אחד הסלטים המוכנים הפופולאריים ביותר, שנמצא כמעט בכל מטבח בישראל הוא סלט חומוס . זהו סלט נפוץ בקרב עמים שונים, נשים וגברים וילדים ומבוגרים כאחד. היום כבר ידוע שהמשיכה לסלט זה אינה מקרית והיא מתחילה אי שם הרחק בנבכי ההיסטוריה. כל הפרטים במאמר שלפניכם.
היסטוריה מאושרת
סלט חומוס מורכב מגרגירה"חימצה" טחונים. החימצה ככל הנראה הגיעה מהרי ההימלאיה לאזור טורקיה, מצרים ויריחו. האדם החל להשתמש בה למאכל לפחות מהאלף השביעי שלפני הספירה, כאשר הראשונים שידוע לנו ששילבו אותו בארוחותיהם היו היוונים האיטלקים והספרדים, רק בשלב מאוחר יותר החומוס הגיע למדינות ערב. כאשר סלט החומוס החל את דרכו בלבנון לפני כ-200 שנה.
לחימצה יש יותר ממאתיים זנים, שמתוכם האדם בחר מספר זנים קטן לשימושו. לפני כארבע שנים החליטו מספר חוקרים לבדוק מדוע נבחרו דווקא זנים אלו.ד"ר זהר כרם מומחה לרכיבים תזונתיים, הארכיאולוג פרופ' אבי גופר מאוניברסיטת תל-אביב, הבוטניקאי פרופ' שמחה לב ידון וראש החוג לגנטיקה והשבחה באוניברסיטה העברית, ד"ר שחל עבו, עשו את המחקר וגילו כי בזנים המבויתים, בהשוואה לחימצת הבר, יש את הריכוז הגבוהה ביותר של טריפטופאן, חומצת אמינו המשמשת כחומר גלם בייצור הסרוטנין במוח. משמעות הדבר היא שאכילת חומוס גורמת בין היתר לתחושה של רוגע, שביעות רצון ואושר. ככל הנראה, לאדם בהיסטוריה היו חושים מחודדים והוא בחר בזנים שיגרמו לו להרגיש טוב.
גרגרים של בריאות
בסלט החומוס יש יותר מאושר, לא פחות חשובה מהבריאות הנפשית שלנו היא הבריאות הפיזית. גם לכך מסתבר, יש יתרונות לרגריגי החימצה הנחשבת לפחמימה מורכבת. בשל כך, הספיגה שלה בגוף איטית והיא מסייעת לאיזון רמת הסוכר בדם.החימצה בנוסףעשירה בחלבונים, סידן, ברזל, מגנזיום, אשלגן, וויטמינים מקבוצה B, וסיבים תזונתיים המיטיבים עם מערכת העיכול. כל אלו הם עוד סיבה טובה לבחור בגרגר החימצה למאכל.
וודאי תשמחו לדעת שיש עוד, סלט החומוס שמכינים כאמור מגרגר החימצה, מכיל בתוכו גם טחינה. בכך, מעשירים את הערך התזונתי של הסלט, בעיקר אם מוסיפים לו טחינה משומשום מלא כמו בסלטי אחלה.זאת מכוון ששומשום מלא, כלומר כזה שהקליפה נשארת לעטוף אותו,מכיל כמות רבה של סידן, ברזל,עשיר בסיבים תזונתיים, ויטמין E ושומן מהצומח המורכב מחומצות שומן רב וחד בלתי רוויות. רכיבים נוספים החיוניים לבריאותנו בסלט החומוס הם השום, הנוגד דלקות ונחשב לאנטיביוטיקה טבעית ושמן הקנולה הנחשב לחיוני יותר לבריאות ומכיל אומגה 3. נוסף לכל זאת, השימוש בטחינה ובשמן קנולה כמקור לשמן בסלט החומוס גרמה להורדה משמעותית באחוזי השומן, וכיום סלט החומוס של אחלה מכיל כמחצית מכמות השומן של המתחרים. לעומת זאת, עלה כמובן, אחוז השומן הטוב.
בשורה התחתונה, חומוס, כפי שאבות אבותינו כבר הבינו, מיטיב עם בריאותינו הפנימית והחיצונית כאחד.