השמנה בתקופת השירות הצבאי אופיינית מאוד בקרב הצעירים בישראל. גברים ונשים עולים במשקל כבר לאחר מספר חודשים בתוך השירות. עד תום השירות המשקל יכול לעלות משמעותית ויש לעשות דיאטה כדי לחזור למשקל המקורי. לעיתים קצב ההשמנה איטי ובמידה ומודעים אליו אפשר להתמודד איתו ואפילו למנוע אותו. שליטה עצמית אפשר לתרגל ולשפר כדי לשמור על תזונה מאוזנת ונכונה. אז לא משנה אם אתם משרתים בבסיס סגור, תומכי לחימה, או משרתים קרוב לבית, דיאטה בצבא זה משהו שבהחלט אפשרי.
דיאטה לילדים
בשנים האחרונות אנו עדים ליותר ויותר ילדים ונוער הסובלים מבעיית משקל ונאלצים לפנות לדיאטה כדי להרזות. בעוד בעבר דיאטה לילדים הייתה חריגה מאוד, היום דיאטה שכזו נחשבת הגיונית ונכונה בהרבה מקרים. תזונה הנכונה לילדים אינה נועדה רק כדי להוריד במשקל, אלא גם כדי לשמור על גוף בריא. נפש בריאה בגוף בריא אינו רק סיסמה, מאחורי המוטו קיים עולם שלם של גילויים מדעיים. אדם הסובל מבעית משקל, יוצר בעיות נוספות לגופו. עדיף להפעיל דיאטה בגיל צעיר מאשר לשלם על זה ביוקר בהמשך.
ישנם שלושה גורמים להשמנה בקרב ילדים:
1. חטיפים ומשקאות מוגזים עמוסים בקלוריות, שומן רווי וסוכרים. הרגלי אכילה הכוללים כמות רבה של מזון מסוג זה, תורמת בעופן ישיר לעודף משקל בקרב ילדים. מזונות מהם צריך לצרוך כמה שפחות הם נקניקים, חמאה, מרגרינה וכו', אלה עשירים בשומן רווי.
2. חוסר בפעילות גופנית סדירה מעודד השמנה. מומלץ מאוד לבצע פעילות אירובית ב 45 דקות פעמיים-שלוש בשבוע. כדאי מאוד לשמור על רמה שווה של קלוריות שנכנסות לגוף ושיוצאו ממנו. פנקו את הילד בחוג ספורט, קנו לו אופניים או הקפידו לקחת אותו להליכה מדי פעם.
מהם הגורמים להשמנה?
1. הסביבה והתפקיד הם גורמים מרכזיים שעלולים לגרום לעליה במשקל. כל פעילות הכרוכה בישיבה ממושכת מגדילה את הסיכוי להשמנה. תפקידים כמו פקידות או נהיגה בעלי פוטנציאל גבוה. כשיושבים ומשתעממים 'מנשנשים' יותר וקופצים לשקם לעתים תכופות יותר. הקלוריות הופעות לשומנים ויהיה צורך במאמצים מיותרים בכדי לחזור למשקל טרם השירות. בסיסים רבים ממוקמים בקרבת קניונים ומרכזי קניות גדולים ובכך חושפים את החיילים לפיתויים גדולים הרבה יותר.
2. המטבח הצבאי אשם לא פחות. כולם יודעים שהטבחים לא מקפידים על כמויות השומן באוכל ודיאטת לחם היא לא השיקול המרכזי שלהם בהכנת אוכל. התפריט בנוי כמעט כולו על פחמימות. הקלוריות הרבות באוכל המטוגן. חוסר היצירתיות של אנשי המטבח מפנה אותם ישירות למוצרים עתירי פחמימות במקום לחפש פתרונות בריאים יותר. בלי לשים לב, החיילים עושים דיאטת השמנה במקום ההפך.
3. מחסור בפעילות גופנית. מתקני הספורט שהצבא מספק מוגבלים מאוד, בנוסף, לא כל החיילים יכולים לגשת למתקנים האלה כיוון שהם פועלים בשטח ולא מתפנים לעולם לפעילות ספורטיבית. חיילים המשרתים ביחידות קרביות בשטחים לעיתים מוגבלים מאוד בזמן ומקום פעילות. אנשים ששילבו באורח החיים שלהם גם פעילות ספורטיבית, נמצאים בקבוצת סיכון גבוהה יותר להשמנה ומירב הסיכויים שיזדקקו לדיאטה בתום השירות.
4. קושי לשמור על תפריט תזונה הינו מהותי. לרוב, משך הזמן שנמצאים בבית בתקופת הצבא הוא נמוך מאוד וקשה להקפיד על ארוחות מסודרות ומאוזנות. הנסיעות הארוכות, השעות הרבות, והנגישות המוגבלת לארוחות איכותיות מקשה על השמירה על תפריט מותאם אישית.
כיצד להימנע מהשמנה?
בכול זאת ישנה אפשרות להימנע מהשמנה בצבא, הכול תלוי במודעות ובהתמדה. עמידה בפיתויים, דבקות בתפריט מאוזן ומעט כוח רצון יכולים לעורר פלאים. 'נשנוש' מדי פעם, אוכל מלא שומן, פחמימות, אכילת לחם רב וחוסר בפעילות ספורטיבית יגרמו במוקדם או במאוחר לעליה במשקל. בשלב הראשון מומלץ לצמצם בכמויות ולהתחיל לאכול בצלחות קטנות יותר. תשתדלו להימנע ככול האפשר מנשנושים הנובעים מתוך שעמום או מזונות משמינים במיוחד. ככול שתשמרו על הכללים, כך תשמרו יותר על הגזרה ותידרשו למאמצים נוספים בעת דיאטה.
מהו תפריט אוכל מאוזן?
שימו לב לדברים שאתם מכניסים לפה. בצבא מסתובבים הרבה פיתויים שקורצים מאוד. בורקסים, קרואסונים, ביגלה, חטיפים ונשנושים נוספים נמצאים בכול פינה. עצם זה שמניחים אותם על מולכם, אין פירושו שחובה לנשנש אותם. אחד הדברים הטובים היחידים בצבא זה קיומו של סלט בכול ארוחה שהי. הקפידו למלא את רוב הצלחת בירקות מכמה שיותר צבעים ולהקפיד על דגנים. כל דיאטה מוצלחת כוללת אותם.