חפש מאמרים:
שלום אורח
22.12.2024
 
   
מאמרים בקטגוריות של:

   
 

ביקורת מסעדה: "וינה", בן יהודה תל אביב - 70 שנה של אוכל יהודי - כיסונים מופלאים - נוסטלגיה במיטבה

ביקורת מסעדה: "וינה", בן יהודה תל אביב - 70 שנה של אוכל יהודי - כיסונים מופלאים - נוסטלגיה במיטבה

מאת חיים נוי

מסעדת "וינה" השוכנת ברחוב בן יהודה 62 בתל אביב היא מסעדה ותיקה שנוסדה לפני כשבעים שנה והמתמחה באוכל יהודי נוסח מזרח-אירופה. בשנים האחרונות קמה לה עדנה לארוחה מבית האימא הפולניה או הרומניה או הרוסיה ורבים שבים ופוקדים מסעדות המתמחות באוכל היהודי המנחם הזה, חלק רב מהם תיירים ולאחרונה גם צעירים שחזרו ממסע קניות בארצות מזרח אירופה ובמיוחד מפולין, שם הפירוגי הוא מאכל לאומי.

הכיסונים הם כשמם , מעין כיסי בצק הממולאים בכל טוב ובעיקר בשר מבושל טחון או פירה תפוחי אדמה. המאכל הזה נפוץ בכל העולם בשמות שונים, אבל במזרח אירופה הוא קרוי קרפלך, ורניקס (ממולא פירה), פירושקי ופירוגי שהוא מאכל כמעט לאומי בפולין ושם ממלאים אותו כיד הדימיון הטובה. הפירוגי הממולא בפירה של תפוחי אדמה נקרא פירוגי-רוסקי, נוסח רוסי, אבל זה ממש לאו דווקא רוסי. הפולנים מערבבים במלית תפוחי האדמה גם גבינה לבנה ומגישים אותם מבושלים במים רותחים ומערימים עליהם בצל מטוגן וחמאה מומסת.

במסעדות רבות הכיסונים שמורים במקרר או במקפיא ומוגשים לאחר חימום או טיגון.  ברוב המסעדות , הן נעשות במקום כבסרט נע על ידי מבשלות הטרודות כל העת בהנפקת פירוגי חדשים לסיר המהביל.

מסעדות בודדות בארץ מצליחות להתמודד עם הורניקס האלה בעבודת יד וכיום רבות מהן קונות את התוצרת ממפעלים המתמחים בכך. ברור שניתן להבחין בכך, למי שמתמחה בקולינריה המאבחן מלית עם אבקות למיניהן ובצק שידע ימים טובים יותר.

אחת המסעדות הטובות ביותר, לדעתי, המנפיקה ורניקס של מלית פירה תפוחי אדמה היא מסעדת וינה הותיקה. הקפדתי לצרוך כמה שבועות מהתבשיל הזה ורמתו היא נפלאה, לפעמים עולה על המוגש במסעדות רבות בפולין. הורניקס של מסעדת וינה הם מוצקים, עתירי מלית טעימה והגימור הוא מושלם. הטעם הוא נפלא ורק על מנת הורניקס שלהם מגיע למסעדה לפחות 3 מזלגות מישליין.

את המסעדה הקימו לפני יותר מ-70 שנה זוג יוצאי פולין שמכרו אותה לבלה ושמואל-סטפן, ניצולי שואה מפולין,  שהריצו אותה שנים רבות. כיום מנהל את המסעדה הנכד אייל ארנברג שביחד עם בת זוגו מאשה, מפליאים בבישול , בדיוק כמו שבישלה הסבתא בלה. אייל היה בן בית במסעדה והתגורר עם הסבים, כיון שהוריו נדדו בשירות הקבע של האב, שהיה קצין בכיר. אייל למד את כל רזי המקצוע והמאכלים המוגשים כיום הם בדיוק לפי אותה נוסחה שבישלה סבתו.

מאשה אחראית בין היתר על הכיסונים המופלאים והיא מרדדת וממלאת אותם כל יום והם פשוט מעולים. דגמתי קרפלך-ורניקס=פירוגי במסעדות רבות בארץ ולדעתי, הם המוצלחים ביותר.

הפירה במסעדה הוא מעולה ויש לו טוויסט מיוחד, ההופך אותו לרך ועדין ומלא טעמים. הסוד הוא לדברי אייל, תוספת של חמאה, בהתאם לצורך וכן מהילה עם מרק עוף!!

השניצל הוא טעים , אך רגיל. הוא בעובי המתאים ובגודל חורג מהבינוני.

הגולש והבשר הצלוי הם רכים וטעימים, די חריג בהשוואה למסעדות שבהם הבשר לא רך דיו ונוקשה.

מנת צימעס הגזר היא רדודה, לדעתי. זה פשוט עיגולי גזר מבושלים במים ממותקים קמעא. צימעס מכינים כמעט מכל ירק או פרי. צימעס הגזר מלווה בדרך כלל בצימוקים ובשזיפים והם מבושלים ברוטב סמיך, לפעמים בתוספת קינמון או וניל.

כדורי העוף ברוטב הם מעולים ומוגשים בנוסח אחר: מעין קציצות עוף גדולות המבושלות ברוטב חום וטעים. הקציצות שזורות בירק והן מיוחדות וטעימות.

הדג הממולא, גפילטע פיש, הוא קציצת דג טחון גדולה, לא מתוקה ולא מפולפלת מידי , כנראה כדי שתהיה מקובלת על כל הזרמים באוכל היהודי.

במסעדה מגישים גם רגל קרושה ולדברי אייל, רבים הם הלהוטים אחר המאכל הרוטט הזה. עם זאת, כבר אין מגישים מיני חלקי פנים ברטבים סמיכים, כיון שרבים כבר אינם מכירים את המאכלים הללו.

בחורף מגישים גם חמין מסורתי והיות ודגמתי גם אותו בעבר, ראוי לציין כי מדובר בחמין בדיוק לפי הנוסחה היהודית הנכונה וטעמו הוא נהדר.

הקומפוט של אייל הוא ליפתן מסורתי של שזיפים ומשמשים עם מעט צימוקים. השזיפים הם בעלי גלעין ומי הלפתן הם מתוקים באורח בינוני. בליפתן פירות יבשים מסורתי, נהוג להגיש שזיפים מגולענים עם צימוקים ופירות יבשים נוספים ויש כאלה המוסיפים מעט קינמון ותמצית וניל.

מחירים:

שניצל עם תוספת - 52 ₪, ורניקס - 28 שח,  כבד קצוץ 28 שח וזה גם מחירה של הרגל הקרושה, זוג כדורי עוף גדולים עם תוספת - 52 שח, גולש 60 שח.

צילומים מהתפריט

הכותב הוא חיים נוי, עיתונאי, עורך ראשי סוכנות החדשות הבינ"ל IPA, עורך ראשי לשעבר סוכנות הידיעות עתים, חבר אגודת העיתונאים, חבר תא מבקרי התיאטרון באגודת העיתונאים, מבקר מופעים, מוזיקה ומסעדות. מומחה קולינרי ולאוכל יהודי

 





 
     
     
     
   
 
אודות כותב המאמר:

חיים נוי, עיתונאי, עורך ראשי סוכנות החדשות הבינ"ל IPA, עורך ראשי לשעבר סוכנות הידיעות עתים, חבר תא מבקרי התיאטרון באגודת העיתונאים.

 
     
   
 

מאמרים נוספים מאת חיים נוי

מאת: חיים נויעסקים, מימון וכספים29/11/222831 צפיות
NWTN Inc (נאסד"ק: NWTN), חברת טכנולוגיות לניידות עם מודעות לסביבה המביאה לעולם פתרונות ניידות ממוקדת נוסעים ברמת הפרמיום, הודיעה כי הבנייה של מתקן הרכבת הרכב החשמלי שלה באיחוד האמירויות, באזור התעשייה ח'ליפה באבו דאבי (KEZAD), מתבצעת בהתאם ללוח הזמנים, והוא יושלם ברבעון הרביעי של 2022.

מאת: חיים נויהודעות לעיתונות - כללי29/11/223032 צפיות
אירוע הפתיחה בהשתתפות הילרי רודהם קלינטון, ג'יסו ניה, שיידה סולימאני, שירין נשאט עם הופעה מיוחדת של ג'ון בטיסט

מאת: חיים נויעסקים, מימון וכספים26/11/222855 צפיות
רוזן, יועץ לאומי למשקיעים, מעודד את המשקיעים ב- Wine Estates, Inc. להבטיח ייעוץ לפני תאריך יעד חשוב בתביעה ייצוגית בניירות ערך – VWE

מאת: חיים נויעסקים, מימון וכספים26/11/222792 צפיות
רוזן, יועץ למשקיעים בעל שם עולמי, מעודד את המשקיעים ב- Unisys Corporation להשיג ייעוץ לפני תאריך יעד חשוב בתביעה ייצוגית בניירות ערך – UIS

מאת: חיים נויהודעות לעיתונות - כללי25/11/222964 צפיות
רוזן, יועץ למשקיעים גלובלי, מעודד את המשקיעים ב- FIGS, Inc. שצברו עודף הפסדים, להבטיח ייעוץ לפני תאריך יעד חשוב בתביעה ייצוגית בניירות ערך – FIGS

מאת: חיים נויעסקים, מימון וכספים25/11/222761 צפיות
רוזן, חברה מובילה, מעודד את המשקיעים ב- Torrid Holdings שצברו עודף הפסדים, להבטיח ייעוץ לפני תאריך יעד חשוב בתביעה ייצוגית בניירות ערך – CURV

מאת: חיים נויהודעות לעיתונות - כללי25/11/223145 צפיות
בואינג 737 BBJ2 הוא תוספת נהדרת לצי המטוסים הפרטיים הבלעדי של KlasJet מכיוון שהוא אמור לספק את הצרכים הספציפיים של לקוחות בכירים הנוסעים בקבוצות קטנות יותר.

מאמרים נוספים בנושא מתכונים ואוכל - כללי

מאת: דוד כהןמתכונים ואוכל - כללי02/04/205766 צפיות
כשמתכוננים לעריכת ארוחה חגיגית, לא מתחשבים רק באוכל אלא גם בעיצוב השולחן. בדרך כלל משתמשים בכלי הגשה יוקרתיים. כלים אלה יכולים להיות גם מפלסטיק, כלים חד פעמיים. הבאנו כמה טיפים לשימוש בכלי הגשה חד פעמיים יוקרתיים.

מאת: עופר שלומתכונים ואוכל - כללי24/03/205672 צפיות
ציוד למסעדות

מאת: shlomy מתכונים ואוכל - כללי22/01/205935 צפיות
מתכננים אירוע בקרוב? רוצים לבחור את הקייטרינג הנכון ביותר עבור האירוע, וזה שיתרום להצלחה שלו בצורה הטובה ביותר? אם כן כדי לכם לקרוא את המאמר הבא:

מאת: ניב אבןמתכונים ואוכל - כללי21/01/206081 צפיות
אך מה ניתן לעשות כאשר רוצים לחגוג אירוע באווירה יותר אישית, מבלי לאבד את הייחודיות של ארוחת שף טעימה ומזמינה ללא טרחה שמצריכה עמידה מול כיריים ותנורים בוערים? בשביל זה בדיוק קיימים שפים אישיים.

מאת: שרון צרפתימתכונים ואוכל - כללי13/11/196343 צפיות
יש לשים את הדגש לגבי התוכן האישי על מנת לרדת מהר ובהצלחה

מאת: עופר שלומתכונים ואוכל - כללי30/07/196578 צפיות
ציוד למסעדות

מאת: דודישמתכונים ואוכל - כללי24/08/186759 צפיות
אמנם פורים כבר עבר אבל עבור טבעונים, תחפושת היא לא רק עניין של לבוש. הזמנתם חברים לא טבעוניים לארוחת ערב ואתם רוצים להמם אותם במנה שתגרום להם לחשוב פעמיים?

 
 
 

כל הזכויות שמורות © 2008 ACADEMICS
השימוש באתר בכפוף ל תנאי השימוש  ומדיניות הפרטיות. התכנים באתר מופצים תחת רשיון קראייטיב קומונס - ייחוס-איסור יצירות נגזרות 3.0 Unported

christian louboutin replica