח אחרת או בקופה אישית לפיצויי פיטורים, חישוב פיצויי הפיטורים עד למועד החלת הביטוח הפנסיוני על פי צו זה, יהיו על פי חוק פיצויי פיטורים.
ד. שחרור כספי השלמת פיצויי הפיטורים (28% או ההפרשה בשיעור של 2.333%).
58. המעסיק ישלם לעובד השלמת פיצויי פיטורים (ככל שלא הפריש הכספים כאמור בסעיף 57ב בגין התקופות שבהם לא הפריש ו/או הרכיבים בגינם לא הפריש) וכן ישחרר לעובד את הכספים שנצברו בגין השלמת פיצויי פיטורים בקופת הגמל האישית לפיצויים או בקרן הפנסיה ככל שהופרשו ובגין התקופה שבה הופרשו (להלן יחד - "השלמת פיצויים פיטורים"), במועד קרות אירוע המזכה בפיצויי פיטורים ו/או בסיום עבודה במקרה של זכאות לתשלום גמלה מקרן הפנסיה (זיקנה, נכות או שאירים) ובלבד שעובד שלא יהיה זכאי לתשלום גמלה מקרן הפנסיה בשל כך שלא נצבר לטובתו מינימום מזכה בגמלה, יהיה זכאי אף הוא לתשלום השלמת הפיצויים.
נספח ו': תחולת צו ההרחבה לפנסיית חובה ותחולת סעיף 14 לחוק פיצויי פיטורים בענפים נבחרים
תחולת צו ההרחבה לפנסיית חובה ותחולת סעיף 14 לחוק פיצויי פיטורים
|
ענף תעסוקה ותאריך צוההרחבה
|
שיעור הפרשה כולללפנסיה ופיצויים
|
חל צו ההרחבה לפנסייתחובה
|
חל סעיף 14 לחוק פיצוייפיטורים
|
הערות
|
מלונאות
|
20.5% פנסיה ותיקה;17.5% פנסיה חדשה; 18.33% ביטוח מנהלים
|
לא
|
כן
|
|
מורי דרך
|
18.33%
|
לא
|
כן
|
|
בניה ועבודות ציבוריות
|
20.5% פנסיה ותיקה;17.5% פנסיה חדשה; 18.33% ביטוח מנהלים + 2.5% אובדן כושר עבודה
|
לא
|
כן
|
|
הובלה
|
17.5%
|
לא
|
כן
|
|
יהלומים
|
17.5%
|
לא
|
כן
|
|
מתכת, חשמל ואלקטרוניקה
|
17.5%
|
לא
|
כן
|
|
שמירה
|
17.5%
|
לא
|
כן
|
אומצו השיעורים והתנאיםשבצו ההרחבה לפנסיית חובה במשק
|
רשתות מזון
|
17.5%
|
לא
|
כן
|
|
אולמות וגני אירועים
|
17.5% לקרן פנסיה
18.33% לביטוח מנהלים
|
לא
|
כן
|
השיעורים הנ"ל הםלאחר תקופת המתנה של 12 חודשים. משכך, במחצית השנה השניה של ההעסקה חל צו ההרחבהלפנסית חובה
|
הרשמה לקבלת חומרים מקצועיים בחינם ישירות למייל לחץ כאן
לכניסה לאתר שלנו לחץ כאן
[1] אימוץ סעיף 14 לחוק קובע שהפרשה לקופת הגמל תבוא במקום פיצויי פיטורים (ולא על חשבון פיצויי פיטורים). זאת, הן על פי לשון החוק והן פרשנות בית הדין הארצי לעבודה בעניין מועצת פועלי חיפה נ' ירחמיאל (פד"ע שם/3-199 מועצת פועלי חיפה נ' ירחמיאל, פד"ע יב 365, שם בעמ' 375). כלומר, תשלום לקופת הגמל כמוהו כתשלום פיצויים לעובד.
[2] דב"ע נא/3-12 אדירים חברה לבנין ועבודות ציבוריות נ' חיים שבתאי, פד"ע כ"ג , 192, שבו נדחתה טענתו של העובד שהפרשות לקרן ביטוח הן על חשבון פיצויי פיטורים ולא במקומם.
[3] דב"ע לה/29-3 רוזי רחל פוטוקר שטיין נ' אגד אגודה שיתופית בע"מ, פד"ע ו' 288, 297.
[4] ע"ע 000458/03 עדינה ביליג נ' נשי אמי"ת (16.8.05), האתר המשפטי מסטקס.
[5] ראו נוסח ההנחיה מנחם כהן אוגדני דיני עבודה כרך א, עמוד 271. ההנחיה מופעיה בנספח ג'.
[6] ראו נוסח ההנחיה מנחם כהן אוגדני דיני עבודה כרך א, עמוד 270א. ההנחיה מופיעה בנספח ב'.
[7] י"פ 5075 התשס"ב 15.5.02, 2367. כוחו של אישור פרטני יפה גם אם חל שינוי בזהות קופת הגמל לקצבה שאינה קופת ביטוח, שאליה הועברו התשלומים לפי תנאי אישור כאמור אחרי 1.1.95.
[8] תחולת התיקון בי"פ 4970 התשס"א מיום 12.3.01.
[9] האפשרות לגבי "שילוב של תשלומים לתכנית קצבה ולתכנית שאינה לקצבה" הוספה בי"פ 4970 התשס"א 12.3.01, 1949. לתכנית שאינה לקצבה, דהיינו תכנית הונית, כבר אין אפשרות להפקיד משנת 2008 לאור השינוי בתקנות לאישור ולניהול קופות גמל, כך שהדבר אינו אקטואלי.
[10] בכך שונה הסדר זה לפי סעיף 14 מההסדר לפי סעיף 14 הקיים בצו ההרחבה לפנסיית חובה במשק. שם אימוץ הצו וסעיף 14 בתוכו אינו דורש כל הסכמה של העובד או חתימה מצדו.
[11] המלים "נשללה זכות העובד לפיצויי פיטורים בפסק דין מכוח סעיפים 16, או 17 לחוק ובמידה שנשללה או שהעובד משך..." הוספו בי"פ 4803 התש"ס 19.9.99, 5, כאשר הפניה לסעיף 16 הוספה בי"פ 4970 התשס"א 12.3.01, 1949.
[12] כך למשל, חתימה על האישור ביום 1.6.15 תחייב את הצדדים רק מיום 1.3.15, אף אם נעשתה לפני כן הפרשה לקופת הפנסיה. לעומת זאת, אין מניעה שחתימה על האישור הכללי תתייחס למועד עתידי כלשהו.
[13] כאשר המעסיק מפריש לקרן פנסיה שיעור של 13.33% ללא הפקדה במקביל לאובדן כושר עבודה יהיה המעביד פטור מ-93% מפיצויי הפיטורים (0.93 = 13.33/14.33). נראה, שיש צורך באישור של משרד התמ"ת לענין זה.
[14] ע"ע 000458/03 עדינה ביליג נ' נשי אמי"ת (16.8.05), האתר המשפטי מסטקס.
[15] חתימה על האישור בכתב מחייבת את המעביד לבצע את ההפרשות לקופת הגמל ואינה משאירה זאת כשאלה פתוחה.
[16] צו ההרחבה המתוקן מופיע באוגדני דיני עבודה מאת מ' כהן, בעמ' 273.
[17] סעיף 26 לחוק פיצויי פיטורים קובע:
"26. סכומים משוריינים
(א) סכומים ששולמו במקום פיצויי פיטורים לפי סעיף 14, או שהופקדו לפי סעיף 20 או לפי סעיף 21, או ששולמו לקופת גמל לתשלום פיצויי פיטורים או ששולמו או שהופרשו לקופת גמל לקצבה -
(1) אינם ניתנים להחזרה, להעברה, לשעבוד או לעיקול; הוראה זו לא תחול על סכום ששולם או הופקד כאמור בעד עובד שבינתיים חדל לעבוד בנסיבות שאינן מזכות אותו בפיצויי פיטורים, אלא אם הסכום מיועד גם לביטוח קצבה ולא נקבע בהסכם קיבוצי או בהסכם אחר שהוא ניתן להחזרה או להעברה;
(2) אינם חלק מנכסי המעסיק במקרה של פטירה, פשיטת רגל או פירוק, במידה שתביעות העובדים לפי חוק זה לא סולקו.
(ב) הוראות סעיף זה יחולו גם לגבי ריבית והפרשי הצמדה שנוספו על סכומים כאמור."
[18] א. פורסם: י"פ 4659 התשנ"ח 30.6.98, 4394. תוקן: י"פ 4803 התש"ס 19.9.99, 5; י"פ 4970 התשס"א 12.3.01, 1949.
ב. לגבי ההסדר הקודם על פי סעיף 14 יש לציין את ההודעה הבאה של הממונה הראשי על יחסי העבודה על ביטול האישור:
"הודעה בענין אישורים לפי סעיף 14 לחוק פיצויי פיטורים, התשכ"ג-1963
לאור האישור הכללי בדבר תשלומי מעבידים לקרן פנסיה ולקופת ביטוח במקום פיצויי פיטורים (להלן - "האישור הכללי") מתאריך 30.6.98 (שפורסם בי"פ 4639 התשנ"ח עמ' 4395 ותוקן בי"פ 4803 התש"ס עמ' 5), בכוונת שר העבודה לבטל אישורים לפי סעיף 14 לחוק פיצויי פיטורים התשכ"ג-1963 שניתנו למעבידים, שלא על שם עובדים מסויימים, עד למועד פרסומו ועל האישור הכללי.
האישורים כאמור יבטלו בתוקף מיום 1.3.2002 או מועד מאוחר יותר שיקבע (להלן - "מועד הביטול") לגבי העובדים הבאים:
א) עובדים שטרם החלו עבודתם אצל המעביד עד למועד הביטול.
ב) עובדים אשר עד למועד הביטול לא הוחל בביצוע ההסדרים לגביהם בהתאם לאישור שניתן למעבידם.
מעביד שבידו אישור כאמור, או כל אדם מעונין, המבקש להשמיע טיעוניו לענין זה, יגיש למשרד הח"מ הודעה מנומקת ומפורטת (בצירוף האישור שבידו), לא יאוחר מיום 15.2.2002.
לפי המען: שלמה יצחקי, היחידה ליחסי עבודה, משרד העבודה והרווחה, רח' קפלן 2 קרית בן-גוריון י-ם ת.ד. 915 מיקוד: 91008 או לפקס שמספרו 02-6752495."
ג) להלן הודעת שר העבודה והרווחה שפורסמה בי"פ 5075 התשס"ב 15.5.02 עמוד 2367 על ביטול אישורים ועל שמירת תוקף אישורים לפי סעיף 14 לחוק פיצויי פיטורים, התשכ"ג-1963:
"(1) כל אישור לפי סעיף 14 לחוק שניתן למעביד או לקבוצת מעבידים (להלן - אישור פרטני) עד יום ו' בתמוז התשנ"ח 30 ביוני 1998), מועד פרסומו של האישור הכללי בדבר תשלומי מעבידים לקרן פנסיה ולקופות ביטוח במקום פיצויי פיטורים בטל מיום כ"א בניסן התשס"ב (1 ביוני 2002) (להלן - המועד הקובע), לגבי כל עובד שעד למועד הקובע לא פעל המעביד בהתאם לאמור באישור הפרטני.
(2) כל אישור פרטני, כוחו יפה גם אם חל שינוי בזהות קופת הגמל לקצבה שאינה קופת ביטוח, שאליה הועברו התשלומים לפי תנאי אישור כאמור, לאחר יום כ"ט בטבת התשנ"ה (1 בינואר 1995)."
[19] תחולה מיום 19.9.99 (י"פ 4803 התש"ס 19.9.99, 5).
[20] סעיף 14 לחוק פיצויי פיטורים, תשכ"ג1963-, 259 פוטר את המעביד מלשלם פיצויי פיטורין באחת משתי החלופות:
א. אם נקבע כך בהסכם הקיבוצי החל על המעביד והעובד וזאת על סמך הפרשה לקופת פנסיה;
ב. אם המעביד מפריש לקופת גמל תשלומים כפי שאושר על ידי הממונה על יחסי העבודה בהתאם להודעה המפורטת לעיל.
[21] א. בוטל בי"פ 4968 התשס"א 1.3.2001, 1878.
ב. לגבי ההסדר על פי סעיף 14 יש לציין את ההודעה הבאה של הממונה הראשי על יחסי העבודה על ביטול האישור:
"הודעה בענין אישורים לפי סעיף 14 לחוק פיצויי פיטורים, התשכ"ג-1963
לאור האישור הכללי בדבר תשלומי מעבידים לקרן פנסיה ולקופת ביטוח במקום פיצויי פיטורים (להלן - "האישור הכללי") מתאריך 30.6.98 (שפורסם בי"פ 4639 התשנ"ח עמ' 4395 ותוקן בי"פ 4803 התש"ס עמ' 5), בכוונת שר העבודה לבטל אישורים לפי סעיף 14 לחוק פיצויי פיטורים התשכ"ג-1963 שניתנו למעבידים, שלא על שם עובדים מסויימים, עד למועד פרסומו ועל האישור הכללי.
האישורים כאמור יבטלו בתוקף מיום 1.3.2002 או מועד מאוחר יותר שיקבע (להלן - "מועד הביטול") לגבי העובדים הבאים:
א) עובדים שטרם החלו עבודתם אצל המעביד עד למועד הביטול.
ב) עובדים אשר עד למועד הביטול לא הוחל בביצוע ההסדרים לגביהם בהתאם לאישור שניתן למעבידם.
מעביד שבידו אישור כאמור, או כל אדם מעונין, המבקש להשמיע טיעוניו לענין זה, יגיש למשרד הח"מ הודעה מנומקת ומפורטת (בצירוף האישור שבידו), לא יאוחר מיום 15.2.2002.
לפי המען: שלמה יצחקי, היחידה ליחסי עבודה, משרד העבודה והרווחה, רח' קפלן 2 קרית בן-גוריון י-ם ת.ד. 915 מיקוד: 91008 או לפקס שמספרו 02-6752495."
[22] האישור פורסם בילקוט הפרסומים 4659 התשנ"ח 30.6.98, 4394 ותוקן בילקוט פרסומים 4803 התש"ס 19.9.99, 5 וילקוט פרסומים 4970 התשס"א 12.3.01, 1949.
[23] יש לשים לב שהחל מיום 2.1.05 השתנו שעורי ההפקדות המירביים לקופות הגמל לתגמולים ו\או לקצבה כך שהמעביד רשאי להפריש עד ל?7.5% מהמשכורת, והעובד עד ל-7% מהמשכורת [ראו אוגדן חיקוקי מסים בעריכת מ' כהן, עמוד 767].
[24] יש לשים לב שהחל מיום 2.1.05 תשלומי המעביד לקופות גמל יועברו, בהתאם לתקנה 20 לתקנות מס הכנסה (כללים לאישור ולניהול קופות גמל), תשכ"ד-1964 [מ' כהן, אוגדן חיקוקי מסים, עמ' 768א], לא יאוחר מהמועד המוקדם מבין אלו:
1. חמישה ימים מיום תשלום המשכורת החודשית לעובד.
2. חמישה עשר ימים מתום החודש שבעדו על המעביד לשלם את המשכורת לעובד.
[25] ראו מ' כהן, דיני עבודה, חוק הודעה מוקדמת לפיטורים ולהתפטרות, התשס"א-2001 עמ' 127, סעיף 8 עמ' 128.
[26] יש לשים לב שהחל מיום 2.1.05 השתנו שעורי ההפקדות המירביים לקופות הגמל לתגמולים ו\או לקצבה כך שהמעביד רשאי להפריש עד ל?7.5% מהמשכורת, והעובד עד ל?7% מהמשכורת [ראו אוגדן חיקוקי מסים בעריכת מ' כהן, עמוד 767].
[27] יש לשים לב שהחל מיום 2.1.05 השתנו שעורי ההפקדות המירביים לקופות הגמל לתגמולים ו\או לקצבה כך שהמעביד רשאי להפריש עד ל?7.5% מהמשכורת, והעובד עד ?ל7% מהמשכורת [ראו אוגדן חיקוקי מסים בעריכת מ' כהן, עמוד 767].
[28] בכפוף לאמור בסעיף 20 לחוק הפיקוח על שירותים פיננסיים (קופות גמל), התשס"ה-2005 עמוד 889.
הרשמה לקבלת חומרים מקצועיים בחינם ישירות למייל לחץ כאן