הכלכלה הישראלית חוותה בשנים האחרונות שינויים רבים, אשר הפכו אותה לתחרותית ופתוחה יותר. אחד השינויים שחלו בה, הוא בתחום של ייעוץ פנסיוני לשכירים. תחום אשר קרוב לליבם של מאות אלפי אנשים ומשפיע עליהם באופן ישיר, בשלב כזה או אחר של חייו.
ייעוץ פנסיוני הוא ייעוץ שניתן לשכירים ועצמאים, כדי להחליט היכן ובאיזו דרך להשקיע את כספם, על מנת שיוכלו להנאות ממנו בעת יציאתם לפנסייה. להזכיר לכולנו, גיל הפנסיה עומד היום על 67 לגברים ו62 לנשים. אחרי גיל הפנסייה, אנו נאלצים לחיות מדמי פנסיה שאנו מקבלים. שכירים נהנים מפנסיה אשר הפרישו לעצמם המעסיקים שלהם ב מסגרת קרן פנסיה וכמו כן מדמי ביטוח לאומי שהם מקבלים, בעוד שעצמאים נאלצים לחיות מהחסכונות שלהם וכן מדמי ביטוח לאומי שהם מקבלים. ייעוץ פנסיוני בא לעזור לשכירים, להחליט כיצד להשקיע את משכורתם בזמן שהם עובדים, על מנת שבעתיד יוכלו להנאות מפנסיה טובה ושאיכות חייהם לא תיפגע.
ב2007, השתנתה המערכת של הפנסיה בישראל. בשנה זו התחילו גם בנקים להעניק ייעוץ פנסיוני, תחילה בנקים קטנים, וב2009 הושלם השינוי, כאשר גם בנקים גדולים החלו לתת ייעוץ פנסיוני. צעד זה עורר כמובן לא מעט דיונים, מחלוקות וביקורות בקרב מתחרים של הבנקים, שהיו בעלי אינטרס בעניין וכן של בעלי טורים כלכליים מעמדות שונות.
השינוי הראשוני, קרי מתן ייעוץ פנסיוני על ידי בנקים קטנים, נעשה על מנת לעודד תחרות בתחום. לא עוד בלעדיות של חברות השקעות וגופים אחרים אשר ביקשו למשוך אליהן לקוחות שונים, אלא תחרות בין הבנקים, חברות השקעות, חברות הביטוח ועוד על אופי ההשקעות, אם זה באמצעות קופות גמל, ביטוח פנסיה לגילאים שונים וכן מוצרים אחרים מתחום הפנסיה.
השינוי השני, מתן אפשרות לבנקים גדולים להעניק ייעוץ פנסיוני, נועד כדי לעורר את התחרות בתחום ומתוך הכרה שהבנקים הקטנים התקשו לעמוד בלחץ ולא יכלו להעניק את הייעוץ הנדרש לכל הפונים אליהם. כעת כל אזרח שצריך ייעוץ, יש לו למי לפנות.
מדוע בכלל נדרש ייעוץ שכזה? ובכן, בתקופת פנסיה כידוע, אין הכנסה לפנסיונרים. חלקם הגדול נאלץ לחיות על דמי ביטוח לאומי או על חסכונות עבר. על מנת שחסכונות אלו יעניקו להם תשואות שיספקו להם איכות חיים ברמה סבירה ולא יהפכו לנטל על המדינה, אזי שאותם פנסיונרים לעתיד, צריכים לקבל ייעוץ היכן להשקיע, כמה ולאיזו תקופה. כך כספם מתנהל בקופות גמל והשקעות אחרות, מה שמאפשר להם כמובן להגדיל את הסכום שיש להם. אחת הביקורות על החופש שניתן בייעוץ הפנסיוני היא, שהבנקים יעודדו השקעה במסלולים לא סולידיים. אך בדיקה שנעשתה גילתה, שדווקא רוב החוסכים פונים אל מסלולים אלו, מחשש שיפסידו את כספם וישארו בלי כל. כך אולי הם לא ירוויחו הרבה אך גם לא יפסידו את הכל ויישאר להם משהו לימים קשים.