הבחירה באם להיענות להצעת משרד האוצר לנתב חלק מהכנסתכם השנתית להשקעה במכשיר הפיננסי קופת גמל להשקעה תישען מן הסתם במידה רבה על רמת הכדאיות הכלכלית בצעד זה. באופן לא מפתיע אותה רמת כדאיות כלכלית מושפעת באופן ניכר מקיומן או אי קיומן של הטבות מס משמעותיות ביחס להשקעה שכזו. לפניכם כמה פריטי מידע רלוונטיים לעניין זה.
אירועי מס ומס רווחי הון
תקנות מס רווחי הון, המס אותו גובה המדינה ממשקיעים וחוסכים בשוק ההון הישראלי, קובעות כי גביית המס תיערך בעת מימוש ההשקעה או בתום שנת המס (המאורע המוקדם מבין השניים). בהתאם לאמור לעיל ישנה חשיבות לאופן בו מגדירה רשות המיסים איזו פעולה נחשבת למימוש השקעה ואיזו אינה נחשבת ככזו. כך למשל משקיע אשר ימכור את המניות המצויות בבעלותו יידרש לשלם מס רווחי הון לאחר המכירה, קביעה דומה תתקיים גם לגבי פדיון כספי תוכנית חיסכון בנקאית וכן הלאה.
אירועי מס וקופות גמל להשקעה
לאבחנה בין פעולה הנחשבת לאירוע מס וכזו שאינה נחשבת יש משמעות רבה עוד יותר בכל הנוגע להשקעה בקופת גמל להשקעה. מדוע? בתקנות החוק המסדירות את פעולתן של קופות גמל להשקעה נקבע כי המשקיעים ידרשו לשלם מס רווחי הון רק בעת פדיון כספי הקופה והם פטורים מתשלום המס בתדירות שנתית.
ניוד בין מסלולי השקעה ובין קופות
מאחר והפעלת קופות הגמל להשקעה מסורה בידי השוק הפרטי הקפיד משרד האוצר לעודד תחרות חופשית בין הקופות השונות ולשמר את כוח ההחלטה בידי המשקיע/לקוח. בהתאם לאמור לעיל נקבע בתקנות החוק כי מהלך ניוד כספי החיסכון בין מסלול השקעה אחד למשנהו (במסגרת אותה קופה) לא ייחשב כאילו עמית הקופה פדה את כספו (כלומר אינו מוגדר כאירוע מס) ולא יוליד דרישה לתשלום מס רווחי הון. באופן דומה גם עמית קופה אשר יחליט להעביר את כספו מקופת גמל להשקעה אחת לאחרת, לא ייחשב כמי שמשך את כספי החיסכון וגם הוא לא יידרש בעת ביצוע מהלך שכזה לתשלום מס רווחי הון.