מלטונין - ההורמון יסדר הכל!
מלטונין (Melatonin), הינו הורמון טבעי המיוצר ומופרש מבלוטת האצטרובל (pineal gland) המצויה במוח. הפרשת המלטונין הינה במחזור קבוע בשעות היממה, ומשפיע על תהליכים רבים בגוף.
גורמים עיקריים להפרשה או דיכוי המלטונין
האור גורם לדיכוי בהפרשת המלטונין, התהליך נוצר עקב גירוי סיבי עצבים המובילים מרשתיות העיניים. עצבים אילו גורמים להפרשת מוליך-עצבי (נוירוטרנסמיטר) הנקרא: נוראדרנלין, לתוך בלוטת האצטרובל. בבלוטת האצטרובל נוצרים תהליכים רבים במהלכם מומרת חומצת האמינו - טריפטופאן לחומר בטבולי הנקרא: HTP5. הרכיב הנ"ל הינו מקדם (פרקורסור) לרכיב 5-הידרוקסיטריפטמין (hydroxytryptamine-5) שהו סרוטונין. הסרוטונין הינו מוליך עצבי המשנה את צורתו לאציטיל-סרוטונין (N-acetylserotonin), המומר למלטונין, והאחרון הינו משרה שינה. לעומת האור החושך, הינו גורם המגביר את הפרשת המלטונין. וכל התהליך הנ"ל יתבטל כאשר מחשוף את רשתיות העיניים לאור חזק.
טיפולים בהורמון הקסם - מלטונין
מעולם הרפואה ההורמון מלטונין ניתן לאנשים הסובלים מבעיות שינה - נדודי שינה (אינסומניה), ויעפת (jet lag) השכיחה בעיקר אצל אנשי העסקים אשר טסים באור יום 12 שעות ונוחתים באור יום.
למלטונין המופרש מבלוטת האצטרובל תפקידים רבים אם כי לא כולם מוכחים ממש מבחינה רפואית, כגון:
•1. גירוי בלוטת ההיפופיזה (יותרת המוח) להפריש יותר הורמון גדילה (GH - Growth Hormone), עקב כך אנטי-אייגי'נג (האטת תהליכי הזקנה).
•2. בבעלי חיים השפעה על מחזורי הרבייה.
•3. פעילות אנטי-סרטנית, ע"י מספר מנגנונים:
א. ע"י הגברת פעילותה של מערכת החיסון כנגד תאים סרטניים.
ב. פעילות אנטי-אוקסידנטית חזקה, לשני הפרקציות: המימית והשומנית, וזאת הודות לכך שהמלטונין מסיס במים ובשמן, כך חודר לכל הרקמות הגוף לרבות הגנה על ה- DNA.
חשוב לציין, כי ההורמון מלטונין הינו אסור לשימוש לאנשים הסובלים, מדיכאון, מחלות נפשיות, מחלות של מערכת העצבים, כגון: אפילפסיה, מחלות אוטואימוניות (מחלות בהם הגוף תוקף את עצמו), הסובלים מסרטן הקשור למערכת החיסון (לימפומה, לוקמיה), סוכרת, מחלות כבד וכלי דם. חשוב לציין גם כי אנשים אשר נוטלים תרופות ליתר לחץ דם סטרואידים ממשפחת הגלוקוקורטיקוסטרואידים. כמו כן גם נשים הרות ומניקות.
רכיבי מזון אשר מסייעים להגביר את חומרי הגלם ליצירת ההורמון מלטונין
היות והמקדמת להורמון המלטונין הינה חומצת האמינו טריפטופאן, אזי הגברת צריכתה ע"י המזון יעל או יותר נכון יאזנו את רמות המלטונין בדם. חשוב לציין, כי בכדי שחומצת האמינו טריפטופאן תהייה מומרת למלטונין אנו זקוקים לויטמיני-B, למשל ויטמין B6 אשר חיוני לפעילות המטבולית של חומצות האמינו. מה גם חשוב לציין כי ויטמין B6 לא יפעל ללא נוכחותו של ויטמין B2.
חסר בויטמין B3 עשוי להחריף מצב של חבר בטריפטופאן, היות ובעת מחסור בויטמין B3 הטריפטופאן מומרת לויטמין הנ"ל.
מקורות טובים לחומצת האמינו טריפטופן, הם בעיקר בבשר בקר וכן בגבינת קוטג', בשר תרנגול הודו, בננות, מוצרי סויה, בוטנים ודגים כגון: טונה, סלמון.
חשוב לציין גם כי בננות מכילות בנוסף לטריפטופאן גם סרוטונין.
חשוב להבין כי תזונה עשירה בפחמימות מגבירה את רמת הטריפטופאן ומכאן המלטונין, לכן מומלץ לצרוך תפריט עשיר בפחמימות מורכבות, כגון: לחם מחיטה מלאה, דגנים מלאים ועוד...