לאחרונה הגיעה לישראל שיטת תגמול עובדים שכבר מקובלת שנים רבות בארצות הברית. שיטת תגמול זו מקובלת ביותר בעולם ההייטק ובחברות הזנק (חברות START UP), הן בחברות שכבר נסחרות בבורסה, והן בחברות שעדיין לא עשו פריצת דרך משמעותית, אך הן מאמניות שמצפה להן עתיד כלכלי שיהיה ריווחי במיוחד.
מהו ESPP?
יש דרכים שונות לתגמל עובדים תוך כדי עבודה, או בעתיד הקרוב או הרחוק: על ידי הבטחות להעלאה בשכר או קידום בדרגות, אפשרות של קבלת אופציות להמרה של החברה, או אפילו קניה במחיר זול ואטרקטיבי של מניות החברה. באפשרות של קנייה עתידית של מניות במחיר הנחה עוסק ESPP (=Employee Stock Purchase Plan). שהיא תוכנית מובנית ומוסדרת הן מבחינה מהותית והן מבחינה אדמיניסטרטיבית של הקנייה העתידית של המניות על ידי עובדי החברה.
היתרונות של ESPP לחברה
× חברה יכולה לתגמל עובדים, וזאת מבלי להוציא כסף מזומן בפועל.
× הטבה בתוכנית זו אינה נרשמת בדוחות הכספיים של החברה, דוחות שהם גלויים לציבור, ולכן, הדוחות נראים טוב יותר למתעניינים בקניית המניה.
× החברה זוכה לנאמנות של העובדים, והקטנה משמעותית בתחלופה של כוח האדם.
× החברה יוצרת מחוייבות של העובדים להצלחת החברה, כי הם ייהנו מאותה הצלחה באופן אישי.
× החברה יוצרת תלות כלכלית של העובדים אליה גם בטווח ארוך יותר.
היתרונות של ESPP לעובדים
× העובדים בחברה מקבלים נכס כלכלי במחיר זול ממחירו בשוק. גם אם מניית החברה עולה, וגם אם היא במגמת ירידה זמנית, הם יכולים לרכוש אותה במחיר הנחה משמעותי, וכל עלייה תהיה הגדלת שווי הנכסים שבידיהם.
× עובדים אשר מממשים את האופציה שניתנת להם לרכוש מניות של החברה, וקונים אותה צריכים לשלם מס על ריווחי הון. מס שגובהו הוא 25% בלבד. אם אותם עובדים היו משלמים מס הכנסה על אותו סכום, הם היו משלמים מס גבוה יותר.
חסרונות
חשוב לזכור כי לתוכנית זו יש גם חסרונות, ביניהם: מספר מניות החברה גדל, לכן, שוויה של כל מנייה הופך מידית להיות קטן יותר.