סלט החומוס הוא הסמל של המטבח הים-תיכוני וגם של המטבח הישראלי. צמח החומוס נקרא בעברית חמצה תרבותית והוא שייך לקבוצת הקטניות. הערך התזונתי של חומוס גבוה, הוא עשיר בחלבונים, קל לעיכול, עתיר סיבים תזונתיים ומכיל סידן, אשלגן, ברזל ועוד. את החומוס כולם אוהבים בגלל הטעם הייחודי שלו ונהנים לשבת עם פיתה חמה ולנגב חומוס עםגרגירים או טחינה, עם זילוף של שמן זית ופטרוזיליה קצוצה או פפריקה. החומוס מוגש במסעדות וחומוסיות ומזה שנים רבות הוא חלק בלתי נפרד מהנוף של המטבח הישראלי.
איך אוכלים חומוס?
את גרגירי צמח החמצה משרים במים, מרתיחים וטוחנים עד שמתקבל ממרח החומוס. את החומוס ניתן לתבל עם שום, מלח ולימון. מגישים אותו כמו שהוא או עם גרגירי חומוס שלמים או עם טחינה, חומוס, פול או מטבוחה. גרגירי החומוס ניתן גם להוסיף לסלטים, למרקים ולתבשילי בשר ועוף. מאכל לאומי נוסף בישראל הוא הפלאפל, שגם את הקציצות שלו עושים מגרגירי חומוס טחונים.
חומוס ופלאפל - מאכלים לאומיים
החומוס נפוץ בכל רחבי המזרח התיכון שם הוא מוגש לארוחת בוקר, אך חומוס ופלאפל הם כבר לא רק מאכלים לאומיים בישראל, בשנים האחרונות הם כובשים גם את אירופה וארצות הברית. בחו"ל החומוס נתפס כמאכל אקזוטי ובריא ובמסעדות שונות החלו להכניס אותו לתפריט שלהם. בארץ נהוג "לנגב" חומוס אך בחו"להוא לרוב מטבל או ממרח. טעמו שונה מעט ולכן חומוס שתרכשו בארץ תמיד יהיה טעים יותר. הרבה תיירים הנשאלים על האוכל האהוב עליהם בעת הביקור בארץ ישיבו כי הכי אהבו לאכול חומוס ויעידו על כך שהחומוס בארצם שונה בטעמו ממה שמייצרים ומוכרים בארץ ושהם מעדיפים את החומוס שאכלו במהלך הטיול.
אכילת חומוס – בריא!
החומוס הוא מאכל בריא כיוון שהוא מכיל כ-20% חלבונים צמחיים התורמים לבנייה והתחדשות בגוף. יש בו סיבים תזונתיים שתורמים לתחושת שובע ומסייעים לתהליך העיכול. החומוס מכיל ויטמינים מקבוצה B ו-C אשר חשובים לסיוע בעת תהליכי ניצול האנרגיה והוא מכיל סידן וברזל. אכילת חומוס איננה משמינה אך משום שנהוג לאכול חומוס עם פיתה, נחשב המאכל למשמין. כיוון שהחומוס נחשב למאכל בריא, משרד הבריאות ממליץ להוסיף חומוס גם לתפריט של תינוקות וזאת כיוון שקיים בו אחוז גבוה של ברזל.
חומוס תעשייתי בארץ
אין כמעט אדם שלא אוהב חומוס טרי עם שמן זית ופיתות חמות וטריות, אך לא תמיד אפשר ללכת למסעדה המתמחה בהכנת חומוס ולא תמיד מתחשק להכינו לבד בבית. הפתרון המושחם הוא לרכוש חומוס בסופרמרקט או במכולת. בארץ יש מספר חברות המייצרות סלט חומוס, כל אחת מהן מייצרת חומוס בדרך המיוחדת לה והטעם שלהן נהדר! ורוב החברות המייצרות חומוס נוהגות להוסיף טחינה לחומוס שלהם כיוון שלטחינה יש ערכים תזונתיים חשובים ואחוז שומן צמחי גבוה. הטחינה נחשבת למאכל מאוד בריא והתוספת שלה לחומוס היא חיובית ביותר. כל חברה משווקת ממרח חומוס גם בתוספת טיבול מגוון אשר מעשיר את טעמו של החומוס.