ברוב המקרים בהם עולה בעיה רפואית, רופא המשפחה הוא הכתובת הראשונה אליה כולנו פונים. אף אחד מאיתנו לא ממש חשוב על האפשרות לקבל טיפול רפואי רשלני אצל הרופא שאנחנו מכירים שנים כה רבות, במסגרת קופת חולים...הלא כן?
תפקידו של רופא המשפחה הוא להתייחס לכל תלונה ובעיה של המטופל, לעקוב אחר תוצאות בדיקות בשיא תשומת הלב ולהפנות לרופאים המומחים המתאימים על מנת שיכול המטופל לקבל טיפול הולם, לשלוח את המטופל לבדיקות רפואיות בשל חשש למחלות, היסטוריה רפואית, היסטוריה משפחתית וכדומה.
בנוסף, רופא המשפחה חייב לקבל החלטה מיידית בשל מצבים בריאותיים חמורים ומסכני חיים, האם לשלוח את האדם לבית חולים.
עוד על מקרים חמורים של רשלנות רפואית
תפקיד רופא המשפחה הינו חשוב ביותר, כיוון שהוא האדם הראשון שרואה את המטופל ועושה את כל ההחלטות בנוגע למצבו הבריאותי, החלטות שגויות או התעלמות מתסמיני מחלות עלול להוביל למחלות חשוכות ומרפא, נזקים בלתי הפיכים ומוות.
חשיבות האבחון וההפניה לרופאים מומחים או לבדיקות הנדרשות
רוב המחלות מאובחנות על ידי התסמינים שלהם או על פי תוצאות בדיקות שונות (בדיקות דם, שתן, א.ק.ג וכדומה).
רופא משפחה אשר ער לתסמינים שונים, עושה אבחנה מבדלת (differential diagnosis), ושולח את המטופל לאישוש או הפרכת האבחנה.
שליחת המטופל לרופאים מומחים ובדיקות שונות, יכולות להציל את חייו ואף למנוע מחלות כגון: סרטן, מחלות לב, מחלות גנטיות, מחלות זיהומיות וכדומה.
לכן ישנה חשיבות עליונה באבחון הראשוני של רופא המשפחה, שכן באם התעלם רופא המשפחה מהתסמינים השונים עלול האדם למצוא עצמו חולה ללא סיכויי החלמה במהרה.
כמו כן, תפקידו של רופא המשפחה אינו נגמר לאחר שליחת המטופל לרופא מומחה אחר, על רופא המשפחה לערוך מעקב אחר תוצאות הבדיקות והחלטות הרופאים המומחים השונים ולספק למטופל את הטיפול היעיל והטוב ביותר, במקרה הצורך.
נכון שלא כול כאב בטן או כאב ראש הינו סרטן, אך רופא משפחה מומחה ומנוסה ידעי לעשות את האבחנה המבדלת, למנוע נזקים ואף להציל חיים.
מתי אי הפניה הנה בגדר רשלנות רפואית?
רשלנות רפואית מצד רופא המשפחה נעשית כאשר רופא משפחה מתעלם מתסמינים שונים המתמשכים לאורך זמן (מעל מספר שבועות), אינו שולח את המטופל לבדיקות שגרתיות, אינו מיידע את המטופל בנוגע לבדיקות חובה שעליו לעשות על מנת למנוע מחלות עתידיות, כגון: קולונסקופיה מעל גיל 50, בדיקות ממוגרפיות לנשים, בדיקת צוואר הרחם לנשים, בדיקות גנטיות למטופל עם היסטוריה משפחתית של מחלות (כגון: סוכרת, סרטן, יתר לחץ דם וכדומה), התעלמות מתוצאות בדיקות דם, התרשלות במעקב טיפולים.
אדם אשר מעוניין לתבוע את רופא המשפחה שלו בעילת רשלנות רפואית, צריך לפנות אל עורך דין מומחה ומנוסה בתחום תביעות מסוג רשלנות רפואית.
עורך הדין יבקש את כל התיק הרפואי של האדם על מנת לברר האם ישנה עילה לתביעה.
באם קיימת עילה לתביעה בבית משפט, יבדוק השופט האם רופא המשפחה התרשל בעבודתו וגרם בשל כך לנזקים בלתי הפיכים ואף מוות או שהרופא אכן עשה ככל אשר ביכולתו, עקב, טיפל ושלח את המטופל לכול הבדיקות הנחוצות, אך עדיין בשל גורל אכזר נגרמו נזקים למטופל.