יוגורט בראי המחקר
מחקרים רפואיים הם בין היתר הדרך האנושית להשתמש במדע כדי למנוע תחלואה בציבור. אחד הדברים היעילים ביותר לבריאות הציבור הוא מניעת מחלות, אם באמצעות חיסונים, אם באמצעות פעילות גופנית ובעיקר באמצעות תזונה נכונה. במסגרת התפריט המועיל לגופינו ישנם מאכלים שכדאי להימנע מהם ומאכלים המומלצים לצריכה. בשל כל זאת, נערכים כל הזמן מחקרים ברחבי העולם אשר מטרתם לסווג את המאכלים האלו ולפתח מזונות חדשים המועילים לבריאותינו. כך למשל המחקרים שנעשו עוד מתחילת המאה הקודמת על יוגורט. במאמר זה נערוך סקירה של מחקרים חוצי גבולות שנערכו על יוגורט וערכו התזונתי.
יוגורט ואורך החיים
המחקר הראשון שנעשה על יוגורט התקיים בתחילת המאה הקודמת על ידי מיקרוביולוג יהודי ממוצא רוסי בשם איליה מצ'יניקוב הבחין כי הבולגרים חיים שנים ארוכות יותר ביחס לתושבי אזורים אחרים באירופה, הוא ייחס את העובדה הזאת לתזונה שלהם שכללה אכילת יוגורט באופן קבוע, ערך מחקר ומצא שיש קשר בין השניים. לטענתו, חיידקים המוכנסים לחלב כדי לגרום להחמצתו מסייעים לפעילות של מערכת העיכול ובכך מועילים לבריאותינו. על מחקריו זה מצ'יניקוב בפרס נובל. מחקרים שנעשו לאחר מכך חיזקו את הטענה הזו ובמהלך השנים נוצרו פיתוחים רבים סביב הנושא כמו החדרת חיידקים ידידותיים, מיקרואורגניזמים, נוספים שמחזקים אף יותר את הפעילות של הפלורה הטבעית במעי ושל מערכת העיכול.
יוגורט ואנטיביוטיקה
מחקר שנערך בבריטניה בסוף העשור הראשון של שנת 2000 מצא כי שתיית יוגורט אחרי נטילת אנטיביוטיקה באופן קבוע מונע את תופעות הלוואי של התרופה.המחקר, שפורסם בכתב העת הרפואי BMJ, בדק חולים אשר טופלו באנטיביוטיקה כנגד זיהום מחיידק קלוסטרידיום דיפיצילה שבמעיים, מקור למותם של אחד מתוך 250 חולים.השימוש באנטיביוטיקה עלולה לפגוע בחיידקים ידידותיים ואף בסופו של דבר לגרום לזיהום חמור בשל חיידק הקלוסטרידיום, אחת מתופעות הלוואי של חיידק זה, העמיד לרוב בפני טיפול אנטיביוטי, היא שלשול.המחקר נערך בבית החולים האמרסמית' שבלונדון והשתתפו בו 135 מטופלים אשר הסכימו לשתות פעמיים ביום יוגורט או מילקשייק דומה במטעמו ומרקמו ליוגורט פרו ביוטי.מהמחקר עלה כי בקרב מי ששתו יוגורט רק 12% לקו בשילשולים לעומת 34% משותי המילקשייק, מי ששתו את היוגורט גם השתחררו מוקדם יותר מבית החולים.
יוגורט ודלקות בשיניים
חוקרים מאוניברסיטת קיושו שבדרום יפן מצאו כי יוגורט עשוי לשפר את מצב החניכיים. במסגרת המחקר נבדק מצב השיניים והחניכיים של כמעט 1000 נשים וגברים בגילאים 40 עד 79, נוסף לכך בדקו החוקרים אלו מוצרי חלב הם צורכים ובאלו כמויות, במחקר נמצא כי אלו שצרכו פחות מוצרי חלבהמכילים חומצת חלב, כמו יוגורט, סבלו ממחלות חניכיים במצב מתקדם.לטענת החוקרים, היוגורט, הודות לחיידקים הידידותיים שבו, מסייעים למניעת מחלות זיהומיות הפוגעות ברקמות התומכות בשן ואף עלולות לגרום לאיבוד שיניים בגיל מבוגר. נוסף לכך, היוגורט יכול לסייע במניעת ריח רע מהפה.
לסיכום, יוגורט הוא מאכל טעים אך יותר מכך מועיל לגופינו ועשוי לסייע לנו לשמור על בריאותינו.