זה שהישראלי אוהב לנגב, זו עובדה ידועה. איך הוא אוהב לנגב? זו כבר שאלה קשה. אחד אוהב לנגב חומוס "בסיבוב" והשני ימרח חומוס אחלה על הלחם. אז מה השאלה? איך לנגב חומוס? לא! לא זו השאלה. הרי אנחנו לא סועדים על שולחנות פאר בארצות ערב, לא אוכלים חומוס במאהלי הבדואים בנגב וגם החומוס שמכינים הדרוזים לא מצוי תדיר על שולחננו. אז את הדיון איך לנגב את החומוס נעביר אל השולחן הביתי, בו אפשר למצוא בדרך כלל חומוס אחלה, אותו חומוס ותיק וטוב המככב כמעט בכל בית בישראל.
המיתוס - צריכה יומיומית של חומוס אחלה לא מיטיבה עם הבריאות
בניגוד למיתוס הקיים בנוגע לחומוס, חשוב לדעת כי החומוס הוא ממשפחת הקטניות, לכן הוא מספק מבחר רב של חלבונים, ויטמינים, מינרלים,פחמימות וסיבים תזונתיים. החומוס טוב לקטנים ולגדולים ודיאטנים אף ממליצים לשלב אותו בתפריט היומי של המקפידים על משקלם. שתי כפות חומוס ביום יוסיפו לבריאות וישביעו את הרעב למשך זמן רב.
המיתוס - חומוס אחלה הוא מאכל משמין מאד
חומוס אחלה הוא חומוס מאד איכותי. הוא דל בשמן ויש בו גרגרי חומוס בטחינה לרוב. גרגרי החומוס שייכים למשפחת הקטניות, משפחה המכילה מגוון רחב של חלבונים, ויטמינים, מינרלים, פחמימות וסיבים תזונתיים. הסיבים התזונתיים והחלבונים שבחומוס, תורמים לתחושת שובע במשך זמן רב.
בחומוס אחלה אין כל כך הרבה קלוריות. במנת חומוס ממוצעת (אנחנו לא מתכוונים למגש ענק, אלא לצלחת רגילה למדי) יש בין חמישים למאה קלוריות בלבד. קלוריות אלה מכילות סיבים תזונתיים וחלבונים וכמות סבירה למדי של פחמימות מורכבות. למערכת העיכול נדרש זמן רב כדי להפוך את החומוס לאנרגיה, כך שתחושת השובע נמשכת זמן רב. אם כך, נשאלת השאלה: למה כולם חושבים שהחומוס משמין? התשובה לכך פשוטה מאד: את החומוס מנגבים בעזרת פיתות... הדבר יישמע מוזר לאוכלי החומוס המושבעים, אבל על מנת להפוך את החומוס ללא משמין, כדאי לאכול את החומוס בסכין ומזלג כתוספת למנה עיקרית וליהנות מטעמו המיוחד, מבלי להזדקק לתוספת הקלוריות שבפיתה.
המיתוס - חומוס אחלה מכיל המון שמן
גרגרי החומוס עצמם לא מכילים שומן כלשהו. כאשר מכינים סלט חומוס, מוסיפים לו טחינה ושמן בכמות משתנה וקשה לחשב את כמות השומן. בחומוסים ממותגים הבעיה פחותה - על תווית המוצר מופיע ההרכב התזונתי כך שאפשר לדעת מראש כמה שמן מכיל החומוס המבוקש. בעת בחירת חומוס במרכול, כדאי לבחון את התווית של חומוס אחלה. קריאה מדוקדקת תגלה שחומוס אחלה מכיל בסך הכול 16% שומן שזה בערך שליש מהכמות שהיה מקובל להכניס לחומוס בעבר וזה כמעט חצי מכמות השמן שיש ברוב סלטי החומוס שאפשר למצוא במדפי המקררים במרכולים. 14.3% מהשומן שבחומוס אחלה מקורו בטחינה ורק 1.7% מהשומן שבחומוס זה מקורו בשמן קנולה, המוסיף טעם טוב לחומוס.
אז כדאי לאכול חומוס?
עכשיו כשהפרטים על החומוס ומרכיביו ידועים, אין כל חשש מאכילת חומוס. החומוס מתאים למריחה על הכריכים שלוקחים הילדים לבית הספר, יכול להחליף את המנה הראשונה בארוחת הצהרים ויכול לשמש כמנה העיקרית בארוחת הערב. חומוס אחלה מכיל כמות מועטה יחסית של שומן ויש בו חלבונים, ויטמינים, מינרלים, פחמימות וסיבים תזונתיים הטובים למערכת העיכול ולתחושת השובע הכללית.