המסחר האלקטורני והחוזים האלקטרונים בראי משפטי:
על פרשת איקיוטק והעלת נושא החוזים האלקטרונים לסדר היום:
פרשת איקיוטק הבהירה היטב כי לא ניתן להתעלם מהתרחבותן המשמעותית של עסקאות אלקטרוניות- עסקאות אשר מתבצעות בין שני שותפים לעסקה שנותנים הסכמתם לעסקה באמצעות כלים אלקטרונים בלי להיפגש בפועל. חברת איקיוטק בע"מנהגה בהתאם לחוק המקובל בישראל כאשר היא חייבה את לקוחותיה בהתאם לחוזה שנחתם עימם באופן דיגיטלי. החברה עשתה שימוש בחתימה דיגיטלית מאובטחת ותקינה ועם זאת עוררה סערה רבה. אף כי החוק בישראל תומך ומאשר חתימות דיגיטליות וחוזים אלקטרונים, החדשנות שבעניין מאיימת על רבים.
על חוזים אלקטרונים- מה יכולה להיות הבעיה?:
כפי ששמענו לא פעם את עו"ד נועם קוריס, חוזים אלקטרוניים הינם חוזים תקפים. אין במערכת המשפט ציפייה להמשך פעילות עסקית ופעילות מסחרית אך ורק במפגש פנים אל פנים הכולל נייר ועט. יש להתקדם בקצב הטכנולוגי המהיר של העולם הכולל בתוכו גם את השימוש הנוח באמצעים אלקטרונים לצורך ביצוע עסקאות. עם זאת, יש להסדיר בחוק את הפעילות האלקטרונית ובתוכה את החוזים האלקטרונים. על פי נועם קוריס עורכי דין, בעיית החוזים כוללת את קבלת החתימה מהצרכן כאשר הוא לא נפגש בפועל עם הספק ועליו לחתום אך ורק בהתאם למידע המופיע בחוזה כאשר זה יכול להטעות לעיתים. עם זאת, ברור כי חתימה על חוזה אלקטרוני מעידה על קבלת הסכמת החותם על התוכן.
ההמלצות לצרכן הישראלי בכל הנוגע לחוק המסחר האלקטרוני ולחוק החוזים:
כדי להגן על הצרכן הישראלי נעשו מאמצים לנסח המלצות הנוגעות לאופן שבו חוזה אלקטרוני צריך להיות מנוסח. בתוך אלה, על חוזה אלקטרוני לאפשר הזדמנות סבירה ללקוח לעיין בחוזה ולהבין את תוכנו. בכלל זה נכנס החיוב על הספק לפרט במלואה את העסקה ולא להשאיר פרטים עמומים. כך, הצרכן שחותם על חוזה אלקטרוני נותן הסכמתו המלאה כאשר המידע כולו פרוס מולו.
הוגנות של חוזים אלקטרונים:
עורכי דין רבים בעלי ידע מקצועי רחב, כגון עו"ד נעם קוריס, מבהירים כי מתן חתימה על חוזה אלקטרוני הוא צעד המאשר את הסכמת החותם על החוזה. על הצרכן שנותן חתימה דיגיטלית כזו להיות מודע לכך שחתימתו תקפה והסכמתו לעסקה, גם אם היא אינה הוגנת מאד כלפיו, היא הסכמה מחייבת משפטית.