חפש מאמרים:
שלום אורח
22.11.2024
 
   
מאמרים בקטגוריות של:

   
 

רפואה קונבציונאלית ורפואה משלימה, ושילובן בטיפולים בחולי סרטן ריאות \ קובי עזרא

מאת: יעקב קובי עזראסרטן12/02/20092008 צפיות שתף בטוויטר |   שתף בפייסבוק

רפואה קונבציונאלית ורפואה משלימה, ושילובן  בטיפולים בחולי סרטן ריאות.

1 מבוא כללי- סרטן כמחלה.

2.סרטן ריאות מהסוג  non small lung cancer תאור המחלה , תפוצה וגורמים ידועים  המעלים את הסיכוי לחלות בסרטן זה.

3.טיפול קונבציונלי בסרטן וסיכויי הצלחתו.

4. שיטות של רפואה טבעית שתומכות  בטיפול הקונבנציונלי (כימותירפיה , הקרנות, ניתוחים) ועוזרות למניעת תופעות לוואי של כמותרפיה והקרנות כמו תזונה, דטוקסיפיקציה, תוספת של ויטמינים ומינרלים, ותוספות מזון  יחודיות  לטיפול במחלת הסרטן.

5. תיאור מקרה ובעיות שקשורות לטיפול בחולה ספציפי. כאשר רוצים לשלב רפואה משלימה.

מבוא כללי- סרטן כמחלה

הקדמה:

מחלת הסרטן היא במילים אחרות "המחלה של המאה 20" היא מחלה המעסיקה את האנושות יותר מכל מחלה אחרת. לא חולף שבוע בלי שאמצעי התקשורת ידווחו על מחקרים  בתחום ההבנה של תהליכי המחלה ודרכים  חדשות לריפויה.

 יש להלחם עם הסטיגמה המסתתרת מאחורי המילה "סרטן". "סרטן אינה מילה נרדפת למוות , אפשר למנוע אותה ואף לרפא בעזרת מערכת מורכבת ומסועפת של טיפולים.

סרטן היא מחלה קשה וממושכת היוצרת במקרים רבים לחץ עצום על החולה ומשפחתו ומגבילה את יכולתו לתפקד כאחד האדם.

מאידך יכולה המחלה להוות מפנה לשינוי אורחות החיים , דבר שיהווה בסיס להחלמה .

כיום מתברר יותר ויותר שההתמודדות עם המחלת הסרטן הינה תהליך מורכב, הכולל משתנים פיזיים ונפשיים כאחד, הקשורים ומשפיעים זה בזה, ומחייבים טיפולים משולבים.

רק שילוב של  שיטות שמתייחסות לגוף ולנפש יכולות להוביל להחלמה.

תפקיד "הרפואה המשלימה" לחזק את  הגוף והמערכת החיסונית שנפגעו מהטיפולים הללו  או לתת פתרונות  כאשר הטיפולים הרגילים נכשלו . עיקר הצלחתה של הרפואה המשלימה היא  במניעה של מחלת הסרטן על ידי הרגלי חיים שונים, תזונה נכונה  ותוספות מזון.

הבנתו של  החולה את  המחלה  עומדת ביסוד היכולת שלו  לקבל החלטות נבונות , לאור הברירות הסבוכות והמבלבלות המוצגות בפניו. (טיפול קונבציונלי ו./או טיפול אלטרנטיבי). קיים חוסר וודאות בקרב הרופאים בקשר לטיפול היעיל ביותר במחלה.חולה שלוקח אחריות על הטיפול סיכויו להצלחה גבוהים יותר.

הרפואה האלטרנטיבית אינה מבטיחה דבר, ובדומה לשיטות אחרות ברפואה אין היא באה להחליף טיפול כימי או הקרנות. הרפואה המשלימה נועדה בעצם להקל על הסבל הרב שסובל החולה האונקולוגי, תוך כדי התייחסות למצבו הנפשי, החברתי, התזונתי, ולתת מענה לרצון העז שלו להפטר מתופעות הלוואי שהוא סובל מהן ולשפר את הרגשתו (רפואה טבעית וסרטן - ד'ר גדעון עירון 1997).

שיטות אילו הוכיחו עצמן בהצלחה בריפוי המחלה, או בהארכת תוחלת החיים של החולה ושיפור איכות חייו במידה ניכרת במספר לא מבוטל של חולים.

הגישה האלטרנטיבית מתבססת על התפיסה  vis medicatrik nature כלומר העצמת כוחות הריפוי הטבעיים הנמצאים בתוכינו- העצמת מערכת החיסון.

תפוצה

תפוצת הסרטן הולכת ועולה עם השנים- בארצות הברית ב1930 םרטן ריאות היה בערך 5 אנשים ל100,00 וב1990 מדובר על 114 אנשים ל100,00 כאשר בנשים העליה עוד יותר גבוהה. הסיבה העיקרית היא עישון סיגריות  (berkow 1997).

בארצות הברית 141,000 חולים יפתחו סרטן בפי טבעת בכל שנה (1997 kemeny-n)

סרטן שד -ב1990  1 מתוך 9 נשים בעולם המערבי תאובחן עם סרטן שד ו58,000 נשים ימותו מהמחלה באירופה בכל שנה .  הטיפולים עד עכשיו לא שינו את הפרוגנוזה  (1997 klaassen-u ).

הגיל הוא גורם חשוב בהתפתחות סרטן. ישנם "סרטנים" שאופיניים לאנשים צעירים (לאוקמיה) acute lymphocytic leukemia wilms tumor, burkitt's lymphoma הסיבה לא ידועה יתכן משהו גנטי.

אבל רוב מחלות הםרטן אופיניות לגיל מבוגר כאשר  סרטן הפרוסטטה, קיבה ומעי בדר"כ  מופיעים אחרי גיל 60.

60% מכל אבחון של סרטן הוא לאנשים מעל גיל 65 (berkow 1997).

בנוסף הסיכוי לחלות בסרטן בארצות הברית מכפיל את עצמו כל 5 שנים אחרי גיל 25. העליה בתפוצת המחלה היא תוצאה של עליה בחשיפה לקרצינוגנים והחלשת מערכת החיסון שקשורה להרגלי חיים.

מהו גידול? וכיצד הוא מתפתח.

תא סרטני הוא תא שאיבד את הבקרה על המטבוליזם הטבעי שלו וגדל בצורה לא רגילה. תא סרטני יכול להתפתח מכל רקמה בגוף ובכל איבר. כאשר תא סרטני גדל ומתרבה הוא יוצר גוש  סרטני ברקמה שמסוגל לחדור ולהתפשט לרקמות בסביבה או בכל הגוף- גרורות.

תא מאבד את הבקרה על ידי פגיעה בגרעין התא- מוטציה, לרוב תא שעבר מוטציה מזוהה ע"י מע' החיסון ומחוסל.

מה גורם למוטציות ולחוסר היכולת של מערכת החיסון לפגוע בתא שעבר מוטציות, אלו  שתי שאלות מרכזיות שהתשובות עליהן לא פשוטות ולא ברורות.

ישנם שלושה גנים שמעורבים בסרטן.

1. protooncogene - אחראי על שכפול התאים בזמן הרצוי.

2. tumor supressor gene תפקידו למנוע גדילה של תאים מעבר לרצוי (שליטה) לרוב יש שיווי משקל בין שני סוגי התאים.

3. dna repair gene  אחראי על תיקון גנים שעברו מוטציה.

מוטציה אחת או שתים לא גורמים לסרטן . צריך לפחות 3-4 מוטציות בתא אחד כדי לגרום לסרטן להופעה קלינית.

כמות המוטציות בתא סרטני קובעות  את מידת האגרסיביות שלו כלומר את קצב הגידול וקצב ההתפשטות.

ישנם שלושה שלבים בהווצרות תא סרטני:

1. שלב ה-initiation - שלב שבו תא רגיל עובר טרנספורמציה, כלומר שינוי גנטי והופך לסרטני. השלב הזה לרוב קורה מחשיפת התא לקרצינוגן כמו: חומר כימי, וירוס, קרינה, קרינת שמש, ראדיקאלים חופשיים בכמות עצומה.

2. שלב ה-  promotion -שלב שבו מעורב גורם גנטי נוסף הפרומוטור שביחד עם תא רגיש וגורם קרצינוגני גורם לתא להפוך לסרטני.מספר שינויים  גנטיים בכרומוזומים  נזקקים לתא כדי להפוך לסרטני. זהו תהליך ארוך שיכול להמשך בין שנה אחת ל 10 שנים. תהליך שדורש "עידוד" ע"י חומרים סביבתיים.

3. שלב ה- progression- בשלב זה נפסקת השליטה של הגוף על הגידול.

גידול שפיר

בעצם נעצר בשלב השני ומאופיין ע"י גדילת תאים ברקמה אחת או באיבר בצורה של גוש, בליטה או גבשושית. (למשל פוליפ שפיר במעי הגס).

מסכן חיים רק לעיתים רחוקות.

גידול ממאיר (סרטני)

כל הזמן מתחלק עם קצב גידול גבוה מהנורמלי לרקמה הספציפית, התא מקבל צורה שונה (פחות בשל) והמבנה והתפקוד לא מוגדר.

לכן התאים הללו אינם מתפקדים כמו התא המקורי ואז האיבר מתחיל להיות מנוטרל. בנוסף יש לגידול יכולת להתפשט בזרם הדם ולהתמקם במקומות רחוקים. תכונה זו משתנה ואופינית לכל סוג של סרטן.

סוגי הסרטן נבדלים זה מזה ב:מהירות גדילת הגידול, מיקומו, יכולת התפשטותו ותגובתם  לטיפול הרפואי.

נקודה זאת מאד חשובה. למשל כוריוקרצינומה מגיב 98% לטיפול הכמותרפי לעומת סרטן ריאות שמגיב 25% בממוצע (berkow 1997)

הסרטן ממוין לחמש קבוצות עיקריות

1.  קרצינומה- סוג הסרטן הנפוץ ביותר. הגידולים נוצרים מרקמות המכסות שטח כלשהוא, או המחברות בין אברים פנימיים ודרכי מעבר בגוף (רקמת קרום החיפוי). סרטני אפיטל העור, המעי הגס, הרחם והריאות כולם קרצינומות.

ידועים סוגים שונים של קרצינומות- תאים קשקשים, תאים בסיסיים,תאי מעבר ותאים של בלוטות וקרום החיפוי למשל םרטן מע' עיכול, דרכי נשימה, דרכי שתן, סרטן השד, הערמונית, והשחלה.

2. סרקומה- גידולים שנוצרים ברקמת חיבור ובשרירים. הם תוקפים עצם, שריר, סחוס ומערכת לימפה.

3. . מיילומות- גידולים שנוצרים בתאי הפלאסמה של מח העצם.

4. לימפומות- גידולים שנוצרים בתאי מע' הלימפה למשל הודגקין.

5. לאוקמיה - סרטן הדם. מחלה של רקמות המייצרות דם (מח העצמות, לימפוציטים (טחול). מאופיין ביצור יתר של תאי דם לבנים.

הגורמים למחלות הסרטן והשפעתם.

הגורמים למחלת הסרטן לפי הרפואה הקונבנציונלית הם גורמים גנטיים + גורמים סביבתיים.

היסטוריה  משפחתית   בנשים שאימותיהן חלו בסרטן מגדילה פי 1.5-3 את הסבירות לחלות לעומת אשה שאין לה הסטוריה משפחתית(berkow 1997).

ישנם סרטנים שקשורים למוטציה מולדת בגן מסוים ואז הסיכוי לחלות הוא 80-90%. בסרטן שד 40-50% בסרטן שחלות (לפי מחקרים הגן נמצא ב1% של נשים אשכנזיות). גם סרטן עור וסרטן מעי קיימים במשפחות מסוימות באחוזים גבוהים.

גורמים סביבתיים ידועים שמעלים סיכוי לסרטן הם:

א- סיגריות -עישון סיגריות מעלה סיכון לסרטן ריאות, פה, ושט ושלפוחית השתן.

חשיפת יתר לשמש - סרטן עור.

ב- קרינת  xוקרינה ראדיואקטיבית  (למשל פגועי הירושימה ) מעלה סיכוי ללוקמיה .

חשיפה לאורניום בעבודה במיכרות ויתר סיכון אם גם מעשנים.

ג-כימיקלים כגורמים נוספים ראה בטבלה מספר 1

ד-דיאטה- טיב המזון בדר"כ אחראי להופעת סרטן במע' העיכול.

1 -דיאטה עשירה בסיבים מורידה סיכוי לסרטן המעי לעומת דיאטה עשירה בבשרים מעושנים המעלה סיכון לסרטן קיבה.

2  -מאמר מפורסם של (nicholson-a ,1996) מדבר על הקשר בין דיאטה ומניעה וטיפול של סרטן שד. הקשר של תזונה וסרטן ידוע מ 1940, במאמר יש מחקר שמראה שדיאטה שמכילה 10% של שומנים מהקלוריות היומיות מהווה גורם מכריע במניעה של סרטן שד.

3 - תוספת של אסטרוגנים ואלכוהול מעלה  את הסיכון לסרטן שד למרות התזונה דלת השומן.

4 - תזונה עם סיבים, פלבנואידים ויטמין c ,e, בטאקרוטן וסלניום גורמים מפחיתים לסרטן שד.

5 - חוץ מאלכוהול ניתן לומר שמזונות שמיוצרים מהחי מעלים סיכוי לסרטן ואילו מזונות  שמורידים  קשורים למזון צמחי,  אותם גורמים הם בעלי השפעה לא רק במניעה אלא גם בהתפתחות המחלה ובפרוגנוזה שלה.

6 - דיאטה של פחות מ30%- שומנים בקלוריות היומיות מקטינה סיכון לסרטן מעי גס, שד ופרוסטטה (merck manual)

7 - אלכוהול מעלה סיכון לסרטן ושט.

ה- ווירוסים ספציפיים לעיתים מסרטנים כמו ה- papilloma virus -סרטן צוואר הרחם.

הפטיטס b יכול לגרום לסרטן כבד יתכן כקרצינוגן ו/או כפרומוטור.

לפי הרפואה ההוליסטית הגורם העיקרי לסרטן הוא: ירידה בתפקוד מע' החיסון שנגרמת כתוצאה מפגיעה בכוח החיים.

הפגיעה יכולה להיות נפשית , פגיעה באחת המערכות הפיזיולוגיות כמו דלקות ומחלות כרוניות, פגיעה במנגנון חילוף החומרים, הצטברות חומרי פסולת ורעלים. (עירון 1997).

ראה ציור מס' 2

לפי דר' סווילינג (מנהל מרכז לרפואה אלטרנטיבית genesis west  הרצה בכנס לרפואה משלימה ניו-הופ 1997) לסרטן סיבות משלו. ככל שלומדים את התא יודעים שהמקור למחלות  ניתן ללמוד לפי מצב התא. הגוף מרפא את עצמו ולא שום דבר מבחוץ. לסרטן לוקח הרבה שנים להתפתח. מנקודת ההתחלה עד להופעת קלינית  עוברות 8-20 שנה.

החוכמה לשאול מדוע מופיעים סימפטומים ולא כיצד לטפל בהם..?

עיבוד המזון בימינו פגע ביכולתו של הגוף לנצל מקסימאלית את הנוטריינטים שבמזון. לפי  דר' סווילינג שינוי ב ph של התא הוא הגורם המרכזי לפגיעה ביכולת התפקוד של התא ולמחסור בנוטרינטים.

לעיתים תהליך דלקתי מתחיל תהליך סרטני- זה יכול להיות ניתוח, פצע, שיתוק. כמותרפיה וקרינה מעלים רמה של דלקת בכל תא ותא.(למשל סרטן במוח מתחיל מרקמה דלקתית,  אי יכולת של הגוף להגן , הורמונים חודרים לתא ומתחיל סרטן).

סתימות בפה משנות  רמת חומציות ומפריעות  לעיכול הראשוני וכמו כן חוסמות  נקודות אקופונטורה בשן שקשורות ל 800 נקודות אחרות בגוף, לעיתים נחסמת הנקודה שקשורה לבלוטת החלב והוצאת הסתימה יכולה להוביל להבראת הדלקת בשן (swiiling 1997).

הדבר העיקרי שמשפיע על הph  של התא היא התזונה. באדם בריא רואים תא עגול וצורתו כמעט מושלמת עם ממברנה שלמה. חומצות אמיניות וויטמין c אחראים על מבנה של ממברנת התא. בחוסרים תזונתיים יש שינויים במטען החשמלי של התא, לתאים חסר אנרגיה ואז הם מתקרבים אחד לשני יוצרים אגרגציות עלמנת לשמר את האנרגיה בגרעין התא. כאשר הממברנה חלשה יש חדירות של מיקרואורגניזמים, הם מפרישים רעלים ואז הסרטן מתפתח.  בתא בריא אין מיקרואורגניזמים.

לחץ הוא הגורם העיקרי למחלות. תגובה נכונה ל stress היא המפתח לבריאות. בשעת לחץ המוח שולח סימן לבלוטת האדרנל לפעול נגד לחץ.

אם קיימים חוסרים תזונתיים הגוף מגיב אחרת ללחץ ובעצם תוקף את עצמו. אדם במצב של לחץ משחרר אדרנלין לגוף. האדרנלין תוקף את הממברנה כדי שתשחרר נוטריינטים נחוצים -ח. אמינו, ויטמין c חשובים לפעולת האדרנל.  אם קיים מחסור של סידן מתחיל בריחה של סידן מהעצמות, בתא פגיע הממברנה יותר חלשה ואז יש מעבר של נוזלים, סודיום חודר פנימה ואז מופר האיזון החשמלי בין נתרן.אשלגן וכל החומרים  הראדיקאלים החופשיים יכולים לחדור לגרום מוטציות ובעצם התא מפסיק להיות מוגן.

לפי שיטתו ניתן לאבחן סרטן לפי מצב תאי הדם.

אבחון סרטן

האבחון ברפואה קונבנציונלית של סרטן נעשה ע"י הערכה של הפציינט לפי מצבו הפיזיולוגי וההסטוריה הרפואית. בדיקה של התירואיד, אשכים, מצב הפה, שחלות מישוש, הסתכלות על העור בדיקת בלוטות לימפה ועוד.

ישנן  בדיקות screening בעיקר לאבחון מוקדם.  קיימת  בעיה של תוצאות לא אמינות  false positive results  במיוחד לנשים בבדיקת pap של צוואר הרחם. ממוגרפיה בסרטן שד עזרה באבחון מוקדם והורדת אחוזי התמותה.

קיימות בדיקות ספציפיות לסרטן אשכים (לא מספיק אמינות). כנ"ל בדיקת דם סמוי בצואה לא חייב להיות עקב סרטן.

סקירה ביתית על ידי מישוש של שדיים ואשכים ובדיקות תקופתיות אצל רופאי שיניים עוזרים ומונעים תמותה.

צילומי רנטגן,.t.c ,mri, ביופסיות ע"י fna או לאחר ניתוח  ואמצעים נוספים עוזרים לאבחון וזיהוי של מקור הגידול.

מרקרים בדם אינם אמינים לזיהוי המחלה אלא משמשים לבדיקת יעילות הטיפול הכמותרפי.

חלק מהאבחון הוא קביעת ה-staging  של הגידול.

אחד הדברים שמשפיעים על מהלך הטיפול וסיכויי ההצלחה הוא למצוא את הגידול בשלב הכי מוקדם- הראשוני. לרוע המזל 7% ממקרי  הסרטן מתגלים  כאשר יש גרורות ובעצם הגרורה היא זו שנתנה את הדיאגנוזה.

ה-stage של הגידול מאפשר לרופאים לתכנן טיפול ולקבוע פרוגנוזה.

ישנם 4 שלבים כאשר בכל שלב יש שלושה קריטריונים.

שלושת  הקריטריונים הם:

א- t  מצב הtumor  t1 גידול מקומי קטן מ 3 ס"מ.

                             t2  גדול מ3 ס"מ

ב-n     התערבות של בלוטות לימפה

ג--   m    הופעת גרורות

ארבעת  השלבים הינם:

stage 1  מאופיין כגידול מקומי ללא התערבות של בלוטות t1 n0 m0    או t2 n0 m0

stage 2  מאופייןהגידול מקומי עם התערבות של בלוטות לימפה קרובות

             t1n1m0 או t2 n1m0

stage 3  מאופיין בגידול  עם התפשטות לבלוטות סמוכות  תלוי בגודל ובמספר הבלוטות שמעורבות

stage 4 מתחלק לשניים -  stage 3b הגידול עבר לבלוטות ולרקמות או אברים סמוכים אבל עדיין אין גרורות במקומות רחוקים. והשלב החמור ביותר שבו יש גרורות באבררים נוספים.

ככל שהגידול  ב stage נמוך יותר הפרוגנוזה טובה יותר.

טיפול קונבנציונלי בסרטן

1 ניתוח - הרחקת הגידול ע"י פעולה כירוגית.

לרוב נעשה כאשר הגידול מקומי ולא מפושט או חוסם ומפריע לתפקוד. לפי ה(merck menual)  מ1- מיליון אמריקאים שפיתחו סרטן 64% נותחו ו62% נרפאו כמובן בהתאם לstage של הגידול.

2 הקרנות- שימוש בקרני רנטגן, רדיום או קובלט לפני ניתוח או אחריו מיועד לסוגי סרטן שרגישים לקרינה, או למטרת הקלה בלחץ שהגידול מפעיל והקטנת גודלו, משמש לריפוי או להרגעת כאבים בגרורות של סרטן העצם.

ככל שכמות החמצן בתא קטנה יותר הוא יותר רגיש לקרינה. לכן נותנים סדרות של הקרנות. לעיתים טיפול בקרינה בלבד מספיק.

3 כמותרפיה וטיפול הורמונלי- ניתנים אחרי ניתוח או קרינה, כטיפול "מקל" ומונע וכטיפול בלעדי בסרטן stage 4 . הטכניקה בנויה על הזרקת חומרים כימיים שפוגעים יותר בתאים סרטניים מאשר בתאים רגילים מבחינה סטטיסטית מובהקת.

4  שילוב של שלוש השיטות.

5 -אימונורפיה ביולוגי- שימוש בחומרים שממריצים את תגובת הגוף עצמו כדי להתגבר על המחלה למשל שימוש באיטרפרון ואינטרלאוקין.

הבעיה של הטיפול הקונבנציונלי בסרטן מורכבת מכמה גורמים:

1  סיכויי הצלחה מאד ווריאביליים מ2-98% תלוי בסוג הסרטן ,מידת התפשטותו והאדם עצמו, אחוז תמותה גבוה מהמחלה.

2  תופעות לוואי קשות שפוגעות באיכות החיים למשל:

טעם רע בפה, בחילות והקאות, שלשולים, עצירות, נשירת שיער, יובש ופצעים בפה, חיוורון, חוסר מצב רוח, חולשה ודיכאון, ירידה במשקל או עליה עקב מתן של סטרואידים.

בהקרנות תופעות הלוואי הן: עייפות וחולשה, שינויים בעור (אודם ועיקצוץ, קילוף עור, שלפוחיות עם הפרשה קלה, שלשול (קרינה לבטן), חוסר תאבון ויובש בפה, בחילות והקאות(הקרנה לחזה), נשירת שיער (קרינה לקרקפת, עקרות שחלות ואשכים, דלקת בריריות חניכיים ולשון, מתח, חרדה ודיכאון.

3 חוסר התייחסות לגורמים הסביבתיים והנפשיים של המחלה, התמקדות הטיפול במחלה ולא בחולה.

סרטן ריאות מהסוג  non small lung cancer תיאור המחלה, תפוצה וגורמים ידועים המעלים את הסיכוי לחלות בסרטן.

תפוצה:

סרטן ריאות הוא הסרטן  נפוץ ביותר הן באשה והן בגבר וכן הוא הסיבה השכיחה ביותר למות מסרטן בבני-אדם. (berkow 1997).

באמריקה בלבד non small lung cancer מהווה75% מכלל סרטני הריאות  ובערך 127,000 מקרים חדשים של סרטן זה מתגלים כל שנה (כנס של אונקולוגים במניאפוליס 1997).

ישנם שלושה סוגים של סרטן ריאות:

 1 small cell lung cancer- שייך לקבוצה של ה-adenocarcinoma ונחשב לאגרסיבי ביותר כאשר ללא טיפול הפרוגנוזה שלו היא: 2-4 חודשים(wolf 1991).

non small lung cancer (nsclc)  2  שייך לקבוצת הקרצינומה שהתאים יותר גדולים

 3 squamous cell carcinoma

טיפול  קונבנציונל בסרטן ריאות וסיכויי הצלחתו

אני מתמקד במאמר בnsclc. על מנת לעשות דיאגנוזה מחלקים את האנשים החולים לשלוש קבוצות תלוי בהתפשטות המחלה וגישת הטיפול.

הקב' הראשונה היא חולים בשלב stage 1 or stage 2 שניתן לנתח אותם ואז הפרוגנוזה יחסית טובה. (לפעמים טיפול בקרינה מספיק).

קב' שניה t3 t4 ו n2,n3  כלומר הגידול מעל 3 ס"מ ויש התבטאות בבלוטות הלימפה ואז הטיפול ניתוח ,קרינה וכמותרפיה.

קב' שלישית שכולל m1 כלומר גרורות בזמן דיאגנוזה והיא מטופלת בכמותרפיה בלבד.(albain ks, 1991).

השיתוף של כמותרפיה , קרינה וניתוח בדר"כ לא מרפא את המחלה.

הפרוגנוזה של nsclc  היא פחות מ 5 שנים ל 90% מהמטופלים.

התרופה הנפוצה ביותר למחלה בstage 4  היא gemzar and ciplatin (ב17 מדינות לפחות).

התרופות הללו הן  כרגע הכי טובות.

תוצאות שהתפרסמו בכנס אונקולוגי במניאפוליס בינואר 1997:

60% מהמטופלים שרדו כשנה.

כאשר הממוצע של 48 המטופלים היה 61.5 שבועות

מטופלים שהגיבו טוב חיו 71 שבועות.

מטופלים שלא הגיבו טוב חיו 38 שבועות.

כתוצאה מהטיפול חל שיפור במספר סימפטומים: הפחתת כאב, פחות קוצר נשימה, פחות שיעול, הפסקה בשיעול דמי, חדירות נוזלים פחותה לריאות.

התרופות הללו נחשבות  "קלות" ולכן תופעות הלוואי יחסית "קלות".

50% מהמטופלים קיבלו thrombocytopenia ונאלצו להפסיק חלקית כמותרפיה.

63% דרגה 3-4 ב נטרופניה- ירידה בכמות כדוריות הדם הלבנות.

33% אנמיה ההמוגלובין ירד מתחת לנורמה.

81% חוו מידה מסויימת של בחילות והקאות.

לאור תוצאות אילו 17 מדינות הכריזו כי  gemzar with ciplatin נחשב כתרופה הטובה ביותרל nsclc. (כנס אונקולוגי ינואר 1997).

תרופה נוספת מיולי 1997 היא clarithromycin שמדברת על 535 יום במקום 227 ימים ללא תרופה. ותופעות הלוואי אינן יוצאות דופן.(mikaso k, 1997 ).

סימפטומים אופיניים לסרטן ריאות:

1- שיעול קבוע כאשר עם הזמן מתפתח לשיעול דמי (תלוי בכלי הדם שנפגעים).

2- קוצר נשימה עקב חסימה של הברונכים.

3- כאבים בחזה.

4- בהמשף איבוד תאבון ואיבוד משקל שמוביל לחולשה.

5- נוזל סביב הריאה סוג של בצקת שגורם לקושי בנשימה.

6- סיבוך של חוסר חמצן עקב ריאות פגועות שמוביל לאי ספיקת לב.

7- בהתפשטות לעיתים יש פלישה למע' העצבים -עצבוב העין נפגע.

8- פלישה לושט או למיתרי הקול בעיות בליעה ודיבור.

9- התפשטות לכוון הלב ופגיעה בתיפקודו.

10- שליחת גרורות לכבד, לאדרנל, למוח ולעצמות וזה גורם לכאבים ובעיות תפקוד של כבד ואדרנל.

11- הפרשות של הגידול שגורמים לחולשת שרירים eaton- lambert syndrome.

12- הפרשת הורמונים שגורמים לבצקות ומחלת קושינג.

13- שינוי בצורה של האצבעות - אצבעות פטישיות.

אבחון המחלה:

1- שיעול שהולך ומחמיר במיוחד אצל מעשנים.

2- צילום רנטגן שמראה צל בריאה ונחוץ  fna לוודא שזה סרטן.

3- לפעמים מספיקה בדיקה ציטולוגית של הרוק.

4- ברונכוסקופיה.

5- c.t  או ניתוח שנותנים תמונה על מצב הבלוטות ונוכחות גרורות.

6- ביופסיה ולעיתים מיפוי עצמות.

טיפול:

ניתוח ,קרינה וכמותרפיה עם אחוזי הצלחה נמוכים

תוספת  קורטיקוסטרואידים להקלה על סימפטומים של דלקת וכאבים

שימוש בכמויות גדולות של חומרים נרקוטיים להקלה על כאבים וקושי בנשימה במיוחד בחודשים או שבועות לפני המוות.

טיפול בשיטות של רפואה משלימה שתומכים בטיפול הקונבנציונלי

הרפואה המשלימה על מכלול שיטותיה צריכה לתת את התשובה לתופעות הלוואי של הטיפול הקונווציונאלי ולשפר את איכות חייו של המטופל, תוך כדי התמודדות יומיומית עם מצבו הנפשי  והגופני ומצב בני משפחתו.

לכן  נסווג את הגישות הטיפוליות לפי הביטהן

א- ההיבט הפסיכולוגי-סוציולוגי התנהגותי

ב- ההיבט התזונתי

ג- חיזוק המערכת החיסונית על ידי  ויטמינים מינראלים ותוספי מזון אחרים

ההיבט הפסיכולוגי:

"כי הנפש היא העושה את הגוף" לפי הרמב"ם התפישה כי קיים קשר בין גורמים פסיכולוגיים ומחלת הסרטן , התפתחותה והצלחת הטיפול, קיימת כבר הרבה שנים.

"גאלן" מאבות הרפואה סבר כי תדירות של סרטן גבוה יותר בעקבות מצבי מלנכוליה. ישנם הרבה מחקרים שמראים קשר בין אישיות, אירועי חיים, מצבי מתח ולחץ, רגשות והבעתם, תחושת כעס, תסכול ודיכאון, מיצוי עצמי, מוטיבציה, קשר ומצב משפחתי,אופטימיות בסיסית ורוח לחימה להתפתחות מחלה ולהצלחת הטיפול בה (עירון, 1997).

פסיכונוירואימונולוגיה- הוא תחום מדעי הקושר  תהליכים ביולוגיים וחיסוניים למצבי אישיות, רגש מחשבה, אמונה ותחושה.

הממצאים החשובים העיקריים הם:

1  מערכת החיסון "אינה עצמאית" אלא נתונה להתניה ומחוברת למערכת המוח והעצבים.

2 מע' החיסון מושפעת מדפוסי אמונה, אמון וביטחון, מודעות ולא מודעות.

3  חוויות פנימיות משפיעות חיובית או שלילית על מע' החיסון

4 מערכת ההבראה הטבעית ותהליך הריפוי מחוזקים מאד ע"י תחושת קירבה, אינטימיות, אמפטיה, תמיכה וקשר חברתי.

הגישות שנחשבות היום לטיפול בחולי סרטן מההיבט הנפשי הן:

א- תפיסה פסיכוטיפולית שפיתח הפסיכולוג דר' לורנס לה שאן. מחבר הספר : "הסרטן כנקודת מפנה" הוא מנסה לנצל ולגייס פוטנציאל יצירתי וכוחות ריפוי טיבעיים של המטופל ע"י שאלות שמתמקדות בבסדר ובחיובי אצל המטופל בניגוד לטיפול הפסיכולוגי הרגיל שעוסק למה זה הגיע לי, ומאיפה זה בא ומסתמך על זכרונות.

ב-שימוש במדיטציה עמוקה (דר' אוסלי מירס)  מדיטציה עמוקה נפוצה מאד במזרח כשיטת טיפול, דר' מירס בעזרת המדיטציה הצליח להקטין חרדות, דכאונות, וכאב ב 50% מהמקרים וב10% לעצור את הסרטן או לפחות נסיגה.

ג- טכניקות הרפיה ודימיון מודרך שנוסו בעבודות של דר' קרל סימונטין והמנתח דר' ברני סגל שכתב את "אהבה רפואה וניסים, וחיים אהבה ובריאות".

ד- ניצול קבוצות תמיכה. לפי מחקר של דוד שפיגל קב' תמיכה הן חלק בלתי נפרד בעולם מפרוטוקול  של טיפול בסרטן.

בארץ יש אגודת ח.ס.ן שמפעילה קב' תמיכה בהתנדבות.

ישנם הרבה מאמרים שמראים שיפור ואריכות  בזמן ובאיכות של מטופל בעקבות קב' תמיכה שבעצם  מספקת למטופל מקום לפרוק רגשותיו, לקבל מידע על סוג של טיפול, שיתוף בני המשפחה בהתמודדות.

לחולי סרטן מעבר למחלה יש אספקטיים נפשיים- כעסים, פחדים, תחושות קושי של זמן מוגבל, מגע ואימות עם בני המשפחה ובקבוצות תמיכה מקבלים חיזוקים ותמיכה נפשית טובה (ברני סגל).

ה- שימוש ברייקי ו.או הילינג- בדרך כלל מביא לשיפור דרמתי במצב הנפשי של המטופל ובני משפחתו.

הרייקי מדבר על יכולתו של האדם לקלוט את האנרגיה הקוסמית, . כמות הצ'י בתוך הגוף של חולי סרטן נמוכה וירודה ועם התקדמות המחלה הולכת ופוחתת. ישנן נקודות ספציפיות (רייקי מסוג סייקר) שע"י לחיצות נפתחים ערוצי האנרגיה ואז האנרגיה הקוסמית יכולה לחדור.

ההיבט התזונתי:

ההיבט התזונתי כולל:

1- דיאטות שונות

2- דטוקסיפיקציה בשיטות שונות.

3- תוספות מזון למיניהם.

הקשר בין תזונה וסרטן נובע מהעובדה שמחלות כרוניות וסרטן הן תוצאה של הצטברות ארוכה של תהליכים ניוונים, חומרי פסולת וחסכים תזונתיים.

יכולת הגוף להבריא  מותנית בסילוק חומרי הפסולת ברמה המערכתית- תאית ובבניית תאים חדשים בתפקוד אופטימלי.

קיים קשר הדוק בין תזונה לתפקוד חיסוני.

הטיפולים האונקולוגיים אינם תורמים לתפקוד חיסוני אופטמלי, או לניקוי הגוף ובחלק ניכר ממחלות הסרטן קיים סיכון שהמחלה תחזור.

לכן האגודה למלחמה בסרטן יצאה עם מספר המלצות בקשר התזונתי:

א- המנעות מהשמנה- עודף שומן בגוף צובר רעלים שיכולים להיות קרצינוגנים וכן מחליש את הגוף מבחינת יכולת המטבוליזם והניקוז.

ב- הקטנת צריכת השומן במזון _נמצאה קורלציה בין נשים שצרכו פחות מ10% שומן במזון היומי לבין הופעת סרטן שד (nicholson-a, 1996).

ג- הגברת הצריכה של פירות וירקות טריים (הגדלת כמות האנטיאוקסידנטים שנלחמים בראדיקלים החופשיים שהם נחשבים כקרצינוגנים).

ד-הגברת צריכת סיבים- (מזון עשיר בסיבים מונע סרטן המעי הגס)

ה- צריכת אלכוהול במתינות (אלכוהול פוגע בכבד, נפגעת יכולת דטוקסיפיקציה )

ו- הקטנת הצריכה של מזונות משומרים, מעושנים וממולחים.

קיים הבדל משמעותי בגישה של הרפואה הקונבנציונלית לרפואה האלטרנטיבית, טבעית או משלימה.

ברפואה הטבעית רואים את התזונה ותוספות המזון ככלי ריפוי ומניעה של סרטן החשוב ביותר שקיים.

דיאטות הריפוי הן יותר מדויקות ופחות גמישות וסוברות:

1- המנעות מוחלטת ממזונות מסוימים היא קריטית לתהליך הריפוי והמניעה.

2-לעיתים אכילה של מזונות מסוימים היא קריטית לתהליך הריפוי והמניעה (מוצרי סויה).

3- חייבים לעבור תהליך של ניקוי דטוקסיפיקציה.

4- הדיאטות הן אישיות ומותאמות אישית לכל אדם בהתאם למצבו ולחסכים התזונתיים הקיימים.

באופן כללי דיאטה שעוזרת במניעה של סרטן צריכה  להיות:

א- תפריט מחולק קלורית המכיל: 15-20% שומן (רצוי בלתי רווי), 60-65% פחמימות מורכבות ו15-20% חלבונים.

ב- הגברה של צריכת פירות וירקות בעיקר ירוקים (מש' המצליבים) רצוי אורגניים.

ג- יחס שווה של צריכת חומצות שומניות   omega 3 and omega 6

ד- לאכול מזון טרי  להמנע ממזון משומר, ותוספי מזון מלאכותיים כמו צבעי מאכל.

ה- לאכול חלבונים מקבוצת  הסויה.

ו- להשתדל לאכול מגוון רחב של מזונות וארוחות קטנות ולא גדולות.

ז- האוכל צריך להיות בסיסי (פירות וירקות) ולא חומצי (בשר).

ח- להמנע ממזון שמכיל: אלכוהול, קופאין וממזונות עשירים במלח, סוכר , פחמימות ריקות וכמויות גדולות של כולסטרול.

סיבות ופירוט יותר מורחב (דר' ברנר, 1997)

אכילת פחמימות מורכבות שמכילות סיבים עוזרת במניעה של סרטן מעי, שד, פי טבעת. הסיבים סופחים רעלים ומנקים את הגוף.

עמילנים- ידועים כמונעי סרטן מעי גס ודק הם מגינים עלוי מורידים ph ,מגבירים הפרשת מיצי מרה ומורידים רמות אינסולין וטריגליצריגים (דר' ברנר כנס לרפואה משלימה 1997).

לעומתם סוכרים מזוקקים מעודדים סרטן של מעי גס ופי טבעת . וכן ידוע שתאים סרטניים ניזונים בעיקר מגלוקוזה.

סוכר לבן, קמח לבן ואורז לבן מעלים את  gi (קצב הפרשת האינסולין לדם). ככל שהgi גבוה יותר צבירת השומן גבוהה יותר ואז יש יותר יצור של פרוסטגלנדינים מסוג 2pge  שמשפיע על גמישות כלי הדם, קרישה ומקטין יחס pge1 שמונע הדבקות של תאי סרטן לכלי הדם (התחלת גרורה).

פחמימות שקשורות לסיבים או פרוקטוז לא מעלים gi.

שומנים-שומנים רווים מעלים סיכוי לסרטן ריאה, מעי, שד ערמונית וכו'.

השומן חשוב בבניית ממברנות, עוזר בספיגה, בונה הורמונים ולכן חייב להיות בתפריט . עדיף שומן צמחי בלתי רווי mufa ו.או pufa.

מרגרינה ידועה כחומר מסרטן (שומן רווי).

עודף שומנים גורם: דיכוי מע'ה חיסון, מעודד שלב הpromotion‏ , יוצר עומס על הכבד, חומר יחסית חומצי ומשפיע על חומציות התא, פירוקו במעיים יוצר חומרים מסרטנים(במיוחד מבשר), לרוב גורם לעודף משקל וזה מוביל לפחות פעילות גופנית שמוביל לפחות ניקוז ולהצטברות רעלים.

כולסטרול נמצא בביצים , בשר וצדפות חשוב לאכול ביצה ביום חוץ מחולי סרטן שד ושחלות (יתכן ומעלה רמת אסטרוגן).

חלבונים רצוי להמעיט מפני ש: יוצרים חומציות, אמוניום ואמינים במעי מהווים חומרים קרצינוגנים, עודף חלבונים יוצר גלוקוז (תהליך אנרגתי יקר, עומס על הכבד, יוצר עודף אינסולין ,מעלה pge2  עודף שוקע בדפנות האריתרוציטים וקושר סידן לדפנות כלי הדם, בזבוז של אנזימים פרוטאוליטים שעוזרים למע' החיסון בפירוק אנטיגנים זרים.

חלב ומוצריו -לאכול דל שומן ובכמות קטנה

ישנם חומרים ביואקטיביים פיטוכמיקלים שעוזרים לריפוי הטבעי ונמצאים בדגנים, פירות וירקות ובתבלינים כמו: זעפרן ,זנגוויל, פלפל, כמון, שום, ועוד.

ישנם מס' שיטות דיאטה שמשתמשים בהם לריפוי  וקיימות באסכולות שונות ואני אזכיר ואפרט את הנפוצות ביותר

:צמחונות וטבעונות:

אכילת מזון צמחי טבעי המנעות מוחלטת ממאכלים מהחי לעיתים גם חלב, ביצים ודבש.

מרכיבים עיקריים דגנים מלאים, קטניות, ירקות ,פירות, גרעינים, ואגוזים, פירות אורגניים, מיצי פירות ניצול תבלינים.

הימנעות מסוכר לבן, מלח אלכוהול וקופאין (שרה חמו למשל )

שיטת גרסון

(שיטה שפותחה ע"י  מקס גרסון רופא גרמני (1959-1881). שילב תזונה צמחונית עם הדגשים ייחודיים כמו ריבוי אשלגן, מיעוט מלח, מיצים, חוקני קפה כשיטה מטבולית לריפוי סרטן.

שיטתו נועדה להגביר הפרשות רעלים וחומרי פסולת, להציף את הגוף בחומרי תזונה טריים, מרוכזים וזמינים, להמריץ את תפקוד הכבד.

השיטה מבוססת על תזונה צמחונית טבעונית אורגנית ומיצי ירקות בסחיטה טריה, הרבה ירקות ופירות טריים, דגן ואנזימים.

המיוחד בשיטה :שימוש בחוקן קפה(ממריץ  מע' עיכול  ותיפקודי כבד) ותרכיזי כבד (סחוטים מכבד אורגני של עגלים צעירים להאצת תהליכי הניקוי והטיהור של כבד).

השיטה המקרוביוטית:

המקרוביוטיקה התפתחה ע"י גורג' אושוואה הוגה דעות יפני בתחילת המאה, חדרה למערב ע"י תלמידו מיצו קושי שהקים מרכז גדול באר"הב (בוסטון). המקרוביוטיקה אמורה להיות דרך חיים ופילוסופיית חיים כאמצעי להשגת חיים בריאים ומאוזנים וכגישת ריפוי לסרטן  ולמחלות אחרות.

מחלה לפי גישה זו היא תוצאה של תהליכים שליליים במישור החברתי, סביבתי ,אישי, ותזונתי. ברמת התזונה הגישה טוענת שגידול סרטני יתפתח על רקע של צריכת יתר ממזונות שונים ותזונה בלתי מאוזנת.

המקרוביוטיקה תנסה להתאים את המערך התזונתי על פי איפיון המחלה, איבר החולה, והחולה עצמו. ההתאמות יכללו לא רק תזונה אלא גם תרגילי תנועה, יחסים בין אישיים וגישה לחיים, תוך כדי התייחסות לגיל החולה ולעונה בה הוא מטופל.

הדיאטה הבסיסית מאופיינת : מיעוט או המנעות ממזון מהחי, הימנעות ממוצרי חלב, הימנעות או מיעוט פירות, הימנעות או הקטנה של מוצרי סוכר, קופאין, ביצים, מזון מעובד, משומר או קפוא. המזון יהיה ברובו מבושל או מאודה, תוך שימוש במוצרים כמו אצות ים, מוצרי סויה, מלח ים, תה ראנצ'ה )

התזונה היומית מורכבת מ:

50-60% דגן מלא אורגני מבושל

25-30% ירקות מקומיים עונתיים אורגניים עם תוספת ירקות מוחמצים. הרוב באידוי קצת בסלט ובעיקר ירקות ממשפחת המצליבים כמו כרוב, כרובית, ולפת.

5-10% מרקים צמחוניים עם אצות ים וגבינת סויה.

5-10% קטניות בצורות הכנה שונות.

מעט חלבון מדגים, מעט פירות עונתיים,ומעט גרעינים ואגוזים.

שיטת אן ויגמור ומיץ עשב החיטה:

השיטה פותחה בארה"ב ומתבססת על עשרות שנות עבודה ומחקר על מזון צמחי ותועלתו להבראה ושמירה על הבריאות.

השיטה ממקדת את הסיבה לבריאות לקויה בשלוש נקודות עיקריות:

1 -רעלים וחומרי פסולת שמצטברים בגוף עקב תזונה לקויה, תרופות, זיהום מים ואויר, ריסוסי  מזון וכימיקלים שונים.

2 -למרות השפע התזונתי יש סיכוי לא קטן למחסורים תזונתיים עקב ריבוי מזון מעובד, מזוקק, מפוטם וקפוא, משומר ומרוכז, ועקב תנאי גידול לא נאותים של פירות ,ירקות דגים, עופות ובקר.

3 -מצבי מתח, לחץ ועימות יוצרים משקע פיזיולוגי ומחבלים בבריאותינו.

הגישה מתבססת על דטוקסיפיקציה כצעד ראשון, ובנייה מחודשת של תאים ורקמות בריאות כצעד שני.

הניקוי והבניה נעשים באמצעות- תפריט תזונתי טבעוני יחודי וטיפול במיץ עשב החיטה.

התוכנית התזונתית כוללת:

- המנעות מוחלטת ממוצרים מן החי (בשר, דגים, ביצים,חלב)

- מזון מגידול אורגני וללא בישול (פירות ,ירקות, שקדים, גרעינים, ירקות מוחמצים, דגש על אכילת נבטים( נבטי עדשים, שעועית, חומוס ,אספסת, חילבה ועוד). בשלב מתקדם יש הוספה של מזון מבושל (דגן מלא).

טיפול במיץ עשב החיטה- משתמשים במיץ שנסחט מתוך "דשא" של חיטה אורגנית. המיץ מומלץ כתוספת שתיה מרוכזת וכחוקן עמוק.

מיץ עשב החיטה עשיר באופן מיוחד במינרלים, ויטמינים, אנזימים וכלורופיל וכן ביכולתו ל:קלף" שכבות של חומרי פסולת במע' העיכול.

-ניקוי הגוף " מרעלים מנטליים" שימוש בטכניקת הרפיה וחשיבה חיובית.

שיטה לפי תוכנית קלי (kelley):

וויליאם דונאלד קלי פיתח והפיץ שיטה המבוססת על תוכנית תזונתית ותוספת ויטמינים ומינראלים, תוספת אנזימים ,תוך כדי מיפוי האופי של חילוף החומרים בחולה סרטן מסוים.

קלי האמין כי הגורם לסרטן הוא הזיהום הסביבתי, רעלים אילו הורסים את המזון ופוגעים בפעולת החיסון ובלבלב וזה מוביל לשינוי בתאים- סרטן.

כללי התוכנית:

- להמנע ממאכלי בשר להוציא כבד טרי.

- להמנע מאכילת חלבונים אחרי ארוחת צהרים.

- להמנע מחלב מפוסטר

- להמנע מתה וקפה (קופאין).

- להמנע מאלכוהול

- להמנע ממשקאות מתוקים

- להמנע משתית מים עם פלואור.

- להמנע מאורז לבן

הוא ממליץ לאכול: ירקות טריים, לשתות מיצי פירות וירקות. לאכול דגנים מלאים, לאכול כבד חי ללא בישול, לאכול גרעינים,אגוזים ושקדים לא קלויים.

בתוספות מזון המליץ על: ויטמינים, מינראלים, זריקות של מי חמצן מדוללים, שימוש בצמח אלוורה, שימוש במלחי מרה בדילולים גבוהים בעיקר לחוקנים וחוקני קפה.

כמו כן המליץ על גירוי מע' העצבים ע"י : רפלקסולוגיה, כירופרטיקה, ואוסטאופטיה.

במקביל טען קלי שנחוץ ניקוי הנפש- ע"י רגיעה ואמונה רוחנית.

הטיפול הוא ממושך ואורך כשנתיים

דיאטת  מורמן moerman's diet :

הדיאטה פותחה ע"י רופא הולנדי . דיאטה "נוגדת סרטן". היא מאד מקובלת באירופה 

בדיאטה שני עקרונות חשובים:

1 -  היא נטולת בשר והאוכל עשיר בסיבים, בוויטמינים ובמינרלים.

2 - יש בה שמונה תוספות מזון חשובות: חומצת לימון, יוד, ברזל, גופרית, ויטמין a, ויטמין c , ויטמיןe , ויטמן b

הדיאטה מורכבת מירקות אורגניים טריים, מיצי פירות וירקות, דגנים ולרוב לחם מלא.

הדיאטה אוסרת: בשר, דגים, שומנים מהחי, תפוחי אדמה, מרגרינה, שעועית, אוכל מלוח ומעושן וקופאין. כמו כן אסור סוכר לבן, קמח לבן, חומרים משמרים וצבעי מאכל.

מותר- חלמונים חיים מהחי שניים ביום מוקצפים במזלג ומעורבבים עם שמן זית, מיץ לימון ועשבי תיבול כרוטב לסלט של ירקות חיים.

פירות ומיצי פירות שלוש פעמים ביום.

דגנים פעם ביום, אורז חום מלא, שיבולת שועל ושיפון ולחם מחיטה מלאה.

אפונה רק שלמה, ירקות חיים ומבושלים בכמות גדולה.

מיצי ירקות חובה מיץ גזר ומיץ סלק. חובצה חצי ליטר עד ליטר ביום.

מוגבל :דבש , אגוזים , שמן דגים פעם בשבוע ,פירות יבשים (אסור  תמרים), מוצרי חלב דל שומן רק כמה שנחוץ להכנת דייסה, חמאה לא מלוחה, יוגורט טבעי.

אסור : תפוחי אדמה, כרוב לבן, ירוק או אדום מבושל.

שעועית אדומה, אפונה גרגרים, נבט סויה  ,עדשים, בוטנים, ומלח רק בלחם.

לפי מחקרים שבדקו ריפוי ספונטני של סרטן נמצא שמתוך 200 מקרים שנבדקו רטרואקטיבית  87%  שינו דיאטה, 65% הוסיפו סופלימנטים בכמות גדולה 55%  עברו תהליך של  דטוקסיפיקציה  (foster,1988).        

 אחת הבעיות המרכזיות בטיפול בתזונה בחולי סרטן היא העובדה שלרוב קיימת ירידה במשקל שנובעת מחוסר תאבון (הגידול מפריש חומרים שמורידים תאבון),  בעיות של ספיגה לקויה, עיכול לא טוב, הפרעות  בטעם, פצעים בפה, (כתוצאה מהכימותרפיה) הגורמים לתת- תזונה ופגיעה קשה במערכת החיסון.

40% מחולי הסרטן נפטרים מתת תזונה כסיבה עיקרית למוות ( grant, j.p , 1990).

לכן חייבים קודם כל לעלות במשקל.

דטוקסיפיקציה

צום נחשב ככלי נפלא לדטוקסיפיקציה אבל לחולי סרטן לא מומלץ כי  הוא מחליש את הגוף ויש סכנה שידרדר את מצבו של החולה.

ניקוי רעלים מהגוף הוא חלק מהטיפול של הרפואה האלטרנטיבית בכל השיטות.

ברעלים מהגוף ניכללים: חומרים רעילים שהגוף מייצר, חומרים רעילים מבחוץ ותאי סרטן מתים.

נזקים של טוקסינים מתבטאים: הפרעה במע' החיסון, רעילות לתאי עצב, הפרעות הורמונליות ופסיכולוגיות, עייפות כרונית, מחלות דגנרטיביות וסרטן, הפרעות בפעילות אנזימתית, הפרעות בתזונה.

הטיפול מבוסס על קבלת פחות מבחוץ והגברת הפרשה וניקוז.

מה לנקז: מע' עיכול , כבד, כליות, לימפה, עור, דם, רקמת חיבור, טיפול בפרזיטים.

תיקון הפרעות בעיכול ובספיגה ע"י שיפור חומציות הקיבה, תוספת אנזימי עיכול של הלבלב, הורדת מוצרים שמעודדים ריר mucus  שמפריע לספיגה.

טוקסינים רבים מצטברים מעודף בשר, סוכרים ושומנים המלווים בהפרעות של עיכול ובפלורה אבנורמלית של חיידקים במעי.

תוספת סטרואידים הורסת פלורה ידידותית  (ניתן כתמיכה לכמותרפיה).

שומנים במעי יוצרים חורים ואז הטוקסינים יכולים לחדור לדם.

הטיפול:

1 - חוקנים בכל צורה כולל ניקוי מכני    (הידרוקולון - ניקוי עם מים חמים c28-c -40 של המעי הגס עם תוספת אצידופילוס, סיבי פסיליום ותוספת פקטין שמזין תאים בדופן המעי.

2 -אכילת מזונות כמו : שום, ארטישוק, פולי סויה, אספרגוס ,בננה, עגבניות, בצלים, שעורה, שיפון  ו מזונות  שמכילים פקטין, גלוטמין וגליצין.

3 - תוספת אנזימי עיכול: עמילז ליפאז וברומליין.

4 -שטיפת כבד ע"י שתיה של מיץ עגבניות, לימון, עם פלפל כתוש (ממריץ כבד).

5 - שימוש בצמחי מרפא: טרקסאקום ועוד.

6 -ניקוי כליות- שתיה מרובה לפחות 10 כוסות ביום.

7 - ניקוי מע' לימפה: מסג' לימפתי, קפיצות בטרמפולינה (דר' ברנר , 1997).

8. הומאופטיה : berberis

9. ניקוי ריאות - נשימות, התעמלות אירובית, ללכת בחוץ וחמצן מיונן.

10 -ניקוי העור- סאונה, אמבטיות עם מי מלח, הברשת עור עם מברשת.

11 -ניקוי רקמת חיבור- כוסות רוח ומכשיר mrt.

12 - ניקוי דם- הכנסת 10 סמ"ק של דם מוקרן באולטרא וויולט.

13 -טיפול בפרזיטים: חוקנים, פסיליום, ציטרופקטין ופשתן

14 ניקוי כללי של הגוף: מיץ אשכוליות+תפוזים+לימונים בתוספת מלחי epsson ותוספת של modified cytros pectin  (יכולת קשירה לדופן חיצונית של תאי סרטן בגלל מולקולה עם שיירי גלקטוזיל(zollen , 1993).

15 - מיצוי של soy exctract - שעוזר לדטוקספיקציה ולפעולות אנטי סרטניות.

תוספי מזון ייחודיים שתומכים בתהליך הקונבנציונלי

תוספי מזון הם בדר"כ בעלי יכולת חיזוק חיסוני ולכן יהיה להם תפקיד חשוב במניעת סרטן, וככלי טיפולי תלוי במינון.

ההשלמות התזונתיות נמצאו כסינרגיסטיות בשילוב עם הטיפול הקובציונלי    ( antioxidats enhance the tumor kill of chemotherapy and radiation while protecting the host tissue from harm' jaakkola' 1991 ).

בעבודה זו אשתדל לתת דגש למינון התרפואיטי של כל תוסף מזון שיכול להועיל ב:

א- מניעת מצבי תת תזונה.

ב- הפחתת תופעות לוואי של טיפול קונבנציונלי.

ג- הגברת הבררנות בפעילות התרופתית כנגד הגידול מחד והגנה על הרקמות      הבריאות מאידך.

ד- הפחתת שגשוגם של התאים הסרטניים.

ה- הגברת פעילות המע' החיסונית.

ו - מניעת התפתחותם של גידולים מישניים- ויטמינים ומינראלים מסוגלים  להחזיר תאים פגועים  למצב נורמלי(quillin 1995).

הויטמינים והמינראלים לרוב ניתנים ביחד כי פעולתם סינרגיסטית ולכן רוב המחקרים מדברים על שילוב ולכן ההפרדה היא קצת בעייתית ובהרבה מחקרים נדגיש את השילוב.

קב' ראשונה:  נוגדי חימצון והשפעתם על מחלת הסרטן.

אנטי אוקסידנטים מגינים על הגוף במספר צורות:

1 ניטרול ראדיקאלים חופשיים.

2 שמירה על תפקוד תקין של הכבד.

3 הגנה על קרומי התאים ושמירה על שלמותם.

4 הגברת פעילותה של המע' החיסונית- זיהוי תאים פראסרטניים והשמדתם.

ויטמין c

ויטמין c הוא אחד החשובים הן במניעה והן בטיפול תלוי במינון 

תפקידו העקרי של ויטמין c:

1 אנטיאוקסידנט 

2- הכרחי לסינתיזת קולגן-שומר על קרום התא.

3- משתתף בתהליכי ריפוי פצעים, (לאחר ניתוח),

4- עוזר לשמירה על תפקוד כלי הדם(פגיעה עקב כמותרפיה)

5- מזרז ספיגת ברזל,

6- מחזק מע' חיסון,

7 מפרק ומנטרל ניטרוזאמינים שהם קרצינוגנים ועוד.

ויטמין c ניתן לקבל דרך הפה או ישירות לוריד.

לפי מחקריו של לינוס פאולינג מינון של  עד 80 גרם ביום יכול להשמיד גידול סרטני.

לפי  hoffer מינון של 10 גרם ביום מעריך פי 7 את אורך החיים.

ישנם מאמרים שמדברים שנוכחות החומצה האסקורבית היא ציטוטוקסית לגידול ויכולה לשמש כחומר כמותרפי. נמצא שתאים סרטניים בלבד ניפגעים מהמגע עם החומצה האסקורבית לעומת תאים רגילים בניסוי in vivo and invitro (1995  riordan,)

לעומת זאת ישנו מחקר שמראה שויטמין c בכמות גדולה לא משפיע על סרטן מתקדם (1985the new england journal of medicine)

מחקר אחר בחולי סרטן ריאות שקיבלו 2 גרם ויטמין c ליום לפני ואחרי ניתוח במשך שבועיים ראו תפקוד משמעותי טוב יותר של בלוטת האדרנל(1990gromova eg,)

במחקר אחר  הוצג  שתוספת של ויטמין c לחומר הכימותרפי העלתה את יעילות הטיפול ואת הפוטנטיות של החומר כמעכב גידול(song e, 1995 ).

מחקר אחר מראה שתוספת של 5 גרם ויטמין c ליום לחולי סרטן ריאות וסרטן שלפוחית השתן מאפשרת שמירה של  רמה אופטימלית של ויטמין c לעומת חולים שלא מקבלים וסובלים ממחסור של הויטמין בדם. הרמות הגבוהות של ויטמין c  שיפרו את  תגובת ההגנה ויעילןת מע' החיסון(greco am, 1982).

מחקר נוסף מראה שהשילוב של ויטמין c + ויטמין e + ויטמין a  והסיכוי לחלות בסרטן ריאות- הראה תוצאות מובהקות על אפקט של הגנה. המחקר נערך על 10,00-0  איש במשך 19 שנה מגיל 25-74 ומצא שכל ויטמין לחוד אינו אפקטיבי כמו השילוב. וכן שהעישון הוא הגורם הכי משמעותי בסיכוי לחלות בסרטן ריאות ולקיחת הויטמינים אינה מכפה או מגינה (yong lc, 1997).

כיום בישראל ניתן לקבל ויטמין c דרך הוריד באינפוזיה במספר מרכזים לרפואה משלימה, וכן ויטמין c +  12b משולב  כתוספת  לכמותרפיה אצל רופאים קונבנציונלים במרפאות קופת חולים.

מקובל לתת מינון של 10-20 גרם במנה לאינפוזיה  פעמים בשבוע ולקיחה אוראלית  יומיומית של 5-10 גרם תלוי במע' העיכול וביכולת הספיגה של כל מטופל (כנס לרפואה משלימה ניו- הופ דר' ברנר).

ויטמין e

ויטמין e הינו אנטי אוקסידנט רב עוצמה הנלחם בראדיקאלים חופשיים, חיוני לפעילות אנזימים ולפעילות העצבים והשרירים, משפר זרימת דם לרגליים, מנטרל יצירת ניטרוזאמינים בקיבה שידועים כקרצינוגנים ונחשב בעל חשיבות עצומה במניעה והתמודדות עם מחלות סרטן שונות.

במחקרים נמצא כי:

רמה נמוכה של ויטמין e בדם מעלה בכ - 50%   סיכוי לחלות בסרטן מע' העיכול ( 1993 vitamin e in cancer prevention, amer j elin nutr, 53 suppl. 1, 650-60   )

ויטמין e מגן מפני טיפול בקרינה (1995 ,quillin )

- מעלה יעלות של כמותרפיה בסרטן הפרוסטטה (quillin, 1994).

לקיחה של 1600 iu  ליום שבועיים לפני תחילת הכמותרפיה מקטין נשירת שיער מ90% ל   30%:  neng j med, 1985, 312:160 ))

רמת רעילות מעל 3200 iu ליום.

מחקר אחר מראה קשר ישיר בין רמות ויטמיןe  בדם לסיכוי להופעת סרטן שד אצל נשים. . המאמר מתייחס לתפקידו המגונן של ויטמין e ויעילותו במניעה (1995 quillin).

- מחקר חדשני שבדק ויטמינים וסיכוי לסרטן מצא : ויטמין e  מוריד סיכון סרטן פרוסטטה, ויטמין a+ אבץ + בטאקרוטן+ ויטמיןe+ סלניום מגן ומונע סרטן קיבה בצורה מובהקת, וסלניום לבד מספיק נגד סרטן ריאות ופרוסטטה ,ויחס הפוך בין סרטן מעי וויטמין e (cancer cause control, 1997 patterson,).

- מאמר אחר מדבר על ההשפעה של ויטמינים ומינראלים -נבדקו 30,000 מבוגרים במשך 12 שנה באיזור סין, באיזור עני בנוטרינטים ויש בו אחוזי סרטן מהגבוהים בעולם, ובדיקה באוכלוסיה מערבית מפותחת עם סיכויים גבוהים לחלות בסרטן ריאות. תוצאות:1 אחוז תמותה נמוך מסרטן נמצאו באילו שקיבלו סופלימנטים,(בטא קרוטן + ויטמין e + סלניום) בסין וכן באילו שקיבלו רק סלניום בארה"ב. אבל  הסיכוי לחלות בסרטן ריאות עלה באילו שקיבלו בטאקרוטן במינון גבוה. (1997,blot wj,)

מחקר אחר צביע על העובדה שאנטיאוקסידנטים משפרים את הציטוטורסיות של חומרים כימוטרפיים בסרטן מעי ובמיוחד ויטמין e מגדיל יכולת  התאבדות של תאים apetosis (nat med. 1997, , chinery)

מחקר  מעניין מראה ששילוב של ויטמין e  800 יחדות  ביחד עם חומר כמותרפי  13-cis retinoic acid  מוריד את הטוקסיות של החומר ומעלה את האקטיביות של החומר ( ann- oncol-1997, lippman-sw)

מחקרים אילו מוכיחים את היעילות של השילוב בין השיטות ואת העובדה שהרפואה לומדת את היתרונות הטיפוליים של הויטמינים.

ויטמין e מצוי בטבע בשמנים צמחיים, שקדים, אגוזים, סויה אבל לטיפול במחלות  סרטניות נחוץ  מינון של לפחות  800 iu ובמקרה של נשירת שיער כתוצאה מטיפול באדריאמיצין רצוי לתת שבוע לפני תחילת הכמותרפיה 1600 יחידות - אם עובד להמשיך,  אם לא להפסיק.

בטא קרוטן

אנטי אוקסידנט רב עוצמה ההופך בחלקו לויטמין a. פועל בשלב הpromotion. ויטמין a ובטאקרוטן מגינים על הממברנות, מפחיתים רעילות של כמותרפיה ומפחיתים נזק גנטי של תאים מוקרנים.

בטא קרוטן מעלה יכולת מע' החיסון, שומר על הקרומים הריריים של מע' העיכול ומונע הופעה של סרטנים אחרים בעקבות ההקרנות.

ויטמין a יעיל במניעה של סרטן: ריאות, ושט, קיבה מעי גס, שד , צוואר הרחם, שחלות, שלפוחית שתן. לרוב יעיל וצריך לתת עם ויטמין e.

- מחקר שבדק חזרה של גידול שלפוחית השתן ב65 חולים  שקיבלו תוספת ויטמינים לפי ה rda או תוספת של 40000 יחידות ויטמין a  100 מ"ג ויטמין b6

2 גרם ויטמין c + 400 יחדות ויטמין e ו 90 מ"ג אבץ למשך 10 חודשים מצא שבקבוצה שקיבלה מינון שלrda היתה 80% חזרה של הגידול ואילו בקבוצה  בעלת הmegadose היתה חזרה ב40% מהמקרים(j. urol  151:21:6, 1994).

-מחקר משנת 1997  על הקשר בין קבלת retinol ומניעה של סרטן עור מראה :

המחקר כלל 2297 מטופלים גיל 63 עם היסטוריה של ssc או bcc התוצאות אומרות ש25000 יחידות של רטינול למשך 5 שנים יעלים במניעה של ssc (moon te, 1997).

בטאקרוטן 2500 iu נמצא יעיל בהפעלת מע' החיסון במיוחד תאי t ו b לימפוציטים,  מעלה יצירת מקרופאג'ים, ייצור אינטרלאוקין ואת יכולת הבליעה של t בלעניים( quillin, 1995).

לקיחה של ויטמין  a הגן על פועלות שעישנו או היו חשופות  לחומרים כימיקלים מפני סרטן ריאות (quillin, 1995)

לרוב בטאקרוטן אינו רעיל לעומת ויטמין a שמעל 500000 iu  הוא רעיל.

בטבע בטאקרוטן קיים בירקות בעלי עלים ירוקים, עגבניה, גזר ,מילון, מנגו, דלעת , בטטה, משמש, אפרסק, ברוקולי, אספרגוס, פלפל אדום, אפרסמון וקצת בדגים.

b 6 - פרידוקסין

משפר ומייעל מע' חיסון (beating cancer with nutrition, quillin , 1995 ).

חיוני לחילןף חומרים של חלבונים ובעל תכונות אנטי אוקסידנטיות.

-במחקר נמצא ש25 מ"ג  ליום של פרידוקסין שניתן לחולים בסרטן שלפוחית השתן הראה הבדל בין קב' הביקורת  באחוז חזרה של הגידול(quillin, 1994).

מינון של 300מ"ג ליום מוריד את הטוקסיות של טיפול הקרינה.

רעיל במינון מעל 500 מ"ג ליום.

כמו כן נמצא ש 6b  במינון של 25-300 מ"ג  עוזר לטיפול בבצקות וגפיים רדומות ולעיתים מונע תופעות לוואי של קרינה (דר' ברנר)

ביופלבנואידים:

הביופלבנואידים ידועים בתכונותיהם נוגדות החימצון החזקות.

פיקוגנול  נחשב יעיל במלחמה ברדיקאלים החופשיים פי 50 מאשר ויטמין e ופי  20 מאשר ויטמין c. ממחקרים נמצא כי תרכובות פלבנואידיות מסוגלים להפסיק פעולה אנזימתית המייצרת חומרים קרצינוגנים הפוגעים בחומר הגנטי של התא. - שזהו שלב התחלתי בהתפתחות סרטן., כלומר יעיל מאד במניעה.

מחקרים אחרים מראים שפלבנואידים צמצמו באופן ניכר את התפשטות הגידול הסרטני(am j sng  128: 351 ,1989).ואף  הפחיתו התפשטות של גרורות.

הפלבנואידים גם משפיעים על  הפעילות האנזימתית של הכבד ומאפשרים טיהור הגוף מחומרים מסרטנים.

פעולה נוספת היא אנגיוגנזיס (עיכוב  התפתחות ויצירה של כלי דם חדשים)

המשמשים להזנת הגידול.

מינון מומלץ בסביבות 100 מ"ג ביום.

קוורציטין quecetin  הינו ביופלבנואיד שנמצא כמגדיל הרס של תאים סרטניים כאשר משתמשים בהיפרטרמיה- שיטה שטוענת שחימום התאים לc40  מעלות יגרום לתא סרטני להתאבד ותא בריא יחזיק מעמד (quillin, 1995)

מחקר חדשני משנת 1996 מראה כי קוורציטין מסוגל לעכב את הגדילה האקוטית של תאי דם בלאוקמיה וכן יחד עם היפרטרמיה  מעודד התאבדות של תאים(1996  larocca,).

במאמר אחר נמצא שקוורציטין מעכב התפתחות של סרטן שחלה הן ע"י עיכוב גדילה והן היותו ציטוטוקסי לתאים(life sci 1995 prajda-n,)

סלניום:

סלניום מתפקד  בעיקר כרכיב של האנזים גלוטטיון פראוקסידז, המשמש כאנטיאוקסידנט ומעניק הגנה מפני ראדיקלים חופשיים.

לרוב עובד יחד עם ויטמין e .

רמה נמוכה של סלניום מקושרת לרמת סיכון גבוה ללקות בסרטן.

בנוסף סלניום הוא בעל יכולת נוגדת חימצון בפני עצמו וכן מעורב בייצור הורמון התירואיד. לסלניום יכולת טיהור ממתכות כבדות כגון אלומיניום, קדמיום עופרת וכספית.

חוסר בסלניום מתבטא בתפקוד לקוי של מע' החיסון כולל צמיחתם של כדוריות לבנות.

תוספת של 200 מק"ג סלניום משפרת את תנגודת הגוף לזיהומים ואת תפקוד בלוטת ההרת.

מחקרים הראו שתוספת בלעדית של 200מק"ג  סלניום אורגני ביום יכולה להפחית באופן משמעותי הופעה ותמותה של סרטן ריאות, ערמונית ומעי גס(jama, dec 276:24 ,1996).

לעיתים  סלניום ניתן פרופילקטית לטיפול בסרטן במינון 200-600 מק"ג בבליעה 400-7000 מק"ג ולמניעה 200מק"ג (דר' שכטר כנס של רפואה משלימה).

סלניום רעיל במינון של 1000 מק"ג ליום.

בטבע מקורות עשירים בסלניום הם : דגים, וכמות קטנה נמצאת בפירות וירקות.

קו-אנזים coq10

אנטי אוקסידנט רב עוצמה המגביר את האנרגיה המופקת מתאי הגוף.

הקואאנזים 10q מחזק את מע' הלב ,כלי דם ומע' חיסון.

10coq  תומך בטיפול כמיתרפיה של אדריאמיצין או הקרנות ע"י הפחתת נזק לשריר הלב שנגרמת כתוצאה מהטיפול האונקולוגי( מינון של 100 מ"ג  5ימים לפני הטיפול מסוגל להגן על הלב (biomedical of clinical aspects of coq10, vol 4, elsevier science publ, amesterdam,  1984)

מינון של 400 מק"ג ביום הראו נסיגה בסרטן שד יחד עם ויטמין e ,סלניום, ובטא קרוטן.

חוץ מקבוצת האנטי אוקסידנטים ישנם ויטמינים ומינראלים וחומצות אמיניות שתומכות בטיפול הכימותרפי ובתופעות הלוואי ונחוצים במיוחד לחולי סרטן. אין מחקרים של כל אחד לחוד אלא כקבוצה.

בגלל התזונה הלקויה מומלץ לתת מולטי ויטמין ב  megadose שיכסה חלק מהחוסרים.

ויטמינים של ה b קומפלקס נחוצים (לפי דר' ברנר)ל:

1b טיאמין -עוזר לעורר תאבון, משפר עיכול, עצירות ,שינה, יצירת תאי דם, הגנה מפני כיבים ונחשב כמונע סרטן הערמונית.

2b לטיפול בפצעים בפה ובשפתיים, ירידה במשקל, ירידה במס' הלימפוציטים ובמיוחד לסרטן ושט וערמונית.

3b ניאצין מרחיב כלי דם. בטיפול של הקרנות עוזר למניעת היפוקסיה של תאי גידול מינון 500-1500 מ"ג

5b  למצבי רוח, שינה ועצירות מינון 200-4-00 מ"ג

12b  עוזר לתאי הדם האדומים וניתן היום בסרטן ריאות כחלק מהפרוטוקול. בשילוב עם הכמותרפיה.

ויטמין d

ויטמין d נחשב כמעורר אפטוזיס של תאים סרטניים של רקמת השד. ישנם אנלוגים סינטטים שנקראים 3d שמעכבים התרבות תאי סרטן שד ומעודדים בליעה של תאים אילו (james- sy, 1996' ogata-e, 1997 ).

מחקר אחר מדבר על השימוש בויטמין d  לריפוי סרטן שד בגלל חסימתו את התלות באסטרוגן (welsh-j, 1997).

ויטמין d חייבים לקבל יחד עם מגנזיום כדי למנוע בריחת סידן

מינון: 400 יחידות.

ויטמין k

בגוף נוצר ע"י בקטריות המעיים, בחולי סרטן עקב הכימוטרפיה יש מחסור.

ויטמין k עוזר לעיכול וכן מגביר יעילות של קרינה ( ,1995 , quillin )

מינון של 50-100 מ"ג  לתוך הוריד לפני הקרנות שיפר את יעלות ההקרנה והעלה את הפרוגנוזה ב-20%.

מינראלים:

אבץ

אבץ חשוב מאד למע' החיסון

בחוסר יש הקטנה של הטימוס.

מינון לא מעל 50 מ"ג כי יכול לגרום לדיכוי מע' החיסון.

סידן

חסר  בחולי סרטן עקב תזונה לקויה לכן נחוץ להוסיף  לפי rda .

סידן נחוץ לכל התהליכים המטבוליים.

גרמניום

חשוב כי מכניס חמצן לרקמות (זהירות רעיל)

חומצות  שומן  חיוניות

epa

epa  חשוב מאד כחומר תראפואיטי, משפר את  יעילות הכמותרפיה וכן עוזר ליעילות של טיפול בהיפרטרמיה.(quillin, 1995).

מינון 2-4 גרם ליום.

מחקר חדשני מראה שדיאטה עשירה בחומצות omega שלוש יחד עם ויטמיו e משפרים את תפקוד מע' החיסון ומעריכים את החיים של חולים טרמינלים (gogos ca, 1998 )

ה epa מעלה את ריכוז תאי t וכן רמת אינטרלאוקין 1 ו 6  שעוזרים לבליעה והרס של תאים סרטניים . במחקר ניבדקו להשוואה חולים טרמינליים עם תזונה רעה + epa 18 גרם ליום לעומת חולים עם תזונה רעה בלבד.

לפי quillin epa הוא מרכיב חיוני וחשוב מאד  למניעה ולטיפול בסרטן במיוחד בסרטן חזה כי מוריד רמת אסטרדיול..

epa בשילוב עם חומר כמוטרפי אנדריאמיצין  עוזר בסרטן לאוקמיה.

epa + gla  היה טוקסי בצורה סלקטיבית לתאים סרטניים. ושיפר טוקסיות של חומרים כמוטרפיים(quillin, 1994).

הפעולה העיקרית של epa  היא במטבוליזם של פרוסטגלנדינים 1pge שמונע הדבקות של תאי סרטן ובעצם התפתחות של גרורות(archieves of international medicine vol 148, 1988 )

epa חייב להיות מלווה עם ויטמין e אחרת יהיה מחסור של ויטמין e .

מינון מומלץ 400 יחדות של ויטמין e על 2500 מ"ג של epa

חומצת שומן גמא לינולאית - gla

gla  יעיל יותר יחד עם epa

gla  משפר יעילות לוחמת של מע' החיסון  בתאים סרטניים(214)

מינון:600-1000 מ"ג נמצא גם בשמן נר הלילה ובגלנולין

עדיף תמיד לשלב עם ויטמין c.

חומצות אמיניות חיוניות

ארג'ינין

ארג'ינין חיוני לבניה ולסינתיזה של קולגן שמאד חשוב בהגנה והטיפול של סרטן.

ארג'נין מעודד יצירת לימפוציטים באנשים בריאים(221)

מינון: ניתן לפעמים כטיפול בלעדי 3 גרם ליום.

n-acetyl-l-cyctein

א- חיוני לתפקוד גלוטטיון פראוקסידז.

ב- חיוני לתהליך דטוקסיפיקציה של הכבד במיוחד בנוכחות סלניום ואמינו ציסטאין

ג- חיוני להורדת רמת הטוקסיות של כמותרפיה בתאים לא סרטניים(226)

מינון: 600מ"ג זהירות עם תפקודי כבד לקויים.

גלוטמין

עוזר להפרשת טוקסינים מהתאים חשוב לדטוקסיפיקציה.

מתיונין

במתן של הומוציסטאין עוצר גידולים של תאים סרטניים ועוזר לכמותרפיה.

בקטריות של המעיים - אצידופילוס

חשוב לשיפור העיכול, חיזוק מע' חיסון במיוחד אחרי טיפול בהקרנות, כמותרפיה וסטרואידים שמשמידים את הפלורה הידידותית.

תוספות  מזון שקיימות בשוק ונחשבות כעוזרות לטיפול בסרטן

ג'נסטאין- תמצית סויה

הסויה מכילה חלבונים , ויטמינים ומינראלים החיוניים לגוף ובנוסף תרכובות צימחיות כמו איזופלווינים, פיטאטס, ספונינים, מעכבי פרוטאזות ופיטוסטרולים אשר הוכיחו את יכולתם בהגברת מע' החיסון ובעלי תכונות אנטי סרטניות.

האיזופלבנואידים שהם פיטואסטרוגנים טבעיים שנקשרים לרצפטורים של אסטרוגן בגוף ובצורה זו מעכבים גידולים שתלוים באסטרוגן במיוחד סרטן שד וסרטן ערמונית.

תכונות נוספות לג'סטאין : מניעה של גדילת תאי סרטן ,בשלב הpromotion עוזר להפיכת תאים סרטניים ללא סרטניים, עוצר את הגדילה של הגידולים ע"י  חסימת כלי הדם וכן את יכולת ההתפשטות אנגיוגנזיס, משמש כאנטי אוקסידנט במיוחד לאחר פעולה של הקרנות וכמוטרפיה(1997 broffman,).

אחת  הבעיות של ג'נסטין היא המינון: לפחות 55 גרם ליום, ככלי טיפולי (50% הצלחה) ובמניעה.

modified  cytros pectin

פקטין היא מולקולה רב סוכרית שנמצאת בכל הצמחים בעיקר בהדרים. למולקולה מחובר שייר של גלקטוזיל שנקשר לתאים סרטניים.

m.c.p עבר מודולציה ונמצא כמעכב התפשטות של גרורות , הוא נקשר לתא הסרטני מזוהה ע"י מע' החיסון וכך מסולק מהגוף.

הוא לא ספציפי לסוג של סרטן ולכן מומלץ לכל הגידולים.

מחקרים שתומכים (1995 phiante g,).

מינון 15 גרם ליום

תמצית פטריות הכח היפני

תכונות אנטי זיהומיות, אנטי סרטניות ומחזקות ומגינות על הכבד.

לא מצאתי מאמרים מספיק מדעיים כדי לתמוך בשימוש בחולי סרטן במיוחד כאשר יש תלות במינון ורוב המחקרים הם בחיות מעבדה.

סחוס כרישים  shark cartilage

הסחוס כרישים הוא בעל תכונה שמונעת אנגיוגנזיס(william lane , 1992).

הבעיה המרכזית היא המינון  כ34 קפסולות ליום. 375 מ"ג  4 פעמים ביום כדי שיהיה אפקטיבי.

מחקרים רציניים לא מצאו הצדקה לשימוש. (באינטרנט יש מאות סיפורים אישיים על הצלחה ושיפור איכות חיים בחולים טרמינלים).

essiac

תה צמחים שמורכב ממספר צמחים

נוסה בהצלחה על אלפי חולים ע"י אחות בשם רנה קסה. נמצא בשימוש נרחב אצל חולי סרטן במיוחד כתמיכה לטיפול הכמותרפי.

הוא בעל תכונות מרגיעות, יכולת של  דטוקסיפיקציה, שיפור חוש הטעם קצת אנלגסטי ועוד.

לפי מחקרים מדעיים לא יעיל כטיפול בלעדי בסרטן.

ישנן עוד  תוספות מזון  רבות שטוענות שביכולתן לתמוך ולהציל חולי סרטן ,כמו כן ישנם עוד שיטות טיפול אלטרנטיביות וקונבנציונליות שלא הזכרתי.

ניסיתי להתמקד בדברים המוכרים והרלוונטים למטפלים בתזונה.

לסיכום פרק זה ברצוני לציין הבדל מרכזי בין שיטת הטיפול הקונבנציונלית לאלטרנטיבית במחלת הסרטן.

הטיפול הקונבנציונלי פוגע ישירות בגידול ולכן לכל סוג של סרטן תרופה ספציפית שהכי יעילה.

לעומת זאת ברפואה האלטרנטיבית סרטן היא מחלה כלל מערכתית , קשורה לתפקוד לקוי של מס' מערכות ואברים ללא קשר לסוג , מיקום וגודל הגידול.

לכן השיטות השונות של טיפול מתאימות לכל החולים בסרטן . תזונה נכונה, תוספת סופלימנטים ישפרו מצב של כל חולה ללא הבדל בסוג הסרטן.

בחלק מהסופלימטים נשתמש בכמות גדולה יותר בסוג סרטן מסוים או לפני טיפולים כמותרפיים ו.או הקרנות. כפי  שציינתי קודם..

בעיות שקשורות לטיפול בחולה סרטן  כאשר רוצים לשלב רפואה משלימה.

תיאור מקרה

גבר  בן 75 משקל 77 גובה 180 ס"מ.

התגלה סרטן ריאות מסוג nsclc לפני כשנה.

הסרטן התגלה כתוצאה מבליטה של גבשושית בבטן שלחצה באיזור החגורה. בביופסיה הסתבר שזו גרורה ששייכת לריאות  כלומר סרטן בשלב  4.

נשלח  לאבחון t.c ונמצאו  סימנים לגרורות בכבד, באדרנל , בשתי הריאות ,בכליה השמאלית וחשד לגרורות בעצמות  שאופיני לסוג זה של סרטן וכן המטופל סובל מכאבים בשוקיים .

בשלב זה למעט כאב הרגליים , קצת עייפות , ושיעול כרוני של מעשנים,  האדם חשב שהוא בריא, (עייפות  מיוחסת לגיל).

ממצא נוסף אצבעות פטישיות  שאופייני כאשר יש רמת חמצן נמוכה.

(היה בבדיקות רפואיות רבות במשך 3 שנים אחרונות כולל בדיקת לב ונאמר לו שהוא בריא , בדיקות הדם והשתן היו ללא ממצא פתולוגי).

היסטוריה רפואית: אדם יחסית בריא כמעט ולא חולה , יציאות סדירות, אף פעם אין חום, .

הרגלים: מעשן 2 חפיסות סיגריות  מגיל 17.

שותה כ10 כוסות קפה ביום.

תזונה -אוכל  ארוחה מרכזית בשש בערב (סלטים, קצת בשר או דגים ותוספת של תפוחי אדמה ,פסטה ו/או לחם, האוכל מגוון, טעים ואיכותי )

תוספת של פירות, ופיצוחים בין הארוחות וכמעט שלא אוכל ממתקים, עוגות וכו'.

העובדה שיש לו סרטן גרמה להלם רציני. האדם נכנס לדיכאון, לחוסר בטחון, ואי ודאות מה לעשות? איך לטפל ובאיזה שיטה.

שאלות  שלדעתי צריך לשאול לפני החלטה בנוגע לטיפול הכימותרפי (האפשרות היחידה בשלב -4)

1 האם יש מחקרים שמראים יתרון בהשוואה לכלום?

במקרה זה הפרוגנוזה ללא טיפול 2-4 חודשים ועם טיפול בסביבות שנה.

(הייעוץ ניתן במכון "דנה פרבר " בבוסטון שנחשב הכי מתקדם בטיפול בסרטן ריאות.)

2. האם קיים טיפול פחות אגרסיבי?

gemzar  התרופה שקיבל נחשבת עדינה עם תופעות לוואי קלות.

3. מה מצפים שיקרה מהטיפול?

במקרה זה לא מדובר על ריפוי אלא הקלה בסימפטומים והארכה ושיפור איכות החיים.

לפי quillin  מטופל צריך ללמוד על המחלה בעצמו לחקור שיטות טיפול שונות כי ככל שידע יותר הבחירה קלה יותר.

המטופל צריך לקחת אחריות  לשאול את הרופא המטפל כל מה שהוא רוצה לדעת עד שיהיה בטוח שהוא מבין בדיוק  מה עושים לו ולמה.

כמו כן סביר להניח שמיץ גזר לבד לא יעזור ועדיף לבדוק שיטות קונבנציונליות ואלטרנטיביות שפועלות ישירות נגד הגידול.

תזונה בריאה ,שינוי סגנון חיים  לחיובי וסביבה תומכת  ומחשבות והחלטה של לחימה במחלה הם תנאים מוקדמים בסיסיים.

" the proper mix of nutrition theraphy and conventional treatments gives cancer patients a fighting chance( p. quillin 1997)

בעיות  שקרו במהלך הטיפול

1- ההחלטה האם לקחת טיפול כמותרפי היתה קשה ישנם טעונים  בעד ונגד.

2 -איזה טיפול אלטרנטיבי לבחור (איזה דיאטה, איזה ויטמינים , כמויות , תוספות מזון אחרות (סחוס כרישים ) וכו'.

3 - התמודדות יומיומית עם המחלה , עם סימפטומים שמופיעים כמו  שינוי בהרגלי יציאה, בחילות ,גזים  כאבים וכו'.

לדעתי  בסרטן nsclc ניתן לחלק את שלב 4 למס'  שלבים

א- שלב שהמחלה מתגלה אבל אין כמעט סימפטומים תפקוד רגיל ומלא.

ב- שלב לאחר הידיעה שיש סרטן. מצב נפשי יורד, קיימת היסטריה, ומתחיל קישור של סימפטומים למחלה.

ג- החמרת  מצב החולה הן בעיקבות הכמותרפיה, הופעת כאבים וסימפטומים חדשים, ירידה בתפקוד (השינויים הם בהתאם לתדירות הטיפולים וחוזקם)

ד- ההשפעה של הכמותרפיה נחלשת , יש ימים טובים וימים רעים, אין תפקוד מלא

ה- הכאבים חזקים, נחוץ משככים נרקוטיים, האדם סובל, לא מתפקד ובעצם מחכה לסוף.

כל אחד מהשלבים שציינתי הוא אישי וספציפי לכל מטופל ויכול לקחת תקופת זמן שונה תלוי במצב הפיזי והנפשי של המטופל.

4- פיתרון לכאבים ולתופעות הלוואי של משככי הכאבים כמו בלבול , עצבנות.

5- תאבון ירוד וירידה במשקל- איך להתמיד עם תזונה בריאה  (האם לא עדיף לאכול שוקולד מכלום) , מזון עתיר שומן הוא גם עשיר קלוריות.

6 -שינוי הרגלי חיים- למשל הפסקת עישון במצב של לחץ, מתח ודיכאון.

7 -בחירת הסופלימנטים החשובים ביותר

8- החדרה ושכנוע  ביעילות התזונה והסופלימנטים לאדם שלא מאמין ולא בטוח שזה יעזור.

   ·    

המטופל לקח את הסופלימנטים הבאים:

מולטי ויטמין  earth source 3  ביום

ויטמין a  30,000 יחדות

ויטמין c אסטרולה 6 כדורים ליום

gla 300  3 ביום

סידן קומפלקס  3 ליום

ויטמין e 400 יחידות

פיקוגנול 100

10coq  100מ"ג 

אבץ  20מ"ג

שתיית  essiac  כל בוקר 60 סמ"ק

סחוס כרישים מנה אחת ביום

במשך חודש ימים אינפוזיה של ויטמין c פעמיים בשבוע (10 גרם למנה)

בנוסף המטופל לקח משככי כאבים קלים, כמותרפיה פעם בשבוע, סטרואידים,

וקלוריל להוריד בצקות.

כמו כן הקפיד על תזונה מגוונת , מעט בשר, לחם מלא, ירקות ופירות, קטניות וניסה להפחית  שתיית קפה ולהמעיט בעישון בערך חצי חפיסה ליום.

לאחר חודש הפסיק את אינפוזית הויטמין c  עקב בעיה בורידים  וחוסר אימון ברופא המטפל.

לאחר חודשיים הפסיק סחוס כרישים (לא מאמין בזה)

הויטמינים לקח עם הפסקות בימים שהרגיש בחילה או כאבים .

במשך חצי שנה הרגיש יחסית לא רע. תפקד בעבודה, ואפילו נסע לח"ול.

היו ימים טובים , העייפות  גדלה אבל לא הגבילה.

בחודש התשיעי למחלה התחילה הדרדרות (למרות שהt .c  יצא  ללא שינוי אין נסיגה  ואין התקדמות). תוספת הסטרואידים הפסיקה לעזור, עייפות עצומה, קושי בעשיית פעולות פשוטות כמו הליכה, רחצה, עליה במדרגות.

כאבים מתגברים ונעשים בלתי ניסבלים, רמת תפקוד נמוכה.

קבלת מורפין לכאב, ירידה במשקל וחוסר תאבון.

איבוד האימון ברפואה ובויטמינים הפסקת לקיחה.

מצב של חיים ללא חיים, האדם סובל.

בכנס לרפואה משלימה המליצו הרופאים שמטפלים במגוון  שיטות לשלב בניהם ולתת למטופל מה שהוא מוכן לבלוע. כמה שיותר יותר טוב לא יודעים בדיוק מה עובד אבל ידוע מניסיונם  שמכלול השיטות נותן תוצאות שמעריכות את החיים ואת איכותם.

לדעתי תפקידינו כמטפלים להציע למטופל את מה שאנחנו מכירים, לנסות להסביר את היתרונות ולאפשר לאדם לבחור את השיטה שמתאימה לו ביותר הן מבחינת התזונה והן מבחינת הרגלי חיים.

אין דרך אחת נכונה לטיפול במחלת הסרטן שהינה מחלה מורכבת ובלתי צפויה ואצל כל אדם הדרך של המחלה שונה וכן סיכויי ההצלחה

bibliography

1 albain ks , survivel determinate in extensive stage non small lung

 cancer  j.clin. oncology 9(9): 1618-1626, 1991

2  berkow, merck menual of medical information, 1997.

 3   blot  wj , proc soc exp  biol med, 216(2):291-6 1997 nov.

4  broffman, alt. ter. med issue 17 sep 1997 p74-76. (soy bean extract for cancer prevention and treatment).

5  chinery r, antioxidance enhance the cytotoxicity of chemotherpeutic agents in colorectal cancer . nat med, 3(11):1233-41 1997 nov.

6 dimery- iw, ann-onco 1997 jan 8(1):85-9.

7  foster, hd, lifestyle influence on spontaneous cancer regression, int j biosoc res, 1988 10:1:17-20.

8  ginsberg rj, seminars in surgical oncology 6(5):244-247, 1990.

9  greco am, acta vitaminol enzymol 1982, 4(1-2):155-162.

10  gogos ca, cancer, 82(2):395-402 1988 jan 15.

11  gromova ea, anesteziol reanimatol 1990, sep 5:71-74.

12  jaakola, k treating with antioxidants and nutrients in combination with chemotherapy and irradiation in patients with small cell lung cancer, anticancer res 1992 12, 599-606.

13  jaakola, am j nut, 54:12985, 1991.

14  james- sy, j-steroid-biochem mol biol 1996 jul 58(4):395-401.

15  journal of clinical oncology, jan, 1997 indiapolis, gemzar findings.

16  kemeny-n, surg-onco-clin-n-am 1997 oct,6(4):699-722.

17  klaassen-u, oncology-huntingt 1997 sep 11 (9supp110):69-73.

18   larocca-lm, leu-lymphoma,1996 sep:23(1-2):49-53.

19   mikasa k, chemotherapy1997, jul; 43(4): 288-296

20  max garson, fifth edition, a cancer therapy, 1990.

        21  maramag-c,efeect of vitamin c on prostate cancer cells invitro,prostate,1997, aug 1:32(3):188-95.   

22  moon-te, cancer-epid-bio-prev 1997 nov 6(11):949-56

23  nicholson-a, diet and prevention and treatment of breast cancer altern-ther-health-med, 1996 nov,2(6):32-8

24  ogata-e, calcif-tissue-int 1997 jan 60(1):130-3

25  prajda -n, life-sci 1995,56(19):1587-93

,( 199426  quilling patrick, beating cancer with nutrition (book,

27  quilling p, adjuvant nutrition in cancer treatment, june 1995 vol.2, no 5.

 medical hypo-theses, (44),pp 207-27  riordan, n.h 1995  28     

29  rothkoft, m , nutrition supp, 6(4):14:165 1990

30  swilling, canadian jou of health and nutrition issue 174 april 1997 origin in the mouth where degenerative disease starts.

31  song ej, eur j ,pharmacol,1995 jan 13,292(2):119-125

 

 

32  welsh-j, nutrition, 1997,oct 13(10): 915-7

3233  wolf m, analysis of prognotic factors in sclc, bri,j,cancer 1991,

 63(6): 986-992.

34  william lane, linda comac, shark d'ont get cancer, 1992.

רפואה טבעית וסרטן עירון 19975  3

כנס של רפואה משלימה  וסרטן  ניו-הופ בחסות דר' ברנר 36

 





 
     
     
     
   
 
אודות כותב המאמר:

קובי עזרא, מומחה לרפואה נטורופטית, תזונאי ומאמן כושר. מר יעקב עזרא הינו מרצה במכון מור (לאוסטאופורוזיס) ובבית הספר להסמכות מאמנים של וינגייט - באוניברסיטת ת"א (אימונים לפיתוח הגוף ותזונה).

כתב את הספרים:
1. אבן הפינה בתחום פיתוח הגוף.
2. ספורטולוגיה - המדריך לספורטאי.
3. סטרואידים-כל מה שרצית לדעת? ולא העזת לשאות!

בעל קליניקה לרפואה נטורופטית ונותן שרותים:
* טיפול במחלות שונות (כולסטרול, מחלות לב, סוכרת ועוז...).
* דיאטה מהירה דיאטות הרזייה ועיצוב הגוף.
* פיתוח גוף עיצוב וחיטוב הגוף.
לפגישת יעוץ בקליניקה: 0528567140
* מנהל האתר: ארגון הבריאות והכושר.
ארגון הבריאות והכושר הישראלי

 
     
   
 

מאמרים נוספים מאת יעקב קובי עזרא

מאת: יעקב קובי עזראדיאטה ותזונה06/03/201659 צפיות
קובי עזרא ויטמין D כנגד זיהומים - ויטמינים. לאחר התפרצויות שפעת H1N1 בשנת 2009, המליצו בחום על כל עובדי הבריאות והחולים להיבדק ולטפל במחסור בוויטמין D כדי למנוע החמרה של דלקות בדרכי הנשימה. ויטמין D מפחית גם את ייצור הציטוקינים הפרו-דלקתיים, מה שעלול להפחית את הסיכון לסערת ציטוקין בזיהום H1N1.48

מאת: יעקב קובי עזראבריאות ילדים15/09/191632 צפיות
גדילה לגובה וצמיחה במימדי הגוף - קובי עזרא. ראשית יש להבין שלוחית הגדילה ממוקמת בין האפיפיזה והמטפיזה ומורכבת משלושה אזורים (אזור מנוחה, ריבוי והיפרטרופי).

מאת: יעקב קובי עזראבריאות ורפואה כללי25/08/131915 צפיות
סוכרת סוג 2 (סוכרת מבוגרים) סוכרת מסוג 2 בעבר כונתה סוכרת מבוגרים, היות ובעבר כמעט ורק מבוגרים ובעיקר שמנים סבלו ממנה. כיום עם מגפת ההשמנה בקרב ילדים ובני נוער, חלה עלייה בתחלואה של סוכרת סוג 2 בילדים ונוער, זאת עקב ההשמנה אשר נובעת מתזונה בלתי נאותה וחוסר פעילות גופנית. בסוכרת סוג 2 נוצרת תופעה של תנגודת הגוף להורמון אינסולין וכך בהמשך הפרשת אינסולין מוגברת, ובסופו של דבר ירידה בכמות האינסולין המופרשת מבלוטת הלבלב, כך לנעשה נוכל להבחין בעליית רמות הסוכר בדם, מצב המכונה היפרגליקמיה והתפתחות סו

מאת: יעקב קובי עזראדיאטה ותזונה18/08/131606 צפיות
דיאטה, ודיאטות בלתי פעילות אם כן נשאלה השאלה מדוע דיאטות אינן פעילות? או לפחות אנו רואים ירידה במשקל בהתחלה, אך כעבור זמן קצר אנו נתקעים! הסיבה העיקרית שדיאטות לא עובדות היא שלכל תוכניות הדיאטה למיניהן יש הנחת יסוד שגויה המבוססת על טיפול בסימפטומים, בגורמים החיצוניים וללא התייחסות לקשר של גוף-נפש הסתכלות מלאה על החיים שלנו. דיאטת מתבססות על כוח רצון ומשמעת עצמית בעיקר בלי לבדוק למה מלכתחילה אוכלים יותר מידי. בנוסף, השינוי המוצע הוא מבחוץ פנימה במקום מפנים החוצה. כלומר, דיאטות מציעות שנשנה את הפ

מאת: יעקב קובי עזראדיאטה01/08/131676 צפיות
דיאטת אטקינס: ד"ר אטקינס ממליץ בדיאטה שלו לצרוך בכמות כמעט בלתי מוגבלת, את המזונות הבאים: בשר, ביצים, גבינה ושומן, שמן וחמאה, וללא ספירת קלוריות. אך ישנו הצורך להגביל את צריכת הפחמימות מוגבלת לכ- 20 גרם ביום. דיאטה של אטקינס הינה ללא פחמימות לפחות בשלב הראשון. דיאטת אטקינס הידועה גם כדיאטה עתירת חלבונים ושומנים ודלה בפחמימות. למידע נוסף אודות דיאטת אטקינס. התיאוריה שאחרי הדיאטה, לדברי יודעי דבר ואטקינס הינה שלאורך התפתחות האדם, למעשה עד המהפכה החקלאית שחלה לפני כ- 10,000 שנה, האדם כמעט שלא ני

מאת: יעקב קובי עזראדיאטה ותזונה06/04/131859 צפיות
מחקר על השפעות של דיאטה ללא פחמימות על פי מחקרים תצפיתיים תוכננו רופאים ומדעני תזונה, נמצאו ביצועים גופניים בלתי תקינים הם נפוצה אך אינם מחייבים תוצאה של דיאטת דלת פחמימות או דיאטה ללא פחמימות. אך יחד עם זאת, שימוש טיפולי בדיאטות קטוגניות לא צריך לחייב הגבלה מכל עבודה פיזית או פעילות גופנית, עם הייחודיות שהיכולת האנאירובית היחידה היא מוגבלת, כגון הרמת משקולות. במקרה זה, בשל רמות הגליקוגן הנמוכים בדיאטה קטוגנית, ספורטאים תחרותיים קשה עד כדי שאינם מסוגלים לעקוב אחרי זה סוג של דיאטה. בשנת 1939 שני

מאת: יעקב קובי עזראדיאטה ותזונה03/04/131650 צפיות
מיץ טהור מכיל לא מעט סיבים תזונתיים, מיץ צם לעתים קרובות להשתמש בחוקן או משלשלי צמחים או מים מלוחים בתקופת צום יעילים לסלק פסולת מהמעיים והמעי הגס. שיטה נוספת להשגת אפקט זה כרוך קליפות פסיליום בערבוב עם המיץ הטבעי. בגלל שפסיליום אינו נספג לגוף, אך הוא סופח נוזלים באופן משמעות, כך הוא יוצר את העיקר הנחוץ כדי להקל על פינוי.

מאמרים נוספים בנושא סרטן

מאת: amirdadon90סרטן21/03/171943 צפיות
אין ספק שאחת מהמחלות המטרידות ביותר בעידן שבו אנחנו חיים זו מחלת הסרטן על כל גווניה השונים.

מאת: ravivorסרטן25/02/153515 צפיות
צריכים לעבור בדיקת קולונוסקופיה? רגע לפני כדאי לדעת שיש שני סוגים עיקריים של בדיקות - הרגילות והווירטואליות. על ההבדלים בין הסוגים במאמר שלפניכם.

מאת: רונית מיכאליסרטן12/11/142529 צפיות
האפשרות לקבל מרשם קנאביס רפואי והסגולות הטובות הרבות של החומר מעוררות עניין בקרב מטופלים רבים. אם הנכם סובלים ממחלה קשה הכרוכה בכאבים חזקים, אבדן תיאבון ושאר תסמינים התואמים את סגולות הריפוי של הקנאביס כדאי לפנות לרופא המטפל לבירור זכאות למרשם קנאביס רפואי ושימו בו למטרה הקלה בכאב ותסמיני המחלה. כאן תוכלו למצוא מידע שימושי אודות קנאביס רפואי.

מאת: ניר נתנזוןסרטן28/09/143083 צפיות
סרטן העור הוא תופעה נפוצה ההולכת ומתפשטת ברחבי העולם. החור באוזון במקביל לעלייה בזמן הנופש והחופש שנובע מעלייה באיכות החיים, מובילים יותר ויותר אנשים להיחשף לשמש בצורה יותר ויותר רחבה.

מאת: Shiraסרטן17/06/145125 צפיות
מחלות עור הן חלק מענף הדרמטולוגיה ברפואה שמתעסק במחלות עור שונות. העור הוא החלק הגדול ביותר בגוף, והוא מהווה את המעטפת החיצונית לשמירה על הגוף כולו. העור בנוי משלוש שכבות שונות. הראשונה מכונה אפידרמיס, האמצעית מכונה דרמיס והשכבה התחתונה מכונה היפודרמיס. מחלות העור הנפוצות ביותר הן אלה שפוגעות בשכבה העליונה. בשכבה זו יש את הכמות הגדולה ביותר של פתולוגיות, מכיוון ששכבה זו חשופה לעולם החיצוני, שממנו מגיעות רוב הסיבות למחלות העור השונות.

מאת: יוסי קרמר סרטן15/02/149102 צפיות
לוקמיה. מהי הסיבה ללוקמיה? לוקמיה היא תופעה פיזיולוגית שמטרתה השמדה עצמית פנימית לשם מימוש הרצון למות. לוקמיה מחולקת לשתי תופעות פיזיולוגיות, אחת שנפוצה בקרב הילדים הנקראת לימפוציטית ואחת שנפוצה אצל מבוגרים הנקראת מיאלואידית. המשך במאמר...

מאת: eli levyסרטן21/11/138869 צפיות
מבין הסימנים השכיחים לסרטן הפרוסטטה בולטים ליקויים במערכת השתן. ליקויים אלו מורגשים ע"י המטופל ולכן קל להבחין בהם. יחד עם זאת, שכיחות סרטן הפרוסטטה הולך ועולה עם גיל המטופל, כאשר בד בבד, ללא קשר לקיומו של סרטן זה, שכיחים גם ליקווים בתפקוד המיני ובמערכת השתן.

 
 
 

כל הזכויות שמורות © 2008 ACADEMICS
השימוש באתר בכפוף ל תנאי השימוש  ומדיניות הפרטיות. התכנים באתר מופצים תחת רשיון קראייטיב קומונס - ייחוס-איסור יצירות נגזרות 3.0 Unported

christian louboutin replica