שמן הזית ודבש הם מאכלים מקומיים ששימשו לבישול ולאכילה בארץ ישראל עוד בימי קדם. שניהם נחלקים לזנים שונים ויש להם טעמים שונים אשר נקבעים בהתאם למקום ממנו הגיעו. בשמן זית ודבש נהוג להשתמש בבישול, קוסמטיקה ועוד כיוון שהם מכילים בתוכם מאפיינים אשר תורמים לבריאות שלנו.
זני זיתים
רוב זני הזיתים בארץ ישראל הם אורחים שהגיעו ממדינות אגן הים התיכון ונקלטו בארצנו. בישראל מגדלים שש עשרה זני זיתים שונים עבור שמן זית. זן הזית המקורי שגדל תמיד בארץ ישראל נקרא הזן הסורי למרות שהוא כלל לא גדל בסוריה. הוא עלה לארצנו מצור שבלבנון ושמו הוא בעצם צורי, השם סורי הוא שיבוש שהשתרש ונשאר.
ישנם מספר זני זיתים מהם מפיקים בארץ שמן זית וביניהם:
- צורי (סורי) - הזן הנפוץ ביותרבגליל. רוב השמן בימי קדם הופק ממנו. טעמו חריף ומעט מריר, והוא טוב בעיקרלתיבול.
- נבאלי בלאדי - דומה לסורי, אך גדלבעיקר באזור יהודה ושומרון. טעמו עדין יותר והוא מבשיל לפני הסורי.
- נבאלי מוחסן - זית גדול עם תפוקתזיתים גדולה אבל מכיל מעט שמן. טעמו מתקתק מעט והוא מתאים בעיקר לאכילה.
- ברנע - זן ישראלי מקורי שנוצר בהכלאה.איכותי בעל טעם משובח.
- מעלות - גם הוא נוצר בהכלאה. דומהלברנע אבל מפיקים ממנו שמן עדין ופחות מריר מהברנע.
- מנזנילו -. זן עץ הזית הנפוץביותר בעולם ליצור שמן זית. מקורו בקליפורניה.
- פיקואל - הגיע מחבל אנדלוסיהבספרד.
- פישולין - פרי איכותי ומרירמרירות קלה שמקורו בדרום צרפת.
- לצינו - עץ זית שגדל בטוסקנה. מהפרישלו מפיקים שמן זית עדין בעל חומציות נמוכה.
למה יש לדבש צבעים וטעמים שונים?
ההבדל נעוץ בפרחים השונים מהן הגיע הצוף שהדבורים הופכות לדבש. הדבורים הן חרקים יעילים מאוד ולכן גם אם בתוך פרדס יצמח לפתע עץ איקליפטוס, הן לא ייגשו אליו כי הן נמנעות מליצור תערובת של סוגי דבש ודבקות בפרח שמהווה את הרוב בשדה המרעה שלהן. דבורים שהכוורות שלהם נמצאות בפרדס ייצרו דבש הדרים, ואלה שהכוורות שלהם עומדות בחורשת איקליפטוס ייצרו דבש איקליפטוס.
מיני דבש הנפוצים בישראל
- דבש פרחי בר - הדבש הנפוץ ביותר שמוכרלכולנו. הוא נאסף מזנים שונים של פרחים שפורחים בשדה. צבעו נע בין צהוב עד חום,תלוי בסוג הפרחים. ככל שהדבש כהה יותר כך הוא יש בו יותר מינרלים.
- דבש איקליפטוס - דבש בעל צבע ירקרק בהירוארומה מעט חריפה יותר מזו של דבש פרחי הבר, יש בו ברזל רב והוא מתגבשבמהירות בקור ועוזר לאנשים שסובלים מהתקררות ומדלקות בדרכי הנשימה.
- דבש פרחי הדר - דבש בהיר ועדין בטעמו. בעלארומה מיוחדת ולאחרונה בגלל עקירה של פרדסים הוא נעשה נדיר מאוד בארץ.
- דבש אבוקדו - דבש סמיך בעל צבע כהה וטעםעשיר וכבד. מכיל הרבה אשלגן ולא מתגבש בקור, רק נעשה סמיך עוד יותר.
- דבש זעתר - דומה לדבש פרחי בר ונאסףבשדות ובהרים בהם גדל זעתר.
- דבש תלתן - דבש צהבהב, בהיר מאוד,כמעט שקוף בעל טעם מתוק עדין.
- דבש רמת הגולן - דבש מופק מפריחת תפוחודובדבן הפורחים רק ברמת הגולן.
- יש בעולם עוד מיני דבש נוספים שלאקיימים בארץ. הדבש המוכר ביותר הוא דבש הכוסמת שמוצאו ממזרח אירופה, בעיקר מפולין,ודבש מעצי טיליה שנפוץ מאוד באירופה ולא קיים כלל בארץ.