החוב הממוצע של בעלי המשכנתאות בישראל לבנקים נאמד בכ-160 אלף, כךמעלים נתונים שמפרסם בנק ישראל. מהנתונים עולה עוד כי כל משק בית שניבישראל נוטל משכנתא.
סך האשראי לצורך רכישת דיור, גדל במרץ האחרון ב-18% לעומת השנה שעברהועמד על 187 מיליארד שקל. נכון לאותה תקופה, נרשמו במערכת הבנקאית כ-1.183מיליון עסקות הפעילות בתחום המשכנתאות, זאת כאשר במשק ישנם כ-2.2 מיליוןמשקי בית. מדובר בגידול של 1.45% לעומת מרץ 2010.
מובא ע"י אילנה דמארי
כ-4.5% מנוטלי משכנתאות מפגרים בתשלום החוב. 1.7%מבעלי המשכנתאות לאיכלו לשלם במארס לבנק את החיוב, לעומת2% בתחילת 2010. שיעור זה הגיעבאוקטובר ל-2.37%, ומאז החל שוב להצטמצם. לשם השוואה, בשיא משבר הסאב פרייםב-2008, עוקלו בשוק הדיור האמריקאי 14% מהבתים בידי הבנקים כתוצאה מאיעמידה בתשלומים.
ירידה של 25% בביקוש למשכנתאות
"בשבועות האחרונים ניכרת האטה חדה בביקושים למשכנתאות חדשות," כך אמר אתמול(ב') עמית קמינסקי, מנכ"ל AMG משכנתאות, המתמחה בייעוץ משכנתאות. בAMG-מדווחים על צניחה של 25% בביקוש למשכנתאות בשבועות האחרונים ומקשרים זאתלמחאת האוהלים, למחאות הנוספות וכן לציפייה כי הצעדים שינקוט ראש הממשלהיובילו לירידות מחירים בשוק הנדל"ן.
בבנק ירושלים, אשר מתמחה אף הוא בתחום, מדווחים על ירידה בביקוש אךמסרבים לחשוף אחוזים מדויקים: "מרגישים האטה – יש פחות קהל בסניפים,והלקוחות נוטים להתלבט יותר," ציין מיכאל בן-ישי, סמנכ"ל ומנהל סיכוניםראשי בבנק, שמכיר היטב את השוק. בן-ישי לא ממהר להצביע על המחאה כגורםעיקרי להאטה: "נכון שזה סקסי עכשיו לדבר על המחאה, אבל להערכתי צעדי נגידבנק ישראל לצינון שוק הנדל"ן השפיעו יותר."
עוד בנושא - אילנה דמארי
בAMG- ממליצים לנצל את המצב ואת העובדה שהבנקים עיבו את מצבת כוח האדםשמטפל במשכנתאות בתגובה לביקושי השיא בענף. "הבנקים מעוניינים לשמור עלהמחזורים שראינו טרם גל המחאות," ציין קמינסקי, "בשל ההאטה בפעילות בתחוםצריכים הבנקים לגלות גמישות גבוהה יותר ולהציכ תנאים טובים למשכנתאות, אולםסביר להניח שהציבור ימשיך לשבת על הגדר בזמן הקרוב."
לכן, מוסיפים בחברה כי זה הזמן לבחון מיחזור של משכנתאות שניטלו בשניםהאחרונת והתאמה שלהן לסביבת הריבית העולה ולחלופין להחזר החודשי שגדלבעקבות העלאות הריבית, זאת כדי להשיג תנאים טובים יותר, החזרים נוחים יותרוחיסכון בעלויות המשכנתא.
אילנה דמארי, השקעות נדל"ן