יש חברות רבות הפועלות בשוק הפיננסי ומתמחות בנושאי השקעות, קרנות וקופות שונות. כאשר באים לבחור קופת גמל חשוב ללמוד את הנושא לעומק ולבחור בחברה רק לאחר השוואה בין קופות גמל שונות. את ההשוואה יש לבצע על סמך ביצועים ובהם תשואה ורווחיות אך גם להתייחס לרמת הסיכון ולשקיפות אותה מציעה החברה המנהלת. קופת גמל היא אפיק חיסכון לטווח ארוך. ניתן לקבל את הכספים המצטברים רק החל מגיל הפרישה מהעבודה ולאחר השינויים שנעשו מקבלים העמיתים את כספיהם כקצבה חודשית, לכן חשוב לבחור בחברה שתנהל את הכספים המופקדים בקופה באופן יעיל וללא סיכונים מיותרים העלולים להותיר את עמיתי הקופה ללא כספים חשובים עם הגיעם לגיל הפרישה.
מדדים אותם חשוב לבדוק ולהשוות בקופת גמל
בחירת קופת גמל יש לעשות רק לאחר בדיקה מעמיקה והשוואה בין הקופות השונות. חשוב לבדוק כי מנהלי הקופה מנוסים ובעלי וותק בניהול השקעות. ככל שהקופה רווחית יותר ונושאת תשואה גבוהה כך יקבל העמית קצבה גבוהה יותר בהגיעו לגיל פרישה ולכן חשוב לבדוק את רמת התשואה שהקופה הציעה על פי נתונים של מספר שנים, לפחות שלוש שנים לאחור ורצוי לתקופה אף ארוכה יותר וכך להשוות בין ביצועי החברות השונות. חברות הנוטלות סיכון רב בהשקעותיהן עלולות לסנוור את עיני המשקיע אך מדובר ברמת סיכון גבוהה שלא מומלץ לקחת. קופות להן מוניטין רב יבטיחו סיכון נמוך יחסית וביצועים אמינים וטובים בכספים המופקדים בקופה. חשוב לבדוק כי המשקיע מקבל שקיפות ונתונים מלאים לגבי ביצועי מנהלי ההשקעות ולגבי מצב השקעותיו.
מסלולי השקעה בקופת גמל
ניתן לבחור בין מספר מסלולים של קופות גמל הכוללים תמהיל השקעות שונה. לדוגמא, קופת גמל המשקיעה חלק מנכסיה באגרות חוב ממשלתיות וחלק במניות. השילוב עשוי מצד אחד להניב תשואה נאה בתקופות בהן הבורסה עולה ומצד שני להעניק הגנה מסוימת בשל השקעה באגרות חוב. ניתן לשנות בין המסלולים לכן חשוב כי תהיה שקיפות לגבי נתוני הקופה וכך יוכל העמית לדאוג לכספו ולבחור בקופה אחרת המציעה מסלול טוב ובטוח יותר עם תשואה גבוהה.