מה עושים כאשר רואים שילד מתקשה בלימודים? איך יודעים אם מדובר בבעיה או לקות לימודית אמיתית או בקושי סטנדרטי ונורמטיבי?
בדיקות רפואית
לפני הכל הדבר החשוב ביותר הוא לקחת את הילד לרופא ילדים, ולערוך בדיקות דם, ובדיקות ראייה ושמיעה. לעיתים קרובות בעיות שנראות ממבט ראשון כבעיות לימודיות או אפילו רגשיות, הן בעצם בעיות רפואיות. ילד שאינו רואה או שומע היטב, לא יוכל לקלוט את הנלמד. חסרים בברזל, ויטמין B12 ואחרים עלולים לגרום לירידה בריכוז, לדיכאון ועוד. לכן שלילה של בעיה רפואית היא הצעד הראשון לפני אבחון של לקות למידה.
אבחון דידקטי
לאחר שנשללה בעיה רפואית, מפנים את הילד לאבחון דידקטי, על ידי מאבחנת מוסמכת. אבחון דידקטי יכול לגלות קשיים לימודיים, ולכוון לשיטות הלימוד המתאימות לילד ולדרכים שבהן ניתן לעזור לו להתגבר על קשייו הלימודיים. אבחון דידקטי נמשך כשעתיים עד שלש ומקיף תחומי לימוד רחבים.
אבחון פסיכו דידקטי
אם הבעיה רחבה יותר, או שיש חשש למקור רגשי, מפנים את הילד לאבחון פסיכו דידקטי שנערך על ידי פסיכולוג. אבחון פסיכו דידקטי אורך כחמש שעות, והפסיכולוג בודק בו הן קשיים לימודיים והן קשיים רגשיים. הקשיים הרגשיים עלולים להשפיע על היכולות הלימודיות של הילד, ולכן תפקידו של פסיכולוג באבחון פסיכו דידקטי הוא לגלות אם אכן ישנם קשיים כאלו ולהפנות את הילד לתרפיה מתאימה שתסייע לו.