במקרים רבים, נגרם לאדם נזק כלכלי, עקב עוולה כלשהי, שבוצעה כלפיו. כאשר מדובר בנזק גדול, יש טעם כלכלי בהגשת התביעה. עם זאת, כאשר מדובר על נזק קל, לא יגיש הנפגע תביעה, היות שעלותה, גדולה יותר מן הנזק.
כך, נוצר מצב בלתי הוגן, שבו הנפגע לא יפוצה על הנזק שנגרם לו. המחוקק יצר פתרון למצב זה: תביעה ייצוגית. במסגרתה, תובעים יחד כל הנפגעים, את המזיק, כאשר התביעה תהיה על סך של מאות אלפי שקלים ולעיתים, אף מיליוני שקלים.
לולא התביעה הייצוגית, לא היה משתלם לכל אחד מן הנפגעים, להגיש תביעה, אך יחד, הם יכולים לעשות זאת.
תובענה ייצוגית, יכול שתוגש, בגין כל אחת מן העילות המנויות בחוק תביעות ייצוגיות, כאשר בית המשפט, צריך לאשר את הגשתה של כל תביעה יצוגית.
העילות להגשת תובענה ייצוגית
חוק תביעות ייצוגיות, מונה את העילות, בגינן יכולה קבוצת אנשים, להגיש תביעה ייצוגית. העילות מגוונות מאוד ומתייחסות לעניינים שונים, כגון דיני עבודה, דיני צרכנות, דיני בנקאות, דיני איכות הסביבה ועוד.
ייחודה של התביעה הייצוגית, הוא במתן פתרון משפטי, לאזרח אשר נגרם לו נזק, אך אינו יכול לתבוע פיצוי בגינו, בשל אי כדאיות כלכלית.
אחת הדוגמאות של תביעה ייצוגית, היא נגד חברת טלפון סלולארי. חברה גבתה מכל מנוייה, תשלום כלשהו שלא כדין. מכל מנוי של החברה, נגבו 10 שקלים. למותר לציין, כי כל מנוי, לבדו, לא יגיש תביעה נגד החברה, אך יחד, יוכלו כל המנויים, להגיש תביעה על סך של מיליוני שקלים.
תביעה ייצוגית – הגשת בקשה
בית המשפט לא ידון בתביעה ייצוגית, אלא לאחר שהוגשה לו בקשה לאישורה. הבקשה תוגש בכתב ואליה יצורף נוסח התביעה. מה חשוב עוד לדעת על הבקשה:
1. קיומה של בקשה קודמת : על המבקש, לבדוק, טרם יגיש הבקשה, אם מופיעה בפנקס התביעות הייצוגיות, בקשה לאישור או תביעה ייצוגית, התלויה ועומדת, אשר השאלות העולות ממנה, כולן או חלקן, זהות או דומות, לשאלות המתעוררות מן התביעה, אותה מבקש, עתה בית המשפט לאשר.
היה וישנה בקשה שכזו, או תביעה עומדת, חייב המבקש, לציין בבקשתו לאישור, את פרטיה.
2. לאיזה בית משפט להגיש : יש להגיש את הבקשה, לבית המשפט המוסמך, מבחינה עניינית ומקומית, לדון בתביעה הייצוגית.
3. תביעה נגד רשות : כאשר תביעה ייצוגית, היא נגד רשות, בעילה של החלטת רשות ושהסעד המבוקש הוא פיצויים או השבה, הסמכות נתונה לבית המשפט לעניינים מנהלים ולבית משפט זה, תוגש גם הבקשה לאישור התביעה.
לקבלת מענה מקצועי ומקיף מעורכי דין המתמחים בתביעות ייצוגיות כנסו לפורום תביעות ייצוגיות >>
אישור תביעה יצוגית
בתי המשפט בודקים מספר פרמטרים, טרם מאשרים, תביעה יצוגית. מלבד הבדיקה, האם ישנה שאלה של עובדה או משפט, המשותפת לכל הקבוצה, בוחן בית המשפט, גם עניינים נוספים.
בין השאר, ישאל בית המשפט, האם תביעה ייצוגית, היא הדרך היעילה והצודקת, לפתרון המחלוקת, בנסיבות העניין. אם סבר בית המשפט, כי תובענה ייצוגית, איננה האמצעי המתאים, ידחה את הבקשה.
האם התביעה תנוהל בתום לב? היות שמדובר בתביעה, בשמה של קבוצת אנשים, בית המשפט, לא יאשר אותה, אלא אם יש יסוד סביר להאמין, כי התביעה תנוהל בתום לב.
תובענה ייצוגית, היא כלי משפטי חשוב מאוד, בידי הציבור. כאשר נגרם לאדם נזק קטן, יוכל להגיש תביעה יצוגית, בשמה של קבוצת אנשים, כאשר לולא האפשרות לצרפם לתביעה, לא היה מגישה, מפאת אי כדאיות כלכלית.