פעמים רבות אנו נתקלים במילה "נוטריון", אולם לא מבינים את משמעותה. במאמר זה נפרט מהו נוטריון, מה הם השירותים אותם הוא מספק ומי בכלל צריך אותם.
מהו נוטריון?
נוטריון הינו עורך דין בעל ותק של לפחות 10 שנים במקצוע, אשר קיבל ממשרד המשפטים רישיון לשמש כנוטריון. כמו כן, על-מנת להיות כשיר לקבל רישיון כזה, יש להיות בעל אזרחות ישראלית או תושב קבע בישראל, חבר בלשכת עורכי הדין ונקי מהרשעה בעבירה פלילית שיש בה משום קלון, או מהוצאה או השעיה מלשכת עורכי הדין בישראל.
תנאים אלו מלמדים על חשיבותו הציבורית של תפקיד הנוטריון.
שירותי נוטריון – אלו שירותים מספק נוטריון ומי צריך אותם?
לעיתים בתי משפט או רשויות של המדינה דורשים ראיה למהימנות מסמך או עסקה המובאים בפניהם. כאן נכנס תפקיד הנוטריון. חתימה של נוטריון על אותו מסמך מספקת את הראיה הנדרשת.
לפי סע' 7 לחוק הנוטריונים, שירותי נוטריון כוללים:
1. לאמת חתימה על מסמך.
2. לאשר שהחתום על מסמך, בשם זולתו, היה מוסמך לכך.
3. לאשר נכונותו של העתק מסמך.
4. לאשר נכונותו של תרגום מסמך.
5. לקבל ולאשר תצהיר והצהרה אחרת.
6. לאשר שאדם פלוני חי.
7. לאשר נכונותה של רשימת מצאי.
8. לערוך העדה של מסמך סחיר.
9. לערוך מסמך או לעשות בו פעולה אחרת כשהעריכה או עשיית הפעולה בידי נוטריון דרושה או מותרת על פי דין, לרבות דין של מדינת חוץ, או על פי מסמך אחר.
10. להשתמש בסמכות של נוטריון ציבורי על פי דין אחר.
11. לאמת הסכם ממון בין בני זוג, שנכרת לפני הנישואין.
יש לציין, כי התעריפים לכל שירותי הנוטריון קבועים בחוק (ניתן למצוא אותם באתר של משרד המשפטים).
שירותי נוטריון מרכזיים
להלן נעמוד על שלושה שירותי נוטריון מרכזיים:
1. אימות חתימות- על-מנת להפוך מסמך לתקף בפני בית המשפט או הרשויות, יש לאמת את החתימות עליו. לאימות זה שתי מטרות: א. לאמת את זיהוי החותם על המסמך. ב. לוודא שהחותם חתם על המסמך או העסקה מרצונו החופשי.
נוטריון אינו רשאי לאשר חתימה של אדם, אלא אם אותו אדם עומד לפניו, זוהה על ידו וחתם בפניו על המסמך.
2. תרגום מסמכים- לעיתים דורשות רשויות תרגום למסמכים שנערכו בשפה זרה ואישור נוטריון לתרגום זה. על נוטריון לשלוט בשפת המקור שבה נערך המסמך ובשפה שאליה הוא מתורגם.
3. אימות הסכם ממון- ניתן לקבל מנוטריון אימות של החתימות על הסכם ממון. המטרה היא לוודא שהצדדים חותמים על ההסכם מרצונם החופשי לאחר שהבינו את המשמעויות המשפטיות הנובעות ממנו.
שמירה על כללי אתיקה מקצועיים בעת מתן שירותי נוטריון
לאור יוקרתו וחשיבותו הציבורית של תפקיד הנוטריון, נדרש הנוטריון לעמוד בכללי אתיקה מקצועיים שנקבעו בחוק הנוטריונים. להלן שלושה כללים מרכזיים:
1. לפעול בנאמנות ובמסירות- לפי סע' 22 לחוק, על עורך דין נוטריון לפעול כלפי המבקשים את שירותיו בנאמנות ובמסירות. במידה והוא מבצע פעולה עבור יותר מאדם אחד, הוא חב בנאמנות שווה לכל הצדדים, ללא קשר לשאלה מי משלם את שכרו.
2. הגבלות על שותפות- סע' 26 לחוק קובע, כי חל איסור על נוטריון לעסוק במקצועו בשותפות אם מי שאינו נוטריון, או לשתף אדם כזה בהכנסותיו בתמורה לשירותים, סיוע או תועלת אחרת למקצועו. בנוסף, על נוטריון לבצע את תפקידו בשמו בלבד, אפילו יש לו שותפות עם נוטריון אחר.
3. שמירה על סודיות מקצועית- לפי סע' 28 לחוק, נוטריון ועובדיו חבים חובת סודיות בנוגע למידע שהובא לידיעתם על-ידי מי שנזקק לשירותיהם, וחל עליהם איסור לעשות שימוש במידע זה לכל מטרה שאינה למען אותו אדם. על הנוטריון לנקוט באמצעים סבירים על-מנת להבטיח שעובדיו ישמרו על חובת הסודיות.
סיכום
במאמר זה עמדנו על המושג נוטריון, השירותים שהוא מספק וכללי האתיקה שעליו לשמור בעת מילוי תפקידו. עכשיו נוכל לדעת מתי לפנות לקבלת שירותי נוטריון.