כמה נעים לחשוב על שוקולד... לחוש בדמיון איך מתגלגלהטעם המיוחד על הלשון וללקק את השפתיים... לחשוב על השוקולד פרה נמס בפהומחליק אט-אט במעמקי הגרון... חוויה חושנית ממש. יש מישהו שלא חש אי פעם אתהטעם? אפשר למצוא היום בכל פינה סוגי שוקולד רבים, אבל מי יוכל לשכוח אתהטעם המיוחד של שוקולד פרה, השוקולד המלווה אותנו עוד מהימים בהם טרם נולדנו?
שוקולד פרה - איך הכול התחיל?
מפעל השוקולד הראשון בישראל התחיל בלטביה, אי שםבשנות העשרים של המאה העשרים. מפעל זה נקרא לאימה שמשמעו בלטבית מזל. כן,מזל. מי שקרא למפעל בשם שכזה, בוודאי האמין שהשוקולד יביא לו מזל רב. מפעלזה הוקם על ידי שלושה שותפים: אליהו קופילוב, דוד מושביץ ואליהופרומנצ'נקו. כאשר פרומנצ'נקו עלה לישראל בשנת 1933, הוא הביא איתו מכונותלייצור שוקולד ומומחים בתחום השוקולד, כשבכוונתו להקים מפעל שוקולד ציונילמהדרין. כיוון שלא היה בידו סכום מספיק להקמת המפעל, הוא צרף משקיעיםנוספים למפעלו (את יעקב ארנס, יוסף סגל, אהרון ניסה, דוד אטינגר וגרשוןפרייל) ויחד הם רכשו שטח אדמה ברמת גן הצעירה ועליו הקימו בשנת 1934 מפעללייצור שוקולד.
שוקולד פרה - איך הוא נולד?
פרומנצ'נקו שהיה השותף הפעיל במפעל החדש, היזם ובעלהרעיונות המתקדמים, החליט לייצר שוקולד חדש שכמותו לא נראה בישראל שכרעהתחת השלטון המנדטורי. הוא רצה ששוקולד זה יחליף את השוקולד הבריטי אליוהורגלו תושבי פלישתינה א"י ויהיה שוקולד ציוני למהדרין. הטעם המוכר ביותרבאותם ימים היה שוקולד חלב ופרומנצ'נקו בחר בו כמוצר המרכזי שייוצר במפעלי,בנוסף לייצור הקפה. שוקולד זה נארז באריזות במשקל 50 גרם ומספר שנים אחרכך יוצר גם במשקל 25 גרם ושווק כחטיף הנמכר בקיוסקים. על העטיפה נרשםבאותיות קידוש לבנה: שמנונית. לא יאומן, אבל השוקולד הישראלי הראשון לאנקרא שוקולד פרה אלא שמנונית, על שם שומני החלב ושומני הקקאו המרכיבים אתהשוקולד. ברקע צוירה פרה חמודה שתפקידה היה להודיע לזללני השוקולד שהשוקולדשהם אוכלים הוא שוקולד המכיל גם חלב.
שוקולד פרה - איך השם נולד?
בתקופת מלחמת העולם השנייה (בשנים 1939-1945) זכהמפעל השוקולד במכרז וחתם על חוזה לאספקת שוקולד לצבא הבריטי ששהה בפלשתינהא"י וכן ליחידות בעלות הברית (יחידות צבאיות ממקומות שונים בעולם) ששהו גםהן בפלשתינה א"י ובמדינות השכנות. חוזה זה הוא שהפך את המפעל הציוני הקטןלמפעל הגדול וכמעט היחיד המספק שוקולד לאוכלוסיה האזרחית שחיה בארץ וכןלאוכלוסיה הצבאית ששהתה במקום. החיילים הבריטים ושאר החיילים הזרים לא ידעוכמובן לקרוא עברית והם זיהו את השוקולד הציוני על ידי ציור הפרה. לא חלףזמן רב עד שהם החלו לכנות את השוקולד הפופולארי בשם שוקולד פרה. בקיוסקיםובחנויות המכולת ביקשו כולם שוקולד פרה ומי זכר בכלל ששמו היה רשום עלהחפיסה - שמנונית?
שוקולד פרה - ומה קרה בהמשך?
שוקולד פרה ליווה את החיילים והאזרחים בכל תקופתמלחמת העולם השנייה והשנים שלאחריה. אחרי קום המדינה ייצור השוקולד הלךוגדל, האריזות השתנו חדשות לבקרים, אבל שוקולד פרה תמיד המשיך והתקיים.במשך מספר שנים שווק השוקולד באריזה שונה, אך בלחץ הציבור שב המפעל לשםהמוכר והידוע - שוקולד פרה. עם השנים, המותג התרחב ואפשר כיום למצוא שוקולדפרה במגוון טעמים וסגנונות. שוקולד כחטיף אישי, שוקולד באריזה של 50 גרםושוקולד פרה באריזת 100 גרם, המתאימה לזלילה משפחתית סוערת.