רוב הרופאים והדיאטנים בעולם המערבי רואים בחלב ובמוצריו נכס תזונתי מועיל שיש לעודד את האוכלוסייה לצרוך כחלק מתזונה מאוזנת ובריאה לבני כל הגילאים. על פי מחקרים רפואיים, חלב נחוץ לגוף לשמירה על רמת סידן תקינה בגוף.
מה מכיל החלב?
החלב מכיל בתוכו מספר ויטמינים ומינרלים אשר מסייעים ומחזקים למערכת החיסונית שלנו.
- אשלגן - חשוב לשמירת מאזן הנוזליםבגוף, ועוזר במניעת עליית לחץ הדם.
- מגנזיום - עוזר לבניית העצם וחשובלהעברת גירויים עצביים.
- ויטמין D -חיוני לבניית מסת עצם, שיניים ולפעילות השרירים.
- ויטמין A - מעורב בראיית לילה בתהליך הגדילה, ובפעילות מערכת הרבייה והחיסון.
- ריבופלאבין, ויטמין B12 - דרוש לגוף להפקת אנרגיה ממזון.
- ניאצין - מסייע להפקת אנרגיה ממזוןומשתתף בתהליכי ייצור של חומצות שומן.
- ויטמין 12B - חשוב למניעת אנמיה ולתפקוד מח העצם ומערכת העיכול.
למרות חשיבותו של החלב לבריאות יש אנשים רבים ובעיקר ילדים שסולדים מטעמו ונמנעים משתייתו. במקום חלב הם מעדיפים לאכול מוצרי חלב. למרבה המזל יש הרבה מוצרי חלב בישראל וכל הזמן ממציאים מעדני חלב חדשים בטעמים מגוונים וטעימים.
קצפת
אין אף ילד או מבוגר שלא אוהב קצפת. כדי להכין קצפת מוצלחת צריך שמנת עתירת שומן עם לפחות 40% שומן וסוכר. ככל שיש בתוך שמנת יותר שומן, כך הקצפת תהיה מוצקה יותר. את הסוכר מכניסים אל שמנת בתהליך הטריפה. כשמקציפים את הסוכר הוא נפרד לסיבים דקיקים וכך נוצר קצף יציב ומבריק. לאחר שהקצפנו שמנת ונוצרה הקצפת, ניתן להוסיף לקצפת שהוכנה עמילן אם אין בה די שומן. אפשר לגוון את צבעה וטעמה בצבעי מאכל או עם קפה וקקאו. חוץ מסוכר אפשר להוסיף לקצפת קינמון, תמציות רום או וניל ותבלינים שונים. כל חומר שמוסיפים לקצפת חייב להיות קליל כדי לשמור על אווריריותה.
שוקו
שוקו הוא משקה חלב מתוק. צבעו וטעמו מתקבלים מאבקת הקקאו שמוסיפים לו בתוספת סוכר או ממתיק מלאכותי. אפשר להכין שוקו ביתי מאבקת קקאו וחלב מורתח שמוסיפים לו סוכר, או, במקום קקאו ממיסים לתוכו שוקולד. אפשר לעבותו עם עמילן ולגוון את טעמו עם וניל ויש הממיסים לתוכו מרשמלו. בזכות טעמו המתוק הפך השוקו למשקה חביב על ילדים ובני נוער בעיקר. בישראל משווק שוקו קר מוכן בקופסאות קרטון או בשקיות כמו חלב. חברות המזון מוכרות אבקת קקאו מיוחדת שנמסה בחלב קר והיא מיועדת להכנה של שוקו ללא צורך בחימום. שוקו על בסיס חלב מכיל את כל הרכיבים התזונתיים שיש בחלב וגם סוכר. מחקרים הראו שילדים ובני נוער ששתו שוקו צרכו יותר חלב מאשר בני גילם ששתו חלב רגיל בלבד. מסקנת המחקר הייתה שכדאי לעודד ילדים לצרוך שוקו למרות שיש בו סוכר. בעבר חשבו שהקקאו מעכב את ספיגת הסידן, ומונע מהסידן שבחלב להיספג בגוף, אבל מחקרים חדשים הוכיחו שלמעשה השפעת הקקאו על ספיגת הסידן היא לא גדולה ולכן איכות ספיגת הסידן מחלב ומשוקו דומה מאוד. בנוסף, מחקרים שפורסמו לאחרונה מצביעים על כך ששוקו הוא המשקה האידיאלי לשתיה אחרי ספורט כי השוקו מכיל רכיבים תזונתיים שלא קיימים במשקאות ספורט אחרים. הוכח ששתיית שוקו או חלב יעילה יותר משתיית מים ומשקאות ספורט אחרים בתהליך השבת נוזלים לגוף אחרי האימון.