עם פיטורי עובד מחויב מעסיק בתשלום פיצויי פיטורים ודמי הודעה מוקדמת, המסתכמים לעיתים בעשרות ואף מאות אלפי שקלים. אך מה קורה במקרים בהם עובד גרם לנזקים למעסיקו, כדוגמת גניבה, אלימות או מעילה באמון בדרכים אחרות? האם גם במקרים כאלו בהם עובד הזיק במזיד למעסיק, עדיין מחויב המעסיק, בנוסף לכל זאת, גם לשלם לעובד פיצויי פיטורים ודמי הודעה מוקדמת?
במקרים מסוימים, ייתכן שהמעסיק יהיה רשאי לשלול או להפחית את פיצויי הפיטורים המגיעים לעובד, וגם לשלול ממנו את תקופת ההודעה המוקדמת.
משרד עורכי הדין ויינברגר ברטנטל ושות', מתמחה בתחום חברות ושוק ההון בישראל ובעולם, נדל"ן ותכנון ובנייה, ליטיגציה, תובענות ייצוגיות, משפט ציבורי ודיני עבודה מפרט באילו מקרים יכירו בתי הדין לעבודה בזכות המעסיק לשלול או להפחית את פיצויי הפיטורים מהעובד.
- האם מותר למעסיק לשלול פיצויי פיטורים מעובד במקרה שבו עובד גנב מהמעסיק?
לדברי עו"ד עמיחי ויינברגר, "לעתים קרובות בית הדין רואה בשלילת פיצויי פיטורים כסנקציה חריגה וחריפה, שכן העובד כבר נענש דיו בעצם מעשה הפיטורים".
עו"ד ינור ברטנטל: "מעסיקים רבים נוטים לשלול לחלוטין את פיצויי הפיטורים מעובד שנתפס במעשה גניבה. אבל לא תמיד בתי הדין לעבודה מכירים בשלילה כמוצדקת, ובמקרים רבים, שמגיעים לבית הדין לעבודה, העובד זוכה בסופו של דבר בפיצויים. לדוגמה, במקרה של איש מכירות, שגנב מהמעסיק במשך תקופה ארוכה, באמצעות רישום כוזב, קבע בית הדין שמדובר במעילה חמורה באמון ושלל מהעובד את פיצויי הפיטורים (תעא (ת"א) 5744/07 בר דותן נ' תה ויסוצקי ישראל בע"מ). לעומת זאת, עובד נטל פריטים שנשכחו בחנות על ידי מבקרים בניגוד לנוהל, זכה ב- 80% מפיצויי הפיטורים" (עב' (ב"ש) 3371/06 חסוני סאלם נ' ארכימדס השקעות ופיתוח בע"מ)".
- ומה לגבי עובד שקילל או התנהג בצורה אלימה?
עו"ד הדס פריזמנט מסבירה: "גם כאן, הפסיקה משתנה ממקרה למקרה. לדוגמא, במקרה של עובד שבעט בכיסא והשליך חפצים במקום העבודה, שלל בית הדין לעבודה את הפיצויים וההודעה המוקדמת (ד"מ (ת"א) 5993/08 אלחנדרו אברוצקי נ' תמוז אלקטרוניקה בע"מ). לעומת זאת, במקרה של עובד שתקף את המעסיק, פסק לו בית הדין לעבודה 50% מהפיצויים ושלל את ההודעה המוקדמת (תע"א (ת"א) 6060-09בספוליטוב מיכאל נ' י. שבח - רהיטים בעיצוב חדשני בע"מ).
עו"ד ויינברגר: "הפסיקה בתחום זה איננה אחידה, וכל מקרה נפסק לגופו בהתאם לנסיבות. בית הדין לעבודה בוחן את מידת חומרתם של המעשים בגינם פוטר העובד, היקף הנזק שנגרם למעסיק, תפקידו של העובד ומידת האמון שבו, משך הזמן ומספר הפעמים שביצע העובד את מעשיו הפסולים, משך תקופת עבודתו של העובד וכדו'".
- מה לגבי עובד שהחליט להתחרות במעסיק, "לגנוב" לקוחות או לפתוח עסק מתחרה?
עו"ד ברטנטל: "מדובר בעצם במעילה באמון המעסיק. למשל, במקרה של עובד שניסה להשתלט על החברה בה עבד או להקים חברה שתתחרה בה, בית הדין לעבדה שלל מהעובד את הפיצויים. (תע"א (י-ם) 1059-10 פיליפ לוי נ' ביתא שיפור איכות הבנייה בע"מ). עם זאת, מאחר ומקרים של תחרות במעסיק הם נושא מורכב יחסית בשל חופש העיסוק המוקנה לעובדים, מומלץ במקרה כזה לקבל ייעוץ משפטי".
- מה בנוגע לעובד שהטריד מינית במקום העבודה?
עו"ד פריזמנט: "גם במקרה כזה, שלל בית הדין לעבודה מעובד פיצויי פיטורים והודעה מוקדמת. דובר בעובד אשר צבט בלחייה של אחת העובד ושאל אותה האם היא לובשת תחתון מסוג חוטיני-בית הדין קבע שזוהי הטרדה מינית ושבנסיבות אלו, היה המעסיק רשאי לשלול מן העובד את פיצויי הפיטורים וההודעה המוקדמת. (ד"מ (ת"א) 2575/04 אלמליח ליאור נ' אולמי הרודיון)".
- מה חשוב שמעסיק ידע כשהוא מחליט לפטר עובד ולשלול ממנו פיצויי פיטורים?
עו"ד פריזמנט: "חשוב שיהיו בידי המעסיק הוכחות שהעובד אכן עשה את המעשה המיוחס לו, דווקא משום שמדובר בטענות חמורות כל כך כנגד עובד. ככל ומעסיק חושד שהעובד שלו מועל באמונו, מחובתו להוכיח את הדברים ברמת הוכחה גבוהה, בין אם באמצעות הגשת תלונה במשטרה, ובין אם באמצעות השגת הוכחות אחרות כמו המצלמות שבעבודה".
- לאילו סיכונים חשוף המעסיק כשהוא מחליט לשלול פיצויי פיטורים מעובד?
עו"ד ויינברגר: "כאשר המעסיק מחליט שלא לשלם פיצויי פיטורים לעובד, הוא מסתכן בכך שבית הדין לעבודה יחייב אותו גם בפיצויי הלנת פיצויי פיטורים, שמשמעם ריביות גבוהות, אם יסתבר בסופו של דבר שאין ממש בטענות המעסיק כנגד העובד. ככלל, בהתאם לחוק הגנת השכר, בית הדין האזורי רשאי להפחית פיצויי הלנה, אם היו חילוקי דעות בדבר עצם החוב. לכן, מומלץ מאוד בטרם קבלת החלטה על שלילת פיצויים, לקבל חוות דעת משפטית על מנת לא לספוג הפסדים והוצאות במקרה של תביעה משפטית".
"חשוב להבהיר, שגם במקרה בו מעסיק חושד בעובד שביצע מעשה גניבה או כל עבירת משמעת אחרת, על המעסיק לזמן את העובד לשימוע מסודר ולעמת אותו עם החשדות נגדו", מוסיפה עו"ד פריזמנט.
- מה לגבי עובדים ומעסיקים במקומות עבודה מאורגנים, שחל עליהם הסכם קיבוצי?
"במידה ויש הסכם קיבוצי המכיל הוראות לעניין שלילת פיצויים, יש לפעול על פיו. במקרה שבו אין הסכם קיבוצי, יש לפעול בהתאם להסכם הקיבוצי החל על המספר הגדול ביותר של העובדים באותו ענף. במקרה שמדובר בענף עבודה שאין בו הסכם קיבוצי בכלל, בית הדין יבחן את הכללים שבהסכם הקיבוצי החל על המספר הגדול ביותר של עובדים, מסכם עו"ד ויינברגר.