מקוטג' ועד לאבנה – הכל על גבינות
הגבינה היא מאכל עתיק ואלפי שנים לפני הספירה נהגו לייצר גבינות. בישראל נמצאו בחפירות סמוך לנחל גוברין, מחבצות להכנת חמאה וגבינה שמראים ומוכיחים כי תושבי המקום נהגו לעסוק בהכנת גבינות לפני 6,500 שנה. תהליך הכנת הגבינות הוא תהליך מעניין מאד שכן מחלב נוזלי יוצרים מוצרי חלב מוצקים.
גבינות בטעמים שונים ומגוונים
בישראל ובעולם מייצרים גבינות מחלב של פרות, עזים, כבשים, תאו ואף יונקים אחרים. היות ומקורות החלב בעולם שונים ממקום למקום, בעת הכנת גבינות, משתמשים בחומרי גלם שונים ובמינים שונים של חיידקים ועובש. רמות השומן והעיבוד של החלב שונים והמראה והטעמים שמתקבלים שונים לחלוטין. לגבינות יש אינספור שימושים וניתן לאכול גבינות טריות או לחילופין להשתמש בהן לבישול או אפיה. גבינות מוגשות כמנות ראשונות, כמנות עיקריות ואף כקינוחים. הישראלי הממוצע קונה וטועם לא מעט מהמבחר הגדול של הגבינות שכיום קיים על המדף.
הביקוש העולמי לגבינות
הביקוש בישראל ובעולם לגבינות הולך וגדל עקב היותן מאכל אהוב וגם בעקבות ההכרה בערכה התזונתי של הגבינה. צריכת גבינות מספקת לגופינו כמויות גבוהות של סידן, חלבון, ויטמינים ומינרלים ולכן הכנת גבינות צברה תאוצה בשנים האחרונות. ישראל למשל נמצאת במקום הראשון בעולם בצריכת גבינות רכות. הגבינות מתחלקות לפי מידת הרכות שלהן. הגבינות הרכות ביותר הינן הגבינה הלבנה, יוגורט, לאבנה, קוטג' וקממבר. ישנן גבינות חצי רכות כגון גבינת רוקפור וברי וגבינות קשות כגון צ'דר, גבינה שוויצרית ופרמז'ן.
צריכת מוצרי חלב בארץ
בישראל צורכים הרבה מוצרי חלב כאשר הצריכה הגבוהה במיוחד היא של גבינת קוטג'. גבינת קוטג' נחשבת לאחת מהגבינות הפופולאריות ביותר בישראל והיא למעשה גבינה לבנה רכה שצורתה כצורת גושים קטנים. גבינה זו עתירה בחלבון והיא דלת שומן ופחמימות. קוטג' אוכלים בנפרד או כתוספת לחטיפים וסלטים. כיום, עושים שימוש רב בגבינת קוטג' בעת הבישול ואפיית פשטידות, קישים, ועוגות. עושי הדיאטות והספורטאים מעדיפים לצרוך גבינת קוטג' כיוון שקיים בה רמת אחוז חלבון גבוה ורמת שומן נמוכה.
גבינת לאבנה
גבינת לאבנה עשויה מיוגורט, המרקם שלה רך והיא חמצמצה. בגבינת לאבנה יש אחוז גבוה של סידן החשוב מאד לבניית עצמות הגוף וחיזוקן, לפעילות השרירים, לדם ולמערכת העצבים. גבינת הלאבנה מכילה גם נתרן שהוא חיוני לגוף ומסייע בשמירת מאזן נוזלי הגוף ותפקוד השרירים והעצבים. מחלבות שונות מכינות את הלאבנה שלהם כשהטעם והחמיצות שלה דומים ללאבנה הדרוזית האמיתית. את הלאבנה אוכלים בדרך כלל בתוספת של עשבי תיבול, ניתן לשלב אותה עם סלט חצילים קלויים, אפשר למלא תפוחי אדמה אפויים בלאבנה, להכין שקשוקה עם לאבנה, קישואים מטוגנים עם לאבנה וכמובן שאפשר לאכול אותה כמו שהדרוזים נוהגים לאכול אותה, עם פיתה, קצת שמן זית וזעתר.