חפש מאמרים:
שלום אורח
22.11.2024
 
   
מאמרים בקטגוריות של:

   
 

למה בעצם להגיש תביעה ייצוגית?

מאת: שירה אלהחוק ומשפט - כללי21/03/20121119 צפיות שתף בטוויטר |   שתף בפייסבוק

במקרים רבים, נגרם לאדם נזק כלכלי, עקב עוולה כלשהי, שבוצעה כלפיו. כאשר מדובר בנזק גדול, יש טעם כלכלי בהגשת התביעה. עם זאת, כאשר מדובר על נזק קל, לא יגיש הנפגע תביעה, היות שעלותה, גדולה יותר מן הנזק.

כך, נוצר מצב בלתי הוגן, שבו הנפגע לא יפוצה על הנזק שנגרם לו. המחוקק יצר פתרון למצב זה: תביעה ייצוגית. במסגרתה, תובעים יחד כל הנפגעים, את המזיק, כאשר התביעה תהיה על סך של מאות אלפי שקלים ולעיתים, אף מיליוני שקלים.

לולא התביעה הייצוגית, לא היה משתלם לכל אחד מן הנפגעים, להגיש תביעה, אך יחד, הם יכולים לעשות זאת.

תובענה ייצוגית, יכול שתוגש, בגין כל אחת מן העילות המנויות בחוק תביעות ייצוגיות, כאשר בית המשפט, צריך לאשר את הגשתה של כל תביעה יצוגית.

העילות להגשת תובענה ייצוגית

חוק תביעות ייצוגיות, מונה את העילות, בגינן יכולה קבוצת אנשים, להגיש תביעה ייצוגית. העילות מגוונות מאוד ומתייחסות לעניינים שונים, כגון דיני עבודה, דיני צרכנות, דיני בנקאות, דיני איכות הסביבה ועוד.

ייחודה של התביעה הייצוגית, הוא במתן פתרון משפטי, לאזרח אשר נגרם לו נזק, אך אינו יכול לתבוע פיצוי בגינו, בשל אי כדאיות כלכלית.

אחת הדוגמאות של תביעה ייצוגית, היא נגד חברת טלפון סלולארי. חברה גבתה מכל מנוייה, תשלום כלשהו שלא כדין. מכל מנוי של החברה, נגבו 10 שקלים. למותר לציין, כי כל מנוי, לבדו, לא יגיש תביעה נגד החברה, אך יחד, יוכלו כל המנויים, להגיש תביעה על סך של מיליוני שקלים.

תביעה ייצוגית – הגשת בקשה

בית המשפט לא ידון בתביעה ייצוגית, אלא לאחר שהוגשה לו בקשה לאישורה. הבקשה תוגש בכתב ואליה יצורף נוסח התביעה. מה חשוב עוד לדעת על הבקשה:

1. קיומה של בקשה קודמת  : על המבקש, לבדוק, טרם יגיש הבקשה, אם מופיעה בפנקס התביעות הייצוגיות, בקשה לאישור או תביעה ייצוגית, התלויה ועומדת, אשר השאלות העולות ממנה, כולן או חלקן, זהות או דומות, לשאלות המתעוררות מן התביעה, אותה מבקש, עתה בית המשפט לאשר.

היה וישנה בקשה שכזו, או תביעה עומדת, חייב המבקש, לציין בבקשתו לאישור, את פרטיה.

2. לאיזה בית משפט להגיש : יש להגיש את הבקשה, לבית המשפט המוסמך, מבחינה עניינית ומקומית, לדון בתביעה הייצוגית.

3. תביעה נגד רשות : כאשר תביעה ייצוגית, היא נגד רשות, בעילה של החלטת רשות ושהסעד המבוקש הוא פיצויים או השבה, הסמכות נתונה לבית המשפט לעניינים מנהלים ולבית משפט זה, תוגש גם הבקשה לאישור התביעה.

לקבלת מענה מקצועי ומקיף מעורכי דין המתמחים בתביעות ייצוגיות כנסו לפורום תביעות ייצוגיות >>

אישור תביעה יצוגית

בתי המשפט בודקים מספר פרמטרים, טרם מאשרים, תביעה יצוגית. מלבד הבדיקה, האם ישנה שאלה של עובדה או משפט, המשותפת לכל הקבוצה, בוחן בית המשפט, גם עניינים נוספים.

בין השאר, ישאל בית המשפט, האם תביעה ייצוגית, היא הדרך היעילה והצודקת, לפתרון המחלוקת, בנסיבות העניין. אם סבר בית המשפט, כי תובענה ייצוגית, איננה האמצעי המתאים, ידחה את הבקשה.

האם התביעה תנוהל בתום לב? היות שמדובר בתביעה, בשמה של קבוצת אנשים, בית המשפט, לא יאשר אותה, אלא אם יש יסוד סביר להאמין, כי התביעה תנוהל בתום לב.

תובענה ייצוגית, היא כלי משפטי חשוב מאוד, בידי הציבור. כאשר נגרם לאדם נזק קטן, יוכל להגיש תביעה יצוגית, בשמה של קבוצת אנשים, כאשר לולא האפשרות לצרפם לתביעה, לא היה מגישה, מפאת אי כדאיות כלכלית.

 





 
     
     
     
   
 
אודות כותב המאמר:

שירה אלה.

 
     
   
 

מאמרים נוספים מאת שירה אלה

מאת: שירה אלהדיני משפחה27/12/161322 צפיות
בית הדין הרבני הוא חלק ממערכת המשפט בישראל ופועל מכוח משפט עברי, שהעניק לו את הסמכות לדון בענייני נישואין וגירושין, סמכויות מוגבלות במידת מה בדיני אישות, גיור... קרא עוד

מאת: שירה אלהחוק ומשפט - כללי20/12/161144 צפיות
חוק הוצאה לפועל והתקנות השונות על פיו מאפשרים מגוון של הליכים אשר עומדים לצד הזוכה. כל אחד מההליכים נקבע על פי הנסיבות, על פי מצבו של החייב ועל פי הדרישות של הזוכה... קרא עוד

מאת: שירה אלהדיני עבודה20/12/161857 צפיות
במסגרת עבודתו, זכאי העובד לזכויות שונות, כגון חופשה שנתית, דמי הבראה, גמול שעות נוספות ועוד.

מאת: שירה אלהרשלנות רפואית14/12/161847 צפיות
הדרך הנכונה להגיש תביעה ולדרוש פיצוי כספי בגין רשלנות רפואית בלידה היא לפנות למשרד עורכי דין עם ניסיון מעשי בטיפול בתביעות הקשורות לרשלנות רפואית בלידה... קרא עוד

מאת: שירה אלהפלילי27/07/162016 צפיות
אדם בן 39, ללא עבר פלילי, מכר לחבריו סם מסוג חשיש בכמה הזדמנויות שונות. בית המשפט, בצעד חריג ביותר, החליט שלא להרשיע אותו, והסתפק בלשלוח אותו לבצע שירות לציבור.

מאת: שירה אלהרשלנות רפואית07/10/152874 צפיות
לא מעט מקרים של רשלנות רפואית חמורה הסתיימו במוות של המטופל. מיהו התובע בתביעת רשלנות רפואית במקרה כזה? על אילו נזקים ניתן לתבוע פיצויים? על כך במאמר שלפניכם.

מאת: שירה אלהחוק ומשפט - כללי12/03/151445 צפיות
אישור אפוסטיל יכול לשמש עדות לאמיתותם של מסמכים ואמיתות חתימת הנוטריון כאשר הם מוצגים בפני מדינות זרות. אילו מדינות רשאיות להשתמש באישורי אפוסטיל?

מאמרים נוספים בנושא חוק ומשפט - כללי

מאת: אדיר בנימיניחוק ומשפט - כללי25/06/232031 צפיות
ההנחה שבדרך כלל החזקים הם אלו שגוברים על החלשים מהם, גורמת לכך שכאשר הגורם החלש יותר זוכה למעט צדק, הדבר מעניק לנו תחושה של עדנה מסוימת. לכן נדמה ששמענו לא מעט סיפורים בהם הודות להתערבות חיצונית זוכה הגורם הנפגע לצדק מסוים, או לכל הפחות מסופר כי הגורם שעשה את מעשה העוולה נענש על כך.

מאת: בנימין קלינגרחוק ומשפט - כללי19/08/212228 צפיות
https://www.tel-aviv.gov.il/Residents/Construction/DocLib1/%D7%A8%D7%A9%D7%99%D7%9E%D7%AA%20%D7%9E%D7%91%D7%A0%D7%99%D7%9D%20%D7%9E%D7%A1%D7%95%D7%9B%D7%A0%D7%99%D7%9D%20%D7%A4%D7%A2%D7%99%D7%9C%D7%99%D7%9D.pdf

מאת: בנימין קלינגרחוק ומשפט - כללי19/06/212103 צפיות
מדיניות אכיפת עבירות תכנון ובניה – הרשות לאכיפה במקרקעין מדיניות אכיפה הינה כלי מרכזי הנתון בתחום האכיפה באמצעותו מבטיח הגוף האוכף למקד את משאביו המוגבלים בעבירות המשמעותיות ביותר ובאופן האפקטיבי ביותר. מיקוד משאבי האכיפה לפי סדרי עדיפות קבועים מראש מאפשר הגברת אפקטיביות האכיפה באמצעות פעילות יזומה, צמצום המשאבים המופנים כלפי עבירות בעלות ערך נמוך יותר, והבטחת השוויון באכיפה. יובהר, כי מדיניות אכיפה היא מסמך המתווה את הדרך אך אינו מסמך מחייב, שלא מאפשר בחינה מחודשת, עדכון וסטייה ממנו במקרים שיש לכך הצדקה.

מאת: רוני הכהןחוק ומשפט - כללי28/01/211754 צפיות
על מנת להבין מדוע אדם ניגש על מנת לבצע תרגום של תעודות ומסמכים רשמיים מסוימים צריכים להבין את התהליכים שאותם עוברים אנשים ברחבי העולם כולו.

מאת: רוני הכהןחוק ומשפט - כללי15/01/211369 צפיות
מתי נדרש לפעולה של תרגום עבור תעודת לידה?

מאת: בנימין קלינגרחוק ומשפט - כללי13/12/201958 צפיות
הרשויות ממשיכות בקצב רב בהוצאת צווי הריסה. מאמר שכדאי לקרוא אם ביצעת חריגות בניה , ביקרו או רוצים לבקר בנכס מטעם הפיקוח על הבניה/ הוועדה לתכנון ובניה או שכבר הוזמנת לשימוע או אולי כבר קיבלת צו הריסה. המאמר מיועד לכל העוסקים בתחום. עורכי דין, שמאים, מהנדסים, קבלנים, וועדי בתים, אדריכלים, מפקחי בניה ועוד.

מאת: עופר שלוחוק ומשפט - כללי08/10/201669 צפיות
הסכם מייסדים מוצלח בחברות סטארט אפ

 
 
 

כל הזכויות שמורות © 2008 ACADEMICS
השימוש באתר בכפוף ל תנאי השימוש  ומדיניות הפרטיות. התכנים באתר מופצים תחת רשיון קראייטיב קומונס - ייחוס-איסור יצירות נגזרות 3.0 Unported

christian louboutin replica