יש מישהו שלא יודע מהו היוגורט? מישהו יכול לומר שלא טעם מעולם את היוגורט? אם יקום אחד שכזה, סביר להניח שלא גדל בישראל בחמישים השנים האחרונות. כל משפחה צורכת יוגורט כמעט מדי יום. יש משפחות שהיוגורט מהווה עבורן את ארוחת הבוקר, יש משפחות שאינן מסיימות את ארוחת הערב מבלי לאכול גביע של יוגורט ויש משפחות שבכלל מעדיפות בשר... כולנו סבורים שאנו יודעים הכל על היוגורט. האם נכון הדבר? האם אפשר לחדש משהו בתחום היוגורט?
היכן נולד היוגורט הראשון? וכיצד מכינים יוגורט?
האגדה מספרת ששבטים תורכיים נודדים לקחו עימם לדרך נאדות של עור ובהם חלב. טלטולי הדרך גרמו לחלב להחמיץ ולהסמיך וכאשר אותם תורכים טעמו ממנו, הם גילו כי יוגורט הוא לא רק מאכל טעים אלא גם משביע יותר מאשר משקה החלב. את היוגורט נהוג להכין על ידי החדרת חיידקים פרוביוטיים לחלב (חיידקים ידידותיים) והם אלה הגורמים לחלב להחמיץ ולהפוך ליוגורט. ליוגורט הראשון שהכינו לא הוסיפו דבר. פעולתם של החיידקים הפרוביוטיים הייתה טבעית לחלוטין.
האם מוסיפים משהו ליוגורט המיוצר כיום?
ליוגורט הטבעי, הלבן, לא מוסיפים דבר. הוא מיוצר על ידי חיידקים פרוביוטיים, בדיוק כפי שיוצר לפני כארבעת אלפים וחמש מאות שנה. ההבדל היחיד הוא שכיום מחדירים חיידקים פרוביוטיים בצורה יזומה, להבדיל מבעבר, אז היו צריכים לסמוך על החיידקים הפרוביוטיים שבחלב שיעשו את פעולתם כמצופה. ככל שהשנים עברו ונעשו הרבה מחקרים בתחום היוגורט, הבינו כי ניתן להחדיר את החיידקים הפרוביוטיים באופן יזום.
הגילוי המדעי - יתרונות היוגורט
מיקרוביולוג בשם מצ'יניקוב איליה גילה כי אכילת יוגורט קבועה גורמת לאריכות ימים. הוא התבסס במחקרו על אריכות ימיהם של תושבי ארצות הבלקן ושל תושבי בולגריה, הצורכים כמויות רות של יוגורט. על מחקרו זה זכה מצ'יניקוב בפרס נובל. מחקר זה נעשה לפני כמאה שנים, בתחילת המאה העשרים. מתי החלו ליצר יוגורט בצורה תעשייתית? אחרי שהוכח מחקרית כי ליוגורט יש מעלות רבות, החלו בשנת 1919 לייצר ביוון יוגורט בצורה תעשייתית. היה זה יצחק קרסו, יהודי שחי ביוון, שהחל לפתח את ייצור היוגורט. הוא בחר לשווק את היוגורט ברחבי יוון ובכך לחסוך מהאנשים העסוקים את הטרחה שבהכנת יוגורט מדי יום. לא יאומן, אך שמו של היוגורט לא השתנה מאז ועד היום. יצחק קרסו, מפתח היוגורט התעשייתי, קרא ליוגורט דנונה, על שם החיבה של בנו דניאל - דנונה. דניאל-דנונה קרסו נהנה מפרסום שמו על גביעי היוגורט, אך לא נח על זרי הדפנה. כשדניאל-דנונה בגר, הוא הצטרף אל אביו במפעלו ולאחר תקופת אימון קצרה, אף הפך למנהל חברת דנונה.
איך פורסם יוגורט דנונה מחוץ ליוון?
דניאל-דנונה קרסו לא שקט על שמריו. מהר מאד הוא הבין שמרב הפרנסה תגיע מיצוא היוגורט לארצות השכנות. הוא החל בשיווק יוגורט דנונה לצרפת כשסיסמת הפרסום הייתה "עיכול שמח!" ושיווק היוגורט היה מוצלח במיוחד. סיסמה זו התבססה על מחקרו של מצ'יניקוב שהוכיח כי אכילת יוגורט מועילה לעיכול ומוסיפה אריכות ימים. יוגורט דנונה קצת התמהמה לפני שהגיע לישראל. שיווקו בארץ החל רק בשנות השבעים, כאשר נחתם הסכם ייצור ושיווק עם חברת שטראוס.