שמן הזית והדבש הם מאכלים ים תיכוניים שנמצאים כבר מאות שנים בשימוש נרחב סביב כל אגן הים התיכון. אפשר למצוא אזכורים לשימוש של שמן זית ודבש גם במקרא וגם בכתבים עתיקים יותר ומאז ימי קדם אנשים שגרו סביב היםהתיכון המתיקו את מזונם באמצעות דבש וכן בישלו והשתמשו בשמן זית לצרכיםרבים מבישול ותיבול ועד לקוסמטיקה. דבש, דונג דבורים ושמן זית משמשים גםלתעשיית הקוסמטיקה ואי אפשר לתאר כלל את חיינו בלי שני המוצרים העתיקיםוהכל כך אופייניים לאזורנו.
תרומתם של עצי זית וכוורות לסביבה
- האבקה - חוץ מאשר התרומה הברורהשל דבש ושמן זית לשיפור טעמו של האוכל, הדבורים המייצרות דבש גם מאביקות אתעצי הפרי והירקות ובלי נוכחותן הצנועה והמובנת מאליה בשדות פירות וירקותרביםלא יצליחו להבשיל. בשנים האחרונות פגע וירוס מסתורי באוכלוסייתהדבוריםוכוורות רבות התרוקנו. נוצר מחסור בדבש וחמור מכך נוצר מחסורבמאביקותהיעילות ביותר דבורות הדבש. חקלאים רבים נחרדו כי בלי דבוריםייווצר מחסורבאבוקדו, אבטיחים מלונים מלפפונים שקדים פירות הדרשזיפים ואפרסקים. גםהזיתים שמהם מפיקים את שמן הזית זקוקים לנוכחותדבורים בזמן הפריחה כדילהבטיח האבקה יעילה.
- עציזית - עצי זית מספקים כמובןזיתים שאותם כובשים ואוכלים כל השנה ושמןזית שאפשר לשתות לתבל בו מזוןואפילו לטגן בו והוא נחשב לשמן האיכותיוהבריא ביותר מכל השמנים אפשר גםלהכין ממנו מסכות לשער ולפנים, כלזה ידוע אבל גם עץ הזית עצמו מעורר התפעלותבכושר הסתגלותו לתנאיםבארץ וביכולת ההישרדות המופלאה שלו. עץ הזית שהוא אחתמשבעת המיניםבהם התברכה ארץ ישראל מופיע אין ספור פעמים בתנ"ך ולאבכדי. ידוע עלקיומם של עצי זית בני מאות שנים שעדיין נושאים פרי, וגם אחרישעץ הזיתסיים את תפקידו והפסיק לספק לנו פרי הוא עדיין שימושי. גם אחריכריתתו עץ הזית היפה והמיוחד משמש אותו במגוון שימושים כמו פיסול, בניהוהסקה.
סגולות הבריאות של שמן הזית
שמןהזית הוא מקור מעולה לחומצות שומן בלתי רוויות המסייעות בסילוק הכולסטרולהרע והעלאת הכולסטרול הטוב. ובמחקרים התברר ששמן הזית דומה בהרכב חומצותהשומן שלו לחלב אם. לא פלא אם כן שמומלץ לצרוך ממנו בין שלוש לארבע כפותביום כדי להקטין את הסיכון ללקות במחלות לב.הישראלים צורכים כשני ליטריםשמן זית בשנה וזה עוד צנוע לעומת הספרדים והאיטלקים הצורכים כעשר ליטריםלאדם. הצרכנים הגדולים ביותר של שמן זית במזרח התיכון הם היוונים הצורכיםכעשרים ליטרים שמן זית לאדם בשנה.
סגולות הבריאות של דבש
בימיקדם המתיקו אנשים את האוכל רק עם דבש, ואחרי שהבינו עד כמה הסוכר הלבןמסוכן לבריאות נוצרה מגמה של חזרה להמתקה בדבש. הדבש יותר מתוק מסוכר ונספגבמהירות במחזור הדם. בניגוד לסוכר לבן הוא מכיל חלבונים, מינרלים, אנזימיםוויטמינים ונוגדי חמצון שעוזרים לנו להרגיש צעירים ובריאים יותר. מזה מאותשנים הדבש מוכר כחומר מחטא ואנטי דלקתי וכתרופה לשיעול יבש, פטריותוחיידקים. לדבש יש השפעה מיטיבה על הכבד והוא עוזר לנטרול רעלנים מהגוף,לטיפול בכיב קיבה, עצירות, אפטות בפה ודלקות חניכיים, יתר לחץ דם ושיכוךכאב. הדבש יעיל במיוחד בטיפול בעור ומעודד ריפוי פצעים וכוויות בשלתכונותיו האנטי דלקתית. כפית דבש תעודד אדם עייף ותקל על נשים שסובלותמבעיות מחזור ותעזור בשמירה על הגזרה.