כאשר חושבים על ממתק כלשהו, המחשבה הראשונה היא על טעמו, מרקמו, צבעוניותו והשפעתו המיטיבה עם החיך. השוקולד, לעומת זאת, בישראל הוא מתקשר מייד עם שוקולד עלית. קיימות אמנם חברות נוספות המייצרות שוקולד ואפשר להשיג סוגי שוקולד מיובאים שונים בכל מקום, אך בכל זאת, שוקולד עלית הוא השוקולד המנצח בישראל. הוא תופס נתח שוק נרחב והמתחרים בו מועטים מאד. כיצד הפך שוקולד עלית ממפעל קטן לקונצרן ענק המשווק את תוצרתו בישראל ובמקביל מייצא אותו לארצות רבות בעולם?
איך התחיל ייצור שוקולד בארץ?
בתחילת שנות העשרים של המאה הקודמת הקים אליהו פרומצ'נקו מפעל שוקולד בלטביה וקרא לו בשם לאימה שפרושו בלטבית מזל. ואכן, שם זה התאים מאד למוצר זה. כאשר עלה לישראל בשנת 1933, הוא הביא עימו מכונות לייצור שוקולד והקים ביחד עם שני שותפים נוספים מפעל לייצור שוקולד. שותפיו להקמת המפעל היו דוד מושביץ ואליהו קופילוב. מומחים להכנת שוקולד שוכנעו על ידי פרומצ'נקו לעלות לארץ ולעסוק בהכנת שוקולד איכותי וכך הוקם הצוות הראשוני של המפעל החדש. פרומצ'נקו שכבר אז הבין חשיבותה של תל אביב כעיר מרכזית בארץ, חשב על הנמל השוכן בה כמקום להבאת סחורות ולייצוא של שוקולד למדינות רחוקות. זו הסיבה שבחר בעיר רמת גן כמקום לשכן בה את מפעל השוקולד הראשון בארץ. למרות שמפעל עלית כבר אינו עומד יותר שם, עדיין נקרא המקום צומת עלית.
מה היה המוצר הראשון שייצרו במפעל עלית?
המוצר הראשון שיוצר במפעל שוקולד עלית היה שוקולד שמנונית. על אריזת השוקולד הייתה מצוירת פרה חמודה ולא עבר זמן רב עד שהציור החביב העניק לשוקולד את שמו החדש - שוקולד פרה. השם שוקולד פרה השתרש במהירות בציבור וכאשר הלקוחות ביקשו לרכוש את השמנונית ששמה היה קשה להגייה, הם פשוט ביקשו שוקולד פרה. מובן ששוקולד פרה נמכר היטב באותם ימים לא רק בשל הציור של הפרה אלא גם בזכות טעמו הטוב שהזכיר לרבים מבני היישוב את טעמו של השוקולד אותו אכלו בארצות מוצאם.
איך התפתח מפעל השוקולד בימי מלחמת העולם השנייה?
כאשר בעלות הברית שהו בפלשתינה א"י (ישראל של לפני קום המדינה) ובמצרים, הם נזקקו למוצרי מזון טריים שקשה היה לייבאם מרחוק. את השוקולד קשה היה במיוחד לייבא מחו"ל, בשל תכונתו להימס בחום. הבריטים העניקו למפעל עלית את הזיכיון לשווק שוקולד לצבא הבריטי ששהה באזור והכנסותיו של המפעל הלכו ורבו. לאחר שהבריטים יצאו מארץ ישראל עם קום המדינה, הצטמצם שיווק השוקולד של המפעל ונוצר צורך למצוא מוצרים נוספים שיספקו פרנסה למשפחות העובדים הרבים שבמפעל. לאחר מחשבה מעמיקה הוחלט על ידי השותפים לייצר קפה נמס, כמוצר משלים לשוקולד. בשנות השישים, כשלושים שנה לאחר הקמת המפעל, הוחל בייצור קפה נמס שעד אז לא היה מוכר בארץ. מפעלי קפה נמס הוקמו בצפת ובנצרת עילית.
איך התפתח מפעל השוקולד לאחר קום המדינה?
המפעל לייצור שוקולד עבר תהפוכות רבות במשך השנים. בשנת 1973 עלית הונפקה בבורסה וב-1986 מכרו המייסדים את המפעל. בשנת 1989 נרכשו מפעלי קפה במספר ארצות אירופאיות ובצרפת נרכש מפעל לשוקולד. ב-1991 נוסף תחום חדש למפעל - תחום החטיפים. בשנת 1997 חברת שטראוס הפכה לשותפה של חברת עלית וכיום היא החברה מפוצלת לארבע חטיבות: חטיבת מכירות, חטיבת קפה, חטיבת ממתקים וחטיבת מלוחים.